Digitale Fotografie Vakantie

Fuji cursus

Fuji cursus

In mijn ogen is Fuji met haar camera’s en objectieven één van de beste en meest vooruit strevende camera merken. Zelf ben ik ook inmiddels al lang een enthousiaste Fuji gebruiker. Vele cursisten hebben na mij ook een Fuji camera erbij gekocht of zijn zelfs volledig overgestapt.

Fuji camera’s en objectieven zijn heel erg goed, maar het is niet makkelijk om het onderste uit de kan te halen met een Fuji camera. Kopen is één, maar om eruit te halen wat erin zit…. dat is een lastiger verhaal. Als je hulp zoekt kan ik je daarbij helpen. Middels de enige cursus die ik geef speciaal gericht op één camera merk, Fuji. Waarom alleen voor Fuji? Omdat er bij alle modellen in de X series er zoveel meer mogelijk is vergeleken met de camera’s van andere merken. Het is anders en het werkt anders. En dat vraagt ook om een andere denk- en werkwijze.

Je kunt dit zelf gaan proberen uit te zoeken, maar het is gecompliceerd als je alles wilt gebruiken en echt mooie foto’s wilt maken met je Fuji camera. Er zijn zoveel variabelen. Je bent dan minimaal maanden bezig en misschien kom je er wel helemaal niet uit. Dat zou heel erg zonde zijn want dan is je investering voor niets geweest en haal je niet de aparte Fuji kwaliteit eruit. Als je niks doet met je Fuji camera gebeurt er ook niets. Je zult er echt voor moeten werken.

Omdat ik al sinds de Pro-S5 met onder andere Fuji fotografeer heb ik al jaren een zeer effectieve manier van fotograferen ontwikkelt met de Fuji camera’s. Stap voor stap je foto opbouwen door middel van camera instellingen die tot andere resultaten leiden.
Stacks Image 103
Stacks Image 108
Stacks Image 110

Wat ga je leren over de Fuji camera?

 • Belichten in T, M of A stand
 • - De aparte Fuji kleuren en de daarbij horende kleurstanden Negative High, Negative standard, Velvia, Standard, Classic chrome of Acros
 • - DR 100-200-400% gebruik, wanneer en waarom?
 • - De S en H knoppen, unieke functies alleen bij Fuji, maar wanneer gebruik je ze en waarom en hoe? Hoe kun je het uiterlijk van de foto ermee aanpassen
 • - Gebruik van live histogram, hoe te gebruiken, waar op te letten en rekening houden met fouten in de Fuji camera
 • - EVF/OVF of LCD scherm gebruiken
 • - Scherpstellen en de specifieke instellingen
 • - Heel veel sfeer fotograferen
 • - Perfecte belichtingen maken
 • - En verder gaan we voort op wat je al geleerd hebt tijdens de basis cursus
 • - Dit alles zonder gebruik van foto bewerking programma’s

En uiteraard gaan we gedurende de cursusweek veel fotograferen. Net als bij de andere cursussen zullen we weer gaan werken volgens het principe; leren - doen - nabespreken. In mijn ogen de enige juiste manier om echt te leren fotograferen en je Fuji camera goed leren te beheersen. Vaak zullen we in landschap, architectuur, portret en straatfotografie gaan oefenen. Het programma kan gewijzigd worden als de groep samenstelling laat zien dat er ook duidelijke en overeenkomstige andere interesses zijn. Alles zal erop gericht zijn dat je na een week je camera echt hebt leren kennen en weet wat er mee mogelijk is. En dat je echt hebt leren fotograferen.

Ik heb net al een beetje aangegeven dat het fotograferen met een Fuji camera anders is en complexer. Ook lijkt het of het leuker is te fotograferen met je Fuji camera vergeleken met andere camera merken. Ik kan het niet precies benoemen, maar iedereen die ik ken en met Fuji fotografeert denkt er hetzelfde over. De Fuji camera’s zijn erg goed, maar ze zijn nog niet perfect om alles mee te fotograferen. Er zitten ook zeker minpunten aan de Fuji camera's. Ik leg je ze uit, laat je ze zien en zo kun je ermee leren omgaan.

De gehele cursus zal er in JPG gefotografeerd worden. Geen RAW! Wie een Fuji koopt en in RAW gaat fotograferen snapt niet waarom hij/zij een Fuji heeft gekocht.
Stacks Image 130
Flitsen
Flitsen en Fuji is lang een hele slechte combinatie geweest. Inmiddels is daar verandering in gekomen. Vanuit Fuji zelf is het nog steeds niet heel sterk, maar andere merken als Godox, Youngnuo en Nissin hebben de weg geopend voor mensen die ook willen kunnen flitsen met hun Fuji camera. Zowel in de studio als draadloos met reportage flitsers.

Net als bij de vervolg cursus is leren flitsen met draadloze flitsers (reportage flitsers) een vast onderdeel van de cursusweek. Onder het mom als er geen mooi licht is dan maken we het.

Voor goed flitsen heb je in mijn ogen nodig qua flits apparatuur:

Fuji flitsen manier 1:
 • Twee keer een EX-F500 flitser kopen van Fuji.
 • Kost twee maal 449 euro.Is een dure oplossing. Deze raad ik echt af.
 • Niet doen dus!

Dan blijft dus eigenlijk alleen optie twee over!

Fuji flitsen manier 2:
 • Godox Speedlite kit V860II Fujifilm X2 trigger kit of nog liever een Godox XP trigger.
 • Dit is een flitser met accu en een Godox trigger.
 • En nog steeds heb je een flits statief en een swivel nodig.

Wanneer je nog niets hebt raad ik je optie drie aan. Een krachtige optie, compleet, geen gedoe met oplaadbare batterijen omdat de Godox geleverd wordt met een krachtige eigen Godox accu en lader. Er zijn nog meer opties uiteraard dan genoemde twee. Twijfel je, neem dan even contact met ons op.
Stacks Image 132
Voor wie is de cursus?
Je kunt alleen deelnemen aan de Fuji camera cursus wanneer je eerder de basis cursus hebt gevolgd bij Digitale Fotografie Vakantie. Dit is de vervolg cursus maar dan specifiek gericht op Fuji camera's. Die door de mogelijkheden die ze bieden een geheel andere manier van werken en denken vragen. En daarom is de Fuji cursus mijn enige cursus gericht op een specifiek camera merk. Hierna komen alle cursussen weer tezamen. Je hebt gewoon een cursusweek nodig om de specifieke Fuji werkwijze tot je te nemen.

Wat heb je nodig voor een Fuji curusus?
• Fuji camera X-serie camera’s
• Een objectief, in ieder geval ergens in de range van 24-80 meer, mag meer, hoeft niet
• Een degelijk camera statief
• Flitsspullen zoals aangegeven hierboven voor leren flitsen in combinatie met je Fuji camera.

De cursusprijs is 650,- euro per week per persoon. Dit is inclusief lunch, exclusief verblijf kosten.
Het maximale aantal cursisten is vier deelnemers.
De cursus gaat door bij een deelname van minimaal twee cursisten. Anders behouden wij het recht om de cursus te annuleren of te verplaatsen.

Hier kun je informatie aanvragen voor het volgen van de Fuji cursus.
Verzend mail voor vragen of opgeven voor cursus 

Annulering voorwaarden
De annulering voorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren.
Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.

Wat te verwachten qua fotografie:

Stacks Image 124
Stacks Image 126
Een foto die ik zelf heb gemaakt met een Fuji X-T3 door mijzelf.
Gemaakt met de Fuji X-T3 gemaakt door Patrick Mollema
Stacks Image 137
Stacks Image 139
Fuji en flitsen op locatie
Een serie gemaakt met de Fuji X-T3 en meerdere flitsers
Stacks Image 172
Stacks Image 169
Fuji zwart wit met korrel effect vanuit camera toegevoegd. Cursist Hans.
Het leren maken van een serie. Met flitser en alle filmsimulatie standen die er in de Fuji camera aanwezig zijn. Gemaakte door cursiste Anne-Marie
Stacks Image 163
Stacks Image 160
Stacks Image 157