Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Gewoon een degelijk en keurig objectief
Patrick Mollema
De DT objectieven van Sony zijn objectieven die speciaal gemaakt en ontworpen zijn voor de kleine ccd chips van Sony. Dus voor alle spiegelreflexen van Sony behalve de full-formats beelsensoren. Lekker makkelijk zo.

Je krijgt dus direct te maken met het feit dat dit geen 11-18 mm is, maar omgerekend een 17,5 - 28 mm. Nog steeds een echte groothoek te noemen. Dat heeft Sony goed gedaan. Want echte groothoek zoom lezen zijn bij andere merken soms heel moeilijk te vinden. En erg prijzig, maar dat is deze ook! 650 euro om precies te zijn.
 
En mede door de kwaliteit die de lens biedt ten aanzien van de prijs wil ik het bommetje meteen maar laten vallen. Het is niet goed genoeg voor deze prijs. Vergelijkbare Nikon en Canon groothoeken (zoom) zijn veel beter. Weliswaar voor dezelfde prijs, maar dan wel veel beter.
 
De gemaakte opnamen zijn redelijk vrij van vervorming. Dat is goed. Maar de chromatische aberratie is onder de maat. Vaak is het hinderlijk zichtbaar. De maximale diafragma opening is ook niet om over naar huis te schrijven. Die verloopt van F/4.5 tot F/5.6. Ook hier doen de concurrenten het beter.
 
De bouw van de lens is prettig te noemen. Het voelt wel plasticachtig aan, maar toch heb je het vertrouwen dat je wel iets stevigs in de hand hebt wat lang mee zal gaan.
Verder rest er nog het beperkte zoombereik. Van 17,7 naar 28 mm is niet veel. Meestal is dit toch wat meer. Dit zou een logische keuze geweest kunnen zijn van Sony als dit een waanzinnig goed objectief geweest zou zijn. Zoomen gaat immers altijd ten kostte van beeldkwaliteit. Een zoom objectief is op iedere zoomstand een compromis van wat werkelijk gehaald zou kunnen worden aan beeldkwaliteit. Dus de beperkte zoom  van dit objectief had een hele goede keuze kunnen zijn. Weinig zoom, maar wel top beeldkwaliteit. Dat is het dus niet geworden. Dan hadden ze dus bij Sony net zo goed het zoombereik een stukje groter kunnen maken.Van 17,7mm tot 28mm bijvoorbeeld. Dat is dus niet gedaan.
 
Er staan dus een hoop minnen bij deze lens als we ze met de `zware jongens`gaan vergelijken. Het is geen slecht objectief, maar op vele punten gewoon allemaal net wat minder. 
Stacks Image 16
Resumé:
Een redelijk objectief voor toch wel een hoofdprijs. Niet slecht, maar er zijn bij Tamron of Sigma betere objectieven te vinden.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
7.5
8.0
7.0
Beoordeling: 7.0