Digitale Fotografie Vakantie

Sony @7 IV test

Sony @7 IV het vervolg op het vervolg
Geschreven: 16 juni 2024
De echte hele grote verbeteringen zijn weer een beetje aan het stabiliseren in de digitale camera wereld na de komst van systeem camera's. Het ene model volgt de andere op en als je niet teveel wilt wijzigen qua naamgeving dan zet je achter de naam een opvolgend getal. Nu ga ik dan ook bespreken de Sony @7 IV versie. De opvolger van de III versie. En over een tijdje zal er wel een V versie komen.
Stacks Image 122

Is er veel veranderd?

Nee dat kan ik niet echt zeggen. De Sony @7 IV versie heeft meer pixels dan de III versie. Is dat erg? Nee dat niet. Het zijn er nu 33 miljoen in plaats van 24 miljoen. Zie je dat? Nee dat zie je nauwelijks of niet. Zo zijn er ook wat meer scherpstelpunten beschikbaar gekomen, maar dat waren er al veel. Dus dat gaat ook niet echt een wereld van verschil geven. In de 4 versie past er een CF express card. Dat wil je helemaal niet! CF express cards zijn verschrikkelijk. SD cards zijn veel universeler en makkelijker bruikbaar en passen overal in. Een CF express card niet. Ik heb er ook een met een Nikon camera. Het is onhandig omdat er nergens standaard een CF express card slot inzit. Dus loop je altijd met een losse card reader te sjouwen. Ze zijn wel wat sneller, maar veel merk je daar niet van.

En verder is er een verschil dat je met 20 fps meer beelden kunt filmen. Nou wil ik helemaal niet filmen dus ook daar heb ik geen voordeel van. De enthousiaste filmer wel. Voor filmen zou ik nog steeds een echte filmcamera kopoor mij blijft de Sony gewoon een foto camera. En dit is het lijstje aan verschillen dan wel zo'n beetje tussen de 3 en 4 model. Ja WIFI 5 Ghz nog in de 4 versie. Lekker belangrijk, maar handig voor de specificatie pagina's om te laten zien als fabrikant dat je met je tijd meegaat.

Het grote probleem met Sony is en blijft dat er geen gevoel in zit. Dat is iets wat ik totaal niet voel met welke Sony camera dan ook. Technisch bekeken is het allemaal keurig in orde. Specificaties zijn altijd goed. De beelden die uit de camera's komen ook. Er is niets mis mee. Maar ze doen me tegelijkertijd niet veel. Ook de Sony @7 IV versie produceert wederom koude foto's. Instellen op 5400-5600 K waarde geeft een hele andere kleurtemperatuur dan een Canon of een Sony op dezelfde waarde. waarom Sony dat doet? Geen idee. Sony is altijd wat blauwig. En het is er wel uit te fotograferen door je K waarde wat hoger in te stellen maar toch blijf je het altijd een beetje terugvinden. Dat standaard koude gevoel van en met een Sony.
Stacks Image 198
Bovenstaande foto is gemaakt op kleurstand levendig. Dus met meer kleuren en contrasten vanuit de camera zelf. De verzadiging is iets aan de hoge kant maar dat was de keuze van cursist Jan die deze foto maakte. Het is ook een beetje aan de harde kant deze foto maar dat komt ook door de gekozen kleurstand Levendig. Dat is binnen de kleurstand aan te passen, maar zover waren we op dat moment nog niet met de les. Hoe je verder ook naar de bovenstaande foto kijkt, het ziet er goed uit.
Stacks Image 190
Hier zie je een zelfde foto maar dan gefotografeerd op kleurstand neutraal. De kleuren zijn een stuk minder verzadigd. Contrast is wel nog steeds aan de hoge kant. In dat opzicht blijven de Nikons de meest "zachte" camera's. Maar het is goed op te lossen binnen de Sony camera met de DRO stand. Dynamic range optimalisatie. Die functie maakt de zwarten wat minder zwart en lift ze als het ware een beetje omhoog. Dus dat diep zwart wat meer doortekening krijgt in plaats van alleen maar diepzwart te zijn. Dat oogt over het algemeen wat prettiger. De DRO functie is bij Sony al zeker een decennia lang perfect in orde. Net zo goed als die van Nikon. Canon loopt wat dat betreft nog steeds een beetje achter ze aan. En Fuji heeft het helemaal niet, maar Fuji heeft weer andere oplossingen.
Stacks Image 194
Hierboven zie je een typische blauwe Sony foto. Hoewel de K waarde al op 6000 stond was het blauw in de foto nog steeds erg dominant. Dan zeg je je ja dan moet je hoger gaan en dat kan ook, meer het gekke is dat het blauw dan wel minder blauw wordt maar op een keer zou er toch ergens meer geel in moeten komen. De lichte partijen die je achterin de foto ziet zijn afkomstig van de zon. En dat wilde maar niet lukken. Dus als blauw minder blauw wordt dan moet het kleur neutraal gaan worden. Dat zijn de bossen nog steeds niet. Maar wat wit was moet dan ook tegelijkertijd een keer warmer gaan worden. En daar zit gewoon een probleem bij de Sony camera's. Het blijft koud en onpersoonlijk. Dat zijn dan mijn woorden om het te omschrijven. Het is voor mij de beste manier om het karakter van Sony camera's te omschrijven. Koud, behoorlijk hard qua contrast als je niets doet. Maar verder wel goed.

Het menu

Stacks Image 202
Bij heel veel camera merken heb ik altijd veel geduld met het menu. Ik schrijf er ook altijd over dat het even wennen is. Van het ene naar het andere merk kost altijd even wat gewenning tijd. Bij de Sony blijf ik het een ontiegelijkmoeilijk proces vinden. Ik ken de Sony menu's maar ze zijn veel en veel te lang en onoverzichtelijk. Hierboven zie je nog een oude foto van de 3 versie. Als je goed kijkt zie je dat er 14 pagina's zijn binnen dat ene gedeelte van het menu. Dat is zo oneindig lang doordrukken van pagina naar pagina. Je begint eigenlijk altijd op pagina 1. Als de functie die je zoekt dan op pagina 12 zit…… Dat is een heel eind doordrukken voordat je er bent. Het is echt verschrikkelijk onhandige. En alles wat je nodig hebt zit erin. Dat wel. Maar voordat je er bent! Heb je even de tijd?

Het is voor mij duidelijk dat ze bij Sony nog nooit hebben gekeken hoe Canon en Nikon dit doen. Op dit punt vind ik de Sony @7 IV echt heel erg zwak.

Dan heeft Sony nog speciale C knoppen die je naar eigen inzicht kunt programmeren. Deze zitten echter over de gehele camera body verspreid. het is niet logisch. Misschien dat er iemand bij de Sony ingenieurs dit logisch vind, maar ik zie het niet. Knoppen moet je letterlijk blind kunnen vinden. Ook het proces om van display te veranderen, welke informatie je krijgt te zien op je display of door de EVF is iets wat makkelijker moet kunnen.
Stacks Image 212

Mijn oordeel:

Sony camera's zijn goed. Daar ga ik niets verder over zeggen. Het is scherp, de kleuren zijn mooi, wel koud vaak, en de DRO functie is een hele belangrijke en zeer goed werkende hulp. Maar…. hoeveel beter is deze camera nu echt vergeleken met zijn voorganger? Ik zie het niet. Dezelfde goed en slechte punten blijven terugkomen. De 4 versie kost 2499 euro. En de 3 versie 1799 euro. Vanuit die gedachte zou ik altijd de 3 versie kopen. Die is net zo goed en een stuk betaalbaarder. Die paar pixels die mis je niet. Ga ik vergelijken met een R6 van Canon dan is de beeldkwaliteit bijna gelijk. Wat een compliment is voor Canon omdat dit eerst niet zo was. Maar de Canon is wel weer wat harder qua contrasten en heeft niet een DRO functie die zo goed werkt als in de Sony camera. Met andere woorden met een Sony maak je als je er alles uithaalt wat meer en beter controleerbare contrasten aan in je foto's. Maar het ligt inmiddels dicht bij elkaar met dank aan Canon. Sony staat wat dat betreft eigenlijk al een tijdje stil. De Canon is wel weer 200 euro duurder dan de Sony. Ik denk dat je met de a7 IV versie dan beter uit bent vergeleken met de Canon R7. En sowieso gaat Canon de laatste twee jaar harder vooruit dan Sony.

Nikon gaat een nieuwe Z6III aankondigen. Dus daarmee vergelijken gaat nog niet. Wel met de Nikon Z6II. De prijzen liggen gelijk van de Sony en de Nikon. Wel heeft de Sony meer pixels. Maar daar zie je niets van als je nooit print op A3+ of grotere papierformaten.
En er print haast niemand meer dus ….
Wel is de Nikon genuanceerder qua contrasten en kleuren dan de Sony. En de menu's van de Nikon zijn vele malen beter en sneller en is de witbalans logischer en betrouwbaarder. Net als die van Canon.

De grootste winst die Sony met dit model geboekt heeft is eigenlijk op het gebied van histogram en hoge lichten scherm. Bij de voorgaande versies waren die echt niet betrouwbaar net als bij Fuji. En dan is het heel erg moeilijk om nauwkeurig en perfecte belichtingen te maken. Deze zijn echt goed geworden in de IV versie. Daar zit de grootste verbetering in deze IV versie camera. Kijk, dat is nog eens informatie. Dat lees je nergens anders in geen enkele test terug. Omdat al die RAW fotografen daar nooit op letten of goed naar kijken. Maar daar zit wel degelijk de grootste winst in deze Sony @7 IV camera. Het histogram en het hoge lichten scherm zijn nu echt weer betrouwbaar geworden. Tools waarmee je goed kunt werken. Dus op het niveau Nikon en Canon. En zo hoort het.De plussen
• Zeer goede beeldkwaliteit
• Groot dynamisch bereik
• Goede instellingen witbalans
• Goed draadloos flitssysteem
• Goed werkend stof reductie systeem
• Mooi kantelbaar scherm
 
De minnen
  • Menu's veel te lang, teveel en onoverzichtelijk
  • Programmeerbare knoppen zitten overal en nergens
  • FN functie is niet echt handigResumé:
Ik zou de oudere III versie kopen. Scheelt wel 700 euro. Maar dan heb je minder goed werkende histogrammen en hoge lichten schermen. Dus dan toch maar de IV versie kopen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
9.0
9.0
9.5
9.0
9.0
8.5
Beoordeling 8.7