Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 18-105mm F/3.5-5.6 VR
Patrick Mollema
Hoe langer des beter het objectief? Nee, dat is zeker niet waar. Hoe groter het zoombereik is van een objectief des te groter het kwaliteit verlies zal zijn. Ergens, of aan de onderkant of aan de de bovenkant van het zoombereik of aan beiden kanten in het ergste geval zal de kwaliteit teruglopen. Dat wil je niet en daarom moet je niet al te lange zoomobjectieven kopen.

En dat is precies de deden waarom dit prima betaalbare Nikon objectief weinig tot geen last heeft van al te grote beeldfouten. Voor een bedrag van rond de 190 euro kun je deze kopen zonder meer kopen. Ik zeg dus niet dat het een wereldklasse objectief is. Dat kan niet voor zo weinig geld. Goed glas is nu eenmaal duur en Nikon heeft niet haar allerbeste glas in dit objectief gezet. Het komt uit de lengte of uit de breedte en zo is het ook met objectieven. Scherpte heb ik best wel beter gezien vergeleken met dit Nikon 18-105mm objectief. Maar voor 190 euro, is dit gewoon een scherp objectief. Laat iedereen maar kletsen die beweren dat het niet zo is. De gemaakte foto's zijn scherp, zeker als je er maar 190 euro voor hoeft te betalen.

Dit objectief is alleen geschikt voor de DX camera bodies van Nikon. Op full frames van Nikon heb je niets aan deze lens. De VR is de nieuwste versie van Nikon en die is uitermate goed en helpt prima om bewogen beelden te beperken. 2 tot 3 stops winst kun je makkelijk boeken met de 18-104mm lens.

De chromatische aberatie is nergens echt afwezig, het is altijd wel een beetje zichtbaar als je ver in je foto inzoomt, maar het is niet veel. Als je niet ver inzoomt in de foto zie je het niet. Misschien een iets te makkelijke oplossing, maar het is eigenlijk wel reëel. Wanneer je een foto op 100% afbeelding grote gaat bekijken is het logisch dat wat onvolkomenheden zult aantreffen. Bij ieder objectief is er dan wel wat te vinden.

Ik heb her en der gelezen dat er veel kritiek is op dit objectief. Nikon levert dit objectief namelijk standaard mee in een kit set met de D7000. Volgens de kritieken zou dit objectief niet goed genoeg zijn voor de D7000. Ik weet niet waar de andere recensenten het over hebben. Voor 190 euro kun je nergens een topklasse objectief kopen. Bij geen enkele camera fabrikant. Een D7000 zou nog beter presteren met een nog betere lens, maar dit 18-105mm objectief haalt de D7000 kwalitatief niet naar beneden. Zoals sommige andere objectieven dat wel doen met andere merken camera's. En daar zit je winst in. Een betaalbaar objectief waar je prima foto's mee kunt maken op iedere Nikon DX camera, zelfs op de wat meer eisende D7000.
Stacks Image 16
Stacks Image 122
Bovenstaande foto is gemaakt met het Nikon 18-105 mm objectief. Niet echt een foto waarvan je denkt :" tsjongejonge, wat zonde dat het met zo'n goedkoop lensje is gefotografeerd". Maar de slimmen onder ons zullen nu denken: " ja dank je de koekoek, dit is niet 100% beeldweergave". Hebben ze helemaal gelijk in. Dus hieronder staat een deel van de bovenstaande foto op 100% weergave. Kijk zelf en oordeel zelf maar. Is dit goed genoeg? Ik denk van wel. Niet echt bagger om het maar op zijn plat Nederlands uit te drukken!
Stacks Image 126
Het zoom bereik van 18-105mm is in de praktijk een erg prettig zoom bereik is. Met de brandpunt afstand verlenging van x 1.5 die de DX camera van Nikon opleveren is het praktische zoom bereik 27- 167 mm. Een fijn zoom bereik om mee te werken. Voor heel veel onderwerpen geschikt. Heb je groothoek nodig, dan heb je dat ook echt tot je beschikking. En de 167 mm ( inclusief de brandpunt afstand verlenging) is best een leuke telelensje om mee te werken om onderwerpen dichterbij te halen voor als je er niet bij kunt komen.
Resumé:
Prima lens voor weinig geld. Prachtig zoom- bereik van 27-167 mm. Must have voor als je lekker en goed wilt fotograferen maar niet veel geld wilt of kunt uitgeven
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
10
8.0
8.0
8.5
8.0
9.5
Beoordeling: 8.5