Stacks Image 2624

Nikon D500 “Een sportfotografie camera”

Nikon maakt goede en degelijke camera’s. Er is weinig mis mee. Er zijn wel wat kleine verbeterpunten op te noemen voor deze D500, maar die zijn niet echt heel erg belangrijk. Kortom, de D500 is een goede camera.

En toch word ik niet wild enthousiast van deze camera. Komt dat door Nikon? Komt dat door de D500? Of door de gehele digitale camera markt? Ik denk het laatste.

Het is momenteel zoeken naar niches in de markt. En ieder merk doet dat. Ze moeten momenteel hard knokken voor hun posities in de markt. Je krijgt dus steeds meer camera’s te zien die meer en meer op elkaar lijken, met hier en daar wat aanpassingen of veranderingen.

De D500 heeft als voornaamste pluspunten:
 • Een enorm buffergeheugen, dus je kunt blijven door fotograferen. Goed en handig voor sportfotografen.
 • Niet al teveel pixels.
 • Nog sneller AF systeem, wederom handig voor sportfotografie
Stacks Image 12145
Stacks Image 2636
 • En alle andere vernieuwingen of veranderingen zoals NFC connectiivieit en dergelijke boeien mij niet echt. 4K filmen ook niet trouwens. In eerste instantie lijkt de D500
 • voornamelijk gemaakt te zijn specifiek voor sportfotografen. Ik deed veel Rugby fotografie en daar zou het een ideale camera voor kunnen zijn. Mede door de crop factor van
 • x 1.5. Ieder objectief wordt de helft langer ermee. Handig en een stuk goedkoper. Maar hoeveel sportfotografen zijn er? Hiermee heb ik eigenlijk wel de D500 echt in het
 • sporthoekje geplaatst. Natuurlijk kan de camera ook andere dingen fotograferen, maar daarvoor heb je niet de specifieke specificaties van deze D500 voor nodig. Dat kan ook
 • met een D7500 of een D750. Die beiden echt wel goedkoper zijn.
De D7500 is eigenlijk exact dezelfde camera als de D500 minus de specifieke dingen als nog snellere AF en een groter buffer geheugen. De beeldsensor is hetzelfde van beiden. De behuizing van de D500 is nog wat sterker en steviger gebouwd, maar die van de D7500 is ook echt prima. Het verschil tussen die twee qua bouwkwaliteit is in mijn ogen voornamelijk een gevoelskwestie. Is dat het prijsverschil waard? Wel als je sportfotograaf bent, maar niet als je van alles wat doet.

Een Nikon kost 1959 euro, een D7500 kost 1264 euro. Dat is nogal een verschil. En qua beeldkwaliteit ontlopen ze elkaar niets. Behalve dan weer dat de D500 sneller is. Een Nikon D750 kost 1829 euro. Iets goedkoper dan de D500, maar dan koop je wel een Full frame camera, wat ook wel weer enige nadelen heeft, maar wel koop je dan een camera met de mooiste kleuren die ik tot nu toe gezien heb.

Zijn de kleuren van de D500 dan minder mooi dan die van de D750? Ja dat denk ik wel. Portretten maken met een D750 is een feest voor de ogen. De nuances qua kleuren. En dat is bij de D500 gewoon wat minder opvallend. Gewoon wat gewoner deze camera, maar wel duurder. En ondanks dat ik totaal geen Full frame freak ben, zou ik eerder een D750 kopen dan een D500. Je krijgt meer voor minder geld. Of is de D500 gewoon iets te hoog geprijsd? Dat kan ook.
Stacks Image 16344
Hierboven een door cursist Andre gemaakte foto. Hard gefotografeerd door middel van lokaal en gewoon contrast en gebruik makend van een wat hoger kleurverzadiging. Zo wilde hij het graag maken, Dat kan als je lekker speelt met de camera instellingen. En er zitten er genoeg in in de D500. Je kunt spelen tot je een ons weegt. Deze foto is niet echt representatief voor de D500 omdat er nogal stevig met de instellingen is gespeeld.
Stacks Image 16348
Deze foto staat meer voor de typische eigenschappen van de Nikon D500. Het is donker en we gaan samen met cursist Andre mijn dochter buiten in de sneeuw fotograferen als ze een sneeuwbal gaat gooien. Voor de camera werd het al redelijk lastig om nog goed te kunnen scherpstellen. Voor de D500 was het echter geen enkel probleem. Ook in het donker kan hij goed zijn scherpstelling vinden. En iedere foto was scherp. Er zijn er vele gemaakt. Zonder uitzondering allemaal scherp. Dat is knap. Dat lukt je met een Fuji camera niet. Hier zit echt de kracht van een D500. Als het moeilijk is, als het snel gaat dan heb je echt een hele handige partner aan de D500. Maar wederom bleef ik daarmee in de hoek zitten van sportfotografie. Ik kom er niet uit. Dat is gewoon waar de camera exceptioneel goed in is.

Ik heb in deze omstandigheden niet kunnen testen hoe het geweest zou zijn met een D7500 of een D750. Die waren niet voor handen op dat moment.
Samenvatting:

Enfin, ik heb mijn punt denk ik wel gemaakt. De D500 is een prima camera met alles erop en eraan. Maar binnen de Nikon stal zijn er camera’s die minder kosten en hetzelfde of meer leveren. De D750 levert echt wel een nog hogere beeldkwaliteit. De D7500 is gelijk aan de D500, iets minder snel maar ook 700 euro goedkoper. Ben je een echte sportfotograaf dan koop je de D500. Ben je dat niet dan kun beter één van de twee andere genoemde camera’s kopen. 14 stops dynamisch bereik is geweldig van de D500. Kun je prima mee thuiskomen. Maar een D7500 heeft die ook! Snap je wat ik bedoel?

Ik zou gaan voor een D7500 als eerste en anders een D750, maar dat is heel persoonlijk.


De plussen

 • Zeer snelle AF
 • Groot dynamisch bereik
 • Active D-lighting i.c.m. contrast verlaging te gebruiken
 • Lokaal contrast als nieuwe en zeer nuttige instellingt
 • Zeer laag ruis niveau
 • Groot buffer geheugen mits je het nodig hebt
 • Kantelbaar scherm, erg handig. En swipen en bedienen via dit scherm. Erg handig af en toe.

De minnen
 • Soms lastig om mee te werken in grijze omstandigheden, je houdt dan teveel belichting speelruimte over!
 • Geen ingebouwde flitser
 • Sommige knoppen t.a.v. bediening zaten vroeger beter en logischer gepositioneerd (maar dat geldt voor alle recent uitgebrachte Nikon’s)
Resumé:
Top camera, maar die zijn er bij Nikon ook voor minder geld. Dit is echt een pure sportfotografie camera. Of voor iemand die veel wild life schiet. Mijn andere onderwerpen dan dit ben je met andere Nikon’s beter of noem het goedkoper uit.
Prijs:
Bediening:
Beelkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Resolutie:
Draadloos flitsen:
**********
**********
********
**
********
**
*********
*
********
**
**********

Beoordeling: 8.5