Digitale Fotografie Vakantie

Caruba quick assembly softbox 70 cm test

Caruba quick assembly softbox 70 cm test
Geschreven 6 september 2022
Caruba is een relatief nieuw merk wat in de markt is gezet door een distributeur/fabrikant uit Beilen. Volgens mij produceren ze niets zelf. Ik kan het in ieder geval niet vinden. Maar volgens mij is het een bedrijf wat handig allerlei Aziatische fotobeurzen afgaat en her en der producten scoort en in het Caruba assortiment opneemt met haar eigen naam erop. En zo kun je een merk in de markt zetten. In feit doet een n bedrijf als Sony dit ook. Alleen iets grootschaliger.

De softbox die ik ga bespreken en zelf ondertussen anderhalf jaar lang heb getest is de Caruba quick assembly softbox 70 cm. Quick assembly betekent dat je de softbox heel makkelijk in- en uit elkaar haalt. Voor mij belangrijk omdat ik heel vaak en veel met softboxen op pad ga. Anders zouden heel veel ruimte in de auto in beslag nemen. Dat is haast niet te doen. Dat is dus het belang van een makkelijk in- en uit elkaar te zetten softbox.
Stacks Image 13
Stacks Image 58
Hiernaast zie je de Bowens mount vatting wat toch wel een belangrijke standaard is voor de flitsende softbox wereld. Het hebben van een Bowens mount in het assortiment is belangrijk. Je ziet ook de constructie van pinnen met veertjes eronder. Door die in te drukken kun je per balein de softbox weer heel makkelijk ontkoppelen en dichtklappen.

Dat doet de Caruba goed. Wel moet ik daarbij vermelden dat de vastgelijmde baleinen na een half jaar al loslieten. Ze lopend an uit de zilveren vatting waarin ze horen vast te zitten. Ik heb ze weer vastgelijmd en ze zitten weer op hun plek, maar Caruba zou betere lijm moeten gaan gebruiken. Het hoort niet. Onoverkomelijk? Nee.
Stacks Image 61
Het in- en uit elkaar halen van deze softbox is volgens mij het belangrijkste verkoop argument. Het moet makkelijk gaan, snel en keer op keer. En dan ook nog graag een beetje een stevige softbox waar mooi en betrouwbaar licht uitkomt. Daar voldoet de Caruba quick assembly softbox 70 cm aan. Op de vastgelijmde baleinen na. En oh ja, dan heb ik nog een puntje…Sommige van de baleinen zijn krom getrokken. Er zit een knik in. Zou ook niet mogen. Maar het is wel zo. Als je de softbox eenmaal in elkaar gezet hebt heb je hier geen enkele last van. Dus heel erg is het niet. Maar, de baleinen zijn net even iets te dun gemaakt of gekozen.

De sommige kromme baleinen vind ik erger. Iedere keer bij gebruik denk ik toch als ze maar niet breken. Want er zit al een knik in.
Stacks Image 64
De Caruba quick assembly softbox 70 cm wordt geleverd met een binnendoek en een buitendoek. Voor intern nog meer bouncen en reflecteren van het licht. Prima geregeld. Daardoor heb je ook minder of eigenlijk helemaal geen last van hot spots. Het is mooie egaal licht wat uit de Caruba komt. Goed te richten. Na anderhalf jaar begint deze Caruba bij mij wel een beetje op te raken. Maar dat is niet meer dan logisch als je ziet hoe vaak en veel ik ermee werk. Hij wordt regelmatig nat, valt nog wel eens een enkele keer. En is al honderden malen dicht en weer opengevouwen. En de prijs van deze Caruba quick assembly softbox 70 cm is erg prettig. Slechts 99 euro. Dat is erg goedkoop voor het gene wat geleverd is. Het dure aan deze softbox is het mechanisme om de softbox keer op te openen en te sluiten. En dat blijf goed werken.
Resume:

Goed en goedkoop. Ook geschikt voor stevig en veelvuldig gebruik. Keurig tasje erbij voor transport. Kortom een compleet product. En uiteraard ook gewoon in de studio goed te gebruiken. Al zou de de Caruba quick assembly softbox 70 cm nooit meer inklappen dan is het ook nog steeds een prima softbox.

De plussen:
  • Lekker compleet
  • Stevig gebouwd
  • Goedkoop
De minnen:
  • Lijn van baleinen laat op enkele los
  • Enkele baleinen zit een knik in, niet door vallen
Stacks Image 68
Resumé:
Goede softbox. Voor relatief weinig geld toch goed instelbaar licht en gebruikt gemak. Ook geschikt voor intensief gebruik. Maar zoals voor veel dingen, alles kan kapot.
Bouw kwaliteit: 8.5
Prijs/kwaliteit : 9.0
Functionaliteit: 9.5
Beoordeling: 9.0
Stacks Image 54
De man en het meisje voor de bar zijn belicht met de Caruba quick assembly softbox 70 cm. Het licht is mooi, zacht en egaal. Prima softbox.