Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Fuji XF 14mm vergeleken met de 10-24mm Fujinon, welke is beter?
Patrick Mollema
Een bijzondere test deze keer. Een dubbeltest. Twee Fujinon objectieven met elkaar vergeleken. Beide zijn groothoeken. De één met een vast brandpunt afstand van 14 mm ( welke altijd beter zou moeten zijn dan een zoom groothoek) en de 10 -24 mm van Fujinon. Interessant om te kijken wat deze test gaat opleveren. In principe moet een vast brandpunt altijd beter zijn dan een zoomend objectief.
Stacks Image 16
Stacks Image 162
Voor de Fujinon 14 mm F/2.8 R betaal je in de winkel 899 euro. Voor de zoomende groothoek van Fuji, de 10-24mm betaal je 999 euro. 100 euro prijsverschil. Maar zijn er ook verschillen. Op voorhand zeg ik ja. Bij de bouw van een zoomende lens moeten er altijd wat compromissen worden gemaakt. Een objectief kan maar in één stand het allerbest presteren. Theoretisch moet de 14 mm aan het einde van de test beter uit de bus rollen. Of dat zo is, we gaan het zien. Daar tegenover staat dat een 10 -24 mm nog wat meer groothoek biedt en door de mogelijkheid van zoomen wat allrounder is.
Stacks Image 167
Stacks Image 169

Fujinon 14 mm F/5.6

Fujinon 10-24 mm op 14 mm F/5.6

Hierboven de eerste test foto in zijn totaal. Op deze manier zijn er weinig tot geen verschillen te zien. De gemaakte foto moet groter bekeken worden wil je de verschillen kunnen zien. Ik moet daarbij wel aantekenen dat wanneer ik de beide beelden op normale grootte op mijn scherm bekijken, ongeveer beeldvullend op een 27 inch monitor er dan ook geen verschillen te zien zijn. Ik kan dan niet direct concluderen dat het ene objectief veel mooier of beter is dan de andere. Ik moet meer in detail gaan kijken. Het meest logische is om dan in het midden te beginnen. Hoe zit het met de centrum scherpte?
Stacks Image 141
Hier zie je de scherpte in het midden van het objectief. Het ziet er goed uit. Ik heb een gedeelte uit het beeld genomen en de vergrotingsfactor is 100%. Je kijkt nu dus naar een gedeelte uit de foto op ware grootte.
Stacks Image 149
En hier zie je de zelfde beelduitsnede maar dan van de Fujnon 10 - 24 mm gemaakt op F/5.6. Ook dit ziet er zeer scherp uit. Zie je verschillen? Ja, het lijkt zelfs of de 10-24mm iets scherper is. Het kan bedriegen, maar het lijkt wel zo. Dat is vreemd. Verkeerd scherp gesteld door mij? Kan, maar het lijkt me niet. Of het nu wel of niet zo is, op deze manier bekeken is geen van de twee de betere lens en kun je voor allebei kiezen.
Stacks Image 151
Fujinon 14mm F/5.6 hoek rechts onder 100% vergroting. Deze uiterste hoek van de foto lijkt scherper en strakker te zijn dan die van de 10 -24 mm Fujinon lens. Die oogt wat minder strak en scherp. Een beetje wollig. De belichting van laatst genoemde oogt ook iets anders maar dat kan komen doordat er iets van tijd tussen de twee opnamen zat doordat er van objectief gewisseld moest worden. Op zich maakt dat voor de scherpte niet veel uit. Het beeld oogt iets anders, maar hier lijkt de 14mm het te winnen van de 10 -24 mm in de hoeken. De lijnen die in het tegelwerk te zien zijn, ogen gewoon scherper en strakker. Ook in de putdeksel kun je wel de verschillen zien.
Stacks Image 178

Beide foto van rechter hoek onder 100% afbeelding formaat.

Stacks Image 185
Stacks Image 187
Links zie je de 14mm foto gemaakt op F/4. Rechts de 10-24mm foto ook gemaakt op F/4. Er zit een klein beetje verschil tussen beide foto’s hoe ze eruit zien omdat het licht iets veranderde. De belichting van beiden is echter hetzelfde. Zo op het eerste gezicht kun je niet zien welk objectief beter is. Daarvoor zijn de afgebeelde foto’s te klein. Ik ga wederom de details bekijken op 100% vergroting.
Stacks Image 191

100 % vergroting van de 10- 24 mm opname op F/4

De bovenste foto is een 100% vergroting van de 10-24 mm Fuji lens. Gemaakt op F/4. De onderste is gemaakt met de 14mm ook op F/4. Wederom zie ik weinig tot geen verschil in het centrum van de foto aangaande scherpte en detaillering. Daarmee zijn beide Fuji objectieven gelijk aan elkaar. En misschien zelfs dat ik in het midden een hele kleine voorkeur zou hebben voor de 10-24mm. Die lijkt net even iets scherper. Het ontloopt elkaar echter nauwelijks en het is dan ook niet meer dan een gevoel.
Stacks Image 197

100% vergroting van de 14mm foto ook op F/4

Welke moet je nu kopen?

Dat kan ik niet zeggen, die keuze is zeer persoonlijk. De 14mm F/2.8 Fujinon is beter in de hoeken, maar alleen als je de foto op 100% beeldgrootte bekijkt. En in het midden van het beeld zie ik geen verschillen. De verschillen zitten voornamelijk aan de buitenkanten van de foto’s. Bedenk ook dat beide objectieven sowieso op een heel hoog niveau staan. Ik had deze lenzen ook wel eens met vergelijkbare Nikon of Canon objectieven willen vergelijken. Wat helaas niet ging want die waren er niet, maar ik denk dat beide Fujinon objectieven erop en erover gaan. Op alle gebieden, beeldkwaliteit en prijs.

Maar goed, ik vergelijk niet met Nikon of Canon, maar alleen de twee Fujinon objectieven met elkaar. Zoals eerder geschreven de 14mm is net even iets beter dan de 10-24mm. De laatst genoemde is echter meer een all-round objectief. Je kunt daar sneller mee werken. Even je kader aanpassen gaat sneller en makkelijker doordat er mee gezoomd kan worden. Ik zou voor de 10-24mm kiezen. Omdat er handiger en sneller werken is.

Voor een 10-24 mm Fujinon F/4 betaal je in de winkel 999 euro.
Voor de 14 mm Fujinon F/2.8 betaal je 899 euro.
Een Nikon AF-S 14-24mm (FX) kost 1649 euro.
Een Canon EF 11-24 mm kost 3049 euro.

Wie weet kom ik er nog eens aan toe om deze te vergelijken met het Canon of Nikon alternatief. Ga je voor de absolute kwaliteit dan kies je de Fujinon 14mm F/2,8. Kies je voor iets meer gebruiksgemak en flexibiliteit dan kies je voor de 10-24mm F/4. Dat is eigenlijk de keuze waar het om gaat. De honderd euro prijsverschil doet er in mijn ogen niet zoveel meer toe als je over dit soort bedragen spreekt of denkt om uit te geven.
Resumé:
Aan jou de keuze. Ze zijn allebei prachtig.