Digitale Fotografie Vakantie

De fotografie leraar

De leraar

Waar zal ik beginnen? Als mens? Als fotograaf of als leraar?

Laat ik beginnen met het feit dat ik samen met mijn vrouw Babs en dochters Janna Lotte en Mina Marie al bijna tien jaar geniet van het Franse leven. Na jarenlang keihard werken, lange dagen, stress van de business, soms slecht slapen en alles wat daarbij komt kijken hebben we samen bewust gekozen voor een andere levenskwaliteit. Veel simpeler, maar wel rijker.
En in een bepaald opzicht misschien ook wel moeilijker. Wij houden van de Franse vrijheid, rust en natuur. Helaas, kunnen we niet van de schone lucht leven en hebben we onze passies creatief proberen te vertalen in het gene wat we je kunnen en willen aanbieden. Digitaal leren fotograferen tijdens je vakantie.

Op een oude fiets moet je het leren. Welaan, deze fiets is vijftig jaar oud, maar wel een oude rot in het digitale- en fotografievak. Als fotograaf, product manager, marketing manager en als laatste General manager. Ik heb letterlijk fotografie vanaf alle mogelijke kanten bekeken. En kan je er dus alles over vertellen en leren. De meeste fotografische leraren worden te snel leraar. Bij mij is het gewoon de logische vervolgstap. Met zoveel unieke kennis ben je gewoon het verplicht dat door te geven aan anderen.

De Leraar
Ik kan je dingen leren die je nergens meer op welke school/opleiding in Nederland nog kunt leren. Zegt dat wat over mij? Misschien wel, maar het zegt ook wat over de bestaande opleidingen in Nederland. Ze zijn gewoon niet goed en volledig genoeg. Kennis over licht is bijna aan het verdwijnen. Hoe zet je goed licht neer en waarom? Ik leer je nog alles over diafragma. sluitertijden en scherptediepte. Maar ook draadloos flitsen, hoe een histogram uit te lezen, en nog veel en veel meer. Ik ben gepassioneerd en dat zul je wel merken als je hier op cursus komt.
 
Wellicht vind je het bovenstaande verhaaltje nog niet genoeg. Lees dan nog even mijn C.V. Dan krijg je waarschijnlijk een nog wat duidelijker beeld over mij. En misschien is het nog wel beter om gewoon mijn eigen werk te bekijken via: Patrickmollema.com Een foto zegt immers meer dan 1000 woorden.

C.V. Patrick Mollema


1982-1986  
MTS fotografie te Den Haag
 1982-1986  
Fotografie voor o.a. modeshow Fong Leng, de show, Gersson lingerie en badkleding,  trouwreportages kapsel fotografie, tafellinnen en beddengoed  voor at Home en diverse andere product fotografie. In de zelfde periode was ik ook de vaste fotograaf voor de Nederlandse Boksbond. Legendarische bokspartijen heb ik vast mogen leggen. Onder andere twee Europese titelgevechten van Koopmans - Blanchard, Pedro van Raamsdonk en Regilio Tuur nog als junior bokser. Tot in de late uren werken en altijd hele moeilijke licht omstandigheden (leer je heel veel van) en overal naar toe per trein. En zie dan 's avonds nog maar eens met de laatste trein thuis te komen als studentje!  
1986-1990  
Werkzaam als professioneel fotograaf voor andere klanten als; Akzo, Sikkens, Olivetti, Phas cosmetica, Heineken, KLM en Boerhaeve museum. Werk bestond veelal uit reclame- en productfotografie. Daarnaast heb ik vele interieur fotografie opdrachten voor horeca interieur bedrijven gemaakt.     
1990-1996  
Werkzaam bij de firma Compac. Importeur van Casio digitale camera's. Even een wetenswaardigheid, Casio is de uitvinder van de digitale fotocamera. Niemand was dus in 1995 nog van de hoogte van digitaal fotograferen en dus was het in deze periode nog echt pionieren en heel veel uitleggen. Ook was er nog niemand, behalve mijzelf dan misschien, die kon vermoeden dat digitaal fotograferen wel eens een heel groot succes zou gaan worden. Ik ben er in ieder geval nog steeds trots op dat ik mede aan de wieg van de digitale fotografie heb gestaan.                
1996-2002  
Bij Nikon Europa werkzaam als Marketing Manager Europa. Een nieuwe Nikon afdeling begonnen met helemaal niets ( slechts 3 mensen en nog geen camera's) Nikon was namelijk vrij laat begonnen met haar digitale camera's. Er moest dus een flinke achterstand ingehaald worden. Na mijn vertrek stond Nikon er heel goed voor in Europa. Men had inmiddels een goede vierde positie qua verkochte aantallen over geheel Europa bereikt. Eén van mijn hoogtepunten was het ontwerpen en introductie van de legendarische D-1 spiegelreflex camera. Van gesprekken over de hele wereld, speciale pers introducties in heel Europa de belangrijkste Europese pers en kranten en de daarbij behorende pers conferenties. Later zou de D-1 niet geheel onverwacht de EISA award winnen voor Europa's beste professionele digitale camera. Daarnaast heb ik hier mijn voorliefde voor het geven van trainingen en cursussen gevonden en ontwikkeld. Alle Europese Nikon distributeurs, vele persfotografen, grote Europese kranten, Europees winkelpersoneel en Nikon Europa personeel heb ik op digitaal gebied getraind.  

2002- 2006  
Wederom werkzaam bij Compac om weer de omzet van Casio digitale camera's weer naar een hoger niveau te brengen. Eerst werkzaam als product manager en later als sales en marketing manager. En tja, soms kan het raar lopen, dus viel ik omhoog naar de functie van Genreral Manager, wat een nare job was dat! Veel werk en een uitdagende taak omdat Casio een niet traditioneel fotografie merk is. De grote beloning kwam door twee jaar achter elkaar de prijs voor Europa's beste digitale camera te winnen. Wederom twee EISA awards! Zelf heb ik verkozen om bij deze werkgever te vertrekken omdat het geldelijk gewin van en voor en door de aandeelhouders niet meer paste bij mij. Over hoe met mensen om te gaan en hoe ik anders in het leven moest gaan staan alleen maar om zo'n job te vervullen. Dat was het mij niet waard.  

2006 - heden  
Mijn belangrijkste bezigheden nu zijn digitale fotografie cursussen geven aan jullie en een camping runnen samen met mijn vrouw.  Ik zeg vaak tegen cursisten:"van mijn hobby heb ik ooit mijn werk gemaakt en vervolgens weer mijn hobby ervan gemaakt. Ik fotografeer nu alleen nog maar voor mijn plezier. En mede daardoor omdat ik heel veel maak waar ik zelf plezier aan beleef ben ik stilletjes aan een naam aan het opbouwen hier in Frankrijk. Men waardeert mijn werk en vraagt mij steeds vaker om dat specifieke werk ook voor hun te maken. Erg grappig omdat ik dit nog nooit heb meegemaakt. Ik heb altijd wel in opdracht van de klant gefotografeerd, maar altijd wat zij wilden. En nu is het andersom. Ik word gevraagd voor het gene wat ik graag wil maken. Een nieuwe wereld.

Ik ga niet mijn klanten hier opsommen. Die lijst is momenteel niet zo indruk wekken en zal dat ook niet worden als je midden op het Franse platte land woont.

Ik volg enkel nog mijn passie en de wil om plezier te beleven aan mijn fotografie. Ik kan nu dan ook zeggen dat ik alleen nog maak in opdracht wat ik wil maken. Dat heeft de laatste paar jaren ertoe geleid dat ik hier ontdekt of her ontdekt wordt als fotograaf. Het begon met een serie voor het Conseil Generale de Correze. En momenteel ben ik bezig met een serie waarbij ik aandacht vraag voor de leegloop van het Franse platte land. Hierbij moedig ik lokale mensen aan vooral lokaal te kopen en niet alles via internet of in de supermarkt. Het is echt een groot probleem in en voor Frankrijk. Hieronder enkele voorbeelden. Vaak luchtige en vrolijke foto's maar wel met een serieuze bedoeling.
Stacks Image 134
Stacks Image 136
Stacks Image 139
Stacks Image 145