Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Mooie lens, maar…
Patrick Mollema
Dit objectief is alweer een lange tijd op de markt verkrijgbaar. Vele cursisten hebben dit objectief. Het bleek bij één van mijn cursisten de favoriete lens te zijn. Op zich zegt mij dat normaal niet zoveel. Vaak is het laatst gekochte lens die de favoriet is. Maar bij deze begreep ik het wel na een week ermee gewerkt te hebben Dat was in combinatie met een D700. ik denk dat de Nikon 85 mm F/1.4 met een D800 nog beter zal presteren. Maar laat ik niet beoordelen op wat ik niet gezien heb, maar op wat ik wel gezien heb.

Op een FX camera is de Nikon 85mm F/1.4 G een kleine telelens. Geschikt voor portretten en ander werk waar je behoefte hebt aan licht tele objectief. Op een DX camera is dit objectief ook goed te gebruiken. Door de kleinere beeldsensor van een DX camera is de brandpunt afstand dan 127,5 mm. Nagenoeg het perfecte aantal millimeters voor een portretlens. Met 135 mm heb je bij het fotograferen van een portret het minste last van eventuele vertekening van het geportretteerde hoofd. Gebruik je een langer objectief dan heeft een portret de neiging plat te slaan. Het hoofd wordt als het ware een vlakker gemaakt dan dat het is. Gebruik je een te kort objectief dan kan het geportretteerde hoofd gaan vertekenen. Beiden wil je niet. Ik zie de verschillen meteen wanneer een portret met een "verkeerd" objectief is gemaakt. Dus ik zou kunnen stellen dat dit het perfecte portret objectief is voor een DX camera en niet voor een FX camera, maar dat is niet helemaal waar. Ook op een FX camera is de Nikon 85mm een extreem goede portretlens.

De grootste kracht van de Nikon 85MM F/1.4 zit in de fantastische scherpte. Ik zou deze lens echt wel eens aan het werk willen zien op een Nikon D800. Volgens mij vallen de kijkers dan van hun stoel bij het zien van de resultaten. Rag scherp en ieder detail is zichtbaar. wat overigens niet altijd een voordeel is. Zo is iedere rimpel en ieder opkomend puistje zichtbaar. Daar is niet iedereen even blij mee. Bij DXO Mark is dit de op drie na beste lens die ooit gemeten is qua scherpte.

Het Nikon objectief is gemaakt met 9 lamellen die tezamen het diafragma vormen. Een reden waarom onscherpte in de achtergrond mooi en rustig zal overkomen. Minder goede objectieven zijn uitgerust met "slechts" 7 lamellen. Het verschil is in de bokeh (Japans woord voor achtergrond onscherpte) te zien met het blote oog.
Stacks Image 16
Het laagste diafragma van F/1.4 vind ik niet zo belangrijk. Het is niet echt lekker een portret maken is met F/1.4. combinatie met 85 mm. Je komt altijd scherptediepte tekort tenzij je experimentele portretten wilt maken. Om het probleem op te lossen kun je wel een stapje naar achteren doen en dan red je het wel. Echter een wijziging in compositie om het gebrek aan scherptediepte op te vangen vind ik geen logische manier van werken?
Daarnaast is Nikon momenteel een echte ISO killer. Dus waarom niet gewoon even de ISO verhogen? Werkt ook als je licht tekort komt. De fabricatie van een 85mm F/1.4 is in mijn ogen een pure marketing truc die leuk staat op papier, maar niet nodig is en niet lekker werkt. Het staat gaaf op papier: een 85mm met F/1.4! Dat zijn nog eens specificaties, maar het is niet nodig en het werkt niet in de praktijk. Ik zou liever een 85mm F/2.8 zien. Dat zou echt een veel logischer keuze zijn. k ga verder Nikon hier niet over door midden zagen. Het objectief is er en het blijft zo. Door de bereikte lichtsterkte van F/1.4 is het objectief wel onnodig duur.

Ook is er bij F/1.4 best wel wat licht afval te zien waardoor je geneigd bent om sneller een hoger diafragma te kiezen waardoor het afvallend licht verdwijnt. Ik zou deze lens eerder voor popconcerten gebruiken. Wanneer je toch iets verder wegzit dan bij een gemiddelde portret opname. Dan zou je wel veel aan de F/1.4 kunnen hebben. Zeker in situaties met erg slecht licht zoals popconcerten toneel of modeshows. Daar kan het een perfect objectief voor zijn.

De chromatische aberratie is ook duidelijk zichtbaar bij F/1.4. Niet storend of lelijk, maar hij is er wel. Deze verdwijnt al heel snel als er een hoger diafragma wordt gekozen. Weer een reden om niet de F/1.4 te gebruiken. En zo langzamerhand kom ik dan wel op het punt van..... doe maar een 85mm met een iets hoger diafragma. Hoe scherp het objectief ook is, het is en blijft een marketing dingetje om dit zo op de markt te zetten. Een wedstrijdje tussen fabrikanten van lenzen wie heeft de grootste, de langste of de meest lichtsterke en ga zo maar door. Ik had echt veel liever een F/2.8 uitvoering gezien.

De Nano coating waarover ik nog steeds verbaasd ben dat Nikon er zo weinig mee doet is we het bespreken waard. Het verminderd ghosting en flaring aanzienlijk. Het werkt echt heel erg goed. En is naast het gebruik van een zonnekap standaard op je objectief zo belangrijk. Je kunt er makkelijker recht mee tegen het licht in fotograferen zonder direct last te hebben van vlekken en vegen in je beeld.

Is dit een extreem goed objectief van Nikon? Ja, zeker weten, maar wel een met kanttekeningen. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat je dit objectief niet moet kopen. Zeker niet. Maar hoe het voorgesteld wordt is het niet en pas op, je betaalt er wel 1299 euro voor. Dat is niet niks. Het is een van Nikon's beste objectieven, maar beperkt bruikbaar. In ieder geval niet voor het gene waarvoor je denkt dat je het zou kopen!
Resumé:
Hele mooie en goed Nikon objectief. Specifiek voor portretten? Ik vind van niet.Ik denk dat een 85mm F/2.8 bruikbaarder zou zijn. Er zitten teveel onvolkomenheden in dit objectief. En heel erg goed opletten tijdens het scherpstellen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Vigenttering:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.0
8.0
9.0
6.0
6.5
Beoordeling 7.5