Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Niet best
Patrick Mollema
Bij veel cursisten heb ik de naam anti-Sony te zijn. Vaak leg ik uit dat ik dit helemaal niet ben. Want als iets niet goed is dan beoordeel ik het ook zo. Is iets slecht in mijn ogen dan zeg of schrijf ik dat ook. Sony is geen sponsor van deze website, dus ik kan schrijven wat ik vind. En als ik schrijf dat ik iets slecht vind, dan is dat ook zo. Ik kan iedere merk camera en ieder objectief met elkaar vergelijken. Week in en week uit, met dank aan de cursisten die de spullen meenemen. Ik zie alles in werking onder diverse omstandigheden.

Zo is bij mij tijdens de cursussen de meest gebruikte lens op Sony camera body’s de 18-70mm F/3.5-5.6 lens. Dit is een objectief wat vaak als kitlens met de body wordt verkocht. En ik heb het al eerder geschreven wanneer Sony een kans wil maken om Nikon of Canon van te verdrijven van hun leiding gevende posities, dan zullen ze toch echt veel betere spullen moeten gaan maken.

Ook dit objectief is wederom eendraak van een lens. Ik begin met het belangrijkste, de beeldkwaliteit. Die is gewoon slecht. De hoeken zijn in iedere zoom stand veel te zacht qua scherpte. Daarnaast laten die zelfde hoeken ook teveel licht afval zien. Weer niet goed van Sony.

De lens kent ook geen mooi scherpte. Boven de 10 miljoen pixels kun je met dit objectief geen scherpere foto’s maken, omdat de DT-18-70mm daar gewoon te slecht voor is. Eigenlijk moet je een oudere Sony camera hebben met minder pixels dan 10 miljoen. Dan valt de onscherpte van het objectief wat minder op.

Het is mij sowieso een raadsel hoe Sony het voor elkaar krijgt om zulke slechte objectieven op de markt te zetten. Ze hebben een aantal jaren geleden Konica Minolta overgenomen. Dus ook de objectieven fabrieken van Minolta. De Sony lenzen lijken gewoon in de verste verte niet meer op de kwaliteit die Minolta ooit geleverd heeft. Triest dat Sony dit zo laat sloffen. En eens temeer is het weer een reden waarom ik zeg: “ Koop geen Sony”. Het is gewoon niet goed. Ook als is dit een goedkoop instap objectief, vooral voor beginners, het is zelfs voor die lage prijs te slecht.

Plussen:
  • Goedkoop
  • Weinig licht afval in de hoeken

Minnen:
  • Plastic lens
  • Slechte scherpte
  • Veel last van chromatische aberatie groothoek stand
Stacks Image 16
Resumé:
Ik zeg niet kopen. De lens is te slecht voor camera's als de @6000, 6100, 6300 eng verder.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
7.0
5.0
6.0
6.0
Beoordeling: 6-