Digitale Fotografie Vakantie

Magmod magbox pro 24 inch

Magmod magbox pro 24 inch test
Geschreven 6 september 2022
Magmod is een Amerikaans bedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in het vervaardigen van artikelen die gebruikt worden bij het flitsen. De basis van het gehele systeem is dat alles met magneten aan elkaar bevestigd wordt. Op zich heel handig. Niet meer dat gedoe met klittenband of elastieken. Magmod speelt slim in met magneten om een herhalende irritatie factor weg te nemen door met magneten aan weerszijden alles aan elkaar te plakken als het ware. Dat hier een prijskaartje aanhangt komt later.

Ik heb laatst de Magmod magbox pro 24 inch mogen aanschouwen en mee mogen werken. Ondanks de kwalitatief zeer goede bouw, lees stevig en robuust, ben ik hiermee gelijk aan het einde van de op te sommen pluspunten. Deze Magmod magbox pro 24 inch is een drama om mee te werken.
Stacks Image 13
Stacks Image 58
De allergrootste fout in het ontwerp zie je rechts in de foto. Er zijn twee openingen voor twee flitsers. Je kunt er twee tegelijk insteken en vastklemmen. So far, so good zou je denken. Maar als je er maar één hebt dan is het dus of het ene of het andere gaat waarin je de flitser vastklemt. Dan krijg je, geloof het of niet, scheef licht uit deze Magmod magbox pro 24 inch. Het licht komt niet recht uit de softboax. Het licht is zelfs zo scheef dat als je het licht op je onderwerp wilt laten schijnen wij de flitser voor het onderwerp langs moesten richten om het licht op het onderwerp te krijgen. Het was in dit geval een zijlicht. Voor mijn cursisten ook wel bekend als een B licht.

Het was echt te koddig om dit mee te maken. De opstelling was dusdanig dat als een niets vermoedend iemand de studio zou zijn binnen gelopen op dat moment meteen gevraagd zou hebben wat wij in hemelsnaam aan het verlichten waren. Zo ver uit de richting moet de Magmod magbox pro 24 inch gericht worden. Het is echt een enorme ontwerpfout. Stop je er twee flitsers in dan gaat het wel goed.

Je kan deze softbox wel kopen, maar alleen als je hem met twee flitsers tegelijk gebruikt. Anders wordt het helemaal niets.
Stacks Image 61
Helaas wordt het bovenstaande verhaal nog erger. Omdat twee flitsers er keurig in vast te klemmen heb je eerst twee typische MagMod magneetbanden nodig. Eéntje wordt er meegeleverd en de ander zul je moeten kopen. Er komt dus nog 29 euro extra er bovenop. Het business model van Magmod. Veel magneten verkopen. Deze MAGGRIP om je flitser heen trekken is pijnlijk voor je vingers. Het kan aan mij liggen, maar ik krijg het nauwelijks voor elkaar. Zou ik ze erop hebben gekregen, dan haal ik ze er nooit meer van af. Zo lastig is deze klus, maar vooral pijnlijk.
Wanneer de mangrip eenmaal om de flitser heen zit dan plaats je die tezamen in de houder die je hierboven ziet. Dan plat het magnetisch en het wordt vastgeklemd met de klemmen. Op deze manier wel een heel degelijk en betrouwbare bevestiging. Absoluut.
Stacks Image 64
En dan komt het volgende probleem. De softbox is super stevig en goed gebouwd. Daar is toch niks mis mee? Nee, maar hij is wel ondanks de zeer stevige baleinen en aan de binnenzijde klik constructie verkeerd ontworpen. Je ziet hiernaast de plastic ronde ring. Daar kunnen de flitser niet langs schuiven, omdat die plastic ring eigenlijk te dik is. Daardoor moeten de flitsers aan de buitenkant van de softbox blijven. Het licht komt dan van de buitenkant van de softbox en vervolgens houdt die pastic ring het flitslicht gedeeltelijk tegen. Het is een enorm stomme ontwerp fout. De softbox met slechts 1 flitser had nog recht gezet kunnen worden als je die ene flitser wat meer naar binnen had kunnen schuiven. Dan komt de flitser wat egaler en gelijkmatiger met zijn licht in het midden van de softbox te zitten en dan maak je meer kans op mooi egaal en recht doorgaand licht. Dat kan dus niet. En dan heb ik nu de belangrijkste punten besproken waarom je deze softbox als je geen twee flitsers hebt niet moet aanschaffen. Met 1 flitser kun je hier niet mee werken. Je krijgt dan bespottelijk slecht opgesteld licht.
Kortom er is een hoop mis met de Magmod pro octabox 24. Zo goed gebouwd, echt wel, stevig en degelijk. Ik zou willen dat alle softboxen zo goed gebouwd werden. De ontwerper hiervan is echter zeker geen fotograaf geweest. Een fotograaf loopt direct tegen bovenstaande beschreven problemen aan. Ook tests van anderen, van ditzelfde product, die allemaal zonder uitzondering schrijven of Youtuben hoe geweldig deze Magmod is…. ze hebben het niet serieus getest. Misschien zijn het influencers maar ermee gewerkt hebben ze niet.

Rare eind conclusie gaat nu volgen. Super goed gebouwd, maar niet kopen Hier valt niet normaal mee te werken. Veel ontwerp fouten. Met twee flitsers gaat het goed, maar ik weet hoe weinig mensen twee flitsers hebben, laat staan dan ook nog eens gelijke flitsers aan elkaar. En de prijs van deze softbox is waanzinnig. Wel geleverd met een mooie tas en accessoires. De presentatie is goed zal ik maar zeggen. Alleen de werking niet. En daar gaat het nu juist om.

De prijzen variëren. Er zijn diverse sets leverbaar. De verschillen zitten in hoe compleet je de set koopt. Prijzen gaan van 429 euro tot 179 euro. Ja, veel geld. En op zich is het 't wel waard, maar het functioneert niet.

En de swivel hiernaast is gek genoeg weer heel erg gammel gebouwd.

De plussen:
  • Lekker compleet
  • Stevig gebouwd
De minnen:
  • Hele stevige prijs
  • Erg scheef licht
  • Twee flitsers nodig (liefst gelijke) om toch werkend te krijgen.
  • Flitsers kunnen niet langs de plastic rond binnenkant softbox
Stacks Image 66
Resumé:
Heel goed gebouwd, maar nooit kopen. Ontwerp is te slecht voor woorden. Niet over nagedacht of nooit goed getest. Niet door iemand die veel flitst in ieder geval.
Bouw kwaliteit: 10.0
Prijs/kwaliteit : 3.0
Functionaliteit: 3.0
Beoordeling: 5.3