Digitale Fotografie Vakantie

Fuji X100 VI test

Is de hype waar?
Geschreven 17 april 2025
Stacks Image 16
Stacks Image 149
Dit laatste Fuji model de X VI is continu uitverkocht. Dat is knap. Veel andere camera merken zouden dit ook willen. Het is tegenwoordig in cameraland dat je of een hit bent of een flop. Er lijkt haast niets meer tussen te zitten.

40 miljoen pixels op een APS-C sensor. Fuji heeft al bewezen dat dit goed kan met onder andere de X-T5 en de X-T50. Dit is dus de derde camera met de dezelfde sensor. Ook dat is iets wat Fuji prima kan. Ik heb wel altijd zoiets van Fuji kijk toch uit! Want die keer hetzelfde aanbieden weliswaar met een aantal verschillen is toch linke business. Waarom zou je een X-T 5 kopen als je voor veel minder geld een X-T50 kunt kopen? En dan is er ook nog de X-100 VI die wel heel anders is.

Als ik het mag geloven een ware verkoop topper. Een 40 miljoen pixel camera met een vast objectief. Een 23 millimeter objectief met als laagste F waarde F/2.0. Omgerekend een 35 mm doordat het een APS-C camera is met een F/2 objectief. Bij de meeste winkels te koop voor 1899 euro. Ook dat is iets wat we inmiddels wel gewend zijn. Hele hoge prijzen die gevraagd worden door Fuji.

Eerste gebruik

Stacks Image 177
Bij het eerste gebruik voelt het meteen een beetje als thuiskomen. De eerste look and feel. De knoppen zitten op de bekende plekken. Misschien iets anders van vorm en iets groter of kleiner, maar ze zitten wel daar waar je ze verwacht. Dat is allemaal in orde. Bij het actief fotograferen en het Q menu naar mijn wensen instellen liep ik wel tegen een aantal zaken aan. Het Q menu is wat je ziet als op de Q knop drukt. Daarin kun je je meest gebruikte of gewenste instellingen in kwijt. Zodat je niet diep in menu's hoeft te gaan zoeken. Fuji was ongeveer de eerste die dit toepaste. Heel handig voor als je nog een echte fotograaf bent en in JPG fotografeert. Dan ben je veel met je instellingen bezig. Een RAW fotograaf is dat niet. Die zal er nooit achter komen waar al die knoppen en instellingen voor dienen. Zonde.

Normaal gesproken is het aanpassen van het Q menu een functie die je ergens in je menu kunt vinden. Zo niet met de Fuji X100 VI. Het kostte mij 20 minuten zittend op een bankje in de stad om erachter te komen dat je lang op de Q knop moest drukken om het Q menu aan te passen. Hmmm, moet je even weten… maar als je het weet is het wel heel erg handig. En het is niet lastig maar je moet het wel eerst even weten.
Stacks Image 180
Dat de camera niet zo lekker in de hand ligt is een typisch Fuji dingetje. Dat komt omdat de camera's kleiner zijn. Dan kun je er niet een hele lekkere en dikke grip op bouwen. Maar een goede grip, dus lekker in de hand liggend, geeft wel vertrouwen. Deze grip is zo dun en vlak dat je het gevoel hebt dat de camera ieder moment uit je hand kan vallen. Dan zijn er wel after market grips voor te koop, maar dan is meteen het speciale design om zeep geholpen. Het wordt met een grotere en dikkere grip gelijk een stuk groter. Een kwestie dus van wennen of standaard met een nekriem werken.

De camera is wel lekker licht. Veel lichter dan dit wordt het niet.

Dat het een meetzoeker camera is is iets wat denk ik heel weinig mensen zullen gaan gebruiken. Het knopje aan de voorkant van de camera links van de zoeker is de omschakeling van EVF naar meetzoeker. Iets waar Fuji in de X-Pro 1 is mee begonnen. Het werkt, maar je gooit wel veel voordelen van een systeemcamera weg. Dat is zonde. Met een EVF kun je direct zien hoe ongeveer je foto eruit gaat zien voordat je hem maakt. Te licht, te donker, te warm of te koud.
Stacks Image 139

Het objectief

Stacks Image 182
De 23 mm F/2.0 is omgerekend dus een 35 mm F/2.0. Het is een prachtig mooi objectief. Het kan niet zoomen. Dat doe je maar met je voeten. Een stapje naar voren en een stapje naar achteren is ook zoomen. Dan is er wel een digitale zoom, maar die moet je nooit gebruiken. Dat is niets meer dan inzoomen in je foto zelf. In een noodgeval kun je het een keer gebruiken, maar de kwaliteit gaat dan hard achteruit. Niet doen dus.

Het grote nadeel van de 23 mm F/2.0 is wel dat het heel lastig is om dingen onscherp te krijgen. Ik denk dat de meeste kopers van de Fuji X100 VI hem zullen kopen voor gemakkelijk gebruik, makkelijk mee te nemen en misschien wel veel voor straatfotografie. Dat is toch wat de camera uitstraalt of probeert uit te stralen. Ik denk een terechte verwachting en keuze. Maar eenmaal bezig met straatfotografie kun je de camera op twee manieren beoordelen.

Ten eerste:
Het is ontzettend makkelijk om een foto scherp te fotograferen. Het kan bijna niet fout gaan. Omdat het AF systeem snel en goed is maar ook omdat de camera is single mode focus goed en snel reageert. Een kind kan de was doen zou ik willen schrijven.

Ten tweede:
Het is heel lastig om iets in de achtergrond onscherp te krijgen. Natuurlijk ga je als eerste na aankoop uitgebreid op F/2 fotograferen. Dat is cool en kicken. Maar al snel zie je dat alles scherp is. Van voor tot achter. En dat is iets wat je echt niet wilt met straatfotografie. Je wilt je onderwerp scherp en de achtergrond wat onscherper. Of misschien wel helemaal onscherp. Dat laatste gaat zeker niet lukken. Gemiddelde straatfotografie met mensen, wat zal het zijn? Voer je uit tussen de twee en 6 meter. Dat laatste als je wat minder lef hebt. Bij dat laatste is dus altijd je foto van voor tot achter scherp. Kijk maar hieronder.
Stacks Image 160
Mensen komen aanlopen, even je focuspunt op de mensen richten en meteen doordrukken. Boem scherp. Zonder enig probleem. Dat is mooi en goed. Maar dat de winkelpanden in de achtergronden ook volledig scherp zijn bevalt me minder. Dan moet ik dus veel dichter op mijn onderwerp gaan fotograferen. Dus een kortere afstand tussen mij en en het onderwerp. Dat gaat niet altijd of kan soms niet. Het objectief is goed, maar het heeft ook haar nadelen. Het is moeilijk om niet alles scherp te fotograferen. Tegenwoordig bouwt Fuji ook een instelling in van automatische prioriteit D bereik. Een moeilijk woord voor dat de camera met S en H en DR functie veel dingen zelf instelt en regelt. Ideaal voor de luie vakantiefotograaf. Je foto's worden er niet beter van, maar in een noodsituatie kan het helpen. Maar ja dat moet je dan wel weer eerst instellen. En dat kost tijd. Laat je die stand altijd op automaat staan dan had je beter de camera niet kunnen kopen. S en H en de DR functie zijn nu juist de krenten in de pap van iedere Fuji camera.

Dan is er nog iets anders aan de hand.
Stacks Image 164
Ik sta even op straat druk met alle bekende Fuji instellingen te spelen. Het blijft een heerlijk spel. Het levert foto's op die ik met geen enkel ander camera merk kan maken. Ik heb even gekozen voor een onderwerp op korte afstand. Dit muurtje is maximaal 1 meter bij mij vandaan. Uiteraard weer met F/2.0 gefotografeerd, maar wat ziet mijn oog daar?
Stacks Image 168
Let op de schoorsteen en andere strakke lijnen. Er ligt naast de lijn een soort dikke lijn ernaast. Het lijkt het meest op astigmatisme. Omdat het zoveel aandacht trekt en echt niet mooi is.Het laat zich terugzien in een dikke vette streep. Ik was hier niet naar op zoek. Het overkwam mij. Op korte afstand fotograferen om de achtergrond lekker onscherp te krijgen en dan krijgt de lens last van astigmatisme?! En ja ik heb contrasten staan verhogen om de foto wat pittiger te maken omdat dit hele tafereel in de schaduw gefotografeerd werd. Maar dat doe ik met andere camera's een merken ook. En dan krijg ik echt nooit van dit soort astigmatisme. Ik denk dat het astigmatisme is. Ik ben er niet helemaal zeker van omdat ik het eigenlijk nooit tegenkom. Ik was dus compleet verrast. Oplossing? Het zit voor zover ik weet in geen enkele fotografische software programma.
Stacks Image 172
De Fuji X 100 VI heeft meer kleurstanden dan mijn eigen oude X-T3. Het zijn er veel. De zwart wit filmsimulatie is ook erg mooi. Goed bij te sturen met de S en H functie en zo nodig ook nog met de DR functie. Wil je daarover meer weten dan moet je maar op de Fuji cursus komen. Ik blijf het een prachtig concept van Fuji vinden.Dat is wat een Fuji een Fuji maakt. Weliswaar is alles wederom scherp. Het kan een voor- en een nadeel zijn. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

Ik ben een grote man. Heel erg groot. Voor mij is daarom straatfotografie altijd iets lastiger dan een kleinere man of een schattig oud omaatje. Ik kom gewoon eerder bedreigend of noem het intimiderend over. Ik vraag nooit mensen om te poseren, ik fotografeer ze gewoon.
De Fuji camera geeft mij een voordeel als grote man. Ik sta daar dan als grote man met een piepklein cameraatje en dat werkt dan in mijn voordeel. Mensen krijgen eerder medelijden met me dan dat ze mij intimiderend vinden door mijn voorkomen. En daar zit een groot voordeel in bij de Fuji X 100 VI. Ze nemen mij als ze dat zien niet meer zo serieus. Terwijl het toch echt wel een serieus goede camera is. Dus met dank aan de kleine Fuji kan ik van mij nadeel een beetje ombuigen naar mijn voordeel.

Een grote man die met een kleine camera fotografeert kan nooit helemaal sporen.
Stacks Image 184
Hierboven zie je hoe een reputatie je vooruit kan snellen. Ik denk dat heel veel mensen de Fuji camera kopen omdat hij zo lekker klein en licht is. Licht is hij zeker. Maar kijk eens rechts ervan. Dat is de X-T3. Nauwelijks groter. En rechts de Nikon Z6. Eigenlijk ook nauwelijks groter. Wel een stuk zwaarder.
Wat ik er ook over schrijf de Fuji X 100 VI is een heerlijke camera om mee over straat mee rond te lopen. Of lekker om op vakantie mee te nemen. Kwaliteit foto's maken en geen zorgen over objectieven verwisselen en daarna eventueel vuil op je beeldsensor te hebben. Dat kan niet. Het is wel raar trouwens dat er wel een beeldsensor reiniging aanwezig is in de camera. Dat is op zicht niet logisch. Hoe zou er dan stof in moeten komen?

Klein, handig, makkelijk mee te fotograferen, snel en duur. Dat is hoe ik in het kort de X100 VI zou willen omschrijven. Een Fuji X-T3 is nauwelijks groter en/of zwaarder en daarmee kun je wel objectieven verwisselen. Daar zou ik altijd voor kiezen. Stop een pancake lens op je X-T3 en je hebt precies hetzelfde. Met de X-T5 kun je die vergelijking niet maken want die is echt veel groter. Maar die had ik hier niet voorhanden om een fotografisch vergelijk te laten zien.

Hoe leuk de X-100 VI is mij heeft hij niet overtuigd als een noodzakelijke camera. Het is een hebbeding. Het voelt goed, het oogt goed, maar het is een aankoop meer met het hart dan met het hoofd. Het is een goede camera. Maar dat astigmatisme ding van het objectief moet ik nog verder uitzoeken. Daar kom ik niet zo 1,2,3, uit. Maar het is wel een serieus dingetje.
Stacks Image 191
Ja, en daar kom ik weer met mijn geliefde Nikon Z50 set. Maar eerlijk is eerlijk. Voor 1399 euro koop je de gehele bovenstaande camera set. Met een bereik van 16 tot 250 mm. Voor 500 euro minder. Het is ook een APS C camera weliswaar met wat minder pixels, maar dat zie je niet. En een veel eerlijker advies kan ik niet geven. Waar voor je geld. Dat bieden beide camera's maar de een wat meer dan de ander. Dat krijg je als je met je hart koopt in plaats van met je hoofd.
En het gekke is met beide camera's zou ik graag op pad willen hoor. Geen enkel probleem. Want met de Fuji camera kun je weer wat meer met de te maken sfeertjes spelen mits je maar in jpg fotografeert. Net als bij de Nikon.

Wat ga jij dus doen? Kopen met je hart of kopen met je verstand?
Resumé:
Toffe camera. Moeilijk om iets onscherp mee te fotograferen. Geeft een leuk gevoel als die om je nek hangt. Gaat het om je portemonnee dan kun je beter wat anders kopen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.5
8.5
9.0
9.0
8.0
8.0
7.5
Beoordeling: 8,2