Digitale Fotografie Vakantie

Nikon Z6III test/review

Nikon Z6 III een hele goede middenklasser
Patrick Mollema

Na de Z6 kwam er de Z6 II en nu is er dan de Z6 III. Het is een evolutie door de jaren heen van een zeer betrouwbare camera. Midden in het Nikon camera gamma.

Het is niet de camera met de meeste pixels en het is ook niet de snelste systeemcamera, daar zijn andere camera's voor. Maar het is wel nog met enige fantasie een beetje betaalbare camera. Maar ja, wat is betaalbaar? Ik blijf 2749 euro echt heel veel geld. vinden. Alle hobby's kosten geld maar dit is best wel veel. Ik heb destijds mijn Z6 toen die nog niet al te lang uit was op de markt voor ongeveer 1700 euro gekocht. De nieuwste Z6 is dus stiekempjes aan toch 1000 euro duurder geworden. Hoe laat zich dat verklaren.
Stacks Image 16

Kwaliteit

De Z6 III is weer iets verbeterd. Absoluut waar. De ADL (Nikon Active D Lighting) isnog iets beter geworden, maar zit niet op het niveau van een Nikon Z8. Die kan echt wonderen verrichten. Al hoewel het wel de krachtigste schaduw verbeteraar is van alle camera merken. Op die van de Nikon Z8 na dan of de Z9.
Stacks Image 233
Stacks Image 235
De belichting zonder gebruik van ADL. Dan worden de schaduwen wel erg donker.
Dit is de foto met gebruik van ADL hoog. Daarmee maak je vanuit de camera de schaduwen vele malen helderder als je dat wenst om smaak redenen. De stand extra hoog blijft nog steeds de hoge lichten meenemen. Dat is jammer.
ADL is een van de sterkste technieken in alle Nikon camera's. Belichten op je hoge lichten, zorgen dat die erin zitten en dan worden de schaduwen vaak te donker. Die ga je vervolgens te lijf met Nikon's ADL en zo verkrijg je totale controle over je gehele foto. Daar is geen nabewerkiing voor nodig. En al helemaal geen RAW omdat je daarmee zo lekker de schaduwen weer terug kunt brengen. Dat kan in JPG met ADL ook heel erg goed, misschien zelfs nog wel beter. Je weet tenminste wat je aan het doen bent en je ziet het ook meteen. Een groot voordeel.
Stacks Image 141
De foto van de stier is gemaakt door cursist Marten. Het licht komt van achteren en is dus eigenlijk een tegenlicht foto. Met ADL kun je de voorkant van de stier heel makkelijk, goed en betrouwbaar doortekend krijgen/houden. Nogmaals een geweldige techniek en het blijft mij een raadsel waarom andere merken Nikon niet nadoen. Niemand heeft het zo goed als Nikon. Het maakt fotograferen vele malen makkelijker.
Stacks Image 144
Kleuren en witbalans zijn ook met de Nikon Z6 III weer als vanouds betrouwbaar en nog belangrijker voorspelbaar. Wat dat betreft is iedere Nikon camera zoiets als de bank van Zwitserland.

Maar daarmee komen eigenlijk ook wel mijn kleine kritiekpuntje zo langzamerhand naar voren. Dat waren de Z6 II en de Z6 ook al. Daarin laat de Z6 III vind ik geen winst zien. Ik kan het in ieder geval niet waarnemen. Toch is Z6 III een stuk duurder. Ik blijf dat toch vreemd vinden.

Ja het AF systeem (auto focus) is sneller en beter geworden. Maar ook bij de Z6 II was dat echt niet verkeerd hoor. En met de Z6 kun je ook gave sportfoto's maken. Met de Z6 III zal dat wat makkelijker gaan met minder kennis. Omdat het verbeterde AF systeem sneller en beter is. Het is een verbetering die ertoe doet, maar moet dat 1000 euro extra kosten?

Andere verbeteringen

Huidverzachting in jpg met het maken van portretten. Het werkt goed en voegt ook echt wel wat toe. Het werkt anders dan lokaal contrast verlagen. Kortom het heeft een meerwaarde.

Een gedeeltelijk gestapelde beeldsensor? Daar heb ik niet van kunnen waarnemen. Het komt mij over als marketing geneuzel. Ja ik weet waar het voor dient. Maar er klopt iets niet in het verhaal. Het doel is snelheid. Sneller uitlezen van de beeldsensor want als dat niet goed gaat krijg je last van rolling shutter tegen. Maar…. dat kan helemaal niet met een mechanische sluiter. Nu heeft de camera ook elektronische sluiter en behalve als je heel erg stil wenst te fotograferen in een tateren bijvoorbeeld zie ik daar verder weinig voordelen in. Een sportwedstrijd ga je niet met een elektronische sluiter fotograferen. Het waarom niet is heel simpel. Omdat het niet nodig is. Niet met een Z6 III in ieder geval. Met een Nikon Z8 zul je wel moeten want die heeft geen sluiter mechanisme meer. Die heeft alleen nog een elctroznische sluiter Dus daar moet wel een truc toegepast worden met gestapelde beeldsensoren anders kun je sportfotografie wel op je buik schrijven. Dan krijg je allemaal van die uitgerekte poppetjes. Dat wil je niet.
Met een elektronische sluitertijd kun een iets snellere sluitertijd gebruiken. Tot een 1/16000 e sec kunnen komen en met een mechanische sluitertijd gewoon tot de normale 1/8000 e sec. De laatste is meer dan genoeg voor het fotograferen van sport of wilde dieren.

En nogmaals, de Nikon Z6 III is een prachtige camera. Absoluut. Ik kan hem makkelijk tot favoriete camera beoordelen, maar er wordt iets teveel marketingpraatjes overheen gegooid. Die 1000 euro meerprijs ik ben er nog steeds niet van overtuigd, of kan het niet terugvinden waar dat in is gaan zitten.

En helaas is het menu behoorlijk gewijzigd. Daar schrok ik behoorlijk van. Vele knoppen zitten niet meer op de zelfde plek. Dat is niet slim van Nikon. En ik weet wel, na verloop van tijd went dat wel, maar niet als je twee Nikon camera's in de mix gebruikt uit verschillende generaties. Dan ga je zwemmen op zoek naar de knoppen want op beide camera's zitten ze dan op andere plekken en dat werkt niet fijn. In het menu is dat helaas ook het geval. Ik heb zelf best heel erg moeten zoeken om mijn cursist te helpen met bepaalde zaken die geleerd moesten worden en daarom als instelling veranderd diende te worden. Ik wist wat ik zocht en toch moest ik lang zoeken. Want het zit nu ook in het menu vaak op een andere plek. Ik vind dit denk ik de het grootste probleem van de nieuwe Nikon Z6 III. Je moet intuïtief kunnen fotograferen en niet bezig zijn met knoppen zoeken op je camera of in je menu.

EVF en LCD

Deze zijn beter dan bij de voorgangers. Er is hoger kwaliteit ingekocht. En dat zie je wel als je ze kunt vergelijken. De helderheid verhalen van Nikon over beide schermen moet je dan weer juist niet geloven. Leuk hoor een scherm wat tot 4000 Nits helderheid kan, maar je hebt het totaal niet nodig. Want beoordelen doe je in lastige en heldere omstandigheden door in je EVF scherm te kijken. En dan heb je geen last meer van de felle zon. Dan kun je het altijd zien. Het LCD scherm kan zo helder dat je een zonnebril nodig hebt anders raak je verblind en anders is een lasbril nog een goed idee. Voorlopig zet ik nog allebei de schermen terug qua helderheid van de cursisten om de schermen beter overeen te laten komen met mijn gekalibreerde scherm overeen te laten komen. Zoals alle camera's en merken staan schermen en EVF's standaard uit de fabriek altijd te helder ingesteld. Na aanpassing (donkerder) komtwat je ziet in EVF of op je beeldscherm veel beter overeen komt met wat je werkelijk aan het fotograferen bent. Met een te helder ingesteld scherm ga je al heel rap donkerder fotograferen omdat het scherm te helder staat.

Beide schermen zijn wel goed af te stellen. Zowel qua helderheid als qua kleuren. En gek genoeg zijn er nog niet heel veel camera's en merken die dat goed op orde hebben. Nikon heeft duidelijk voor mij betere EVF's en LCD beeldschermen ingekocht. Ze kunnen helderder, dat is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is is dat ze beter afgesteld kunnen worden. Hier zit een belangrijk verschil voor de gevraagd prijs ten opzichte van oudere Z6 modellen.
Stacks Image 244
Kleurstand neutraal is een hele betrouwbare en goede zoals in iedere Nikon camera. Daarmee kun je bijna iedere foto maken of fotografische problemen mee oplossen. Ook hiermee is de Z6 III weer zo betrouwbaar als een Zwitserse bank. Kleuren, histogrammen, Kelvin waarde instellen en de kleuren die daaruit voortkomen, het blijft een verademing om met een Nikon camera te werken. Zo precies, zo voorspelbaar en nauwkeurig. Geniaal.

Snelheid

Iedere Youtuber die niets te melden heeft begint altijd over de snelheid van AF en hoeveel beelden per seconde er gefotografeerd kunnen worden. Jongens/meisjes, dit is zo onbelangrijk. Het schijnt dat je met deze camera 120 beelden per seconde kunt maken. Waarom dan? Waarvoor dan? Wat moet ik met 120 beelden per seconde???? En het maakt me ook niet uit waarmee of waarin het is. JPG of RAW I don't care. Wat een waanzin. Helaas doet Nikon mee aan die race waar niemand om gevraagd heeft.

Conclusie

De Nikon Z6 III is beter dan een Z6 II en Z6. Maar in je foto's ga je het niet echt terugvinden. Misschien een beetje met de verbeterde ADL. Dat wel maar verder niet. De Z6 III is nog all-rounder geworden door de sterk verbeterde AF. Je kunt hem nu voor alles gebruiken. Maar ja, ik heb zelf nog steeds de oude Z6 en die gebruikte ik ook voor alles. Alleen gaat het met de Z6 III makkelijker. Ik ken geen betere camera in het midden segment van de camera markt. Dat is ook een feit. Maar de hoge prijs is ook een feit. Gelukkig komt er nu ook de Nikon Z5II en dat kan een heel erg goed alternatief zijn. Iets minder snel, zelfde beeldkwaliteit en 1000 euro goedkoper.

Want de onderstaande twee afbeeldingen geven even snel ook wat mogelijkheden aan van de Nikon Z6 III camera wat ook niet echt goed terug te vinden is bij andere camera merken. Ik heb het wel gezien in een Canon R5 maar net even iets minder. En die laatst genoemde is een weer een stuk duurder maar heeft ook veel meer pixels. Verscherpen of juist wat zachter fotografen, vooral dat laatste, er is geen enkel andere camera merk die dat kan. Daar zit een absolute meerwaarde van de Nikon Z6 III. Het hoeft niet altijd scherper. Het mag ook wel eens wat zachter voor meer sfeer of gewoon wat midbed harde foto's.
Stacks Image 194
Stacks Image 197
Deze twee instellingen te vinden onder verscherping werken weer samen met de functie lokaal contrast. Je kunt er de meest gekke en bizarre foto's mee maken. Rimpels hoeven niet meer perse een probleem te zijn. Die kun je een heel eind weghalen. Door:
  1. Laag lokaal contrast
  2. Lage verscherping
  3. Laag verscherping midden bereik.

Lokaal contrast doet de grootste truc in de Nikon Z6. Maar verder fine tunen met verscherping en vooral verscherping midden bereik maakt je foto's nog aparter of mooier. Een vrouw met een beetje rimpels op middelbare leeftijd kun je als je wilt boterzacht fotograferen. Als je dat wilt ? Er staat niet dat het moet. En uiteraard kan het ook precies andersom. Dat liet ik in het voorbeeld met de paarden zien. En dat waren nog niet eens de meest extreme voorbeelden. Het kan nog veel extremer.

Kortom ook met de Nikon valt heel wat te spelen. Minder met belichting instellingen vergeleken met een Fuji, maar meer met scherpte en zachtheid. Okay, hieronder nog één voorbeeld. En uiteraard komt alles weer rechtstreeks uit de camera. En wil je echt hiermee leren spelen dan kom je maar lekker weer op cursus bij mij.
Stacks Image 203
Stacks Image 206
Bij de linker foto heb ik niets gedaan. Dat is gewoon een foto op standje neutraal en alle instellingen op 0. De rechter foto is nog steeds standje neutraal, maar nu staan alle contrasten en verscherpingen ongeveer op maximaal. De zachte versie laat ik even weg. Dat sloeg nergens op bij dit onderwerp. Een zachte telefoon????? En zacht Beton????
De foto's en uitleg die ik hier net boven liet zien zijn gewoon nog van de Z6 pagina gekopieerd. Alles is gelijk en even goed gebleven. En het werkt nog steeds fantastisch goed. En waarom zou ik de uitleg (miniem) weer een keer helemaal opnieuw uitschrijven? Dus daar heb ik het mijzelf even makkelijk gemaakt. Het zijn dit soort zaken die de Nikon camera's zo bijzonder maken. Het is qua spielerei nog geen Fuji camera maar het komt wel heel dichtbij zo langzamerhand. Ik zou er een aparte Nikon cursus voor kunnen maken. Zoveel kun je met de instellingen in je Nikon camera doen.

Daarbij sneller, beter en nog een aantal zaken en dat maakt dat ook ik dit wel de meest all-round camera vind die er momenteel te koop is. Nu heb ik op moment van schrijven de Nikon Z5 II nog niet gezien. Ook die is wel een stuk duurder geworden, maar ontdaan van die belachelijke snelheden die je nooit nodig hebt. Ik kan dus zeggen je kan met gemak deze camera kopen en je hebt dan iets wat echt wel een hele goede camera is. Heel veel beter worden ze niet gemaakt, wel met meer pixels. Maar 98 % van fotograferend Nederland heeft daar in principe niets aan omdat ze nooit grote foto's laten afdrukken of ze zelf afdrukken. Pas dan komen al die meer pixels echt van pas. Dus tot A3+ fotografie ben je helemaal het baasje met deze Nikon Z6 III.
Resumé:
Een enorm goede camera. Maar dat is een Z50 ook en een Z5 ook. De oude bedoel ik. De Z6 III is beter maar moet het vooral hebben van bepaalde zaken net even iets makkelijker maken hebben. De kwaliteit zit ongeveer wel aan de top van het dak zo langzamerhand. Er valt in deze categorie niet veel meer te winnen. Beter elektronische componenten, maar dat heeft Nikon ook gedaan. Denk aan LCD scherm en EVF.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.5
9.5
9.5
9.5
9.5
9.5
9.0
Beoordeling 9.2
Stacks Image 250