Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon AF 18-55 mm F/3.3 - 5.6 DX
Patrick Mollema
Voor 89 euro koop je dit leuke objectief.  Ik ga niet beweren dat dit een wereldklasse objectief is, zeker niet. Maar wat kun je verwachten voor 89 euro?
 
Voor dit geld koop je een DX objectief (dus niet voor FX camera's) en je zult er een hele leuke lens aan hebben. Wat mij opviel is dat er wel wat tonvorming zichtbaar is in het beeld. Maar zeker niet teveel. Ook is er hier een daar wel wat last van vignetering ( hoeken worden wat donkerder) maar zeker voor deze aanschafprijs valt dit enorm mee. Chromatisch aberratie is zelfs niet eens echt waarneembaar.  Allemaal moeilijke termen en lensfouten waar ik eigenlijk niet te lang bij stil wil blijven staan.
 
Waar het bij dit objectief werkelijk omdraait is dat je als enthousiaste foto amateur voor heel weinig geld een leuk objectief kunt kopen. Een echte budget topper. Het kost niets en levert veel meer kwaliteit op dan je zou verwachten.
 Door de brandpunt afstand verlenging is dit eigenlijk een 27 - 83 mm lens. Van echte groothoek tot portretlens aan toe (lichte telelens). Ik vind het heel knap van Nikon hoe ze dat voor elkaar krijgen voor dit geld.
 
Een ander pluspunt is dat je over het gehele zoombereik een vrij korte instel afstand hebt van 28 centimeter. Zeker op de 55 mm stand kun je hiermee heel leuk bloemetjes en bijtje fotograferen. Je komt echt lekker close en dichtbij. Leuk en lekker fotograferen hoeft niet duur te zijn.
Stacks Image 16
Resumé:
Geen topklasse, maar wel heel erg goedkoop. En toch daarbij een hele aardige beeldkwakliteit.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
10
7.5
7.5
7.5
7.0
8.5
Beoordeling: 8.0