Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Calumet MF 6065, voor het serieuze en hogere werk
Patrick Mollema
Omdat er op internet te weinig aandacht wordt besteed aan flits statieven bespreek ik er weer één. Omdat ook dit onderdeel van je uitrusting erg belangrijk is. Doe het niet en het geld vliegt je zak uit aan kapotte flitsers.

Wederom bespreek ik een statief van Calumet. Niet omdat ik er belang bij heb, wel omdat ze goed zijn en ik met name deze MF 6065 van harte kan aanbevelen.

De redenen hiervoor zijn heel simpel en ik kan een lang verhaal kort houden. Degene die meerdere pagina's van deze website heeft gelezen weet hoezeer ik het belangrijk vind dat een statief hoog kan reiken. De Calumet MF 6065 is een kampioen daarin. De 6065 reikt maar liefst 3.95 meter hoog. Dat is hoog! Heel erg hoog en dat is perfect en precies wat een "strobist" nodig heeft. Koop er wel even direct een zandzakje bij die je met 4,5 kilo zand kan vullen. Want in de hoogste stand is het soms eng hoog en met een beetje wind kunnen er nare dingen gebeuren. Een zandzak helpt dit te voorkomen.

Een zandzak voor een statief leg je altijd rustig neer in het kruis van het statief. Nooit neergooien! Nu ben ik niet van plan om testen over zandzakken te gaan schrijven, maar van sommige merken, waaronder die van Manfrotto gaan direct kapot als je dat wel doet. Ze spatten uiteen door de drukt als je hem neer laat ploffen. Dit even als extra informatie en hulp.

Een ander belangrijk punt van de Calumet MF 6065 is dat het een luchtgedempt statief is. Zo goed dat je wel even moet wachten voordat je flitsertje van 3.95 meter weer eens eindelijk beneden is. Het gaat langzaam. Te langzaam? Nee, want dit is veel beter dan dat de buizen in één keer naar beneden knallen omdat je bijvoorbeeld een vleugelmoer niet goed hebt aangedraaid. Het kopen van een gasgevuld of luchtgedempt statief is belangrijk. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Je betaalt er meer voor dan een statief die hiermee niet is uitgevoerd, maar je verdient het ook na één keer tienvoudig terug. Koop altijd een gas of luchtgedempt flits statief. Altijd!

Helaas moet er na 3 maanden gebruik door cursisten er wel een kanttekening bij geschreven worden. De cursisten zijn over het algemeen zo ongeduldig dat ze de stangen tijdens het zakken naar beneden proberen te duwen. Dus niet geduldig wachten tot ze vanzelf naar beneden komen, maar er echt aan gaan trekken. Resultaat is nu wel 2 statieven waarvan de gasdempingen vakkundig gesloopt zijn. Dat is jammer. Fout van de curist of van Calumet? Ik denk het eerste. De druk wordt te hoog door het naar beneden trekken van de buizen en dan gaat de gasdemping kapot. Misschien toch ook wel een aandachtspunt voor Calumet zelf.

Dit statief is ook goed geschikt voor studio flitsers, de buizen zijn dik en het is een oerdegelijk statief. Optioneel zijn er nog wielen te koop voor gebruik in de studio.

  • Maximale hoogte 3.95 meter
  • Minimale hoogte 1.09 meter
  • Maximaal te belasten met 9 kg.
  • Ingeklapt 1.07 meter (past precies in statief tas)

Tot nu toe is dit de beste, stevigste en meest betrouwbare flits statief.
Stacks Image 13
De plussen
  • Lucht gedempt
  • 3.95 meter hoog, is heel erg hoog!
  • Degelijk gebouwd
De minnen
  • Zo goed lucht gedempt dat het even duurt voordat je flitser beneden is
  • Gasdempers gaan wel kapot bij te hard duwen
Stacks Image 54
Resumé:
Goed statief voor niet veel geld. Gasdempers wel met respect behandelen.
Bouw kwaliteit: 8.5
Prijs/kwaliteit : 9.0
Beoordeling: 8.5