Basis cursus

De basis cursus is geschikt voor mensen die nog niet beschikken over veel fotografische kennis, of hun kennis weer willen opfrissen. Inschrijven kan met gebruik van een digitale spiegelreflex camera. In principe begint iedereen bij ons met een basis cursus. Of je nu wel of geen ervaring hebt, de basis cursus is zo relevant dat je deze bijna niet kunt overslaan.

Toch ontvangen wij vaak aanvragen voor de digitale fotografie cursus waarbij men niet van zichzelf weet voor welke cursus men zich moet opgeven. Voor de basis of de gevorderde (vervolg) cursus? 

Wel, het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je het gevoel hebt dat je echt alle onderstaande onderwerpen beheerst en ook toepast in de praktijk, zou je je kunnen opgeven voor de vervolg cursus.

* altijd op M fotograferen
* het standaard maken van belichtingstrapjes uitgaande van de 0-meting
* het perfect beheersen van de witbalans
* natuurlijk de controle hebben over je diafragma in combinatie met je sluitertijd
* je ISO waardes en graden Kelvin kunnen instellen en aanpassen aan de omstandigheid
* het kunnen uitlezen van je histogram en daarmee de instellingen op je camera kunnen aanpassen
* het begrijpen en kunnen instellen van een A en een B licht, de lichttheorie zoals Patrick die hanteert kunnen uitvoeren

Is dit niet het geval, raad ik je aan om toch eerst de basiscursus te komen volgen met eventueel later de vervolgcursus. Mocht je een geoefend fotograaf zijn, een ervaren hobbyist of een gedreven amateur die al jaren de camera hanteert zal er bij het volgen van eerst de basis zeker wat bekends voorbijkomen, maar door de opbouw en vaart van de week, zal je dit zeker niet ervaren als terug naar af, eerder als een "aha"moment, alle puzzelstukjes vallen op zijn plaats en de logica wordt helder!! Want we hebben in principe na inmiddels zeven seizoenen gezegd "iedereen begint bij de basis in Pébru". Op die manier kan iedereen dezelfde logische opbouw leren hanteren in het maken van je foto's. Leer je je camera van binnen en buiten kennen en zo in iedere situatie te beheersen. Na de basiscursus zal je niet meer afvragen hoe je een bepaalde foto hebt gemaakt of kan maken, je weet het!

Goed fotograferen is pas mogelijk wanneer je de techniek onder controle hebt, kent, snapt en ermee kunt spelen. Zonder techniek kom je nergens. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen ruimte is voor creativiteit. Juist wel, ik ben gek op creativiteit en creatieve mensen. Zonder technische beheersing kun je nooit creatief worden, laat staan zijn. Je foto’s zullen lucky shots blijven. 

Vele vervolg cursisten die de basis cursus hebben overgeslagen ( wat in principe niet meer gebeurd), gaven na een week toe dat ze zichzelf overschat hebben. De basis cursus begint echt op niveau 0, maar kent een zeer steile leercurve. Je leert hier dingen tijdens de basis cursus die niet moeilijk zijn, maar je hebt ze nergens anders kunnen leren. En dat maakt het hier bij Digitale Fotografie Vakantie anders en beter! Je leert tijdens de basis cursus echt fotograferen. De basis voor eventuele vervolg cursussen bij ons. Cursisten uit het tweede of derde jaar van o.a. fotovakschool Apeldoorn konden het niveau van een vervolg cursus niet aan of met hele grote moeite en ergens tussendoor extra bijles wat een week extra zwaar maakt. Voor de cursist en voor Patrick. De grote truc van de basis cursus is perfecte belichtingen leren maken en begrijpen wat mooi licht is en het kunnen plaatsen, letterlijk en figuurlijk. Kun je dit niet, geef je dan op voor de basis cursus.

Het onderstaande  basis cursus schema is een voorbeeld hoe de cursus week zou kunnen verlopen. Zelden verloopt een cursus week precies zoals beschreven. Dit heeft te maken met de wensen van de cursisten. Vaak blijkt dat de interesses wat specifieker zijn dan hieronder beschreven. Met 2, 3,4 maar maximaal 6 deelnemers kan de cursus makkelijk op maat worden gemaakt naar de wensen van de aanwezige cursisten. Daarnaast heeft het bijvoorbeeld weinig zin om landschappen te gaan fotograferen terwijl de lucht hartstikke grijs is. Dan veranderen we het programma. Qua volgorde of onderwerp keuze.
Stacks Image 4477
Cursusdag 1 Maandag
De eerste dag is altijd een pittige dag. De dag waarop je de meeste theorie aan je voorbij ziet komen. En een dag waarop er veel geleerd dient te worden. Soms is het even doorbijten, maar op deze dag leg je wel de basis voor de rest van de week. Eh, eigenlijk moet ik zeggen voor de rest van je leven. Binnen twee a drie dagen (hangt van de persoon af) leer je de fotografische techniek hanteren en te beheersen. Snap je dit, dan wordt het de rest van de week alleen maar leuker en leuker omdat de puzzel steeds makkelijker wordt. Fotografie is niet zo moeilijk, keuzes maken wel. En daar ga ik je bij helpen. Welke keuzes maak je, waarom en wat zijn de gevolgen van je keuzes. Op de eerste dag beginnen we met:
• Kennismaking
• Wat uitleg over de werking van een digitale camera
• CCD chip
• Resolutie en compressie
• Diafragma
• Scherptediepte
• Compositie
• Dieptewerking
• Licht omstandigheden
De eerste fotografie opdracht is een creatieve. De basis voor de rest van de week, maar daar kom je later pas achter. Wat het is? Nee dat ga ik nog niet zeggen. Maar zowel vrouwen als mannen vinden het altijd leuk om te fotograferen en schieten vaak zeer verrassende foto's. En verder hebben we nog enkele technisch lastige maar zeer leerzame oefeningen de eerste dag. We gebruiken een lunch op onze domaine klaargemaakt door mijn vrouw.
Cursusdag 2 Dinsdag
Deze dag ga je beginnen met het fotograferen van water bij een prachtig beekje. Ook ga ik je leren dat je één onderwerp op verschillende manieren kunt aanpakken en benaderen.
Na terugkomst gaan we de foto's bespreken. Hier leer je al enorm veel van. En je hebt je eerste belichtingen op de M stand gemaakt inmiddels. Hierna gaan we heerlijk lunchen
 
's Middags gaan we direct weer verder. Maar na de uitleg van histogrammen ga je daar nu ook mee werken. Wat we gaan fotograferen staat vrij, dat is iedere keer anders. Na terugkomst van wat we dan ook gefotografeerd hebben gaan we wederom de gemaakte foto's bekijken en bespreken. En ja, nu al op de tweede cursusdag gaan we nu al kritischer kijken dan voorheen.

• Geen P, geen S, geen A maar op M fotograferen voor totale controle. Lijkt moeilijk, is het niet!
• Witbalans, zeer belangrijk bij digitale fotografie
• Belichtingstrapjes
• Werken en beoordelen van histogrammen
• ISO waarde
• Licht meting
• Beginnen met denken in beelden
• Compositie, wel of geen gulden regel
Stacks Image 2003
Cursusdag 3 Woensdag
De portret en lichtdag!
Portret fotografie is naar mijn idee de moeder der fotografie. Alles komt hier tezamen. Je belichtingen moeten vandaag perfect zijn net als je witbalans. Ja dat verwacht ik al van je op dag drie, maar wees niet ongerust je staat er niet alleen voor. Ik help je uiteraard met de te maken keuzes, instellingen en het beoordelen van je foto's.
Om te beginnen ga ik je in 3 minuten tijd leren hoe je een mooi portret kunt maken! Voor de langzame cursisten duurt het misschien wel 5 minuten. Nee, dit is geen grap.De theorie van mooie en goede portretfotografie kan ik je in 5 minuten leren. Echt waar!
Stacks Image 2034
  • Wat is een portret?
  • Waar bestaat een portret uit?
  • Een oor is geen gezicht!
  • Lange kanten en korte kanten
  • Wat voor een licht heb je nodig voor een goed portret?
  • Meer of minder expresie?
  • Plaatsing van het licht
  • Rond het middaguur hebben we een overheerlijke lunch op ons eigen terrein.

Je gaat experimenteren met kunst- en daglicht. Onder het mom van; "als je witbalans maar goed is en je licht goed staat". Aan het einde van de middag gaan we de foto’s weer uploaden op de computer. Je hebt dan direct een mooi portret van jezelf. Deze dag is een echte 'eye-opener' voor alle cursisten durf ik wel te schrijven. Je gaat nu echt fotografisch de diepte in en je komt erachter hoe makkelijk fotografie kan zijn. Veel puzzelstukjes komen vandaag tezamen. De eerder opgedane theoretische kennis van de eerste dag  gaat nu opeens totaal bij elkaar komen en in elkaar vallen. Fotografie is in principe niet moeilijk, maar waarom lijkt het dan soms zo moeilijk? Nou gewoon heel simpel, omdat je zo verschrikkelijk veel keuze moet maken, iedere foto opnieuw. Iedere keuze heeft een consequentie, maar die moet je wel kennen en snappen. Want als je de consequenties niet kent wordt het wel heel lastig fotograferen.  Door de hele week heen leer ik je consequent en logisch te werken, nadenken en keuzes maken. Door dit vaak te doen, wordt het steeds een beetje makkelijker. Ik probeer ervoor te zorgen dat je in een ritme van fotograferen gaat komen. Als je dit onder de knie hebt ben je een heel eind op weg. De les van vandaag is een hele belangrijke in dit traject.
Stacks Image 2037
Cursusdag 4 Donderdag
Dit wordt een lange dag. Een dag die alles tezamen brengt wat je gedurende deze week hebt geleerd en de hele dag kunt gebruiken. We gaan weer gezamenlijk op pad en 's ochtends heel vroeg op. Gisteren heb je geleerd en gezien wat mooi licht is. Alleen stel je dit in de studio zelf in. Buiten moeten we het dus zelf gaan zoeken. En daarom moeten we vroeg op. We beginnen in het donker, zien het licht worden en gaan op een gegeven moment ook heel mooi licht zien.  Wat na verloop van tijd weer minder mooi zal worden. Tijd om terug naar het "locale" te gaan. Foto's bespreken en daarna even lekker uitrusten.   Ergens midden op de avond als het nog licht is gaan we weer op pad. Voor de les avondfotografie. We vertrekken als het nog licht is en gaan ook met bestaand licht fotograferen. We gaan het ook donker zien worden en er achter komen dat het licht steeds mooier en mooier wordt. Een hele ontdekking een lange en bijzondere dag. We zien het licht worden en we zien het donker worden. Nodig om te begrijpen wat mooi licht is. Na vandaag weet je heel veel en is op de M stand fotograferen inmiddels "appeltje eitje" voor je.
Stacks Image 2040
Cursusdag 5 Vrijdag Helaas is dit alweer de laatste dag van de cursus. We beginnen deze ochtend met het verwerken van de foto’s van gisteren. We gaan deze bespreken en selecteren. In principe is het hierna  tijd voor de vragen ronde. In ieder geval ga ik nog de laatste puntjes op de i zetten.
• Kleurprofielen
• Monitor kalibratie
• Foto bewerking software

En verder heeft de praktijk geleerd dat er  door de week heen er al zoveel wensen qua fotograferen op zijn komen borrelen bij jullie dat de vrijdag ook al gevuld is met een programma
naar wens van de aanwezige cursisten.
 
In een week tijd heb je geleerd om hele mooie foto's te maken.Wat het onderwerp ook is. Het maakt niet uit. Je beheerst namelijk nu je techniek. En vanuit je technische controle krijg je de mogelijkheid om ook creatief te gaan worden met je camera. Je hebt geleerd keuzes te maken. Geleerd dat iedere keuze consequenties heeft, zowel positief  als negatief. Je bezit nu over een gedegen basis om verder te kunnen gaan in Nederland/België. Het vervolg is dan aan jezelf. Hoeveel ga je oefenen, doen, doen en nog eens doen na deze cursus.
Na deze week hou je er een overzichtelijke syllabi aan over. Alles wat gedurende de week besproken en geleerd is staat hierin beschreven.

Cursus prijs 1 week € 495 p.p.

De cursus is inclusief les en lunch op cursusdagen op onze domaine. De verblijfskosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Voor meer informatie over de mogelijkheden kijk op www.pebru.nl
 
Wat heb je nodig voor de  basis cursus?
• Digitale spiegelreflex camera
• Groothoek objectief
• Tele objectief
• Statief
• Memory stick of externe harde schijf om na afloop van de cursus alle foto’s van jou op te zetten
• Stevige schoenen

Hier kunt u informeren naar de mogelijkheden voor het volgen van de cursus:
Verzend mail voor deelname over de basis cursus


Annuleringsvoorwaarden
 De annuleringsvoorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren.
Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.