Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

@6000 Een hele goede camera
Patrick Mollema
De tijd dat ik behoorlijk negatief was over Sony ligt inmiddels al een tijdje achter mij. Recht is recht en krom is krom, maar Sony begint echt hele goede camera’s te bouwen. Of in ieder geval hele goede beeldsensoren. De camera’s zelf valt nog wel wat op- en aan te merken, maar de beeldkwaliteit begint oogstrelend te worden.

Zo ook met de @6000 die ineens op tafel stond tijdens een cursus. In eerste instantie had ik zoiets van : “Wat is dit nu weer voor een lullig kleine speelgoed camera?” Van die gedachte was is snel genezen. De Sony @6000 is een hele goede camera. Klein maar ook zeer fijn.
Stacks Image 122
Op het moment dat ik deze test schrijf is de opvolger net aangekondigd. Ik ben een beetje laat, maar deze test moet geschreven worden. Waarom? Omdat de camera zo goed is. En van goede camera’s kunnen er nooit genoeg van zijn. Sony komt van ver en ondanks dat dit een klein cameraatje is, is dit wel de beste camera van Sony die ik tot nu toe heb gezien. De beeldkwaliteit lijkt op die van diverse Fuji’s. Men zegt dat Fuji gebruik maakt van Sony beeldsensoren, dat zou het een en ander verklaren, maar er is niemand die dat met zekerheid kan stellen. Het is en blijft gissen.

Ik ga niet alle specificaties opsommen. Daar zijn andere websites voor. Nee ik concentreer me op beeldkwaliteit. 24 miljoen pixels voor een crop sensor is best veel. De @6000 heeft er echter geen enkele probleem mee of last van. Kleuren zijn bijzonder mooi, net als de scherpte. De auto focus schijnt bijzonder snel te zijn. Daar kwam ik tijdens de gegeven cursus niet achter daar we er niet echt de onderwerpen voor hadden. Wat mij wel opviel is dat de camera ook bij slecht licht in een donkere studio, bij het maken van portretten, foutloos, snel en goed focuste. Vele andere camera’s hebben daar moeite mee. Dit soort standaard situaties zijn echt wel meet momenten. Ik zie hoe het met de ene camera gaat maar ook hoe het met een andere camera gaat. De ene haakt af en een andere camera heeft totaal geen problemen met scherp stellen zoals deze @6000. Voor mij heel makkelijk om te boordelen op deze manier, omdat ik het in de praktijk zie gebeuren.
Stacks Image 126

Vale kleuren op een grijze dag. Het klopt, het was ook zo.

Stacks Image 174
Bovenstaande foto is een moeilijk te maken foto. De hoge lichten niet laten uitbijten en de zwarten als het gewenst is, doortekent houden. De cursiste in kwestie van wie deze camera was, was nog niet zover tijdens de cursus. Ze wist op dit moment nog niet dat er een DRO functie in de camera aanwezig was. De DRO standen van Sony lopen op van 1 tot 5. Per stand worden alleen de zwarten iets meer opgehelderd. Zodat je bij een te donkere belichting toch nog doortekening in de zwarten kun verkrijgen. Bovenstaande belichting is donker omdat de hoge lichten erg licht waren. Een hoog contrast foto. De foto is nu al mooi zonder dat er gebruik van DRO gebruik gemaakt is. Deze foto leert dat de Sony @6000 een groot dynamische bereik heeft. Iets wat ontzettend belangrijk is. Er was nog meer mogelijk geweest maar zover was de cursiste nog niet. Het kan echter wel.
Stacks Image 128
Mooie kleuren, mooie gestoken scherpte. Kortom alles goed. Overal mooie doortekening in zowel hoge lichten als in de zwarten. Bij deze foto is er wel voorzichtig gebruik gemaakt van de DRO functie. Een functie als deze werkt altijd alleen met de zwarten en blijft van e hoge lichten af. Althans zo zou het moeten zijn. Nikon kan kan dit goed met haar ADL, Sony kan het goed met haar DRO en Canon kan het nog steeds niet goed met het ALO systeem. Het geeft al een beetje de verschillen aan tussen de diverse merken.
Stacks Image 144
De achterkant van de camera ziet er inclusief beeldscherm er wel wat druk uit. Dit is deels omdat de camera maar één draaiknop kent waarmee alle functies veranderd dienen te worden. Des ondanks is het aantal knoppen voor andere functies beperkt gebleven. Veel functies kun je direct benaderen via de FN (functie) knop. En dan draaien met het draaiwiel wat je achterop de camera ziet en bevestigen met de middenknop. Het klopt allemaal prima wat Sony bedacht heeft. Ja, alle knopjes zijn klein, maar het is ook een kleine camera.

Er is zeer goed te werken met de Kelvin waarde. Belangrijk voor de juiste sfeer in de foto. DRO functie is goed. En de kleurstanden werken ook prima. Hogere iso waarden als 2500 en 3200 iso zijn ook geen enkel probleem. Soms zijn de kleuren van de Sony een beetje aan de vlakke kant, maar dat is allemaal te veranderen en in te stellen. Het histogram is ook goed uitleesbaar. En wat zo leuk en lekker is aan dit soort camera’s net als de Fuji met de elektronische viewfinders….Ook al sta je in de brandende zon, je kunt altijd goed je laatste gemaakte foto en histogram bekijken door de zoeker. De elektronische zoeker. Geen last meer van het niet kunnen zien. De elektronische zoekers van Fuji zijn wel nog veel mooier, beter en ruimer, dat komt omdat Fuji alleen maar dit soort camera’s maakt. Voor Sony is dit een extraatje. Dit is een producttlijn naast de bestaande productielijnen als DSLR. Dus moet er ook weer een nieuw objectieven lijnen voor komen. Let op dat je alleen E objectieven koopt. En eerdaags komt er ook de speciale G objectieven lijn voor de E mount camera’s. De G lijn wordt de dure top objectieven lijn. De E lijn blijft bestaan voor zover ik weet.

En wil je draadloos flitsen dan kan dat ook nog. Echt alles kan met deze camera. Heel knap van Sony. Goedkoop, maar niet uitgekleed.
Deze E-mount camera is echt een topper. En weet je wat het allerleukste is? De prijs. Tegenwoordig kost de Sony @6000 nog maar 599 euro in de winkel. Dat is echt voor niets als je de geleverde kwaliteit in een aankoop beslissing betrekt. Ik ken bijna geen andere camera’s die deze kwaliteit bieden voor zo weinig geld. Doe je voordeel met deze kennis.

Nu komt er echter een opvolgend model aan. Ik denk dat de @6000 voorlopig nog wel te koop zal zijn. Ook met 24 miljoen pixels. Dus wat de verschillen zullen worden is mij nog niet helemaal duidelijk. Een nieuwe en betere sensor? Maar deze is al heel erg goed. Enfin we zullen het zien. De 6300 zal veel meer scherpstel punten krijgen. Dat is wel zeker. Maar die gaat ook ongeveer 1250 kosten zonder objectief. Die moet ook nog gekocht worden. Kortom, de @6000 is echt een hele goede koop tip.

De plussen
 • Goede beeldkwaliteit
 • Groot dynamisch bereik
 • Goede instellingen witbalans
 • Goed draadloos flitssysteem
 • Goed werkend stof reductie systeem
 • Mooi kantelbaar scherm
 • Alles beoordelen door de electronische zoeker
 • Zeer aangename prijs
 
De minnen
 • Electronische zoeker is wel wat aan de kleine kant
 • Klein, niet handig voor grote handen
 • Objectieven van Sony zijn erg duur
Resumé:
De beste camera van Sony die ik tot dusver gezien heb. Koop hem als je iets kleins en echt goeds zoekt. Het enige andere alternatief zijn de camera’s van Fuji.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
9.5
9.0
9.0
7.5
7.5
9.0
Beoordeling 9.0