Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Cactus sofbox, inclusief licht aanpas set
Patrick Mollema
Draadloos flitsen is hot. En hoe? Er wordt heel wat geld aan gespendeerd. Het is een leuke hobby draadloos flitsen, maar als je het serieus wilt doen en meer dan gemiddeld goed wilt uitvoeren dan komen er nog wel wat uitgaven bij. Het is nog niet zo duur als een set studio flitsers, maar als je niet oppast.... Dure hobby!

Gelukkig blijft het voordeel van draadloos flitsen dat alles zo lekker klein is en dus ook makkelijk om mee te nemen.

Eén van de eerste lessen die ik mijn cursisten leer als ze gaan beginnen met flitsen is dat hoe groter de lichtbron is, des te zachter het licht. Alleen met je losse flitser flitsen geeft hard licht en is moeilijk mooi te krijgen. Een van de eerste dingen die cursisten na de cursus gaan kopen is een statief en een Lastolite Ezy softbox. Er was tot nu toe niet echt een goed alternatief. Dat is echter veranderd.
Stacks Image 13
En toen kwam ik opeens op een Franse website de softbox van Cactus tegen. Voor slechts 59 euro!!! Dat is geen geld. Maar is die ook goed? Mijn ervaringen met de Calumet softbox waren niet positief en de Cactus is dan nog eens bijna 50% goedkoper. Kan dat dan wel goed zijn? Er is maar één manier om erachter te komen. Ik heb hem gekocht. Voor 59 euro kun je geen buil vallen.

Het meest interessante is wat je hiernaast op de foto ziet. De ronde ring moet tussen de vier achterkanten van de softbox geduwd worden. Die bevestiging moet goed strak zijn. Is dat niet het geval, dan valt bij het minste of geringste de softbox van de ring af. Dat is het geval bij de Calumet softbox. Eén knip met je vinger en daar ligt de softbox voor de zoveelste keer op de grond. Met grote interesse heb ik als eerste deze bevestiging onderzocht van de Cactus softbox. En die is helemaal goed. Als de ring tussen de vier wanden zit dan komt de softbox er niet meer vanaf. Het zit dan echt goed vast.

Na vijf jaar gebruik is de eerste Cactus softbox wel zo'n beetje aan het einde van zijn latijn. De ringen worden wat slapper en de omliggende stof is versleten. Dat mag ook wel na vijf jaar zeer intensief gebruik. Regen, omvallen, in het water gestaan, alles heeft de Cactus softbox meegemaakt. Ja ook omvallen.

Verder wordt de Cactus softbox keurig en compleet geleverd met een reistas en een kantelbare koppeling voor op een flitsstatief. Een koppeling zodat je de softbox kunt richten op je onderwerp. Het enige wat je nog los moet kopen is een statief, dat zit er niet standaard bij. Dat kan ook niet voor die prijs.

Super softbox van Cactus. Ik kan niets anders concluderen. De Cactus softbox is geschikt voor ieder merk flitser en past altijd.

De plussen:
  • Geeft mooi en zacht licht
  • Praktisch en klein mee te nemen
  • Niet moeilijk in elkaar zetten met baleinen zoals bij studio flitsers
  • Vijf jaar lol en prima licht
De minnen:
  • Binnendoek lastig te bevestigen
Stacks Image 54
Resumé:
Niet kopen.
Bouw kwaliteit: 3.0
Prijs/kwaliteit : 7.0
Beoordeling: 4.5