Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Gitzeo 1930, stevig licht gewicht
Patrick Mollema
Dit goede statief is inmiddels vervangen door de Gitzo 1931. Verschillen kan ik niet echt ontdekken. Dus behandel ik deze twee als gelijken.
 
Het is een fijn statief om mee te werken. Het statief kent 3 verschuifbare delen die door middel van een draaiknop vastgedraaid of losgedraaid kunnen worden. De draaiende delen werken perfect en soepel en de drie benen zijn goed vast te zetten.
 
Handig is ook de middenzuil. Waarom is dit handig? Stel je werkt op maximale hoogte, maar wilt eigenlijk toch nog een iets hoger standpunt dan kun je de middenzuil omhoog draaien. Zonder dat je weer alle poten hoeft los te draaien. Om vervolgens weer opnieuw je compositie te moeten maken.
 
Het statief is gemaakt van Basalt. Het is wat lichter dan aluminium en toch net zo sterk of misschien nog wel sterker. Het verschil is sterkte kan ik echter niet testen. De drie poten zijn los van elkaar instelbaar. Erg handig op ongelijkmatig terrein.
 
Het nadeel van dit statief zijn de vlijmscherpe randjes bovenaan de poten. Ik heb hier regelmatig serieus mijn vingers aan opengehaald. Dat is niet fijn als je nog moet gaan fotograferen.
Let op dat wanneer je de middenzuil gebruikt dit niet doet in combinatie met een zwaar objectief. Dan wordt het geheel een wiebelend gebeuren waarbij je met echt lange sluitertijden niet meer goed wegkomt.  

De gegevens:
* 239 euro
* Maximale hoogte 1.68 meter
* Poten verstelbaar in 3 delen
* Belastbaar tot 7 kilogram
* Middenzuil
* Haak onder middenzuil om extra gewicht aan te hangen voor nog meer stevigheid
 
De plussen en minnen
- Zeer scherpe randen bovenaan de poten
+ Licht
+ Werkt perfect
+ Onafhankelijk verstelbare poten
Stacks Image 13
Resumé:
Een goed statief gemaakt van lichte materialen. Die des ondanks toch erg erg goed en stevig staat. De 1930 is niet meer te koop, wel de 1931. Een aanrader.
Bouw kwaliteit: 9.5
Prijs/kwaliteit : 8.0
Beoordeling: 9.0