Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

De beste van Nikon tot nu toe
Patrick Mollema
De SB 900 is alweer enige tijd op de markt. Recentelijk is daar de SB910 naast of ter vervanging van gekomen. Dat is niet helemaal duidelijk. Volgens mij blijven ze naast elkaar doorlopen voorlopig.

De SB 900 is het paradepaardje van Nikon. De SB 910 laat ik nog even buiten beschouwing. De Nikon SB 900 is de top van wat er mogelijk is met een flitser. Echte flitsmerken als Metz zeggen wel dat ze betere flitsers hebben voor een lagere aanschaf waarde, maar zo zie ik dat in ieder geval niet. Metz is te omslachtig qua bediening waar de SB900 zich veel makkelijker laat instellen. En dan nog zou het makkelijker mogen als ik met een schuin oog kijk naar zijn kleinere broertje de SB700. Die laat zich absoluut nog makkelijker instellen. En daarmee ben ik eigenlijk direct aan mijn enige kritiek punt op de SB900 aangekomen. De SB 900 is al sterk verbeterd qua bediening vergeleken met de SB800, maar het kan nog beter (zie SB700).
Stacks Image 16
HHet zoombereik loopt van 14-200mm. Dat is perfect. Daar wint de SB900 het bijvoorbeeld ruim op alle Canon flitsers. Canon flitsers zijn vaak net even iets sterker qua licht, maar met de SB900 kun je veel beter je licht bundelen. Handig voor draadloze flitsfotografie. Daarmee bundel je eerder je licht dan dat je het licht overal naartoe laat verspreiden.

De thermische bescherming is aanwezig in de SB900 maar werkt niet goed. Vandaar dat waarschijnlijk de SB910 op de markt is gekomen, daarin is het verbeterd voor wat het waard is.

Ik heb het meegemaakt met een cursist dat zijn SB900 flitser aangaf te warm te zijn. Toch flitst hij dan vrolijk door. Het resultaat was zwaar onderbelichte foto's. En daar hadden we op dat moment geen notie van. Dat is balen als je terugkomt van je shoot. Want alle gemaakt foto's tijdens de over verhitte fase kun je zo weggoien. Zonde. Een groot probleem? Nee want dit is de enige keer in de 10 jaar dat ik met Nikon flitsers werk dat dit is voorgekomen. En daarbij moet ik vermelden dat de SB900 met zijn kop in de Ezybox zat die natuurlijk ook warmte vasthoudt. Dus het was een + en + situatie. Anders was dit waarschijnlijk niet voorgekomen, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je ook in combinatie met een Ezybox fotografeert en dan ook nog eens in een vrij warme omgeving.

De SB900 wordt zeer compleet uitgeleverd. Met kleurcorrectie filters voor TL en kunstlicht, Omnibounce en een voetje om je flitser ook los ergens neer te kunnen zetten. Helemaal chique de friemel van Nikon. Waarbij de flitser herkent wel kleurencorrectie filter je gebruikt en zich daarop aanpast. Dit werkt alleen als de flitser op de camera geplaatst is. Daar komt mijn SB900 echter nooit. Altijd draadloos flitsen voor mooier licht. En dan is de SB900 mijn grootste vriend. Fantastisch om mee te werken. Een betere flitser is er niet. Misschien de SB910, maar die heb ik nog niet gezien.

Plussen:
+ Nauwkeurig qua licht afgifte
+ Zeer compleet geleverd, inclusief kleurcorrectie filters

Minnen:

- Bediening zoals op de SB700 zou nog mooier zijn
Stacks Image 127
Resumé:

De beste Nikon flitser tot nu toe. Beter dan de 910.
Prijs:
Licht hoeveelheid
Bouwkwaliteit:
Betrouwbaarheid
Prijs kwaliteit verhouding:
8.0
8.5
9.0
9.5
8.5
Beoordeling: 8.5