Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Stacks Image 3
Xrite i1 Display Pro

Dit gaat denk ik de belangrijkste test worden die ik tot nu toe heb geschreven. Alle camera's en goede objectieven hebben weinig tot geen enkele zin, wanneer het beeldscherm, de monitor, niet goed gekalibreerd is.

Sinds mijn overstap van Windows naar Imac 27 inch heb ik ontzettend veel tijd besteed aan de Imac kalibratie. De Imac is namelijk qua beeldscherm lang niet zo goed als dat Apple je wilt doen geloven. De ingebouwde oplossing van Apple is puur gokken en dat werkt niet. De andere oplossing, kalibreren met de Spyder Elite 4 is ook niet goed. Spyder kalibreert gewoon niet goed. Te geel en te licht. Dus ook deze oplossing viel af.

Sinds kort is de Xrite i1 Display pro nieuwop de markt en deze staat inmiddels ook naast mijn monitor op het bureau. Te waken over de goede kalibratie van mij monitor. Wat een feest is het met dit apparaat.

Uit de doos halen, software installeren, daarna pas het kalibratie apparaat aansluiten en meten maar. En op de basic meet methode direct een hele goede kalibratie verkregen.

Basic scherm

Je ziet hier het beginscherm van de bijgeleverde software. Je kunt voor de basic mode kiezen of voor de advanced. Kies in eerste instantie voor de basic mode gezien het feit dat het waarschijnlijk is dat je nog niet precies weet wat je aan het doen bent.

Start meting

Het tweede scherm laat zien welke kleuren er gemeten gaan worden. Dit is in de advanced mode instelbaar. In de basic mode zijn het standaard 119 kleuren die gemeten worden. In de advanced mode kun je tot aan 478 kleuren testen. Dit is veel nauwkeuriger vergeleken met ieder ander Spyder kalibratie apparaat en software.
Je ziet veel andere tinten dan de standaard RGB kleuren voorbij komen. En het gaat snel, heel erg snel. In de basic mode worden de 119 kleuren binnen de twee minuten accuraat gemeten.

i1displaypro met monitor

Voordat je de kleuren gaat meten plaats je eerst het Xrite meet appaaraat op het beeldscherm zoals in de afbeelding hierboven. In drie stappen ga je het gehele kalibratie proces door. Het is makkelijk en ook zonder enige kennis kan er eigenlijk niets mis gaan. In ieder geval niet veel. Zoals gezegd is een Imac kalibreren echt toverwerk zonder een i1 display pro. Na veel uitzoek werk en manipuleren van de Syder Elite 4 is het mij uiteindelijk gelukt. Het heeft mij heel wat winteravonden gekost. De i1 display pro doet het binnen twee minuten, waar ik met de Spyder avonden en avonden mee bezig mee ben geweest.

De grootste winst bij een Apple kalibratie komt voort uit dat de Xrite het soort monitor herkent. Hij weet na het aansluiten dat meteen dat het hier om een Apple beeldscherm gaat en welke panel en techniek er gebruikt wordt. En dat is handig. Heel erg handig zelfs. Hierdoor kun je nog beter en nauwkeuriger kalibreren. Doordat het juiste monitor type en soort wordt gekozen.

Display type

Dit is met alle andere kalibratie apparaten die ik ooit gezien heb nog nooit mogelijk geweest voor zover ik weet. Hier zit een gedeelte van het geheim van de goede kwaliteit kalibratie van de i1 Displsy pro in. De juiste monitor herkennen. Ook bij windows computers is dit het geval. Windows monitoren geven echter veel minder problemen om goed te kalibreren omdat die nagenoeg allemaal witpunt aanpassingen kennen, contrast en helderheid kan handmatig ingesteld worden. En dat kan bij een Apple scherm niet. Hij kan helderder of donkerder maar meer dan dat is niet instelbaar. En daarom kun je met geen enkel kalibratie apparaat tot een goed kalibratie van een Apple monitor komen. Dit probleem is door de i1 Display pro getackeld. Ik raad dan nu ook al aan dat iedereen die op een Imac werkt dit kalibratie apparaat te kopen. Doen hoor en niets anders!

ADC

De andere grote truc van de Xrite is dat er een knop aan te vinken is die er voor zorgt dat de helderheid van de monitor hardware matig wordt aangepast. de functie heet ADC, automatisc Display Control. Een ontzettend belangrijke functie. Hoe lang heb ik zitten klooien met mijn Imac om te bepalen hoe helder de monitor moest staan? Maanden mee bezig geweest. De I1 Display pro regelt het binnen twee minuten.

Hiermee maakt de i1 Display Pro wel een klein foutje. De basic kalibratie gaat uit van 120 Cd. Dit staat voor de helderheid van een monitor. 120 candela is behoorlijk helder te noemen. Waarom? Omdat als je met een dergelijk heldere monitor gaat printen je nooit overeenkomst met je geprinte foto's zult bereiken. 120 candela is te licht. 80 candela werkt veel beter. Dan krijg je resultaten uit je printer die exact overeenkomen met het gene waar je naar zat te kijken op je monitor. Dat is de hoogste staat van perfectie die je kunt bereiken.

De helderheid van de monitor is ook in de basic mode aan te passen. Kalibreer dus niet naar 120 Cd toe, maar naar 80 Cd. Dat is wat je wilt. Overigens staat bij bijna iedereen de monitor te helder. Dit even terzijde.

Automatische omgeving licht aanpassing moet je niet gebruiken. Deze zou alleen de helderheid van de monitor moeten aanpassen, maar daar blijft het niet bij. De kalibratie wordt met deze instelling aan wat geler en dan klopt de kalibratie niet meer. Dus niet gebruiken.
Zewlf schrijft X-rite hierover op haar website dat dit een kwestie van uitproberen is. Zelf uitzoeken waarmee je de beste resultaten verkrijgt. Ik heb dat al voor je gedaan en zeg het werkt niet goed genoeg. Gewoon een vaste kalibratie maken. In de menu's wordt er automatisch gekozen voor D65. Dat staat voor het omgevingslicht waarin je werkt. Er is niemand die standaard in een D65( kleur temperatuur) omgeving werkt. Dat lijkt me sterk. Maar daarmee kun je prima je monitor kalibreren. Aanpassing van deze waarde zal zelden nodig zijn.

Je zou ook kunnen kiezen voor D50. Veel gebruikt in de grafische wereld. Probeer het een keer voor de gein en zie wat er met je kalibratie gebeurd. Je zult zien dat die veel kouder is. Dan ga je de D65 en de D50 kalibratie met elkaar vergelijken en wedden dat je voor de D65 kalibratie kiest?!

En dit is in het kort eigenlijk de grote truc van de Xrite i1 Display Pro. Het is compleet, lost de problemen op voor Apple bezitters en ook uiteraard voor Windows computer gebruikers. Hij is goed, steengoed! Beter is er niet. Er is over nagedacht en alles wat nog verbeterd kon worden vergeleken met voorgaande Xrite producten is ook verbeterd.

Het aller belangrijkste is dat deze combinatie van hard- en software een perfecte kalibratie mogelijk maakt. Alle andere mogelijkheden die meegeleverd worden zijn eigenlijk bijzaak.

Zo kun je ook je projector (beamer) ermee kaliberen. Je kunt rekening houden met flare van een eventuele glasplaat voor je monitor. Verder is er de suggestie dat je je printer ermee zou kunnen kalibreren, maar dat is niet waar. Daarvoor heb je echt een ander meet apparaat nodig.

Wat je ook niet moet doen, maar wat wel mogelijk is, is kalibreren terwijl er rekening wordt gehouden met het omgevingslicht. Ik krijg daarmee geen goede kalibratie voor elkaar. Ze worden allemaal te geel. Dit werkt nog niet naar behoren, maar dat hoeft ook niet. Want zonder het meten van het omgevingslicht heb je al een perfecte kalibratie. Dus waarom zou je moeilijker doen dan nodig is.

Verder is er nog de mogelijkheid om je monitor te meten. En dat is wel interessant. Voor mij wel in ieder geval. Het scherm van de Imac waar ik niet zo kapot van ben laat grote verlopen zien in helderheid en kleurtemperatuur.

Scherm uniformity


Hierboven is mooi te zien hoe variabel de waarden zijn qua gemeten kleurtemperatuur en helderheid. De kleurtemperatuur varieert van 6560K tot 6292K. Dat is best wel een groot gat. Maar dat even terzijde. Al je metingen van je monitor kun je vastleggen en later, hopelijk pas heel veel later, kun je constateren dat je monitor slechter aan het worden is. Dit is echter alleen voor ver gevorderden op het gebied van kalibratie.

Rest mij niets anders dan te concluderen dat dit een bijna perfect kalibratie appraat is inclusief software. In de reclame uitingen van Xrite wordt vermeld dat dit het apparaat is voor veeleisende mensen. Daar ben ik het niet mee eens. Met minder dan dit kun je gewoon geen genoegen nemen. Als je het met minder dan dit doet ben je niet serieus met fotografie bezig. Ook nu weer benadrukken hoe ontzettend belangrijk een goede, perfecte, kalibratie van je monitor is. week in, week uit doe ik dit bij iedere cursist van mij.

Er zit dus niets anders op dan de Xrite I1 Display Pro te kopen voor een prijs van 236 euro. Deze test is niet gesponsord. Ik heb hem zelf gekocht. Voordat jullie dit gaan denken dat daarom zo positief over de Xrite schrijf. Maar ze mogen dit apparaatje alsnog sponsoren hoor! Geen probleem. Dit is het enige kalibratie apparaat wat ik actief zal aanbevelen.