Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Gitzeo 1930, stevig licht gewicht
Patrick Mollema
Dit is een dijk van een statief! Staat goed, is degelijk en gaat zoals het zich nu laat aanzien na drie jaar gebruik ook niet kapot. Dat is wat je wilt. Eén keer iets goeds kopen en klaar ben je.

Het Manfrotto 1004 BAC statief kan maximaal 366 cm hoog. Dat is goed en prima. Licht komt altijd van boven dus is het lekker als je het ook echt van boven kunt laten komen. Veel statieven zijn niet hoog genoeg.

De hoogte verstelling bestaat uit drie delen. Werken prima en zijn goed vast te draaien. Ik heb het nog niet meegemaakt dat een deel losschiet of doorzakt. Gebeurd dat wel dan is het geen probleem. Een andere belangrijke reden om dit statief te kopen is dat de buizen gas gevuld zijn. Dus mocht je onverhoopt een van de buizen niet goed vast gedraaid hebben en je flitser komt naar beneden zakken dan gaat dat langzaam door de tegendruk van het gas wat in de buis zit. Gas gevulde buizen zijn echt belangrijk om te hebben. Het kan je heel veel geld schelen later. Er zijn bijvoorbeeld ook buizen met veren erin. Moet je je voorstellen wat er dan gaat gebeuren. Dan schiet de flitser weer net zo hard omhoog als dat jij naar beneden kwam. Niet kopen dus.

Dit Manfrotto 1004 BAC statief is naar mijn mening het beste studio statief wat je voor redelijk geld kunt kopen. Dit gaat je ongeveer 135 euro kosten. Niet goedkoop, maar wel heel erg goed.

Een beetje vergelijkbare Calumet MF 6065, die ook gas gevulde buizen heeft, is 20 euro goedkoper. Deze heb ik ook in gebruik, maar twee van de drie zijn niet helemaal lekker meer. De gas gevulde buizen zijn kapot en dempen niet meer. En daarom zeg ik besteed 20 euro meer en dan heb je iets wat niet kapot gaat. De Calumet MF 6065 is ook prima, maar gaat eerder stuk. In ieder geval bij mij wel met al mijn cursisten die er ook gebruik van maken. Voor het eerder genoemde prijsverschil vind ik de keuze makkelijk. De Manfrotto!
Stacks Image 13
Een ander voordeel van het Manfrotto systeem is dat het kampstatief ingeklapt heel erg plat is. Dat is handig voor als je met meerdere statieven op pad gaat en met een statief tas loopt te sjouwen. In diezelfde tas passen meer platte ingeklapte statieven. Het is niet heel erg belangrijk, maar het is wederom een vermeldings waardig positief puntje.

De minimale hoogte is 122 cm. Dat is niet echt laag. Ga je buiten bloemetjes laag op de grond staan flitsen dan is dit statief te hoog omdat het niet lager kan. Voor dat werk kun je beter een Calumet MF 6027 kopen. De maximale hoogte is 366 cm. Dat is hoog. Als je zo hoog gaat flitsen maak dan altijd gebruik van een zandzak die je in het kruis van het statief legt. Het zorgt voor meer stevigheid en veiligheid.

Ik gebruik dit statief nu zelf zes jaar lang en het blijft goed. En intensief gebruik!

Plussen:
- Kan heel hoog
- Stevig
- Gaat zoals het nu lijkt niet kapot
- Gas gevulde buizen
- Goed werkende draaiknoppen

Minnen:
- Minimale hoogte is wel iets aan de hoge kant
Stacks Image 54
Resumé:
Erg fijn, goed en betrouwbaar statief.Ik zeg kopen. De beste die ik ken voor draadloos flitsen.
Bouw kwaliteit: 9.5
Prijs/kwaliteit : 8.0
Beoordeling: 9.0