Digitale Fotografie Vakantie

Godox AK-R1

Stacks Image 3
Godox AK-R1
Geschreven: 12 november 2023
Accessoires zijn een belangrijk onderdeel van het assortiment van Godox. Of ik schrijf het anders, de accessoires maken het Godox flits systeem zo compleet. En het is goed betaalbaar. Dat laatste is ook heel erg fijn. Camera's en objectieven zijn duur, maar ga je flitsen met het Godox systeem dan valt de pijn van geld uitgeven iedere keer erg mee.

Nu bespreek ik de Godox AK-R1 set. Een set van accessoires zoals je hiernaast ziet. Te gebruiken met de Godox AD-100 Pro, de Godox AD 200 Pro en met de Godox 860. Maar dan heb je nog een S-R1 speedsite adapter nodig. Die beschrijf ik nog wel een keer apart. Wat je hiernaast ziet is de volledige set. Alleen het hoesje om alles in op te bergen heb ik niet mee gefotografeerd. Zelfs die is ook heel erg netjes en goed.
Stacks Image 13

Welk onderdeel doet wat?

Stacks Image 168
Godox noemt dit een semi diffusor. Ik niet. Ik noem het een accessoire om licht mee tegen te houden. Deze flap zorgt ervoor dat het licht niet naar een bepaalde kant kan schijnen. Hiermee kun je voorkomen dat het licht op je achtergrond valt of een ander onderwerp waar je het flitslicht niet wilt laten schijnen. Ook kun je er een mooi lichtje mee maken op een achtergrond. Dan zorgt de flap ervoor dat het licht niet richting je objectief en camera kan terug bouncen. Het is het accessoire wat ik het meest gebruik van dit setje. Je licht goed kunnen richten en bij elkaar houden is vaak erg belangrijk.
Stacks Image 165
De snoot gaat nog een stap verder. Daarmee maak je met bijvoorbeeld een Godox AD-100 Pro een nog kleinere lichtbundel. Ik noem speciaal de AD 100 Pro omdat die flister kan zoomen. Met zoomen kun je het licht al kleiner en geconcentreerder maken. Soms is dat echter nog niet genoeg. Dan plaats je deze snoot op je flitser. Geconcentreerd licht op een klein plekje. Het gaat vaak om hele kleine lichtjes die je ergens op je onderwerp wilt hebben. Iemand die het niet weet die ziet het eigenlijk niet, maar het is er wel. Voor het betere precisie flitswerk.
Stacks Image 171
Dit bolletje gebruik ik nooit. Je zet het op je flitser met de magneetjes en het blijft perfect zitten. Alle accessoires werken trouwen met magneten. Heel makkelijk kun je combinaties maken van de verschillende accessoires die ik hier bespreek. Alles kan op elkaar geplakt worden en nog eventueel gedraaid.

Dit bolletje wat ik nooit gebruik zorgt ervoor dat het flitslicht alle kanten opgaat. Kan handig zijn, maar ik werk zo niet. Ik heb het nog wel eens geprobeerd met interieur fotografie maar ik bleef zien dat er geflitst was en waar precies de flitser had gestaan. En dat wil je niet met interieur fotografie. Hoe dan ook. Met dit bolletje op je flitser kun je makkelijk alle uitlichten in een ruimte. Met andere woorden, een accessoire voor als het er even makkelijk en snel op moet komen te staan.
Stacks Image 176
Dit is de honingraat. Die gebruik ik wel heel erg veel. Een honingraat houdt altijd het licht beter bij elkaar. Het licht verspreid minder snel. ik gebruik hem vaak op een kale Godox AD-100 Pro of op een AD 200 Pro met de ronde flitskop. Want daar kan deze hele AK-R1 set ook voor gebruikt worden. Maar dan moet je wel de ronde flitskop voor de AD 200 pro er nog eerst bijkopen. De ronde flitskop voor de Godox AD200 Pro heet H200 R. Ook die ga ik nog een keer apart beschrijven.
Stacks Image 181
Hier zie je nog een keer de honingraat en daarnaast ligt een ring met het witte vlak erin wat ervoor zorgt dat het licht wat diffuser wordt. Dat werkt wel, maar de flitser blijft een kleine flitser. Dus het blijft hard licht. Ik schrijf dat omdat ik weet uit ervaring dat veel mensen denken dat als ze deze diffuser op hun flitser plaatsen dat ze dan zacht licht krijgen. Dat klopt niet. Het is wel wat wachter maar de basis is en blijft een klein harde flitser. Ik gebruik hem nooit.

Daarvoor liggen twee ringen In de ene zie je al een licht groen correctie filter zitten en in de andere een licht oranje correctie filter. Dat is ideaal. Daarmee kun je je flitser een beetje gekleurd licht meegeven. Leuk om sfeertjes mee te creëren. Zo ns het eigenlijk niet bedoeld maar zo gebruik ik ze vaak. Een kleur correctie filter is om afwijkende kleuren te elimineren. Dus als er TL licht is in de omgeving waarin je fotografeert en je doet een groen filter op je flitser dan wordt je flitser om en nabij net zo groen als de Tl lampen. Dus dan heb je ineens nog maar met 1 kleurtemperatuur te maken. Op die manier kun je veel makkelijker een kleurneutralen foto maken. Zo kan het ook. Ik gebruik ze vaak net andersom. gewoon lekker ergens een kleurtje meegeven.

Godox mag/moet wel nog kleur coderingen op de filters meedrukken. Zodat je makkelijker weet welke het is en je gaat gebruiken. Dat doen ze nu "nog" niet. Dat is lastig. En er mogen er nog veel meer komen met allemaal verschillende kleuren. Dat is soms erg leuk en aantrekkelijk om me te werken.

Hieronder zie je een foto waar ik het subtiel heb gebruikt. Een oranje correctie gel met een honingraat. Een combinatie van twee producten uit de AK-R1 set. Dat kan ook.
Stacks Image 193
Stacks Image 184
Het laatste onderdeel van de Godox AK-R1 set is de barndoor. Ideaal om je eigen licht mee te maken. Vier diertjes die onafzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Hier een beetje licht meer, daar een beetje minder… en zo kun je of ga je per deurtje het licht plaatsen. Mooi product. Is bij maak al heel vaak gevallen, maar het lijkt wel of het niet kapot kan. Dat is heel erg fijn.

Er is wel een minpuntje met deze barndoor. Van achteren uit likken ze een beetje licht. Daar heb ik tijdens het fotograferen soms wel eens wat last van. Maar ja, dat is dan maar zo. Deze hele set kost niet veel. Je kan niet heel veel verwachten voor heel weinig geld. En ze doen het prima hoor. Hieronder zie je een foto waarbij ik de barndoor heb gebruikt op de achtergrond om een soort streep van licht te maken. Dat kun je groter en kleiner en breder of smaller maken door het verschuiven van de barndoors. Ideale tool.
Stacks Image 195

Wat kost dat?

Wederom een idioot lage prijs. Hou dat zo Godox. De prijs is slechts 43eeuro. Ik bestel alles bij www.godox.eu. Koop gelijk twee sets als je bijvoorbeeld twee flitsers hebt. Van dit materiaal en accessoires kun je nooit teveel hebben.

Ga ik het vergelijken met andere accessoire systemen die er zijn dan is Godox een duidelijke winnaar. Magmod is ook heel aardig met haar systemen, maar zo duur en erg onpraktisch met haar vingerbekende strakke spanbanden. Profoto heeft ook dit soort zaken maar over die prijzen gaan we het helemaal niet hebben. Zo duur! Dus doe maar lekker dit.
Waarom geef ik advies?
Ik wil je helpen en adviseren omdat ik denk dat ik na 42 jaar fotografie er wel kijk op heb. Wat doet er toe en wat doet er niet toe. Ik kijk ook anders naar producten dan alle Youtube kanalen en bloggers en vloggers. Vaak hebben ze commerciële belangen bij wat ze zeggen of schrijven. Ik totaal niet. Geen enkele. Behalve dan dat ik je probeer te helpen iets goeds voor je geld te kopen. En nog beter, je voor een miskoop te behoeden.