Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Prachtige groothoek DX
Patrick Mollema
Een objectief uit de groothoek zoom range van Nikon. Het objectief is op een DX camera van Nikon in werkelijkheid een 18-36 mm groothoek dit komt door de brandpunt afstand verlenging van 1.5. Het is dus in werkelijkheid geen 12-24 mm. jammer dat het nog steeds zo onlogisch gecommuniceerd wordt door alle camera fabrikanten.

 Het nadeel van dit 12-24mm objectief is dat hij niet werkt op FX formaat camera's. Het werkt wel, maar je zult niet de hele Full size ccd chip met beeld kunnen vullen. De beschikbare beeldcirkel van alle DX objectieven zijn te klein om full frame sensoren beeldvullend te vullen. Plaats je dit objectief toch op een FX camera dan zal de camera automatisch omschakelen naar de DX stand. Daarbij wordt alleen nog gebruik gemaakt van het middelste gedeelte van de beeldsensor. Bij gebruik op D-700 zul je niet meer dan 5 miljoen pixels kunnen gebruiken met dit objectief.

 
De kwaliteit van de lens is goed, zeer goed zelfs op een DX camera van Nikon. . Wel geeft het Nikon objectief in  de 12 mm stand en bij gebruik van F/4 wat onscherpte in de hoeken, maar onoverkomelijk is het zeker niet. Van vignettering heeft deze echte groothoek lens niet of nauwelijks last van. Scherp stellen werkt altijd en de beelden zijn mooi en zacht.
Toch mis ik wel soms de echte gestoken scherpte bij dit objectief. Voor een prijs van € 799,- verwacht ik gewoon meer scherpte.

Als je ooit van plan bent om nog een keer over te stappen naar een FX camera dan moet nooit meer DX objectieven kopen. Die kun je allemaal nog wel gebruiken maar het slaat eigenlijk nergens op. Denk je dat je altijd met DX camera's blijft werken dan kun je dit probleemloos aanschaffen. Een erg fijn objectief. Vooral voor het verkrijgen van hele mooie verloopjes in de lucht. Sommige mensen gebruiken daar verloop filters voor. Als je dit objectief hebt is dat niet nodig. Neem veel blauwe lucht in beeld en moet je eens opletten wat een mooie verloopjes je krijgt in de lucht. Prachtig objectief.
Stacks Image 16
Resumé:
Niet kopen als je van plan bent binnen enkele jaren naar een Full size Nikon over te stappen. Je hebt er dan eigenlijk niets meer aan. Het is een prima groothoek objectief.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vigenttering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
8.5
8.0
9.0
7.5
8.0
Beoordeling 8.0