Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 24 - 70 mm F/4 S
Patrick Mollema
Bij een nieuwe lijn camera's horen nieuwe lenzen. De Z serie van Nikon heeft een grotere bajonet en daarom moest er wel een nieuwe lijn met objectieven volgen. Deze nieuwe lijn is te herkennen aan de toevoeging S. Waarom geen Z in de naam?

Wat ik schrijf is niet helemaal waar want bijna alle andere en oudere objectieven van Nikon kunnen ook nog steeds gebruikt worden. Dan moet je wel de FTZ adapter erbij kopen. Alles wat je al had kun je dus blijven gebruiken. Maar daarmee kan ik gelijk de vraag stellen zijn de nieuwe lenzen beter? Theoretisch zou dat zo moeten zijn. Een grotere bajonet vatting op de camera vraagt ook om een grotere bajonet vatting op het objectief.
Stacks Image 16
Hoe rechter het licht rechtdoor richting de beeldsensor kan gaan des te beter is het. Rechtdoor is voor licht altijd beter dan een hoekje om te moeten gaan. Helaas kan ik de hier besproken 24-70 niet meer fysiek vergelijken met de de oude 24-70mm FX omdat die allebei kapot zijn gegaan. Dus in deze test geen vergelijking foto's van de twee Nikon lenzen naast elkaar. Met de oude 24-70 heb ik heel veel gefotografeerd. Op Nikon D700 en later ook de Fuji S-5 Pro en de Nikon D7000.

Maar we leven in het nu. Nieuwe camera's nieuwe objectieven. En omdat ook bij mij het geld niet op mijn rug groeit ben ik maar met deze eenvoudige 24-70mm F/4 S begonnen. Later komt de rest wel. In principe een kitensje en daar zijn de meningen wel over verdeeld. Ik kan nu al schrijven dat na 4 maanden zeer intensief werken met bijna alleen maar dit objectief ik meer dan tevreden ben. Ik kan er zo goed als alles mee maken. Ja, soms ik wat ik zoom tekort en dan pak ik mijn 20 jaar oude (eerste versie) 70-200mm F/2.8. Doet het prima maar haalt het niet vergeleken bij de kwaliteit van de 24-70. Op zich geen drama. Er zit immers meer dan 20 jaar ontwikkelingstijd tussen.

Scherpte

Stacks Image 122
De scherpte is ongelofelijk. En dat zeg ik die terugkomt na jarenlang met Fuji heeft gefotografeerd. En Fuji staat echt wel bekend om haar scherpte. APS-C en Full frame kun je niet zomaar met elkaar vergelijken, maar ik doe het toch. Omdat beide camera's over 24 miljoen pixels beschikken. Het is dus niet een heel rare vergelijking. Ook omdat Fuji zelf zegt geen Full frame nodig te hebben?!

Bovenstaande foto is niet een bijzondere, maar wel een waar lekker veel detail inzit en dus goed uitvergroot bekeken kan worden. In het midden van de foto zie je een boerderij met een wit dak.
Stacks Image 126
Ik heb de foto 400% vergroot en kijk nog eens naar de details. Toch kunnen jullie het denk ik op de website nog niet helemaal goed zien. Veel details vallen weg. Echter voor de boerderij staan een paar elektriciteit palen. Met lijnen. Dat is mooi om daarop verder in te zoomen. Dan zou je het wel moeten kunnen zien.
Stacks Image 134
Meer dan 1600% vergroot. Normaal gesproken kijk je uiteraard niet zo naar een foto. Het ziet er indrukwekkend uit. Scherp, heel erg scherp. Bij Fuji lenzen wordt het dan heel erg wollig. Ik heb nog nooit zo'n scherpe lens gezien. Ja behalve dan de nieuwe Nikon 58mm F0.95. Maar dan hebben we het wel over heel andere aankoop bedragen. De prijs die je dient te betalen voor de Nikon 24-70mm F/4 S lens is slechts 749 euro. Ik vind het spot goedkoop voor de kwaliteit die eruit komt.

Bijna voor alles te gebruiken

Omdat ik niet veel Nikon lenzen meer had ben ik heel erg aangewezen op dit objectief. Tijdens de cursus schiet ik vaak mee met de cursisten. En als ik in opdracht werk heb ik tot nu toe alles met dit objectief gedaan. En ik was in eerste instantie bang dat 24 mm niet groothoek genoeg voor mij zou zijn. De serie die ik lokaal maak voor en met de winkeliers moeten groothoek gemaakt worden als ik de mensen goed wil laten zien en de omgeving. Ik met de groothoek dicht op de mensen zodat ik de achtergrond er ook nog op kan krijgen. Een ontzettend belangrijk objectief dus voor mij. Ik wist ten tijde van aankoop dat de 14-30mm er aan zat te komen, dus als het niet had gewerkt dan had ik altijd die er nog bij kunnen kopen na eerst weer gespaard te hebben. Maar dat hoeft niet. Ik kom ruim uit de de voeten met de 24 mm stand. Een groot voordeel van Full frame. 24 mm is ook echt 24 mm. En dat is toch een stuk grotere beeldhoek dan je gewend bent na jaren van APS-C fotografie. Voorheen deed ik dit soort werk met de 10-24 mm van Fuji. Kost 849 euro en is minder all-round, maar ook erg goed.
Stacks Image 142
Hierboven zie je een aardig voorbeeld wat er kan met de 24-70mm F/4 S als je veel wilt laten zien. Dicht op het onderwerp kruipen met de camera en objectief maar ook nog wat overhouden om de achtergrond te kunnen laten zien. In dit geval moet ik ook de winkel laten zien en het liefst nog een stukje straat. Deze foto is gemaakt met F/5.6 Belangrijk voor de scherptediepte. Die per definitie minder groot is vergeleken met APS-C. Ik ben er al een paar keer de mist mee in gegaan. Dat ik na afloop zag dat ik toch eigenlijk een iets hoger diafragma had moeten gebruiken. Bij deze was F/5.6 echter prima. Dat de bakker Mialet heet kun je nog prima lezen op het achterste gedeelte van het winkelpand. Nog een voorbeeld.
Stacks Image 146
Het leuke met de Nikon Z camera's is dat je normaal kunt fotograferen, maar ook in 16:9 formaat of in vierkant formaat. De twee foto's van de winkeliers die je nu hebt gezien zijn allebei vierkant gefotografeerd. Gewoon omdat ik dat leuk vind en een mooi formaat vind. Bedenk dus wel dat er aan beide zijkanten van de foto delen weggelaten worden. Dit voorbeeld is misschien nog wel beter om te laten zien hoever je kunt komen met de 24 mm. Ondanks dat de foto in de camera al gecropt wordt. Deze foto is gemaakt met F/4. Lager kan het Nikon objectief niet. Hoefde ook niet lager want anders had ik de bar (het gebouw) niet meer scherp kunnen krijgen. Dan was het misschien iets te onscherp geworden.

Want dat kan de vervolg vraag worden. Er is inmiddels ook een 24-70mm F/2,8 S lens van Nikon. Is het dan niet beter om die te kopen?
Nou ten eerste kost die 2299 euro. Drie keer zo duur, maar ook drie keer zo goed? Nee, dat zal vast niet zo zijn. Ik ben zeer te spreken over de beeldkwaliteit van dit objectief. Van bovenstaande foto's zijn 60 x 60 cm afdrukken gemaakt En later ook nog groter. De kwaliteit van de lens en camera blijven recht overeind staan. Ik kon mijn eigen ogen niet geloven toen ik de eerste prints zag. Zo loei en loei scherp.
Stacks Image 150
Even wat anders als voorbeeld om aan te geven hoe all-round dit objectief is. Twee torens gefotografeerd. Ik wilde ze van benden tot boven scherp krijgen en zodoende was F/16 nodig. 50 mm was de zoom stand. Hoe het gefotografeerd is een kwestie van camera instellingen en mijn smaak. De foto ziet er echter gewoon strak uit. Nergens aarde randjes van de torens is ook maar iets van aberratie terug te vinden. Ik kan wel een uitvergroting plaatsen maar het is toch niet te zien. Ik heb echt zelden een objectief gezien wat zo goed is voor relatief gezien zo weinig geld.

Stacks Image 154
En binnen bepaalde grenzen kan er ook goed sport mee gefotografeerd worden. Het moet niet te ver weg zijn anders kom je echt tekort aan 70mm. Maar bovenstaand tafereeltje met mijn eigen dochter speelde zich vlak voor mijn neus af. Ze ontsnapte met de de ovale bal en ging een try scoren vlak voor mijn neus. Hard en koud gefotografeerd omdat het die middag ook zo was. En Rugby in de modder mag best wel een beetje stevig gefotografeerd worden. De Z6 camera stond in borst mode CH, en miste geen enkele foto. Alles was scherp en goed. Het zegt meer over de camera dan over de lens, maar de lens moet het ook kunnen. De 24-70mm volgt echter prima. Ik wil nog meer sport gaan fotograferen, maar de tijd daarvoor is tot nu toe echter te beperkt geweest.

En hiermee, met deze getoonde voorbeeld hoop ik je te kunnen laten zien dat het een erg all-round objectief is. Sport, natuur, commercieel opdrachten, architectuur en wat je nog meer kunt verzinnen het kan met dit geweldig mooie objectief.

Vibratie reductie

Stacks Image 160
F/4 met een 1/13 sec uit de hand. Een de VR natuurlijk aan. De VR werkt perfect. Ja maar, zegt de slimmerik nu. Die zit bij Nikon Z serie standaard in de camera. Ja, en dat is mooi. Want iedere nieuwe S lens van Nikon heeft nu dus standaard de VR functie. Ook al komt die dan vanuit de camera. Wederom om aan te geven wat voor een fantastische lens dit is. En dan kom ik weer uit op de andere 24-70 mm lens van Nikon, maar dan met F/2.8. Deze foto had ik met dat laatst genoemde objectief kunnen maken met F/2.8 en een 1/25 e sec uit de hand. Dit gaat echter ook. 1700 euro minder uitgeven en gewoon je iso iets omhoog schroeven. Het gaat prima. Ik had ook een hoger iso waarde kunnen kiezen, maar ik wilde juist even de kwaliteit van de VR testen. 1/13 sec uit de hand gaat prima.

Resumé:

De 24-70 mm F/4 is een fantastische lens. Terwijl ik net afkom van Fuji wat alleen maar hele mooie objectieven maakt. En toch is dit wel een overtreffende trap. Met pijn in mijn hart kijk ik nog wel eens naar mijn Fujinon 35mm F/1.4. Daar kon ik ook alles mee. Maar hier nog een beetje meer mee. Door de zoom. Okay even geen F/1.4 meer. Komt nog wel een keer.

Aan iedereen die overstapt vanaf welk merk dan ook of zijn oude Nikon gaat vervangen voor de Z serie camera's van Nikon kan en wil ik dit objectief ten zeerste aanbevelen. Ik ken maar weinig mensen waar het geld op de rug groeit en zoals gezegd bij mij ook niet. Dus ook ik moest kiezen. Dit was mijn eerste keuze. En ik ben super tevreden na 4 maanden zeer intensief gebruik. Als je op de centen moet letten koop deze.

Oh ja, ik ben nog niet helemaal klaar. Afgelopen zondag heb ik twee uur lang in de regen staan fotograferen. Camera en objectief waren heel erg nat. De uitschuifbare lens gaf geen krimp. Want als je inzoomt zoom je ook weer terug af en toe. Het regenwater wat dan op de uitschuifbare delen ligt zou naar binnen getrokken kunnen worden de lens in. Niets van dat alles. Twee uur lang nat en niet zo'n beetje ook. En ik heb geen enkel probleem gehad met vocht in de lens of camera. De waterdichte keringen van Nikon zijn dus uitstekend.
Resumé:
Kitlens of niet, voor mij is het mijn standaard lens. Geweldige kwaliteit in alles. Scherpte, geen last van beeldfouten, licht, stevig gebouwd. En ga zo maar door. Ik zeg dat iedere Nikon Z camera bezitter dit objectief standaard in zijn/haar tas hoort te hebben. Ook makkelijk voor als je op reis gaat.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.5
10.0
9.5
9.0
10.0
9.5
Beoordeling: 9.5