Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Nissin Air 1

Nissin is een fijn merk en al een tijd op de markt. Dat laatste is een niet onbelangrijk gegeven. Bedrijfjes komen en gaan maar Nissin blijft bestaan. Dat is mooi en goed want dat geeft een stukje rust en vertrouwen dat je de producten niet voor even koopt omdat het bedrijf over een paar jaar misschien niet meer bestaat.
Stacks Image 13
De Air 1 is de simpelste trigger van Nissin. Inmiddels is er ook een uitgebreider model op de markt maar die heb ik nog niet kunnen testen.
De Nissin air R is speciaal ontwikkelt voor de Nissin air flitsers. Allemaal radiografisch aan te sturen en te bedienen. Het is een volledig TTL flits systeem, maar kan ook (M)anueel functioneren. Het is maar net wat je voorkeur is. En in de mix kan het ook gebruikt worden. Dus in TTL en M mode flitsen tegelijk.
Stacks Image 60
De schalen van instelbaarheid heb ik wat kritiek op. De TTL schaal laat zich slechts instellen van +2 tot -2. Dat is aan de karige kant. Op de manueel instelbare flitsschaal loopt het vermogen van vol tot 1/128e vermogen. Dat had best nog iets lager mogen zijn. Soms wil ik een een heel klein flitsje ergens in mijn foto hebben en dan is zelfs 1/128 vermogen toch nog net even teveel.

Het pairen van de Nissin flitsers ( bijvoorbeeld een I40) met de Air R is een trucje wat je even door moet krijgen. Daarvoor is de website van de Degreef en partners ( de Nederlandse importeur) de beste plek om dit even te bestuderen. Het is niet moeilijk, maar je moet e truc wel even doorhebben.

Belangrijks van de Air R trigger is dat deze synchronisatie tijden tot een 1/8000e sec ondersteunt. Die heb je gewoon nodig als je serieus buiten in daglicht wilt kunnen flitsen. Dat doet de Air R goed. HSS moet je wel activeren door drie seconden de de testknop in te drukken. Ook iets wat je even moet weten.

Bijna iedereen kan met Nissin werken. Canon Nikon, (Sony: let op aparte flitsers en triggers) Fuji en 4/3 camera systemen worden ondersteunt.

Werk je met een Nikon dan moet je wel het Nikon model air R aanschaffen. Voor Canon is dat weer het speciale Canon Air R model. Let dus op welke je aanvinkt als je koopt via internet.

Kijk ook even voor aanschaf op de website van deGreef en Partners en zoek naar de Pdf voor de compatibiliteit voor camera's en flitsers. Je hebt kans dat anders net jouw camera niet compatibel is. Het si een goed en duidelijk overzicht. En er zijn teveel camera's en flitsers en combinaties om dat hier te bespreken. Per merk laten ze je het zien.

Zo zag ik net bijvoorbeeld dat de relatief nieuwe Nikon Z6 niet compatibel is met de Air R. Wel met de Air 10, maar die heb ik nog niet getest. Kennelijk wil Nissin dat je meer en meer de Air 10 gaat kopen als commander. Anders had de comptabiliteit er al moeten zijn.

De afstand van 30 meter waarover je je flitsers kunt aansturen is over het algemeen meer dan voldoende. Ook merk vreemde flitsers kun je bedienen via de Air 1. Dan moet je wel voor dat merk wat jij gebruikt een losse Air R kopen. Zie je hiernaast afgebeeld. En daar moet je dan weer opletten dat je wel de Air R koopt die voor jouw merk flitser is gemaakt. Even concentreren dus bij de aanschaf.

30 meter flitsen draadloos is prima. Had meer mogen zijn, maar dat is misschien iets typisch voor mijn manier van werken. Mijn flitsers staan nog wel eens ver weg omdat ik vaak over grote afstanden werk. En als er een boom of een muur ertussen instaat dan heeft de wel invloed op de maximale flits afstand.

Al met als is de Air 1 een prima trigger. Met eventueel erbij nog een Air R als je je oude flitsers wilt blijven gebruiken. Maar je kan ook de Air R vergeten en een Nissin I40 of I60 kopen. Daar zit het radio gedeelte standaard in de flitser ingebouwd.

Stacks Image 69
Plussen:
- Synchronisatie tot een 1/8000 e sec.
- Aangenaam qua prijs
- Simpele bediening
- Werkt met 2x AAA oplaadbare NiMH batterijen die je toch al hebt
- 69 euro voor een HSS trigger is niet duur

Minnen:
- Maximale afstand te overbruggen met draadloos flitsen mag nog wat langer worden, schijnt met de Air 10 wel zo te zijn
- Bediening en pairen zou eenvoudiger mogen
- Firmware updates kun je niet zelf doen zoals bij Cactus
Resumé:
Goede trigger en eventuele receiver. Ik kan het je aanbevelen. Ook omdat Nissin een betrouwbaar merk is wat langer bestaat. Dat kan niet altijd gezegd worden van de Chinese concurrenten.
Beoordeling: 8.5
Stacks Image 77