Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Metz 50 AF digital, trabant onder de flitsers

Metz is een fabrikant gespecialiseerd in het maken van flitsers voor andere merken. Vroeger deden ze dat heel erg goed. Nu niet meer dan?

Ik heb de Metz 50AF 1 nu werkende gezien op drie verschillende camera merken. Op een Sony, een Nikon en een Pentax camera. Twee van de drie gingen in de eerste week van gebruik kapot. Kan gebeuren. In iedere fabriek gaat wel eens wat fout. Maar twee uit drie? Dat is wel twijfelachtig. Het kan ook gewoon domme pech zijn, ware het niet dat ik niet zo in domme pech geloof. Meestal is er meer aan de hand. Maar op een totaal aantal van drie geteste flitsers van Metz kan ik daar nog geen conclusie uit trekken. Metz is immers niet het best verkochte flitser merk. Ze komen maar sporadisch op de tafel tijdens de cursus. Dus heel veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet.

Metze flitsers worden meestal gekocht omdat ze goedkoper zijn. En omdat Metz claimt hogere richtgetallen, dus meer flitslicht, uit de flitser te laten schijnen. Dat klopt wel. Uit de Metz 50 AF 1 komt veel licht. Meer dan uit iedere andere flitser van Canon of Nikon. Tot zover het goede nieuws.

Minder te spreken ben ik over de bediening en uitrusting van deze Metz flister. Het is karig, rommelig en niet volledig. Het is een beetje een Trabant onder de flitsers. Hij doet wat hij moet doen, maar de manier waarop? Er zijn prettiger manieren te bedenken om het doel te bereiken. Je komt er wel, maar het duurt lang en is omslachtig.

De Metz Af 50 1 spreekt mij totaal niet aan. Het belangrijkste punt van kritiek is dat de 50 AF 1 zo lastig te bedienen is.
Stacks Image 13
Rechts hiernaast zie je een afbeelding van de flitser in TTl modus. Wil je gaan draadloos flitsen dan moet je de plus en de min knop tegelijk indrukken om in de draadloos flits modus te komen. Die twee knoppen moet je echter ook weer indrukken om van kanaal of groep te wisselen of je zoom van je flitser aan te passen. En iedere keer weer moet je beide knoppen tegelijk indrukken. Dat is verre van ideaal. Even snel je zoom aanpassen op je flitser is drie maal de + en de - tegelijk indrukken om eindelijk je zoom stand aan te kunnen passen. Daarna moet je vervolgens weer 5 seconden wachten totdat de flitser deze instelling definitief vastlegt. Het is omslachtig en niet goed bedacht. Dit kan veel makkelijker en sneller zoals ik vaak zie bij andere flitsers. En alles moet altijd bediend worden met twee handen tegelijk. Dat is echt een nadeel als je bezig bent met draadloos flitsen. Met één hand lukt je het instellen van veranderingen echt niet.

Ook is er tijdens draadloos flitsen geen verlicht display beschikbaar. In het donker wordt het dan wel erg moeilijk om de instellingen te controleren of aan te passen. Al met met al zijn het dus meerdere zaken waarom ik niet zo kapot ben van deze flitser. De zoom tot 105 mm kan. De meeste flitsers van andere merken gaan vaak ook niet verder. Toch tot 200mm zoomen zoals met een Nikon SB900 of 910 zou mooier zijn. Dan kun je je licht nog beter bundelen. En daar is toch vaak behoefte aan. Ik schrijf dit vanuit een oogpunt dat Metz de concurrentie aangaat met de gevestigde merken. Dan zul je toch wat extra's moeten bieden behalve een wat lagere prijs. Het is er niet. Er zijn meer minpunten dan pluspunten. Ook de prijs van 199 euro vergoed niet genoeg ten opzichte van de minpunten van de flitser. Het prijsgat met een Nikon SB700 is slechts 60 euro. Ik zou dan altijd voor de SB700 kiezen. Betere bediening zonder dat je iedere keer het menu in moet gaan en veel completer geleverd.

Bij Canon zou ik eerder voor een 430EXII kiezen dan voor deze Metz. Het prijsverschil is wederom slechts 60 euro, maar met de 430EXII heb je veel meer flitser voor je geld. Wederom vooral door de betere bediening van de flitser.

Kortom, mijn advies is denk ik wel duidelijk. Koop gewoon een originele flitser van je eigen merk. Op zich zou Metz vooral bij Canon gebruikers goed moeten scoren omdat de Canon flitsers ook niet altijd even geweldig zijn ontworpen. Toch zou ik eerder een Canon flitser kopen. En bij Sony een Sony flitser. Metz loopt echt met haar flitsers achteraan qua ontwikkelingen en bediening. Het is oud en achterhaald.

Plussen:
+ Richtgetal 50
+ Lagere prijs

Minnen:
- Lijkt vaak kapot te gaan
- Omslachtige bediening
- Bediening altijd met twee handen
- Geen verlicht display als draadloze flitser
- "Lijkt vaak kapot te gaan" onder voorbehoud
Stacks Image 23
Resumé:
Okay, maar nooit mijn eerste keus. Voor geen enkel camera merk.
Beoordeling: 6.5