Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nikon 70-200 mm VR F/2.8 "de oude"
Patrick Mollema
Dit objectief heb ik een lange tijd bestempeld als het beste objectief in het Nikon assortiment. Een echt ouderwets en klassiek goed objectief. Geen jampotten glazen erin maar Nikon's beste glas; het ED glas. De kwaliteit van het 1800 euro dure objectief is absolute topklasse. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.Latere versies zijn veel duurder geworden. Ook beter, maar ook veel duurder. Ik gebruik deze nog steeds op mijn nieuwe Nikon Z6.

Op een crop ccd chip camera van Nikon is het geweldig. Je hebt dan geen last van vignetering en onscherpte in de hoeken. In ieder geval niet met het blote oog zichtbaar. Diafragma F/2.8 is perfect bruikbaar. Hetzelfde gebruik op een full frame van Nikon, in dit geval een D-700 en het zelfde objectief is een stuk minder goed. Tot diafragma 4 is deze lens eigenlijk niet te gebruiken. De hoeken lopen teveel weg qua scherpte. En er is tot aan F/4 echt teveel vignetering zichtbaar. Niet een beetje, maar echt hinderlijk veel. Zelfs tot F/8 is het opeens allemaal niet meer zoals het geweest is. Teleurstellend dus. Je weet wat je had, maar door de aankoop van een nieuwe camera (full frame) heb je het opeens niet meer. En waarvoor je deze lens ooit gekocht hebt werkt niet meer goed. Dat prachtige diafragma van F2/8 over het gehele zoom bereik. Ik hou ervan om met lage diafragma's te fotograferen, maar het kan echt niet meer. F/4 is echt de minimale waarde op een Nikon Full frame. De prachtige onscherpte van de 70-200mm F/2.8 VR blijft echter wel recht overeind. Misschien is deze zelfs nog wel mooier vergeleken met gebruik op een crop camera. Al met al voor mij bijna een reden en misschien doe ik dat ook nog wel om terug te gaan naar bijvoorbeeld een D7000. Dan is mijn oude lens opeens weer wat het ooit geweest is en ik win wat kwaliteit met een eventuele aanstaande D7000 t.o.v de D700.

En het meeste vreemde is dat deze zelfde lens op een Nikon Z6 weer heel aardig presteert. Met dank aan de Z6? Hoe dan ook in principe is de VRII versie beter dan deze. Alleen is deze inmiddels toch wel voor een relatief appel en een ei te koop en zeker het overwegen waard.

Eigenlijk moet ik ook deze lens op twee manieren beoordelen. Net zoals bij de Canon 70-200 F/4. Voor full frame gebruik kom ik echt niet verder dan een 7.5 Terwijl ik hetzelfde objectief op een crop beeldsensor camera met een dikke 9,5 zou willen beoordelen. Gemiddeld kon ik dus uit op een 8,5, maar wel met de toevoeging erbij dat nieuwe full frame camera bezitters deze lens absoluut niet meer moeten kopen.

Nikon heeft dit zelf ook in gezien en is met een II versie uitgekomen. Canon heeft dezelfde problemen en die hebben dat ook gedaan. De Nikon 70-200 F/2.8 VRII uitvoering is echter wel gelijk 400 euro duurder. En zit nu ongeveer op een aanschafprijs van 2400 euro. Dat is inmiddels toch wel erg veel geld aan het worden. En een iets beter betaalbaar alternatief is er niet in het Nikon assortiment.

Crop camera bezitters kunnen probleemloos dit objectief aanschaffen, mits je zeker weet dat je nooit gaat overstappen naar een full frame. Of misschien wel weer teruggaat naar crop beeldsensor zoals ik waarschijnlijk. Maar wie weet dat? Wie weet wat de toekomst je nog verder gaat brengen?

Verder is het unieke aan de 70-200mm F/2.8 VR dat het totale 70-200 zoom bereik zich afspeelt binnen de de lens. Dus er zijn geen naar binnen en  buiten bewegende delen en daardoor is er dus veel minder kans op stof en vocht binnen de lens. Ik durf met dit objectief wel een uur in de stromende regen te fotograferen. Zonder problemen.
Moeilijke tegenlicht foto. Misschien moet je meer naar de bomen kijken dan het kasteel. Gefotografeerd in 16:9 formaat met een Z6. Het ziet er allemaal prima scherp uit. Ondanks dat nieuwere versies van de 70-200mm beter dit soort resoluties aankunnen.
Dit objectief is lood en loodzwaar. Ben je niet zo sterk of heb je een hekel aan gewicht dan moet je dit 28-200mm VR V/2.8 objectief niet kopen. Daar krijg je spijt van. De bouw kwaliteit van deze lens is echter ongeëvenaard. 20 jaar oud inmiddels. Er zit nog geen krasje op. Het lijkt wel van gietijzer zo sterk is het. Verder heb ik nooit meer zo'n lens gezien.
Resumé:
Een camera met twee gezichten. Voor crop camera bezitters een absolute topper. Voor full frame camera bezitters een wel okay objectief.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
7.5
7.5
10
8.5
8.0
Beoordeling: 8.0