Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Spyder Elite 3

De meest verkochte monitor kalibratie set. Overal te koop, maar is dat dan ook de beste. Je zou denken van wel. Want daarom is deze toch overal te koop?

Wanneer je serieus bezig bent met fotografie moet je monitor gekalibreerd zijn. Is dit niet zo dan ben je niet serieus bezig met fotografie. En goed werken doe je alleen op een losse monitor. Dus niet op een laptop. Daarop kun je onmogelijk zien wat je aan het doen bent. Wanneer je de hoek van het beeldscherm van de laptop een klein beetje veranderd zie je opeens een hele andere ogende foto.
Ik kom zelfs mensen tegen die in Raw fotograferen maar wel bewerken op een laptop. Dan snap je niet echt waar je mee bezig bent. Zeker niet als ik ook nog eens verteld heb dat dit niet gaat. Een laptop met een losse monitor erachter zou wel kunnen. Maar dan moet je wel die losse monitor kalibreren. Daarvoor, maar ook voor gewone pc's en Apple's, zou je de Spyder Elite 3 kunnen gebruiken.

Het eerste wat je moet doen als je deze hebt gekocht is de upgrade naar versie 4 downloaden en installeren. De meegeleverde software versie 3.0 is ronduit slecht. Nog beter is om de Spyder Elite 3 helemaal niet te kopen, maar als je hem al gekocht hebt dan zit je er toch een tijdje aan vast. De versie 3 software is ronduit slecht. De kalibratie slaat nergens op, of je het nu automatisch of handmatig doet. De kalibratie is altijd te geel. En niet zo'n klein beetje.

Met versie 4 software gaat het al wat beter. De software is uitgebreider en biedt je meer instel mogelijkheden. Daar heb je echter alleen wat aan als je weet wat je aan het doen bent. En dat zijn maar heel weinig mensen. Het valt mij op dat als ik google en kijk naar hoe anderen de Spyder 3 Elite positief waarderen. De download is op te halen op: http://spyder.datacolor.com/product-pu-s3ps3e.php . Deze was voorheen gratis en nu moet je er 99 dollar voor betalen. Rare jongens bij Spyder!

Vaak kom ik positieve reacties tegen. Hoe kan dat? Bij mij bevalt de Spyder Elite echt niet. Niet op de I-mac, niet op de windows pc en op een dure Eizo monitor meegenomen door een cursist waren de kalibratie resultaten van de Spyder om te huilen. Hoe kan het dan dat ik zo negatief ben over de Spyder en anderen positief. Ben ik zo kritisch of weet de rest niet waar ze naar kijken? Het is denk ik het laatste.

De Spyder Elite software versie is erg gebruikers vriendelijk. De menu's zijn begrijpelijk. Maar hoe je het doet doe je het aan het einde van het kalibratie proces komt er geen goede kalibratie van de monitor als eind resultaat. Ergens gaat het fout.

eerste scherm

De software weet welke waarden het afgeeft. Die worden vergeleken met de waarden die gelezen worden door de reader en die twee worden met elkaar vergeleken. Het verschil tussen input en output is je uiteindelijke kalibratie. Zo zou het moeten zijn. Maar wat je ook doet, de Spyder Elite 3 blijft te gele kalibraties produceren. Met handmatige of automatische kalibraties. Het maakt niet uit wat je doet.

Wanneer je het omgevingslicht gaat meenemen in je kalibratie wordt het nog erger. Bijna iedereen werkt in een qua kleurtemperatuur te warme omgeving en dit maakt de kalibratie nog moeilijker voor de Spyder. Niemand werkt in een 5000K kleurtemperatuur werkkamer. Dus deze functie moet je echt niet gebruiken!
Ergens gaat het dus goed fout met de Spyder. Hardware of software? Ik durf het niet te zeggen. Ik neig ernaar dat de hardware (de lezer) niet goed is. Bewijzen kan ik het niet daar de Spyder software zich niet laat gebruiken met een kalibratie lezer van een ander merk. Helaas. Dan had ik er namelijk wel achter kunnen komen. Maar goed dat gaat niet en werkt niet dus heeft het ook geen zin om er stil te bij blijven staan. Ik heb het ook nog geprobeerd met colornavigator van Eizo, een van de beste kalibratie software die er op de markt is en gratis ook nog, maar deze herkent de Spyder weer niet.

De extra functies die ingebouwd zijn in de software 4 versie maken het mogelijk om wel goed je monitor te kalibreren.

test scherm

Als je namelijk eerst je monitor helemaal gaat doormeten kun je erachter komen waartoe je monitor in staat is. Dit is wel een heel handige functie van Spyder. Zeker als je een I-mac bezit zoals ik. De monitoren van I-mac zijn slechter dan dat Apple je wil laten geloven. Op deze manier kun je je Apple monitor meten en kijken wat je Apple monitor wel kan. Je kalibreert je monitor naar de gemeten waarden toe. En zo kalibreer je alsnog je monitor met de Sypder Elite. Dit is niet zoals het zou moeten zijn volgens Spyder, maar je meet gewoon eerst wat je monitor aankan. En zo kun je wel tot een redelijk goede en redelijk betrouwbare kalibratie komen.
Het is omslachtig, maar het kan. En je moet helaas erg veel verstand hebben van wat je aan het doen bent. En dat heeft haast niemand, dus is dit geen werkbare methode.

Ik ga dit nog een keer in een cursus verwerken, maar hoe ga ik al die kennis die je nodig hebt op een leuke manier brengen en ook nog eens in 5 dagen tijd? Ik heb geen idee.

De kalibratie waar ik het tot nu toe over heb is voornamelijk voor beoordeling op het beeldscherm zelf. Dus voor plaatsen van foto's op je website en op bijvoorbeeld Flickr of andere foto websites. Als je gaat printen is deze manier van kalibreren met de Spyder Elite 3 niet goed genoeg. Printen is nog veel moeilijker en nauwkeuriger. En daar haakt de Spyder helemaal af. Er is geen enkele consument die dit voor elkaar krijgt. Ik ben er zelf al avonden en avonden mee bezig geweest om mijn beeldscherm zo te krijgen dat de print die uit de printer komt rollen gelijk is aan het gene wat ik op de monitor zie. Dat is het hoogste doel. What you see is what you get. Dat gewenste niveau is echter niet met de Spyder 3 te halen.

Ik ben er wel uitgekomen, door trucs uit te voeren over trucs heen die ik al had uitgevoerd. En uiteindelijk ben ik er uitgekomen. Maar dat heeft niets meer te maken met de belofte die Spyder doet dat het zo snel en lekker makkelijk monitoren kaliberen is. Het is gewoon niet waar. Ja, het kan als je geen idee hebt naar wat je zit te kijken. Maar als je enig verstand van zaken hebt, dan is deze Spyder gewoon niet goed genoeg.

Het is weer een kwestie van schijnveiligheid. Net zoals met RAW fotografie. Je denkt dat je goed zit en dat je het optimale doet en hebt bereikt, maar het is niet zo. Je denkt dat je met de Spyder Elite 3 naar een goed gekalibreerd beeldscherm zit te kijken, maar dat is dus niet waar. Te geel en te licht. In alle gevallen, En probeer dat dan nog maar eens te printen!

Kortom niet kopen deze Spyder!