Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Goedkoper, veel goedkoper dan een XT-2
Patrick Mollema
De laatste serie Fuji camera’s is er één om extra goed naar te kijken. De test van de XT-20 kun je direct naast die van de X-T2 leggen. Kijk en zoek de verschillen. Met de toevoeging dat ik de Fuji X-T2 een draak van een camera vind. Daarmee is mis. Slordig geproduceerd en niet af! Zou dat dan ook zo zijn bij de X-T20? Ze zijn beide immers in dezelfde periode op de markt gekomen. En als voorheen de ene op de andere leek, waarom zou dat nu dan niet het geval zijn.

Bij de X-T1 en de X-T10 waren de verschillen miniem. Die zaten voornamelijk in een grotere EVF voor de X-T1 en een iets grotere behuizing. En dan waren er onderhuids nog wel wat verschillen maar hoe is het nu? Extra belangrijk omdat de XT-2 in mijn ogen niet goed is. Is de XT-20 dan ook niet goed?
Stacks Image 16
De XT-20

Mijn grootste interesse ging uit naar hoe zou de XT-20 zijn met het histogram, het hoge lichten scherm en de kleurechtheid van zowel EVF als LCD display. Ik begin met de laatste.

Kleurechtheid
De X-T2 laat zonder uitzondering (het is dus niet exemplarisch) een groene waas zien over de foto’s op het LCD display. Heel irritant en daardoor kun je de foto niet goed beoordelen. Er ligt altijd een groene kleurzweem overheen. Niet alleen lastig bij portretfotografie maar ook bij andere onderwerpen. Ik kan zeggen dat op dit punt de X-T20 beter is dan de X-T2. Kleuren die je te zien krijgt zijn nagenoeg goed. Raar, want de XT-20 is 800 euro goedkoper dan zijn duurdere broer. Ik denk nog steeds dat Fuji zich volledig vergaloppeerd heeft met een partij te goedkope displays in te kopen voor de X-T2. De XT-20 is gelukkig qua beeld wat hij laat zien veel beter en voor minder geld.

Histogram betrouwbaarheid

Het XT-20 histogram laat meer zien dan die van de XT-2, maar is toch nog niet goed genoeg. Het probleem blijft aan de hoge lichten kant van het histogram zitten. Er zijn in je foto meer hoge lichten dan het histogram je doet laten geloven. Volgens het histogram heb je nog belichting speelruimte over omdat (bij de XT-2) heel vaak bijna de helft van het histogram niet laat zien. Dat is verdraaid lastig fotograferen. Het histogram van de XT-20 laat meer zien (en betrouwbaarder) dan het histogram van een X-T2, maar nog niet genoeg. Het is beter, bijna goed, maar niet goed genoeg. Het moet gewoon nog beter. Ja, ik ben een zeurpiet.

Hoge lichten scherm

Bovenstaande problemen zijn nog te omzeilen door zelf goed naar het hoge lichten scherm te kijken. Kijken naar het scherm die je eventueel waarschuwt voor overbelichte partijen in je foto. Bij de X-T2 liet die vaak teveel zien. De X-T2 liet je doen geloven dat partijen overbelicht waren terwijl ze dat niet waren. In combinatie met een histogram wat te weinig laat zien is het haast een onwerkbare camera. is dit bij de X-T20 dan beter?
Het is niet te geloven, maar gelukkig wel. Hoe kan het toch dat een 800 euro goedkopere camera beter is afgesteld? Dat is toch raar? Het geeft mij nog meer de bevestiging dat Fuji echt heeft zitten slapen met de ontwikkeling van de X-T2. In potentie een wereld camera, maar niet met de niet uit ontwikkelde slordigheden erin. De XT-20 is ook op het gebeid van het hoge lichten scherm en de betrouwbaarheid daarmee de X-T2 dik de baas.
Stacks Image 139
Beeldkwaliteit

Beide camera’s beschikken over exact dezelfde beeldsensor. De 24.3 MP APS CX trans CMOS III. Die is goed, heel erg goed. Ongeveer het beste wat je kunt kopen voor je geld. Met een groot dynamisch bereik en prachtige kleuren en scherpte. De XT-20 doet helemaal niets onder voor de X-T2. In dat opzicht begint het weer heel erg op de vergelijking tussen de X-T1 en de X-T10 te lijken. Voor bijna de helft van de prijs koop je eigenlijk dezelfde camera. In dit geval zelfs een betere omdat de X-T2 niet goed afgeregeld is. Het is bizar maar waar. Net zoals je nog nooit een slechte test over de X-T2 hebt gelezen en hier wel. Maar ja, die andere testers kijken nu eenmaal niet zo goed als ik dat doe. Ik kan er niets aan doen dat ik het wel zie. En als ik het kan zien, kan iedereen het zien.

Knopjes en andere verschillen

- De X-T20 heeft geen mooie joystick waarmee je snel je scherpstelling kunt verplaatsen
+De X-T2 heeft een groter zoeker
- De XT-20 schiet wat minder beelden per seconde in borst mode ( 8 tegen 14)
+ Het custom AF setting menu is exact dezelfde als die van de X-T2 en net zo snel

Verder zijn er nog wel wat verschillen. De ene heeft een knop voor dit en de ander een knop voor dat of zit gewoon op een andere plek. Maar mijn hoofd conclusie is en blijft. Waarom de helft meer uitgeven als een betere camera kunt kopen voor veel minder geld! De Fuji XT-2 blijft voor mij een draak van een camera. De Fuji XT-20 is zeker nog niet foutloos, maar wel veel beter werkbaar. Kleuren die je te zien krijgt zijn betrouwbaar, histogram is dat nog net niet, maar het hoge lichten scherm weer wel.

De keuze is voor mij heel simpel. Het is dat ik even een generatie Fuji camera’s ga overslaan. De X-T2 zal ik echt nooit kopen. Ik weet van tevoren dat ik mij er dagelijks aan ga ergeren. De XT-20 zou ik wel kopen. Maar die koop ik niet omdat ik nog heel erg tevreden ben met mijn X-T1. Die ook een grotere zoeker heeft en dat is voor mij belangrijk. Ik wil het allemaal goed kunnen zien.

Als je wat zoekt bij Fuji is de keuze voor mij snel gemaakt. De XT-20.
Stacks Image 148

Landschap gemaakt door basis cursist Robert met een Fuji XT-20. Fraaie kleuren en scherpte.

Stacks Image 150
Wederom een tijdens de les gemaakte foto door basis cursist Robert met een Fuji XT-20. Fraaie kleuren en scherpte. Iets aan de blauwe kant maar Robert wist op dat moment nog niets over het instellen van Kelvin waarden.
Conclusie

Ik maak me zorgen over Fuji. De twee laatste camera’s laten allebei steekjes vallen waar de voorgangers dat niet deden. Is Fuji slordig aan het worden? Ja, ik denk het wel. Kan een keer gebeuren, maar wat gaat de toekomst brengen? Blijven ze slordig of gaat men weer netjes en secuur werken. De XT-20 is een zeer goede camera. Helemaal als je ook de prijs meerekent in het verhaal. Voor 899 euro kan het de jouwe zijn. En ik kan hem sterk aanraden. Belachelijk goed voor zo weinig geld. Koop nooit een X-T2 als je bij mij hebt leren fotograferen. Dan werkt het gewoon niet. Daar werken ik en mijn cursisten te precies voor en dat kan niet met de laatst genoemde. Wel met de XT-20.

Plussen
• Zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om tot een perfecte belichting te komen
• Belachelijk lage prijs
• Lekker klein en licht
• Dynamisch bereik uitbreiden is uniek, geen enkel ander merk heeft dit.
• Contrast kunnen opdelen qua instellingen in schaduwen en hooglichten, fenomenaal!
• Ruis? Wat is dat?
• Veel en veel scherper dan concurrenten met 16 M pixels.


Minnen:
• Voor sommigen misschien wel heel erg klein
• Batterij levensduur is vrij kort
  • Fuji kleuren worden steeds gewoner
• Zoeker is minder mooi en luxe dan die van de X-T1. Is echt wel een groot verschil.
• Histogram moet nog veel beter en betrouwbaarder
Resumé:
Op zich een hele goede camera, maar Fuji gaat gewoon door met het produceren van camera's met grote fouten erin. Voor mij onaanvaardbaar. Histogram wat ze leveren kan gewoon niet, voor geen enkele prijs.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
8.5
7.5
8.5
7.0
7.0
7.5
Beoordeling: 7.5