Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Profoto A1X, het mooiste meisje van de klas maar….
De titel zegt eigenlijk alles over deze hele test. De Profoto A1X Air TTl is ontzettend gaaf gebouwd en zo ontzettend mooi. Ik heb nog nooit zo'n degelijke reportage flitser in handen gehad. De kwaliteit druipt ervan af. Het lijkt wel een Hasselblad vermomd als flitser. En dan bedoel ik een oude Hasselblad van een jaar of 40 geleden. Niet zo'n nieuwe.

Het is zo degelijk en zo mooi gebouwd, het is jaloers makend voor iemand als ik die altijd met goedkope Cactus flitsers werk. Ik heb de verschillen en overeenkomsten uitgezocht. Uiteindelijk gaat het er toch om dat er licht uitkomt.
Stacks Image 13

Ronde kop

Het belangrijkste argument van Profoto bij de introductie van de A1X was dat het een studio flitser in handformaat zou zijn. Ik verwacht dan veel licht. Deel twee van het Profoto iintroductie verhaal was dat het mooier licht zou zijn omdat de flitskop rond is. Dat moet zorgen voor een ronder en egaler afvallend licht. Klinkt logisch is en het klopt ook wel. De licht verspreiding is wat egaler vergeleken met vierkante "gewone" flitsers. Er zijn op het internet vele foto's te vinden waarbij serieuze flits testers op witte muren gaan flitsen om te laten zien hoe mooi egaal het licht is wat uit de Profoto A1 komt. Dat hoef ik dus niet meer te doen.

Nu werkt iedereen anders, maar ik heb daar persoonlijk helemaal niets aan. Ik gebruik mij losse reportage flitsers bijna altijd in combinatie met een softbox, een snootje, en/ of een gel en meer van dit soort licht vervormers. Het mooie ronde licht verdwijnt dan in de softbox of ander hulpmiddel. Een belangrijk deel van het Profoto verkoop argument is dat niet meer belangrijk. In ieder geval niet voor mij. Op het moment dat je een promoot A1 met een licht vervormer gaat gebruiken ben je het mooie ronde licht kwijt. De ronde kop van de A1 doet alleen zijn werk als je hem als een kale flitser gebruikt. En zo gebruik is een op afstand bedienbare reportage flitser zelden om de onderstaande reden.

Ook een Profoto A1X blijftt gewoon een kleine reportage flitser. Rond of niet. En een kleine flitser geeft altijd hard licht. dat zijn nu eenmaal de natuurwetten. De regel is nu eenmaal, hoe groter de lichtbron des te zachter het licht. Bijna 1000 euro voor een ronde maar kleine en dus harde flitser is heel veel geld.
Stacks Image 55

Hoeveelheid licht

De bouwkwaliteit van de Profoto A1 kan geen enkele discussie over zijn. Die is gewoon top. Rond licht is leuk een aardig, maar zo zal ik de flitser zelden gebruiken. Dan blijft over de hoeveelheid licht die eruit komt. Profoto maakt het ons lastig om erachter te komen zoveel licht eruit komt. Een Cactus RF 60X bijvoorbeeld geeft op als richt getal 56 op 105 mm. dat is duidelijk en zo worden eigenlijk alle reportage flitsers wel gespecificeerd.

Profoto komt met een hele andere specificatie. Ze geven de waarde/hoeveelheid licht aan in het aan watt seconde. In het geval van de A1 geven ze op 76 watt sec. Hoe verhoud zich dat tot een richt getal 56? Geen idee. Er is maar 1 manier om erachter te komen en dat is testen.

Dat heb ik gedaan in mijn studio. Twee foto's gemaakt op 1/8000 sec met F/4 op een Nikon Z6. Een keer met de cactus RF60X en een keer met de Profoto A1X Air. De snelste flits synchronisatie gebruikt mogelijk met de Nikon Z6 en allebei laten flitsen op 100% M vermogen. Geen ruimte gevende aan TTl om het resultaat te beïnvloeden. Het is interessant om zo te testen omdat een snelle sluitertijd vaak gebruikt wordt met draadloos flitsen om zodoende omgeving wat donkerder te maken. Vaak wordt er dan gesproken over het belang van een goede T0.1 tijd. Dat ga ik nu niet uitleggen. T0.1 is zoiets als dat goede en betere flitsers sneller en langer hun maximale vermogen kunnen afgeven. Er wordt door vele mensen die testen zeer gewichtig over gedaan. Maar power is power en die moet er hoe dan ook toch uitkomen.
Stacks Image 62
Stacks Image 64
Cactus RF 60 X, vol vermogen M stand, 1/8000 e sec.F/4
Profoto A1X, vol vermogen 1/8000e sec. F/4
Bij de rechter foto gemaakt met de Profoto A1 Air flitser kun je iets meer licht afval zien. Beide foto's zijn gemaakt op de 105 mm zoom stand. Iets meer licht afval kan verklaard worden door de ronde flitskop. Kijk je naar de linker foto gemaakt met de Cactus RF60X dan zie je op de bekers op tafel dat het wit witter is. Er is duidelijk meer licht op het onderwerp aangekomen. De koffiemokken in de linker foto zijn iets lichter. Volgens mij gaat het daar toch om. Hoe sterk is de flitser. Hoeveel licht kun je op je onderwerp krijgen. Dat doet de Cactus gerichter en meer gebundeld. Afvallend licht door middel van ronde flitskop kan dus ook een nadeel zijn. Er komt minder licht op het onderwerp terecht. Bij de Profoto A1X is te zien dat de achtergrond ietwat lichter is. Omdat het licht iets meer verspreid werd door de ronde kop. Ondanks dat die ook op 105 mm boomstand stond.

De titel of introductie door Profoto dat dit de kleinste studioflitser ter wereld is, begint me steeds minder duidelijk te worden. Wat wil Profoto daarmee zeggen? Een studio flitser is voor mij synoniem aan power en een stabiele K waarde over alle flits vermogens. Dat laatste is trouwens wel goed geregeld bij de A1X. Deze is heel erg kleur stabiel. Wat betreft power heb ik geleerd door deze kleine test dat 76 watt sec gelijk staat of iets minder is dan vergeleken met richt getal 56. De een kost 150 euro en de ander 1000 euro. Een opmerkelijk verschil, of juist geen verschil. Waarom zegt Profoto dan niet gewoon recht getal 56? Om the verhullen dat er ondanks de stevige vraagprijs niet zo veel licht uitkomt als je zo mogen verwachten?

Bediening

Stacks Image 79
Prachtig, machtig mooi en fijn. Niets op aan te merken. Het klopt allemaal. Goed en duidelijk display. Mooie en duidelijke sub menu's. Knoppen draaien als een zonnetje. En dat mag ook wel voor zoveel geld. De knopjes van mijn Cactus flitsers draaien minder lekker, maar daar is op zich niets mis mee. Ze doen het nog altijd na drie jaar zeer intensief gebruik. En ze zijn ook nog regelmatig hard gevallen. Wat op zich niet het doel is van een flitser, maar in de praktijk wel gebeurd. Iets van 150 euro vervangen is makkelijker dan een flitser van 1000 euro. Het is iets om te overdenken voordat je tot aanschaf over gaat. Zeker als je er standaard 8 in je koffer hebt zitten.

De magnetische kop van de A1X is geniaal. Die is magnetisch en daarop kunnen heel makkelijk allerlei accessoires erop "geplakt" worden. Geen lastig gedoe met klittenband of andere lastige bevestigingen. Super uitvinding van Profoto. Alleen jammer dat Godox dit met het model V1 dit ook heeft. Gekopieerd? Voor een derde van de prijs exact dezelfde flitser. Beide partijen zijn beschuldigen elkaar van alles en nog wat. De tijd zal het leren wat daaruit gaat komen. Maar Godox heeft exact dezelfde flitser voor eend derde van de prijs. De bouwkwaliteit is iets minder, maar qua batterijen, herladen, regeneratie tijd en levensduur batterijen zelfs beter dan de Profoto. Nu ga ik de Godox er nu verder niet bijhalen, dit is een Profoto A1 Air test, maar er zijn alternatieven. Ene zijn inmiddels meer merken die het Profoto concept 1 op1 kopiëren.

De A1X een instel licht heeft. Je kunt dus van te voren zien waar je flits ongeveer terecht gaat komen. Dat hebben andere flitsers niet. Maar…. als ik deze Profoto flitser ga vergelijken met een Godox AD 200 dan blijft er niet zoveel meer over van de A1. Een Godox AD200 heeft drie keer meer vermogen en is bijna net zo compact gebouwd. En kost minder dan de helft. Het Profoto A1X verhaal is steeds lastiger.

Iedere keer weer blijf ik terugkomen op de prijs daar zit gewoon het probleem. 1000 euro voor een reportage flitser! En de prijzen zijn me ook onduidelijk. Voor een Fuji kost de flitser 1066 euro zonder trigger. Voor Canon 1159 met trigger, maar alleen de flitser voor Canon kost dan weer 990 euro. dat is 70 euro goedkoper dan voor de Fuji flitser van Profoto. En weer gaat het alleen maar over de prijs. En op een andere website kom ik weer andere prijzen tegen. Goedkoper en duurder tegelijk. Shoppen loont dus.

Is de Profoto A1 Air mooier, beter en of krachtiger? Mooier zeker weten. wat een plaatje, wat een bouwkwaliteit. De A1X is niet beter. Krachtiger ook niet. Dat laatste is zelfs wel teleurstellend. En wel duurder.

Profoto connect

Stacks Image 90
De trigger voor de A1X is de Profoto connect. Een soort Bang en Olufsen design. Prachtig wederom om te zien. 289 euro voor een trigger die twee standen kent. Automaat of manueel. Verder kun je niets door middel van de trigger aanpassen aan je flits instellingen. 1 flitser kun je wel aanpassen maar niet als je met meerdere flitsers zou werken. Dat zou je dan moeten doen met een App voor Android of Apple via je telefoon. ?????? Dus dan moet je je telefoon erbij pakken om flitsgroepen in te delen en licht intensiteit aanpassen. Ik vind dit concept, want daar doet het me steeds meer aan denken als ik alle tekortkomingen zie in combinatie met de prijs steeds ongeloofwaardiger.

Ik eindig dan ook waarmee ik begonnen ben. De Profoto producten zijn zo mooi en degelijk gebouwd. Je zou er hebberig van worden totdat je reëel ernaar gaat kijken. Van buiten is het een heel mooi meisje, misschien wel de mooiste die je ooit hebt gezien, maar als ze gaat praten… nee dat wil je niet. Je mag ernaar kijken, geniet ervan en laat het daarbij.
Resumé:
Zo mooi, zo goed gebouwd, maar dit product is verre van volledig. Het is niet klaar, niet af. Er moet serieus veel verbeterd worden. Als eerste veel meer flits vermogen dat is echt te weinig voor zoveel geld. En de prijs? Daar heb ik genoeg over gezegd.

Mijn eindcijfer 5 als totale beoordeling is eigenlijk nog heel mild. Het concept staat mij enorm aan. Nu nog de prijs.
Prijs:
Vermogen:
Kwaliteit licht:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
1.0
7.5
9.0
10
4.0
Beoordeling: 5.0