Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Op 10.000 iso fotograferen

Waarom? Omdat het kan! Althans dat moet nog even blijken. Al jaren zijn er camera's die het kunnen maar ik gebruik het eigenlijk nooit. Dat je niet bang voor hoge iso waarden hoeft te zijn dat weet ik ook al jaren. Mits je goed belicht en dan bedoel ik echt goed is het ruis niveau minimaal. En met goed belichten bedoel ik dan ook echt goed belichten. Voor velen helaas een probleem. Dan wordt ruis cht wel zichtbaar en dan denkt men dat het niet een goed idee is om met hoge iso waarden te fotograferen.

Over het algemeen kom ik ook niet verder dan 4000 iso als ik een keer 's avonds rugby ga fotograferen. Of bij de wieler zesdaagse sta in Rotterdam Ahoy. Dan heb je het echt wel nodig en ook dan zien de resultaten er spectaculair goed uit. Maar hoe zou dat zijn op 10.000 iso? Er is maar één manier om er achter te komen en dat is een keer uitproberen.
Stacks Image 7

Nikon Z6: 10.000 Iso, F/4 met de 24-70mm S lens, VR aan, 0,1 sec uit de hand.

Op zich slaat de foto helemaal nergens op. Ik had gewoon mijn statief bij mij en kon dezelfde foto ook makkelijk maken op 100 ISO. De Z6 heb ik echter nog niet zo lang en ik wil gewoon ontdekken wat de camera wel of niet kan. Misschien wordt het wel bagger? En misschien ook niet. Op het moment dat je jezelf dit afvraagt rest je nog maar één ding te doen. Gewoon gaan maken. Bovenstaande foto zegt nog niet zoveel. Ja, het ziet er keurig uit, Dit echter zo op een website beoordelen is niet de juiste manier. Ik moet croppen in de foto om jullie de reisniveaus te laten zien.
Stacks Image 13
Dit is een stevige crop in de foto. Het ziet er verbazing wekkend goed uit. Ook nu zie je geen ruis of vervelende kleurenruis. het ziet er gewoon goed uit. Het voordeel van een Full frame camera met niet al teveel pixels zoals de Nikon Z6. Hoe groter de pixel des te makkelijker vangt de beeldsensor het licht op. Meer pixels of een kleinere beeldsensor zal op dit soort belachelijk hoge ISO waarden eerder afhaken. Ik ga je echter nog een foto laten zien. Nog verder ingepropt.
Stacks Image 17
Hoeveel procent dit nog is van de originele foto weet ik niet. Maar je ziet wel wat je ziet. Ja het begint wat grover te worden. Er zijn wat friemeltjes en onregelmatigheden zichtbaar. Ik vind het echter indrukk wekkend. Belachelijk goed gewoon. Test geslaagd. Ik weet weer wat meer over mijn nieuwe camera. Stel dat ik het nog een keer echt nodig heb 10.000 iso dan weet ik nu dat ik het zou kunnen gebruiken.