Digitale Fotografie Vakantie

Nikon Z 85 mm F/1.2 S test

Zeer fraai
Geschreven 24 november 2023
Nikon maakt momenteel zeer serieus werk van haar objectieven. De zeer grote Z mount van de camera's vraagt om exceptioneel goede objectieven. Daar is de grote Z bajonet vatting voor gemaakt. Groot gat, licht lekker makkelijk rechtdoor wat dan uiteindelijk op een lekkere Full frame beeldsensor mag vallen. Dat is de bedoeling van een Z mount. Groter en beter dan wat er ooit heeft bestaan vergeleken met spiegelreflex camera's. De eerste twee jaar viel het echter een beetje tegen waar Nikon mee kwam. NU zijn ze echter helemaal aan het losgaan. Deze Nikor 85mm F/1.2 lens is een juweeltje.

Stacks Image 16
Hogere Iso's instellen en gebruiken is tegenwoordig niet meer zo spannend. Deze meeste camera merken kunnen dit met gemak. Alleen Olympus blijft echt achter, maar ja bestaan die dan nog? En Fuji moet toch ook wel een beetje gaan oppassen met al dat Full frame geweld van Nikon, Canon en Sony. Dus als je een lens als deze Nikon S 85mm F1.2 niet koopt omdat je het heel erg hard nodig hebt in donkere licht omstandigheden dan blijft er nog maar één ding over. En dat heet onscherpte. De hele mooie scherpte in de achtergrond wordt ook wel Bokeh genoemd.

Als je deze lens koopt dan koop je hem om die F/1.2 te kunnen gebruiken. Dat is het doel van de grote uitgave. Want duur is dit objectief zeer zeker. Glas, veel glas en dan ook nog eens groot glas kost heel erg veel geld. Het moet geslepen worden en dat kost veel tijd, geld en inspanning. En helemaal als je er echt iets moois van wilt maken zoals Nikon gedaan heeft.
Stacks Image 127
Te vaak wordt een 85 mm objectief gezien als een portretlens. Het is wel zo, het is ideaal, maar hetzelfde objectief kan voor veel meer gebruikt worden. Wat dat betreft worden spullen te vaak in hokjes ingedeeld. Hierboven zie je een foto met Nikon S 85mm F/1,2 gemaakt. Het gekozen diafragma was echter F/1.6 bij deze foto. Het F/1.2 diafragma gaf net even iets te weinig scherptediepte. Dat is ook nog iets om rekening mee te houden. Kopen is één, gebruiken is twee.

Het hebben van een Full frame camera in combinatie met dit Nikon objectief maakt dat scherpstellen exact op het juiste punt van het gezicht, best wel een punt van concentratie vergt. Dat doe je niet zomaar even. Het is heel nauwkeurig werken! Onderschat dat niet. Je ziet dat beide schouders van het model onscherp zijn. Het puntje van de neus is ook niet echt scherp. De scherpte ligt echt alleen op de ogen. Dat is de werking van F/1.6. Bij F/1,2 was slechts één oog scherp geworden. Dat is dus de keuze voor de fotograaf. Fijn dat het kan. Vaak wil je minder scherptediepte hebben, maar je hebt niet minder door middel van de laagste F waarde van het objectief wat je gebruikt. Dan is het heel erg fijn als je een moment tegenkomt dat je zelfs te weinig hebt. Je hebt dan tenminste een keuze. Dat is spelen met scherptediepte.
Stacks Image 131
Bloemetjes kun je er ook mee fotograferen. Daar is helemaal niks mis mee. Het doet me denken aan de foto's die te maken zijn met de 70-200 mm F/2.8 van Nikon. Het heeft precies dezelfde uitstraling. B bovenstaande foto is wel gemaakt met F/1.2. Een mooiere en zachtere achtergrond kom je niet tegen in fotografieland. Misschien met de nog nieuwere 135 mm F/1.2 Plena. Maar die heb ik nog niet mogen zien. De kortste instel afstand van 85 centimeter had korter mogen zijn. Die vind ik een beetje lang. Dat is jammer. Dat zal met het ontwerp te maken hebben van het objectief waardoor dat niet kon.

Wel is er uiteraard weer de Nano coating aanwezig. En het diafragma bestaat uit 11 lamellen. En dat is een deel van de grote truc. Daarom wordt de achtergrond zo mooi zacht en blijven onscherpe zaken in de achtergrond mooi rond. 11 lamellen kunnen beter een perfect rondje maken dan 7 0f 9. Omdat je meer lamellen hebt om een rond diafragma te maken. Met enige naïviteit zou je kunnen stellen dat meer lamellen betere beelden geeft. Het is een beetje kort door de bocht maar daar komt het voor de leek wel op neer.
Stacks Image 135
Zoals ik al schreef is dit objectie veel meer dan alleen maar een portretlens. In bovenstaande foto zie je dat je door gebruik van een F/1.2 waarde onderwerpen veel makkelijker uit het geheel naar voren kunt laten komen. Net die ene bloem scherp en de rest niet. Dat gaat met dit soort objectieven veel makkelijker. Nog steeds moet je wel zeer precies scherpstellen. Een groot scherpstelpunt in je Nikon camera gebruiken gaat dan niet meer. Dan weet je echt niet waar de werkelijke scherpte komt te liggen. Zou het hard hebben gewaaid in bovenstaande foto dan kun je het wel vergeten een dergelijke foto te maken. Zo precies werken is het wel.
Stacks Image 139
De Nikor S 85 mm F/1.2 is ook een hele goede lens voor gebruik in de studio. Product opnamen bijvoorbeeld. Het objectief geeft geen vertekening doordat het een wat langere brandpunt afstand heeft. Met 50 of 60 mm zou je eerder vertekening kunnen krijgen als je dichtbij een onderwerp komt. Alleen die minimale instel afstand van 85 centimeter zit mij een beetje dwars. Ik wil vaak dichterbij. Dat zou dus niet kunnen met dit objectief en dan kun je de gewenste foto niet maken. In dat geval heb je toch een betere keuze met de 105 mm Macro van Nikon. Met de Nikon S 70-200 F/2.8 mm kun je tot 65 centimeter van je onderwerp komen op 85 mm. Het scheelt 15 centimeter, en dat is voor studiowerk toch een groot verschil.

Product fotografie het kan zeer zeker ermee, maar er zijn objectieven die daar geschikter voor zijn. Heb je het geld dan kun je dit zeker weten kopen. Ik heb het niet. Voorwaarde is wel dat je precies en rustig van aard bent om er rustig mee te werken. Goed focussen is belangrijk. Heb je het geld niet dan is een goed alternatief de 85 mm F/1.8. Kost slechts een kwart van wat dit objectief kost en maakt ook hele mooie foto's. Niet zo mooi als de F1.2 versie maar ja, verschil moet er zijn.

Voordelen:

  • De allerhoogste beeldkwaliteit die je kunt kopen en gebruiken
  • Prachtig scherp
  • Nano coating
  • AF is heel erg stil

Nadelen:

  • De prijs: 3390 euro!
  • Best wel zwaar en groot, voor mij geen enkel probleem, maar voor iemand anders misschien wel
  • Kortste instel afstand 85 centimeter, die is te lang
Resumé:
Gewoon in één woord: Prachtig. Mooiere onscherpe achtergronden ga je niet krijgen dan met dit objectief.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Vigenttering:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.0
10.0
9.5
10.0
9.0
Beoordeling 9.0
Waarom geef ik advies?
Ik wil je helpen en adviseren omdat ik denk dat ik na 42 jaar fotografie er wel kijk op heb. Wat doet er toe en wat doet er niet toe. Ik kijk ook anders naar producten dan alle Youtube kanalen en bloggers en vloggers. Vaak hebben ze commerciële belangen bij wat ze zeggen of schrijven. Ik totaal niet. Geen enkele. Behalve dan dat ik je probeer te helpen iets goeds voor je geld te kopen. En nog beter, je voor een miskoop te behoeden.