Digitale Fotografie Vakantie

Tour de France feminin 2023

Tour de France feminin 2023

Het vrouwen wielrennen krijgt sinds kort eindelijk de aandacht die het verdient. En dus is er nu voor het eerst een volwaardig Tour de France voor vrouwen na het eerst twee jaar voorzichtig te hebben uitgeprobeerd.
De sportieve dames verblijven maar liefst 4 dagen bij ons in de buurt. Dat leek mij een goede aanleiding om een speciale Tour de France cursus uit te schrijven. Ik denk dat ( of eigenlijk weet ik het wel zeker) dat dit de eerste cursus ter wereld is die de dames versie van de Tour de France gaat fotograferen en volgen.
Stacks Image 200
Jullie hebben twee voordelen als je meedoet. Ik weet alles van fotografie en best wel veel van wielrennen. Op beiden ben ik Ik heel erg gek. De cursus wordt voornamelijk fotograferen, maar eerst gaan we hier een dagje in Pebru oefenen. Tijdens de koersdagen zal ik je ook van allerlei informatie voorzien. Fotografisch en wielren technisch. Belangrijk om het nog beter te snappen als je het nog niet veel affiniteit zou hebben met wielrennen. Voor mij wordt het alweer de vierde Tour de France cursus! I love it. Doe je mee?
Stacks Image 114

De kans om dames te fotograferen tijdens een Tour de France heb ik nog nooit gekregen. Dus al mijn voorbeelden zijn met mannen. Hier wereldkampioen tijdrijden, de Italiaan Ganna. Geflitst met 2x een Godox AD300 Pro tijdens de mannen Tour de France van 2022.

Wat ga je leren?
Teveel om op te noemen zou ik haast willen zeggen. Ik vind het ook zo leuk omdat er tijdens de Tour de France cursus elementen van fotografie beoefend kunnen worden die tijdens "normale" cursusweken nooit aan bod komen. Snel bewegende onderwerpen. En dat gaan we een week lang oefenen. Niet alleen dat, maar dat lees je verderop in mijn plannen hoe deze Tour de France feminin 2023 aan te pakken. Het is voornamelijk wielrennen, maar we gaan ook de randzaken fotograferen. Heb je ooit wel eens een dorp, stad gezien vanwaar de tour vertrekt? Alleen dat is al indrukwekkend. Er is zoveel te zien en te doen. Het is echt een spektakel. En het heeft lang geduurd voordat de de ASO (de Franse organisator) een dames versie op de planning zette, maar als ze het doen zoals nu, dan pakken ze ook echt groot uit.
Stacks Image 118

Toeschouwers zijn overal. Ze hangen uit de ramen, lopen over de weg, door de straten. Ook die zijn erg leuk om te fotograferen. Het is echt niet alleen maar wielrennen. Je zou het ook een cursus straatfotografie kunnen noemen.

Stacks Image 122

Mensen staan er langs de kant van de weg in alle soorten en maten. Soms verbazingwekkend. Soms heel erg Frans zoals in de foto hierboven. Ook dat is een ware belevenis tijdens een Tour de France cursus. Je kijkt je ogen uit de hele dag. En je hebt tijd zat wachtende op de wielrensters om mensen te fotorgraferen en ook zodoende je belichtingen voor te bereiden voor als de dames op de fietsen er echt zijn en langs razen.

Stacks Image 144

De Tour de France kun je van alle kanten bekijken. Letterlijk en figuurlijk.

Stacks Image 148
Een van de mooiste dingen van wielrennen is, of het nu mannen of vrouwen wielrennen is, is dat je ze ongeveer bijna kunt aanraken. Zo dichtbij kan en mag je komen. Dat is bij geen enkele andere sport mogelijk. Daardoor kun je ook unieke foto's maken. Een portretje van een favoriet. Bijvoorbeeld Annemiek van Vleuten. Die nu al hier in Frankrijk als de gedoodverfde kampioen wordt neer gezet. En dat zou ook wel eens zo kunnen zijn. Want ze wint zo ongeveer alles waaraan ze deelneemt. Bij gebrek aan Annemiek hierboven dan maar even een foto van Bauke Mollema. Voor de start een interview weggevend. De sfeer is voor zo relaxed en gemoedelijk. En je kunt bijna overal bijkomen. Daar doen we fotografisch ons voordeel mee.

Het fotograferen voor de start zit dan ook in mijn cursus programma. Ook een belangrijk onderdeel. Noem het sfeer opsnuiven. Zien en vastleggen wat er allemaal rond zo'n koers gaande is. Hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Het verzamelen, de bussen, de fietsen, het tour de france dorp en ga zo maar door.
Stacks Image 152

Veel dichterbij dan dit kun je niet komen bij Chris Froome. Alleen rijdt hij de vrouwen Tour. niet. Dus in dit geval dan Annemiek van Vleuten ,Marianne Vos of topsprinter Wiebes.

Het les programma:
Zondag 23 juli Pébru:
Je moet op zaterdag aankomen en ten minste een basis cursus hebben gevolgd.. Zondag is wel de tour op anderhalf uur rijden al in beweging gekomen, maar de zondag besteden we aan oefenen. Oefenen op het gebruik van auto focus bij snel bewegende onderwerpen. Zoals de wielrensters. Op welke stand doe je dat dan? En hoe? En welke scherpstelpunten moet je gebruiken. En hoeveel dan? En waarom? Kortom een hele dag van oefenen en voorbereiden. En natuurlijk kijk ik ook nog even of je belichtingen nog wel strak zijn. Ander belangrijk deel gedurende de gehele dag is hoe bereid je een belichting voor, voordat de wielrensters voorbij razen.
Maandag 24 juli Clermont Ferrand - Mauriac
Mauriac ligt op slechts een half uur rijden van Pébru. Omdat Mauriac niet zo'n grote plaats is is het denk ik niet raadzaam om midden in Mauriac te verblijven. Het zal snel vollopen en het fotograferen erg lastig maken. Ik ken Mauriac goed. Het is denk ik vrij klein voor een gigantische Tour finish. Normaal doe ik op een eerste dag dat we de tour bezoeken wel een programma waarbij we in de stad de reclame caravane, de wielrensters en de mensen langs de kant uitgebreid kunnen fotograferen. Want vaak moet je al drie uur van tevoren aanwezig zijn. Tijd die je makkelijk doorkomt. Als je je gaat verbazen over alles wat je ziet en wat je meemaakt. Met de camera inde hand uiteraard. Dus in principe kiezen we een plekje in Mauriac. Dat wordt dus plekje bezetten en vasthouden.
Stacks Image 162
Dinsdag 25 juli Collonges la Rouges - Montignax Lascaux
Collonges la Rouges is de startplaats. Dat ligt op 30 minuten afstand van Pébru. Ik ga het gehele parcours verkennen per motor en ga een mooie plek uitzoeken. Ik kijk dan naar een plek waar we relatief rustig kunnen fotograferen, maar ook een mooie achtergrond als decor kunnen hebben voor onze foto's. Deze dag zullen we dus echt op het wielrennen. Daarvoor komt er een reclame caravan langs en hebben we uren de tijd om al die rare Franse toeschouwers te aanschouwen en te fotograferen. Het is zowat een wetenschappelijk menselijk gedrag studie. Deze week is echt niet alleen maar fietsende dames fotograferen. Het is zoveel meer.
Stacks Image 172
Stacks Image 174
Stacks Image 176

Allemaal hebberig voor de volgende lading…..

De buit verzamelen, En geloof me, het is nooit genoeg.

En Jeanne hield helemaal niet van worstjes…

Woensdag 27 juli Cahors - Rodez
Vandaag vroeg opstaan want we gaan voor de start in Cahors Fotograferen. Dat is wel een eind rijden. De finish is namelijk dichterbij Pebru dan de start. Voor de start van een etappe is er namelijk heel veel te zien, mee te maken en te fotograferen. Het tekenen van de wielrensters bij de start, het verzamelen, de ploegbussen, de volgwagens, al het publiek en ga zo maar door. Voor de start is ook iets heel anders dan aan het einde bij de finish Dan vertrekt iedere renster het liefst zo snel mogelijk, want dan zijn ze moe.

Ik heb nog een plan om na de start van de rensters naar een mooie beklimming net voor de finish te rijden. Een plek in de beklimming waarbij ik bijna zeker ben dat Annemieke van Vleuten zal proberen aan te vallen. Een mooie klim van 7.1%. Daar gaat ze het verschil maken! Maar dat is voor mij voor alsnog een kwestie van rekenen of dat haalbaar is. Want ook daar moet je drie uur van tevoren aanwezig zijn anders kom je het parcours niet meer op. Gelukkig heb ik veel ervaring met de Tour de France en weet dat je het parcours ook van de zijkant kunt benaderen. Dan kun je nog overal bijkomen. Dart moet ik nog uitzoeken en bestuderen. Letterlijk en figuurlijk. Alle kleine weggetjes bestuderen en van tevoren in de navigatie invoeren als zijnde wegen waarover ik heen moet rijden omdat je anders niet op de gewenste plek uitkomt.
Stacks Image 190

Het parcours van dag vier van de cursus. Bij de start fotograferen en misschien ook bij Cote de Laverinne.

Als het lukt om het zo te doen zoals ik hierboven heb omschreven dan wordt het een superlange dag. Dan gaan we 's avonds niet meer de foto's bespreken. Want ook dat doen we uiteraard iedere dag. Alles wat we gaan doen wordt ook nabesproken zoals jullie van mij gewend zijn. Maar de woensdag zal zeer waarschijnlijk zo lang worden dat ik jullie dat niet meer kan aandoen.

Die bespreken we dan op donderdag met koffie en misschien wel een lekkere taart en een afsluitende lunch.
Wat heb je nodig voor de Tour de feminien 2023 cursus?
Dit is een beetje moeilijk aan te geven daar we nu nog niet weten wat we precies gaan doen gedurende de week. Onderstaand lijstje geeft een beetje een houvast.
  • Systeem camera/ spiegelreflex camera
  • Zeker weten dat je een Tele objectief nog hebt
  • Een groothoek objectief zul je ook vaak nodig hebben
  • Statief voor je camera
  • Als je wilt gaan flitsen, het kan, ik heb dit al jaren gedaan, dan ook je flits spullen meenemen. Let op: dit is een vak apart.
  • Neem een draagbaar stoeltje mee, of een rolkoffer waarop je kan zitten.
  • Een thermotas of iets dergelijks. De temperaturen zullen hoog zijn. Voor het koel houden van de lunch door ons gemaakt en je eventuele drankjes die je zelf meeneemt.
  • Een petje of een hoedje, al hoewel de reclame caravan er ook genoeg uit de auto's gooit.

De Tour de feminin 2023 prijs is 650 euro. Dit is inclusief lunch, exclusief verblijf kosten.
Maximaal aantal deelnemers is vier cursisten.

Hier kun je informatie aanvragen voor het volgen van de Tour de France Feminin 2023 cursus.
Verzend mail voor vragen of opgeven voor cursus 

 
Annuleringsvoorwaarden
De annuleringsvoorwaarden die wij hanteren zijn als volgt:
 
De cursist heeft het recht de geboekte cursus per aangetekende brief te annuleren. Afhankelijk van het aantal dagen voor aanvang
van de cursus er wordt geannuleerd zijn hiervoor de volgende bedragen verschuldigd:
 
A) Bij annulering tot 56 dagen voor geboekte cursus datum 20% van het cursus bedrag
B) Bij annulering van 56 tot 28 dagen voor geboekte cursus datum 50% van het cursus bedrag
C) Bij annulering van 28 tot 14 dagen voor geboekte cursus datum 75% van het cursus bedrag
D) Bij annulering vanaf 14 dagen voor geboekte cursus datum 100% van het cursus bedrag
 
P&B behouden zich het recht om de cursus bij onvoldoende deelname tot uiterlijk 21 dagen voor aanvang te annuleren. Wij stellen je alternatieve mogelijkheden voor.

Enkele cursisten foto's van voorgaande Tour de france cursussen:

Stacks Image 136
Stacks Image 204
Stacks Image 206
Stacks Image 208
Stacks Image 210
Stacks Image 212
Stacks Image 214
Stacks Image 216
Stacks Image 218