Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Phottix Odin

Net de test een heel klein beetje herschreven. De kwaliteit is goed, maar ze gaan wel heel erg vaak kapot. De rest van de test die hieronder te lezen valt, kan ik nog steeds helemaal achter staan, maar het lijkt er toch heel serieus op dat Phottix een kwaliteit probleem heeft met dit product. Ik zeg nu dus niet meer kopen. Lees even door bij het kopje, let op.

De laatste tijd zijn de rollen snel omgedraaid. Waar een tijdje gelden er alleen nog een keuze viel te maken tussen Cactus of PocketWizard is de markt completer en meer competitief geworden. Met de komst van triggers als Youngnuo en Phottix is de markt sterk veranderd en zijn de verhoudingen onderling gewijzigd.

De cactus blijft nog steeds de slechtste die je kunt kopen, de PocketWizard is van de eerst naar de één na laatste plaats gezakt, de Youngnuo 622 N of C versie is de op één na beste en de Phottix Odin is de allerbeste. En die ga ik nu eindelijk beschrijven. Ik heb er een paar maanden geleden mee gewerkt en mijn ogen vielen open van verbazing. Zo kan het dus ook! Draadloos flitsen over grotere afstanden, radiografisch met behoud van TTl kan dus wel makkelijk zijn. En niet altijd maar met de instellingen bezig hoeven te zijn zoals bij de PocketWizards. . Wat een genot om met de Phottix Odin te werken. Waarom? Alles doet wat het moet doen. Het lijkt zo simpel, maar zo simpel was het nog nooit in draadloos flitsland.
Stacks Image 13
Stacks Image 56
De bediening op de zender (transmitter of master) is erg logisch en laat zich makkelijk bedienen. Een kind kan de was doen, mits je wel vaker draadloos geflitst hebt en weet wat je wilt en weet wat je aan het doen bent. Een beetje kennis moet je wel hebben.
De drie groepen A-B-C laten zich heel makkelijk aan/uitschakelen en de flitsintensiteit aanpassen. Klasse zoals eenvoudig dit is uitgevoerd en toegepast. Met als groot voordeel dat hier niet zoals bij de PocketWizard zone controller een draaiknopje wel eens in een tussenstand blijft hangen en dan helemaal niets doet. Handig is ook het te verlichten display. Flitsen doe je namelijk vaak in het donker en dan is het wel lekker als je ook goed je instellingen kunt bekijken en instellen. Details, maar wel belangrijke.

Het bereik van de zender naar de ontvangers toe is een klein beetje over gespecificeerd. 100meter plus zegt Phottix, kan, maar dan moet er ook echt helemaal niets in de weg staan. Anders haal je die afstand niet. Nee, een betere test is de foto die we maken tijdens de cursus bij een oude ruïne kerk. Als je daar achter een muur van bijna een meter dik nog de flitser kan laten afgaan.... dat is de test. Niet een test op zich want we zijn gewoon bezig om mooie foto's proberen te maken. Maar dan komt dus onvermijdeleijk het moment dat je eigenlijk graag je flitser achter die muur zou willen plaatsten omdat je dan zulk mooi licht van achteren kunt creëren. En dat deed de Phottix op zijn 50 meter afstand. Dat is knap. De Pocketwizard kan het heel soms en dat is dan wel een heel gerpiegel qua opstellen. Net wel net niet iedere keer. Het is echt passen en meten. En je hebt er niets aan als de flits de ene keer wel afgaat en de andere keer niet. En de eerste de beste keer met de Phottix.... bam gelijk afgaan en blijven flitsen. Ik vond het indrukwekkend. Nogmaals niet op 100 meter, maar wel met een hele dikke muur tussen zender en ontvanger.
De Cactus doet het in die situatie het helemaal niet. En de Youngnuo 622 haalt het ook niet, maar die is ook de helft goedkoper, dus dat is ook wel logisch
Stacks Image 60
Hier zie je de kerk. Rechts staat een flitser achter een dikke muur die de ronde boog uitlicht. Daar doet de Phottix gewoon wat hij moet doen. Flitsen. PW's en andere merken doen het op die plek vaak al niet meer. De tweede flitser staat gericht op de hoge zijde van de kerk. De flitser staat ongeveer twee meter lager ( de grond loopt daar naar beneden). En staat dus achter een dikke stapel stenen en grond. En toch gewoon flitsen, dat is knap. Het gat wat je daarachter ziet was voorheen een deuropening. Daar achter kan de flitser ook nog geplaatst worden en dan doet deze het nog steeds.
Wat misschien wel het allerfijnste is van de Phottix Odin set ( zender en ontvanger) is dat als je het uit de doos haalt, het 't ook gelijk doet. Je hoeft niets te programmeren of direct een update te downloaden. Laat staan dat je iets moet programmeren zoals met de PocketWizard. Kortom, het zijn alleen maar voordelen. Wat is er nu lekkerder dan batterijen erin stoppen en iets doet het meteen zoals gewenst. Het is jaloers makend voor een PocketWizard bezitter zoals ik. Ik zal dan ook t.z.t. zeker gaan overstappen. Maar ja, aan wie verkoop ik de PocketWizards? Iemand die heel ver weg woont en die ik niet ken? Kan ik dat maken?

Over de ontvangers valt net zoveel of weinig te zeggen als de ontvanger. Deze doet het gewoon. De ontvanger werkt met vier kanalen zodat ook eventueel met meerdere Phottix gebruikers tegelijk kunt fotograferen zonder dat je steeds andermans flitser af laat gaan. Al hoewel dat ook handig kan zijn of toch lachwekkende situaties kan leiden. Bevestigingen op swivel en statief is goed middels een draairing die niet fragiel is, maar waarmee je de combinatie met flitser goed kunt vastdraaien.

Is er dan helemaal niets negatiefs te melden. Nee, dat is er niet. Het is gewoon het eerste trigger product wat ik gezien heb, wat helemaal af is. Wat kost dat? Voor een setje betaal je 298 euro. Een set PocketWizards kost 425 euro en de een complete set Youngnuo kost 99 euro. De Phottix zit qua prijs keurig in het midden maar presteert naar mijn bescheiden mening veruit het best en het meest simpel. Kortom een echt aanrader. Ik ga sparen voor een setje Phottix en de PocketWizards en eruit doen. Dat zegt genoeg. Zonde van al het geld wat ik al besteed heb aan de PW's, maar ze gaan denk ik nooit meer betrouwbaar werken. En de Phottix Odin doet dat vanaf het eerste begin. Dat is het verschil!

Plussen:
- Synchronisatie tot een 1/8000 e sec.
- Doet het
- Aangenaam qua prijs
- Simpele bediening
- Werkt met AA oplaadbare NiMH batterijen die je toch al hebt

Minnen:
- Maximale afstand te overbruggen met draadloos flitsen mag altijd nog verder zijn
- Er gaan er wel heel erg veel kapot, zowel recievers als ontvangers
Stacks Image 69

Let even op:

Er zijn nu ongeveer vijftien cursisten met een Phottix Odin bij mij op cursus gekomen. Ze hebben deze mede gekocht omdat ik er heel erg enthousiast over was. Met nadruk op was! Op zich is het nog steeds een hele goede set trigger, maar…. van de vijftien heb ik inmiddels vijf of zesmaal meegemaakt dat ze kapot gingen of al kapot waren. Dat is teveel. Het neigt naar de 50% en … ik begin serieus aan de Phottix Odin te twijfelen. Als hij het doet dan is het een meer dan goed product, maar ze zijn wel heel erg vaak kapot. Er klopt iets niet.

Voorlopig niet kopen zeg ik. Er schijnt een opvolger aan te komen.
Resumé:
Eén van de betere trigger sets op de markt. Maar dan moeten ze wel werken. En de duurzaamheid van de Phottix Odin is twijfelachtig. Inmiddels zijn er vele andere alternatieven.
Beoordeling: 7.0