Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Nikon D60, niet meer te koop
Patrick Mollema
De prijs/kwaliteit topper van Nikon! Het is een heel goede camera zeker gezien de prijs die de losse body in de winkel moet kosten. Voor ongeveer 385 euro, zonder objectief, loop je de winkel uit met deze camera.

Nee, het is niet Nikon's beste camera, maar wel de beste qua beeldresultaten die je krijgt voor dit waanzinnig lage bedrag. Alles zit erop en eraan. De bekende, duidelijke en snel bedienbare Nikon menu's zijn uiteraard weer aanwezig. Ook dit model kent de automatisch CCD chip reiniging. Nikon kwam er laat mee, heel laat en het werkt niet echt goed. Canon's beeldsensor reiniging is vele malen beter.

De door mij geroemde witbalans fine tuning van Canon is goed overgenomen door Nikon. Men heeft bij Nikon niet echt de moeite genomen om het er anders uit te laten zien dan bij een Canon camera. Dit had wat origineler gekopieerd kunnen worden, maar het belangrijkste is dat het er nu eindelijk in zit en goed ook! De witbalans was al goed in de laatste verschenen Nikon modellen, maar de fine tuning ervan kan nu eindelijk veel beter en genuanceerder ingesteld worden. Er is geen enkele excuus meer voor een foto zonder een perfect witbalans.

Ook enkele punten van kritiek.
De ene is dat de D60 opeens nog maar één draaiknop heeft voor het instellen voor diafragma en sluitertijd. Er moet nu dus ook op dit model, net zoals bij vele Canon's, tegelijkertijd een +/- knop ingedrukt worden om de functie van de draaiknop te veranderen. Jammer! Nikon geeft op dit punt haar een gedeelte van haar voorspong weg qua superieure bediening. En ja, het zal best dat een prijs voor deze camera uit de lengte of uit breedte komt, maar wat kost nu zo'n extra draaiwieltje? Niks toch!Kom op stop deze er weer in bij toekomstige modellen!
 
Het andere probleem is dat het histogram gebaseerd is op de helderheid van de groene kleur. Het histogram wat je ziet is niet exact en nauwkeurig. Feitelijk zou ook deze camera de drie kleuren (RGB) apart moeten laten zien. Dan weet je pas echt hoe je witbalans en belichting werkelijk is. Nu is het een samengesteld histogram en dat vertelt niet alles. Het zit er echter niet in, alleen een algemeen histogram die overigens wel erg goed uitleesbaar is. Beter dan bij Canon bijvoorbeeld. Bij Nikon zie je waar het histogram ophoudt bij de hoge lichten. Bij Canon moet je vaak gokken of je nu wel of niet nog ruimte hebt in je hoge lichten.

De plussen
• Prijs
• Beeldkwaliteit
• CCD chip reiniging
• Fine tunen witbalans
• Lange batterij levensduur
• Lichte camera (gewicht)

De minnen
• Eén enkele draaiwiel voor sluitertijd en diafragma
• Histogram niet uit te lezen in de drie RGB kleuren.
• Alleen via een extra accessoire de mogelijkheid tot het draadloos aansturen van een externe flitser
• Nikon begint zijn camera's teveel uit te kleden.
• Kleine behuizing die niet echt handig is voor grotere mannen handen
• Behuizing voelt een beetje fragiel aan
Stacks Image 142
Resumé:
Een zeer goede camera voor iedere beginner. Goede beeldkwaliteit. Zo goed dat het bijna vreemd is voor het beetje geld wat Nikon ervoor vraagt. Eén draaiknop meer en ik zou hem iedereen aanraden. Anders was mijn beoordeling een dikke 9 geweest. En nu slechts een 8.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
8.0
8.5
7.5
6.0
8.0
Beoordeling 8.0