Digitale Fotografie Vakantie

Basiscursus fotografie

Basiscursus fotografie

De basiscursus fotografie is geschikt voor mensen die nog niet beschikken over fotografische kennis, of hun kennis weer willen opfrissen. Inschrijven kan met gebruik van een digitale spiegelreflex camera of een systeem camera. Iedereen begint bij ons met een basis cursus. Of je nu wel of geen ervaring hebt. Het is echt nodig om hiermee te beginnen. Bij het lezen van basis cursus fotografie denk je dat terecht dat het een basiscursus is. Dat is het ook, maar…

Het is zo anders dan alle andere cursussen die er bestaan. Ook mensen met 30-40 jaar fotografie ervaring zeiden na afloop: Had ik dit maar 40 jaar eerder geweten". Het geeft jou, hoe dan ook, na vijf dagen cursus en degelijke en zeer goede basis voor de rest van al jouw fotografische activiteiten.

We gaan dieper, veel dieper in op hoe je een perfecte belichting maakt naar omstandigheden. Dus niet nog even corrigeren middels een nabewerking. Een goede belichting hoeft immers niet meer verbetert te worden. En dat doen we op de ouderwetse manier zoals ik het zelf vroeger heb geleerd op de MTS fotografie. Of eigenlijk moet ik schrijven: "de professionele manier". Wat het onderwerp mag zijn, met mijn belichting techniek kom je altijd met een goede foto thuis. Zonder dat je die nog moet nabewerken. Het is een fotografie cursus met nadruk op echt heel erg goed leren fotograferen. Het is geen nabewerking cursus! Er zijn basiscursussen genoeg, maar altijd met nabewerken als basis. Dat betekent dat de gemaakte foto nog niet optimaal was en daarom nog nabewerkt moet worden. Hier leer je echt fotograferen.

Goed fotograferen is echter pas mogelijk wanneer je de techniek onder controle hebt, kent, snapt en ermee kunt spelen. Zonder techniek kom je nergens. En blijf je altijd veel tijd nabewerken. Want wat niet goed is moet verbetert worden. Maar dat hoeft niet als het al goed is. Kwestie van de fotografische technieken gaan beheersen.
Vervolgens maken we de stap om creatief te worden vanuit techniek. Dat je kunt maken wat je wilt. Ik ben gek op creativiteit maar altijd vanuit camera beheersing opdat je weet wat je aan het doen bent en weet waarom je iets doet. Zonder technische beheersing kun je niet creatief worden. Je foto’s zullen lucky shots blijven schieten. Dat wil je niet. Je wilt controle hebben over hoe je uiteindelijke foto eruit gaat zien. Rechtstreeks uit de camera. Ik noem het ook wel een R.U.C. foto.

Na vijf dagen cursus kan jij in iedere situatie een goede foto maken. Na deze basis cursus heb je echt het gevoel dat je je camera van binnen en buiten kent. Na de basiscursus kun je bijna alle omstandigheden aan. Slecht licht, mooi licht, grijze dag, zonnige dag het maakt niet uit. Na vijf intensieve dagen cursus kun jij zo goed belichten en heb je zoveel trucs geleerd dat je altijd met een mooie foto thuis kunt komen.

Het onderstaande basis cursus schema is een voorbeeld hoe de cursus week in het algemeen verloopt. Soms blijkt dat interesses wat specifieker zijn dan hieronder beschreven. Met maximaal vier deelnemers kan de cursus soms ook op maat worden gemaakt naar de wensen van de aanwezige cursisten. Uiteraard let ik erop dat het gene wat geleerd dient te worden ook werkelijk aan bod komt. De basis is immers het begin van alles, ook als je heel erg goed wilt worden. Het begint allemaal met de basis.
Cursusdag 1 Maandag
De eerste dag is altijd een pittige dag. De dag waarop je de meeste theorie aan je voorbij ziet komen. En een dag waarop er veel geleerd dient te worden. Soms is het even doorbijten, maar op deze dag leg je wel de basis voor de rest van de week. Eh, eigenlijk moet ik zeggen voor de rest van je leven. Binnen twee a drie dagen (hangt van de persoon af) leer je de fotografische techniek hanteren en te beheersen. Snap je dit, dan wordt het de rest van de week alleen maar leuker en leuker omdat de puzzel steeds makkelijker wordt. Fotografie is niet zo moeilijk, keuzes maken wel. En daar ga ik je bij helpen. Welke keuzes maak je, waarom en wat zijn de gevolgen van je keuzes. Op de eerste dag beginnen we met:

• Kennismaking
• Wat uitleg over de werking van een digitale camera
• CCD chip
• Resolutie en compressie
• Diafragma
• Scherptediepte
• Compositie
• Dieptewerking
• Licht omstandigheden

De eerste fotografie opdracht is een creatieve. De basis voor de rest van de week, maar daar kom je later pas achter. Wat het is? Nee dat ga ik nog niet zeggen. Maar zowel vrouwen als mannen vinden het altijd leuk om te fotograferen en schieten vaak zeer verrassende foto's. En verder hebben we nog enkele technisch lastige maar zeer leerzame oefeningen de eerste dag. We gebruiken een lunch op onze domaine klaargemaakt door mijn vrouw.
basis cursus digitale fotografie vakantie
Stacks Image 26
Cursusdag 2 Dinsdag
Deze dag ga je beginnen met het fotograferen van water bij een prachtig beekje. Ook ga ik je leren dat je één onderwerp op verschillende manieren kunt aanpakken en benaderen.
Na terugkomst gaan we de foto's bespreken. Hier leer je al enorm veel van. En je hebt je eerste belichtingen op de M stand gemaakt inmiddels en meteen al spectaculaire gave en mooie foto’s geschoten. Die we na het maken altijd direct bespreken. Net zoals de rest van de week. Hierna gaan we heerlijk lunchen
 
's Middags gaan we verder met een volgende oefening. Na uitleg van histogrammen ga je daar ook mee werken. Wat we gaan fotograferen staat vrij, dat is iedere keer anders. Na terugkomst van wat we dan ook gefotografeerd hebben gaan we wederom de gemaakte foto's bekijken en bespreken. En ja, nu al op de tweede cursusdag gaan we nu al kritischer kijken dan voorheen.

• Geen P, geen S, geen A maar op M fotograferen voor totale controle. Lijkt moeilijk, is het niet!
• Witbalans, zeer belangrijk bij digitale fotografie
• Belichtingstrapjes
• Werken en beoordelen van histogrammen
• ISO waarde
• Licht meting
• Beginnen met denken in beelden
• Compositie, wel of geen gulden regel
Cursusdag 3 Woensdag
De portret en lichtdag!
Portret fotografie is naar mijn idee de moeder der fotografie. Alles komt hier tezamen. Je belichtingen moeten vandaag perfect zijn net als je witbalans. Ja dat verwacht ik al van je op dag drie, maar wees niet ongerust je staat er niet alleen voor. Ik help je uiteraard met de te maken keuzes, instellingen en het beoordelen van je foto's.
Om te beginnen ga ik je in 3 minuten tijd leren hoe je een mooi portret kunt maken! Voor de langzame cursisten duurt het misschien wel 5 minuten. Nee, dit is geen grap.De theorie van mooie en goede portretfotografie kan ik je in 5 minuten leren. Echt waar!
Stacks Image 62
Basiscursus fotografie
Een aantal zaken die je gaat leren tijdens de Basiscursus fotografie portretdag staan hieronder:
• Wat is een portret?
• Waar bestaat een portret uit?
• Een oor is geen gezicht!
• Lange kanten en korte kanten
• Wat voor een licht heb je nodig voor een goed portret?
• Meer of minder expresie?
• Lichtplaatsing

Je gaat experimenteren met kunst- en daglicht. Onder het mom van; "als je witbalans maar goed is en je licht goed staat". Aan het einde van de middag gaan we de foto’s weer uploaden op de computer. Je hebt dan direct een mooi portret van jezelf. Deze dag is een echte 'eye-opener' voor alle cursisten durf ik wel te schrijven. Je gaat nu echt fotografisch de diepte in en je komt erachter hoe makkelijk fotografie kan zijn. Veel puzzelstukjes komen vandaag tezamen. De eerder opgedane theoretische kennis van de eerste dag  gaat nu opeens totaal bij elkaar komen en in elkaar vallen.

Fotografie is in principe niet moeilijk, maar waarom lijkt het dan soms zo moeilijk? Nou gewoon heel simpel, omdat je zo verschrikkelijk veel keuzes moet maken, iedere foto opnieuw. Iedere keuze heeft een consequentie, maar die moet je wel kennen en snappen. Want als je de consequenties niet kent wordt het wel heel lastig fotograferen.  Door de hele week heen leer ik je consequent en logisch te werken, nadenken en keuzes maken. Door dit vaak te doen, wordt het steeds een beetje makkelijker. Ik probeer ervoor te zorgen dat je in een ritme van fotograferen gaat komen. Als je dit onder de knie hebt ben je een heel eind op weg. De portret- en lichtlessen tijdens deze dag zijn de belangrijkste van al mijn cursussen. Portretfotografie is de moeder van alle fotografie.
Basiscursus fotografie landschap
Cursusdag 4 Donderdag
Dit wordt een lange dag. Een dag die alles tezamen brengt wat je gedurende deze week hebt geleerd en de hele dag kunt gebruiken. We gaan weer gezamenlijk op pad en 's ochtends heel vroeg op. Gisteren heb je geleerd en gezien wat mooi licht is. Alleen stel je dit in de studio zelf in. Buiten moeten we het dus zelf gaan zoeken. En daarom moeten we vroeg op. We beginnen in het donker, zien het licht worden en gaan op een gegeven moment ook heel mooi licht zien.  Wat na verloop van tijd weer minder mooi zal worden. Tijd om terug naar het "locale" te gaan. Foto's bespreken en daarna even lekker uitrusten.   Ergens midden op de avond als het nog licht is gaan we weer op pad. Voor de les avondfotografie. We vertrekken als het nog licht is en gaan ook met bestaand licht fotograferen. We gaan het ook donker zien worden en er achter komen dat het licht steeds mooier en mooier wordt. Een hele ontdekking een lange en bijzondere dag. We zien het licht worden en we zien het donker worden. Nodig om te begrijpen wat mooi licht is. Na vandaag weet je heel veel en is op de M stand fotograferen inmiddels "appeltje eitje" voor je.
Stacks Image 23
Cursusdag 5 Vrijdag
Helaas is dit alweer de laatste dag van de cursus. We beginnen deze ochtend met het verwerken van de foto’s van gisteren. We gaan deze bespreken en selecteren. In principe is het hierna  tijd voor de vragen ronde. In ieder geval ga ik nog de laatste puntjes op de i zetten. Daarbij komt altijd aan de orde:
• Kleurprofielen
• Monitor kalibratie
• Fotobewerking software

En verder heeft de praktijk geleerd dat er door de week heen er al zoveel wensen qua onderwerpen te fotograferen op zijn komen borrelen bij jullie dat de vrijdag ook al gevuld is met een programma naar wens van de aanwezige cursisten. En anders verzin ik wel wat.
 
In een week tijd heb je geleerd om hele mooie foto's te maken.Wat het onderwerp ook is. Het maakt niet uit. Je beheerst namelijk nu de fotografische techniek. En vanuit je technische controle krijg je de mogelijkheid om ook creatief te gaan worden met je camera. Je hebt geleerd keuzes te maken. Geleerd dat iedere keuze consequenties heeft, zowel positief  als negatief. Je bezit nu over een gedegen basis om verder te kunnen gaan. Het vervolg is aan jezelf. Hoeveel ga je oefenen? Mijn advies is doen, doen en nog eens doen na deze cursus.
Na deze week hou je er een overzichtelijke syllabi aan over. Alles wat gedurende de week besproken en geleerd is staat hierin beschreven.

Cursus prijs 1 week € 650,- p.p.

De cursus is inclusief les en lunch op cursusdagen op onze domaine. De verblijfskosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs. Het maximaal aantal deelnemers is vier personen. Voor meer informatie over de mogelijkheden kijk op www.pebru.nl
 
Wat heb je nodig voor de  basis cursus?
• Digitale spiegelreflex camera of een systeem camera
• Vast of een zoom objectief (iets met een bereik van 24-70 mm is in principe genoeg)
• Tele objectief (hoeft niet perse)
• Camera statief
• Memory stick of externe harde schijf om na afloop van de cursus alle foto’s van jou op te zetten


Hier kunt u informeren naar de mogelijkheden voor het volgen van de cursus:
Verzend mail voor deelname over de basis cursus


Annulering voorwaarden
De annulering voorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren.
Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.
Nog enkele voorbeelden gemaakt tijdens basis curussen:
Stacks Image 64
Stacks Image 68
Stacks Image 70
Stacks Image 72

En soms doen we ook al straatfotografie tijdens de basiscursus. Als daar vraag naar is. Foto gemaakt door cursiste Mina.

Stacks Image 74
Landschapfotografie zit altijd in de basiscursus van Digitale Fotografie Vakantie. De omgeving te mooi om dat niet te doen. Gemaakt door cursist Jan.
Mijn persoonlijke website: patrickmollema.com
Stacks Image 84