Digitale Fotografie Vakantie

Fuji XF 16 - 80 mm F4 OIS WR test

Fuji XF 16 - 80 mm F4 OIS WR
Geschreven 9 september 2022
Wederom heb ik een mooi en compact zoom objectief van Fujinon getest. Fuji maakt geen slechte objectieven, maar dat was al een tijd duidelijk. Dus wat je ook koopt, het is altijd goed. Daarmee zou deze test gelijk helemaal overbodig worden om nog verder te gaan met schrijven. De essentie van deze test kun je echter nu al aanvoelen komen.

Op geen enkele zoom stand is dit objectief minder. Overal presteert het objectief erg goed. Van F/4 tot aan F/22, van 16 tot een met 80 mm. Dat is het gene wat mij het meest opviel tijdens het gebruik. De lens kent geen zwakke kanten. Opmerkelijk want dat is vaak niet zo.
Stacks Image 16
De Fuji XF 16 - 80 mm F4 OIS WR is omgerekend naar 35 mm wil formaat eigenlijk een 24 - 120 mm objectief. Dat is wat je echt gaat kopen als je deze gaat kopen. Met dit objectief kun je voor de meeste onderwerpen in één keer helemaal klaar zijn. Op geen enkele zoom stand is dit objectief minder. Overal presteert het objectief erg goed. Van F/4 tot aan F/22, van 16 tot een met 80 mm. Dat is het gene wat mij het meest opviel tijdens het gebruik. De lens kent geen zwakke kanten. Opmerkelijk.

Wat de lens mede zo goed maakt is dat er behoorlijk wat hoogwaardig glas in is verwerkt. Drie ascetische glas elementen om sferische abberatie te voorkomen. Abberatie zou zichtbaar kunnen worden bij het gebruik van hoger diafragma waarden. Maar doordat er drie stuks van de 16 glaselementen in 12 groepen gebruikt zijn die ascetisch zijn is een grote verklaring waarom dit objectief erg goed presteert. 16 elementen is sowieso best wel veel. Wat overigens niet altijd ook betekent dat het daarom goed zou moeten zijn. En 12 groepen is ook best wel veel.
Stacks Image 135
Aan de benaming WR kun je aflezen dat het een weersbestendig objectief is. Belangrijk en fijn, maar eigenlijk zou dit niet meer in de benaming aanwezig hoeven te zijn. Dat moet het gewoon standaard zijn. Het stamt echter nog uit de tijd dat Fuji met niet WR objectieven is begonnen. Pas later kwamen de eerste WR objectieven. Dus daar besteed ik verder geen aandacht aan. Spatwaterdicht is niet meer dan normaal. Net zoals de bescherming tegen stof.

Wel zoomt de lens extern en blijft de zoom niet tot in het objectief bepertkt. Jammer, maar enigszins te begrijpen. Al hoewel? Dit objectief kost 899 euro in de retail uitvoering en 739 in de bulk versie. Het verschil is dat je dan het objectief zonder doos en zo geleverd krijgt.

Maar gezien de prijs en wel/niet interne zoom, vind ik eigenlijk toch wel dat voor deze prijs dit objectief een interne zoom had moeten of mogen hebben. Met een externe zoom is de kans er toch dat je wel stof en water naar binnentrekt bij terug zoomen.
Stacks Image 137
Bovenstaande foto is gemaakt tijdens de cursus flitsen door cursist Andries. Prachtplaat. En we hebben een nieuwe functie gebruikt voor het eerst aanwezig in de Fuji X-T4. Die functie heet zachtheid. Een beetje rare vertaling voor het woord lokaal contrast. Je kunt er structuren minder of meer mee laten zien. Maar goed, Fuji heeft het vertaald als zachtheid. Wat de foto overigens ook wel is geworden. In dat opzicht klopt het wel.
Stacks Image 141
Zoals je kunt zien in deze deelvergroting is ondanks de instelling zachtheid alles nog erg strak en erg scherp. Superkwaliteit. Let op een klein detail. Het is een foto van een Focus magazine met een winkel uit Santpoort uit de tijd dat telefoonnummers nog uit vier getallen bestonden. Leuk detail. Maar dat het scherp is, dat is wel duidelijk. En uiteraard stond de verscherping gewoon op 0 in de camera. Mensen willen scherper en scherper, maar echte scherpte is en blijft een zachte scherpte. En dat laat dit Fuji XF 16 - 80 mm F4 OIS WR heel goed en prettig zien.

Bouwkwaliteit en al dat soort zaken zijn zoals gewoonlijk dik in orde bij Fuji. Gewoon goed en degelijk. Licht is het objectief niet. Ook al denken ze daar bij Fuji zelf anders over. De tijd dat Fuji klein en schattig was is voorbij. Nu is een X-T4 inmiddels ook al groter dan een Nikon Z6 -7. Is het erg? Nee, maar wel om aan te geven dat je niet meer een Fuji hoeft te kopen omdat het zo licht en klein is.

Het OIS van Fuji is ook erg goed. Dus in het Nederlands vibratie reductie systeem. Of het 6 stops is zoals Fuji claimt. Dat betwijfel ik, maar we hebben dit niet serieus getest. Als het 5 stops is is het ook meer dan goed.
De plussen
  • Heel erg scherp
  • Alle diafragma zijn heel goed te gebruiken
  • Van 16mm tot 80 mm erg goed over het gehele bereik
  • Metalen bajonet
  • Geen beeldfouten

De minnen
  • Externe zoom
Resumé:
Top objectief van Fuji. Erg goed als je maar één objectief wenst te hebben. Bijvoorbeeld voor op reis.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
9.5
9.5
9.5
Beoordeling 9.3
Stacks Image 145
Strak objectief onder alle lichtomstandigheden. Scherp, strak, geen chromatische abberatie, geen vignettering. Kortom er is geen enkele fout door mij waargenomen.