Digitale Fotografie Vakantie

Tour du Limousin 2024

Tour du Limousin 2024

Dit jaars er geen Tour de France cursus vanwege het aantal dagen dat de mannen/vrouwen die de Tour de France rijden te weinig en kort bij ons in de buurt zijn. Daarom organiseer ik dit jaar een Tour de Limousin cursus. Een niveau lager, maar net zo leuk en in sommige aspecten misschien zelfs wel interessanter. Mede omdat er minder publiek aan de kant zal staan. Soms is het zoeken van een goede plek om te fotograferen wel erg lastig tijdens een Tour de France cursus.

De echte grote toppers rijden niet in de Tour de Limousin. Die zijn dan net klaar met de Olympische spelen en bereiden zich dan voor voor het daarop volgende wereldkampioenschap. De wielerkalender is vol dit jaar omdat er ook Olympische spelen zijn. Het niveau wat jij kan gaan fotograferen is net één stapje lager. De wielrenners die net niet naar de spelen gingen en net niet geselecteerd zijn voor het aanstaande wereldkampioenschap. Dat is nog steeds een heel hoog niveau. Er rijden ook world tour ploegen ( allerhoogste niveau). Bij de Pro Tour ploegen zal misschien wel TDT-Unibet ( Tour de Tietema) meerijden. Een Nederlands team wat ontstaan is uit een YouTube kanaal en die het afgelopen jaar op het continentale niveau erg goed hebben gedaan. Het lijkt mij leuk om ook die mannen een beetje in de gaten te houden. Jonnge jongens allemaal die de wielerwereld op zijn kop proberen te zetten. Hun deelname is op dit moment echter nog niet bevestigd.

Wij gaan van dinsdag 13 augustus tot vrijdag 16 augustus iedere dag op pad. Het zullen lange dagen zijn. Heel erg lang. Want hoewel de Tours du Limousin een regionaal gebeuren is zijn nog steeds de afstanden flink waarover we ons moeten verplaatsen. Dat betekent op tijd weg, fotograferen en na afloop weer terugrijden en dan nog de meeste bijzondere foto's bespreken. En ook de leermomenten als er wat fout is gegaan. Dus dagen van 12-13 uur verwacht ik wel. Wees daarop voorbereid.
Stacks Image 200

Het programma:

Maandag 12 augustus:

De eerste dag blijven we in en om Pebru. We gaan de hele dag oefenen op focussen als iets snel beweegt. In dit geval wielrenners. Gezien het feit dat we de komende vier dagen er nog genoeg gaan zien doen we dat even anders. Maar leren scherpstellen bij sport is een andere tak van sport dan dat je tot nu toe geleerd hebt tijdens je voorgaande cursussen.

Aantal onderwerpen wat voorbij zal komen:
 • AF-S, Burst mode slow, burst mode fast
 • Welke manier van scherpstellen, er zijn per merk altijd verschillende modi hoe je kunt scherp stellen. Die gaan we doornemen
 • Wanneer begin je met scherp stellen, wanneer druk je af?
 • Omgaan met lastige omstandigheden als hoge contrasten
 • Een goede belichting maken
 • Goede belichting maken in zeer snel wisselende omstandigheden. Het ene moment rijdt een renner in het zonlicht en het andere moment in de schaduw. Hoe ga je daarmee om?

Dat is wat we de eerste dag, de voorbereiding dag gaan doornemen en oefenen. Een aanvulling op wat je al eerder geleerd hebt. En deze onderwerpen zullen de komende vier dagen blijven terugkomen. Niet alles zal altijd in één keer goed gaan de volgende dagen. Daarom is het zo fijn dat we vier dagen Tour de Limousin tot onze beschikking hebben. Vier dagen oefenen, leren van eventuele fouten en de volgende dag weer opnieuw proberen.

De ritten:

Dinsdag 13 augustus: Boisseuil (87) naar Auzances (23) Dit is het verst bij ons vandaan. Ik moet nog kijken hoe of wat te plannen voor deze dag. De exacte routes zijn nog niet gepubliceerd. Ik ga dus kijken waar de beste plekken en kansen liggen. Ik ga een stuk van deze etappe vooraf verkennen op de motor.
Stacks Image 222

Zo zit je er dan ook bij komende cursus.

Stacks Image 122

En misschien zien we wel dit soort publiek langs de kant van de weg.

Woensdag 14 augustus: Saint Aulaye Puymangou (24) - Terrason(24) Is beter te doen richting de finishplaats. Ook hier zullen we waarschijnlijk puur voor het wielrennen gaan. Waarschijnlijk richting Terrason. Dan ligt de koers volledig open en zijn de tijd verschillen tussen de renners het grootst. Als de koers natuurlijk meewerkt. Dus puur fotografisch concentreren op rijdende wielrenners. Ook dit parcours ga ik verkennen vooraf op de motor.
Stacks Image 152

Dat geeft dus meer kans op dit soort foto's.

Stacks Image 224

En meer tijd en kans om op details te gaan letten. Als je scherp stellen en oog voor detail dit al toelaat.

Donderdag 15 augustus: La Riviere de Mansac (19) - Argentat (19) lekker dichtbij waarbij we zeker in en om Argentat gaan fotograferen. Waarbij we ook veel de mensen langs de kant van de weg gaan fotograferen als de renners nog niet gearriveerd zijn. Mensen fotograferen is ook heel erg leuk. Omdat wielren publiek zich best wel vaak gek gedraagt. Dat is leuk. En ik plan ook om 's ochtends voor vertrek te fotograferen bij de teambussen en wielrenners. Dit zal niet zo spectaculair zijn als tijdens een Tour de France. Maar voor vertrek is er altijd heel veel te zien en te doen.
Stacks Image 162
Stacks Image 234
Stacks Image 236
Stacks Image 238
Vrijdag 16 augustus: Oradour sur glane (87) - Limoges (87) Die dag misschien ergens onderweg tussen de twee plaatsen in langs de kant van de weg fotograferen. Finish foto's en de teams na afloop fotograferen doen we immers al in Argentat. Waarschijnlijkgaan we nog een keer voor het echte en pure wielrennen. Maar in samenspraak met de aanwezige cursisten kunnen we ook iets anders plannen. Het is inmiddels de vijfde dag en iedereen zal al echt kapot zijn van de vier eerdere dagen. Die ervaring heb ik namelijk na drie keer een Tour de France cursus te hebben georganiseerd. Maar fotograferen gaan we. Dat is zeker. En wat of hoe, we zien het wel.
Stacks Image 244
Stacks Image 246
Stacks Image 248
Als het lukt om het zo te doen zoals ik hierboven heb omschreven dan wordt het superlange dagen. Iedere dag bespreken we de gemaakte foto's. Dat is namelijk ook les. En waarschijnlijk zal Babs dan een maaltijd voor ons bereid hebben terwijl we de foto's bespreken.
.
Wat heb je nodig voor de Tour du Limousin 2024 cursus?
Dit is een beetje moeilijk aan te geven daar we nu nog niet weten wat we precies gaan doen gedurende de week. Onderstaand lijstje geeft een beetje een houvast.
 • Systeem camera/ spiegelreflex camera
 • Zeker weten dat je een Tele objectief nog hebt maar ook een groothoek kan spectaculaire beelden opleveren.
 • Statief voor je camera
 • Als je wilt gaan flitsen, het kan, ik heb dit al jaren gedaan, dan ook je flits spullen meenemen. Let op: dit is een vak apart.
 • Neem een draagbaar stoeltje mee, of een rolkoffer waarop je kan zitten.
 • Een thermotas of iets dergelijks. De temperaturen zullen hoog zijn. Voor het koel houden van de lunch door ons gemaakt en je eventuele drankjes die je zelf meeneemt.
 • Een petje of een hoedje, al hoewel de reclame caravan er ook genoeg uit de auto's gooit.

De tour du Limousin 2024 prijs is 650 euro. Dit is inclusief lunch, exclusief verblijf kosten.
Maximaal aantal deelnemers is vier cursisten.

Hier kun je informatie aanvragen voor het volgen van de Tour de France Feminin 2023 cursus.
Verzend mail voor vragen of opgeven voor cursus 

Annuleringsvoorwaarden
De annuleringsvoorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren. Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.

Enkele cursisten foto's van voorgaande Tour de france cursussen:

Stacks Image 136
Stacks Image 204
Stacks Image 206
Stacks Image 252
Stacks Image 208