Reactie Basis cursus augustus 2018

Wat een openbaring.

Fotograferen is meer dan kiekjes schieten met een camera.
Eenieder die al jaren foto’s maakt en niet tevreden is hetgeen uit de printer komt dan wel op zijn of haar computerscherm verschijnt, is toe aan een weekje vakantie of beter gezegd een weekje hard en intensief werken in een vakantieomgeving in “douce France”. Babs heet je op zaterdag hartelijk welkom en op maandag stipt om tien uur verschijnt de heer des huizes Patrick Mollema. Een leraar maar beter gezegd een mentor die week in week uit alles geeft voor zijn cursisten.

Of je nu fotografeert met een Canon, Nikon, Fuji, Sony of welk ander merk dan ook Patrick kent ze allemaal, stelt ze in en weet alle sterke kanten van je camera en/of objectief maar ook alle beperkingen.
Sterker nog de beperkingen geven hem de kans om deze op de een of andere manier te omzeilen. Iedereen kan wat van hem leren van beginner tot specialist. Niet voor niets moet iedereen beginnen bij de basis.
Technieken uit vervlogen tijden helpen iedere cursist om betere foto’s te kunnen maken. Weg met die automatische programma’s weer leren fotograferen zoals het hoort.
Klein kijken, diafragma gebruiken voor wat je wilt laten zien, belichtingstrapjes, witbalans wanneer en onder welke omstandigheid allemaal dingen die aan de orde komen in de eerste week.
Deze bloemlezing die zeker niet compleet is van hetgeen aan de orde komt in deze leuke maar ook leerzame week.

De resultaten van medecursisten op website zijn fenomenaal. Iedereen hoopt deze ooit te kunnen maken. Na een weekje ‘vakantie’ is dit realiteit.
Natuurlijk moeten de weergoden meewerken maar dit is geen excuus om niet thuis te komen met prachtige resultaten. Daar zorgt Patrick wel voor.
En voor de inwendige mens is daar Babs. Zij zorgt voor een culinair hoogstandje tijdens de lunch. Beperkingen geen enkel probleem, dan maar iets toveren zonder gluten.
'S avonds even een nabespreking met je medecursisten onder het genot van een biertje of een lekkere fles wijn. Een dank ook aan Marina en aan Kees medecursisten.
Want Patrick kan nog zoveel energie geven (wat hij ook week in week uit doet onze bedrijfsatleet) samen moet je het doen.
Nu een jaartje oefenen met hetgeen wij geleerd hebben om volgend jaar samen met mijn soulmates de vervolgcursus te kunnen gaan doen. Nog 365 nachtjes slapen ��

Kortom iedereen kan (leren) fotograferen bij Patrick Mollema...

Merci

Fer van Harn

PS. hey Nikon, Fuji of welke andere producent wordt eens wakker waarom zij jullie zo arrogant om niet eens de moeite te nemen om te luisteren naar een kritisch geluid van iemand die echt verstand heeft van de ‘ fouten’ in de huidige camera’s.
Hij schrijft het niet alleen maar kan het ook aantonen !
Reactie Basis cursus mei 2018

Mei 2018: voor het eerst in mijn leven ga ik alleen op vakantie. Ik wil graag een ''programma'' en besluit dat de rode draad mijn grote hobby fotograferen zal zijn. SNP vind ik te duur en al googelend kom ik al snel op 2 alternatieven uit. De eerste is een reis naar idyllische plekjes in Griekenland. De andere een cursus in een "ik vertrek" omgeving waar voormalige cursisten me in reviews waarschuwen voor een eigenzinnige docent. Maar dan wel een die je in één week echt leert fotograferen. Ik besluti dat ik altijd nog mooie plekjes kan bezoeken. Hoe mooi is het als je dan al echt kunt fotograferen. Dus ik kies ervoor om me eerst aan deze meester in de fotografie te onderwerpen. En zo kom ik bij Patrick en Babs in hun sfeervolle paradijsje in Pebru terecht. Het beeld wat ik van al dat leeswerk op deze site heb gekregen komt goed overeen met hoe ik het zelf heb ervaren: 5 dagen van 10.00 tot zeg half 5 bezig met je hobby. Veel theorie met maar één doel: leren begrijpen waar je mee bezig bent. En vervolgens toepassen wat je hebt geleerd. Lachend uitbijtertjes herkennen en bestrijden of omzetten in bofjes. In een futuristische omgeving stoeien met kelvinwaarden. Ontdekken dat je camera in het donker meer kleuren ziet dan jij. Dat je van stromend water wolken kunt maken.
Oké wij hadden het geluk dat de weergoden ons uitermate gunstig gezind waren. Oké Wij hadden het geluk dat we een supergezellig groepje hadden zonder betweters die de discussie met de docent aangingen. En dan kan je heel veel leren. 😂

En dan het verblijf: luxe kamperen in schattige huisjes, voorzien van alles wat je graag wilt om een relaxte vakantie te hebben en nog veel meer. Babs verzorgt op 4 cursusdagen heerlijke, complete lunches. Zelf koken is eigenlijk niet meer nodig. Eén keer slim inkopen bij een supermarché in de buurt en je kan je de rest van de week prima redden met de broodjesservice, jammetjes van Babs of eieren van scharrelkippen. Of je gaat (met elkaar) lekker uit eten op 10 minuten rijden bij Teuillet: voor ongeveer 20 euro 3 gangen inclusief drank.

Nog een praktische reistip voor alleengaanden: Ik vond de afstand te ver om in mijn eentje met de auto te komen en ben daarom vanuit Rotterdam met Transavia op Bergerac gevlogen. Daar een auto gehuurd (vooraf geregeld via Sunny Cars via ANWB en dus geen gedoe met verzekeringen en bijbetalingen). Google maps op de telefoon wees feilloos de weg. Al met al dus vooral relaxed zitten gevolgd door 3 uurtjes autorijden. Voor de rekenaars onder de lezers: al met al was ik op deze manier voor deze reis ongeveer 100 euro duurder uit dan met 2 dagen autorijden inclusief overnachting.

Verwacht niet dat je thuis veel indruk zult maken met al dat fraais dat je uit je camera leert halen. Want niemand gelooft dat je geen filters of fotobewerkingsoftware hebt gebruikt. Maar jij weet dat je dat echt niet hebt gedaan. En dat je voortaan geen uren meer hoeft na te bewerken. Althans: ooit, als je heel veel blijft oefenen. Maar dat ga ik natuurlijk thuis doen. En op die reis naar Griekenland. Want pas als je echt met 2 vingers in de neus kunt fotograferen mag je terug komen voor de vervolg cursus.

Annette Kolkman basiscursus mei 2018
Stacks Image 16724
Reactie Basis cursus maart 2018

Ondanks dat ik theoretisch al best veel van de Fuji camera wist toch begonnen aan de basiscursus.
Achteraf gezien geen overbodige luxe als je een technisch goede foto direct uit je camera wilt halen.
Je weet altijd minder dan je denkt...

Patrick is een zeer ervaren fotograaf en leraar.
Dat merk je aan de manier van lesgeven; de details welke hij je weet te vertellen aan de hand van je foto's.
Patrick legt je uit hoe je systematisch tot een technisch goede foto komt.
Zodat je onder, bijna, elke omstandigheid wel een goed belichte foto kan maken.
En dat is fijn, dat geeft houvast.

Tussen het lesgeven door maakte Patrick ook nog tijd om mij nog wat verdieping te geven in de Fuji.
Dat was super.

Ik heb de basiscursus ervaren als zeer leerzaam en Babs en Patrick leren kennen als twee warme lieve mensen.
En dat Babs een geweldige lunch verzorgde was mooi meegenomen.

Dank jullie wel voor de fijne tijd. De lessen zijn voor het leven!
Ik kijk uit naar een vervolg!

Martin
Stacks Image 16775
Reactie Print cursus maart 2018

Ik ging de vierde keer naar Pébru. Na beginnerscursus, gevorderden curses en vorig jaar de masterclass werd het toch echt tij voor de printcursus. Het zal wel aan mijn analoge verleden liggen maar een foto hoort gewoon afgedrukt te worden op papier. Een week lang printen ik keek er naar uit. Weer bleek Patrick de beste fotograaf die ik mij kan wensen. Na een moeizame start met onwillige software. Patrick gaf niet op en eindelijk kon het printen starten. Het instellen van de printer het leren van een nieuwe routine. Stap voor stap, net als bij het fotograferen methodisch werken. Ik was best trots toen mijn eerst A3 foto uit de printer tevoorschijn kwam.

Maar om te kunnen printen moeten er natuurlijk ook mooie foto’s komen. Dat werden dus, paarden , mooie plaatjes bij het stuwmeer en foto’s uit de studio. Twee cursussen in één.

Ik was deze week de enige cursist. Maar met de zelfde energie die Patrick heeft wanneer hij een groep les geeft, steeds maar weer proberen jou het beste uit je camera te laten halen. Patrick geeft de ruimte om rustig te kunnen werken en hij deelt zijn kennis. Printen is ook wachten en en ook onderweg hebben we mooie gesprekken gehad over het leven, mooi licht enz. Naast leraar is Patrick gewoon een leuk iemand om de week mee door te brengen.
Verder vond ik het geweldig dat ik ook mee mocht naar een foto opdracht in een hoeden fabriek. Gewoon kijken hoe een prof aan het werk is. het siert Patrick dat hij twijfelde of hij dit wel kon doen, omdat hij dan geen les kan geven. Leraar is hij tot op het bot.
Ik heb een superweek gehad. Ik ging met een berg kennis naar huis.

En voor echt mooie foto’s vol details: Ga printen!