Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nissin I 60
Geschreven: 14-7-2021
Nissin flitsers zijn goed. Klein, compact en niet al te duur. Dat is een feitvoor alle Nissin flitsers. En oom de reden waarom je nooit meer een flitser moet kopen van het camera merk waarmee je fotografeert. Die zijn allemaal te duur en leveren te weinig voor wat je betaald hebt. Of zou gaan betalen.

Voor ongeveer 289 euro koop je een krachtige flitser. Nissin is nog een van de weinige Japanse flitser merken. Welke andere is er nog? De Chinezen ( onder leiding van Godox) drukken ieder ander flitsmerk de markt uit. En dat is op zich jammer. Concurrentie is goed, maar die is er haast niet meer. Cactus is weg, en zo kan ik nog wel meer merken opnoemen. De hoofd schuldige hiervoor is Godox. Die komen met aantallen nieuwe producten op de markt wat werkelijk niet bij te houden is. Zoveel.

Dit is een gevaar voor merken als Nissin. De I40 en de I60 zijn goede flitsers en al een tijd op de markt. Wat goed is is goed. Dat hoef je niet perse te vervangen door een nieuw model. Dus daarover hoeft Nissin zich geen enkele zorg te maken. Al hoewel?

Stacks Image 13
De goede I 60 flitser is sinds 2018 op de markt. Nu dus drie jaar. De I60 kan met drie verschillende flitsgroepen werken. A, B en C. Tegenwoordig is dat een beetje weinig. Draadloos flitsen wordt populairder en wordt steeds meer beoefend. Een van de voordelen van draadloos flitsen is dat het systeem makkelijk uit te breiden is zonder dat het bergen met geld kost. Voor 289 euro koop je er nog een I 60 bij. Al snel kun je drie flitsers of meer hebben. Maar dan heb je met de I 60 maar drie flitsgroepen. Ja, er kunnen dubbele flitsers in één groep, dat weet ik ook wel, maar meerder groepen zou toch prettiger zijn. Drie groepen is niet meer van deze tijd.

De Air 10S (trigger) heeft wel vier groepen maar dat kan de I60 niet want die heeft er maar drie. En dat is raar. De Air 10 ( de oudere trigger) heeft er drie en die past dus beter bij de I 60.
De flitserenaam geeft aan dat de flitser een richt getal 60 zou moeten hebben. Ik betwijfel het. Maar ieder merk maakt zich daar schuldig aan. Ze over specificeren allemaal een beetje of meer. Nissin jokkebrok volgens mij maar een klein beetje, maar richtgetal 60 is het zeker niet. Enfin maakt niet uit.

Dat de flitser compact en licht is, is een voordeel. Zeer handzaam en degelijk gebouwd. Het display op de achterkant van de flitser is ten alle tijden goed af te lezen. Het heeft denk ik het beste display wat ik gezien heb op welke flitser dan ook. Klasse van Nissin. De flitser laat zich per 1/3 hoeveelheid licht aanpassen. het is dan wel weer jammer dat de Air 10 dit niet kan. Die kan alleen per halve stop het flitslicht aanpassen.

En dat zijn nu van die punten waar ik mij zorgen over maak voor het merk Nissin. Dat had al lang opgelost moeten zijn. Je flitser kan per 1.3 stop het licht aanpassen maar de trigger niet. Pak je de andere Nissin trigger Air 10 S, die kan wel vier groepen aansturen, en ook met 1/3 stop de flits hoeveelheid aanpassen. Dan koop je die dus. Maar dit is geen test over Nissin triggers maar over de I60 Nissin flitser.

Alle product ten zijn al drie jaar op de markt en dit soort slordige fouten zouden inmiddels toch wel verbeterd mogen zijn. Middels een nieuwe flitser of trigger die bovenstaande problemen oplost. Maar die zijn er nog steeds niet. En dat is zorgelijk.

Draadloos flitsen over 30 meter afstand is voldoende over het algemeen. dat is wat Nissin in de specificaties opgeeft. Zoals gezegd is dat genoeg en de opgegeven meters kloppen ook. Dat anderen merken claimen tot wel 100 meter komen is vaak niet waar. Van die merken houden de meeste het wel gezien na 60-70 meter. Dus dan liever een eerlijk merk als Nissin.

Dat er nog een lampje inzit die ook als videolicht gebruikt kan worden vind ik dan weer niet belangrijk. Handig misschien voor nood situaties, maar het is klein en zal dus erg hard licht opleveren.


Stacks Image 23
De grootste groothoek stand voor flitsen is 24 mm. Dat is best lang. Met je 10-24mm objectief kun je dus op de 24 mm na niet beeldvullend flitsen wanneer de flitser op de camera staat. Andere merken gaan wel vaak tot 14 mm met uitschuifbare diffusor. het zal door de bouw komen dat dit bij de Nissin niet kan. Want deze kan wel flitsen tot 200mm. En dat is fijn. Erg fijn.

Met draadloos flitsen werk je vaak, ik in ieder geval wel, met kleine lichtjes her en der in de foto. Met een 200 mm boomstand kun je dus beter je licht bij elkaar houden en laten aankomen op de plek daar waar je het wilt hebben in je foto. Een sterk punt van de I60 die echt wel goedkoop te noemen is. Zeker voor een flitser die tot 200 mm kan zoomen. daar zijn er niet zoveel van voor dat geld. Behalve dan bij Godox.

En daar zit een beetje het pijnpunt. Ja, ik gebruik ook alles van Godox. En ik heb alles zelf gekocht en niet gekregen. Het Godox systeem is gewoon flexibeler. Meer flitsers, meer accessoires en ga zo maar door. En Nissin maakt hele goede flitsers op een paar kritiekpuntjes na, maar het totale flitssysteem is erg smal. En drie groepen flitsen is voor mij niet genoeg. Anders had ikzelf eer zeker destijds ook Nissin overwogen in mijn aankoopplan.

Ze doen het altijd en het gaat eigenlijk nooit kapot. Dat is ook wat waard. En ze werken allemaal met aa of aaa batterijen. Dus gangbare en handige batterijen die je overal kunt kopen. Het liefst natuurlijk oplaadbare batterijen dat is beter voor het milieu en je portemonnee.

M of TTl flitsen het kan met de Nissin. Uiteraard zou je haast zeggen. dat is niet iets unieks. Ook in de mix. De TTL functie is stabiel en betrouwbaar. Meerdere TTL flitsers gebruiken en het TTl systeem van de Nissin raakt niet in de war. dat gebeurd soms wel bij andere merken. Godoix kan hierin nog wel wat stappen maken. Het Godox TTL systeem verliest wel eens de weg bij gebruik van twee of meer TTl flitsers. Dan kloppen de metingen soms niet meer. Bij Nissin heb ik dit niet kunnen waarnemen.

Dus de kracht van het Nissin TTL systeem is goed. Beter dan dat van Godox. En TTL flitsen is wel heel erg makkelijk als het goed werkt. Anders kun je beter (m)manueel flitsen. Wanneer je nog niet zo bedreven bent met flitsen heeft dus een goede hulp aan het Nissin TTL flits systeem.

En nu maar hopen dat Nissin weer eens wat nieuws brengt. Simpele fouten uit het verleden herstellen en met wat meer aanbod komen. Bijvoorbeeld met een flitser met instellicht. is zo handig als je in het donker of schemering werkt. En met een eigen lithium ion accu. Gaat langer mee en is zeker met een eigen lader veel beter en betrouwbaarder te laden. Dus als de Greef en Partner ( zeer goede importeur van Nissin voor Nederland ) dit leest, neem dit dan eens mee in jullie adviezen tijdens de volgende meeting met de Japanners. Het is echt nodig dit soort aanpassingen.

En mij is totaal onduidelijk wat de I60 en de I600 gemeen hebben met elkaar. Volgens mij zijn het dezelfde flitsers. Waar komt dan het prijsverschil vandaan, hoezo, waarom? Per land in Europa lijkt de type aanduiding te verschillen. Ik kwam er niet uit tijdens mijn zoektocht. Volgens mij zijn ze hetzelfde.Plussen:
• Klein
• Krachtige flitser
• Apart lampje voor filmen in gebouwd
• Vriendelijke prijs
⁃ DeGreef en Partners als importeur van Nissin is een zeer goede partner bij firmware updates en andere ondersteuning. Heel erg goed bedrijf.

Minnen:

⁃ De TTL schaal loopt slecht van +2 tot -2
⁃ Halve stops verstelbare TTl schaal zijn te grote stappen
⁃ De M flits schaal gaat niet lagert dan een 1/128 vermogen
⁃ Niet verder dan 24mm flitsen als groothoekstand
Resumé:
Punten van kritiek zijn er, mar het is een hele goede en betrouwbare flitser. Kun je kopen, als je denkt niet verder te komen ooit dan met 3 groepen flitsen.
Beoordeling: 8.5