Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Phottix Varos IIBG, prima swivel
Patrick Mollema
Over swivels voor draadloos flitsen wordt weinig over geschreven. Het is over het algemeen een low interest hulpmiddel tijdens fotografie. In een swivel plaats je gemiddeld een flitser van 200 euro er bovenop en dus is er een goede en degelijke swivel best wel belangrijk. De swivel klemt je flitser vast in de hotshoe die je hieronder ziet bovenop de swivel. En dat moet goed gebeuren. Zo niet, dan komt je flitser naar beneden, valt op de grond en dan ben je zomaar ineens minimaal 200 euro armer. Dat is kort gezegd het belang van het kopen van een goede swivel. Het verschil in prijs is nooit echt groot bij swivels, maar de kwaliteitsverschillen wel. Koop altijd een goede. En dit is er een.
Stacks Image 52
De Varos II bg swivel wil ik graag aanbevelen. Deze is goed, degelijk en betrouwbaar. Gedurende een cursus seizoen leen ik veel swivels uit aan cursisten en heel vaak gaat er wat kapot. Het is de cursisten echter nog niet gelukt deze Phottix swivels kapot te maken. En dat bedoel ik niet negatief richting cursisten en ik wil het ook graag zo houden, maar dat is voorwaar een prestatie van de Phottix. Want als spullen heel blijven na gebruik door cursisten dan kan ik het “cursistenproof” noemen. Mensen werken er vaak voor het eerst mee en willen door onbekendheid met een product wel eens iets verkeerds doen. Iets te strak vastdraaien. Helemaal niet losmaken maar er gewoon uittrekken of precies andersom gewoon doordrukken en erin pushen. En dan gaan dingen kapot.

Dit is inmiddels de derde swivel die ik test en beschrijf en dit is momenteel mijn favoriete swivel. Juist door zijn degelijkheid, maar ook omdat er goede verstellingen mee te maken zijn. En misschien komt er in de toekomst nog wel iets mooiers of beter, maar voor alsnog is die er niet.

De hotshoe die bovenop de swivel zit is draaibaar. Dat zorgt ervoor dat je niet meteen je statief weer hoeft op te pakken als je flitslicht niet goed gericht staat. Het statief kun je laten staan, nadat je bijvoorbeeld veel moeite hebt gedaan om die stevig en stabiel te plaatsen. Het is echt een behoorlijk groot voordeel dat je met de draaibare hotshoe de flitsrichting kunt aanpassen.

Verder zijn er twee openingen om te gebruiken voor gebruik van een paraplu of een andere attribuut/hulpmiddel. Ook kun je de hotshoe houder eruit halen en dezelfde swivel gebruiken voor je studio flitsers. Hier is door Phottix goed over nagedacht. En Phottix is toch al een bedrijf wat de laatste paar jaren goed bezig is.

Voorts zie je weer een draaiknop lager de langere handel om de swivel te kunnen neigen. Dus naar boven of naar beneden richten van je flitslicht. Die werkt goed en is goed vast te draaien. Heel belangrijk! Ik leg niet uit waarom. Nou ja, een beetje dan. Stel je voor dat het wel ineens loskomt en de hele boel klapt om…..

De onderste draaiknop is voor de swivel goed vast te maken op het door jou te gebruiken statief. Met deze bevestiging is eigenlijk nooit iets mis. Bij geen enkele fabrikant. Dus mag het geen verassing zijn dat deze ook goed is.
Kortom de swivel van Phottix, de Varos II BG is goed, sterk en houdt goed vast wat hij vast moet houden. Een echte aanrader wat mij betreft. En je kunt er veel mee doen, er is nog aardig wat op een aan te hangen. En ze gaan voor alsnog niet kapot. En dat is ook wel heel erg lekker. En dat allemaal voor een prijs van 24,90 euro. Het kan dus wel, mits de fabrikant, in dit geval Phottix, gewoon even goed en logisch nadenkt over het te maken product.

Plussen:
- Houdt flitser goed vast
- Degelijk
- Twee aansluitingen voor extra accessoires
- Dubbele bevestiging beveiliging

Minnen:
- Draaibare hotshoe bovenop de swivel wel altijd vastdraaien. Anders kan de flitser wegdraaien
Stacks Image 61
Resumé:
Bertrouwbare en goede swivel. Ook na vier jaar intensief gebruik door mij en cursisten.
Bouw kwaliteit: 8.0
Prijs/kwaliteit : 8.5
Beoordeling: 8.2