Digitale Fotografie Vakantie

Groepsfoto 62 personen maken

Groepsfoto 62 personen

Aan alles komt een keer een einde. Nog meer mensen op de foto en nog meer en toen nog meer. Op een gegeven moment is het eigenlijk niet leuk meer. Ik hou van simpele fotografie. Het liefst gewoon met één persoon. Dan kan ik er echt iets moois van maken. Een goede en echt mooie foto is voor mij altijd een eenvoudige foto. Maar als het bruidspaar aan mij vraagt of ik een foto kan maken met alle gasten erop? Dan kan ik geen nee zeggen. De klant is koning. Maar dan moest ik de foto wel maken zoals ik het altijd doe, was de vraag. Want we vallen op je manier van fotograferen. Hoeveel mensen zijn het dan vroeg ik? Nou een stuk of 60. Oef, puf, hijg……..Koude rillingen over de rug.

Dat gaat lastig worden. Of ik nu zes of zeven flitsers heb dat maakt dan ook niet meer uit. 60 mensen is gewoon teveel voor het gene wat ik aankan ten aanzien van de hoeveelheid flitslicht. Ik ben geen Joe McNally die zijn sponsor van dat moment even een belletje geeft en er komt een vrachtwagentje met flitsers aan. Met een sponsor is het makkelijk. Misschien moet ik maar eens contact op gaan nemen met Godox. Mijn laatste foto in dit verhaal zie ik niemand maken met Godox flitsers. Wie weet kan ik een goed uithangbord zijn?
Babs moest van mij snel gaan staan ( als stand-in voor het bruidspaar) enik had daar al heel veel licht neergezet. Om precies te zijn:

1x AD600 Pro met een 90 cm softbox
2x AD300 Pro met 60 cm softboxjes

1200 wat seconden tezamen om nu Babs alleen , maar later het bruidspaar extra goed en mooi in het licht te zetten. Zei zijn het middelpunt van de dag dus dan moeten ze ook het meeste licht krijgen. Wetende dat ik nooit 62 mensen met 6 of 7 flitsers kon verlichten. Op een grijze dag misschien nog wel, maar de koperen ploert stond hoog aan de hemel. En dan ook nog eens met de zon mee fotograferen. Hiep hiep hoera. Waarom hebben ze die kerk een paar honderd jaar geleden niet precies andersom gebouwd? En het bruidspaar wilde perse de kerk op de achtergrond hebben. En wederom: de klant is koning.

Hierboven zie je Babs nog een beetje ongelukkig op de foto staan. Het was mijn allereerste testfoto. En ik had gelijk de intensiteit van het licht goed. Mazzeltje. 1200 watt seconde bleek genoeg te zijn.
Hierboven zie je de opstelling van de drie hoofdflitsers voor het bruidspaar. 1200 watt seconde verdeeld over drie flitsers. Naast elkaar aan één kant geplaatst uiteraard. Licht komt altijd maar van één kant. Net zoals in de natuur. En met softboxen want ik wel mooi zacht licht van studio kwaliteit creëren op het bruidspaar. Voor minder doe ik het niet. Ook buiten kun je studiokwaliteit licht hebben. Op deze manier dus, onder andere. Er zijn meerdere manieren.

Voor de overblijvend 60 andere mensen zie je als je goed kijkt ook al de flitsers staan. Links en rechts achterin staan twee kale (kaal omdat iedere licht vormer teveel licht zou hebben tegen gehouden) Godox AD200 Pro flitsers. De rechter klopt niet volgens mijn eigen licht theorie. In dit geval moest ik wel, geen keuze. Eigenlijk moet die rechter flitser ook links staan. maar over zo'n grote afstand doet zo'n flitser helemaal niks meer. Ik had geen andere keuze dan rechts plaatsen. Over de as heen, maar goed, dat moet dan maar een keer. De gasten achter het bruidspaar wilde ik egaal verlicht hebben.

Overigens zie in de foto hierboven al goed hoe de kerkmuren verlicht zijn door mijn twee AD200 flitsers. De muren zijn duidelijk lichter. Maar wat als er mensen gaan staan? Is het dan niet teveel of te weinig flitslicht? Om dat ook al een beetje te kunnen checken even twee achtergebleven gasten gevraagd om op die plek te gaan staan.
Okay, dat zou moeten kunnen of misschien wel precies goed zijn. We gaan het zien als zometeen iedereen terugkomt uit de kerk. Dan is alles toch altijd net even wat anders dan dat je voorbereid hebt. De kerk ceremonie is afgelopen en iedereen komt naar buiten. Binnen drie kwartier alles opgezet buiten en voorbereid en nu maar hopen dat wat ik voorbereid hebt ook klopt. Gelijk iedereen opvangen en direct naar de plaatsen dirigeren. Geen tijd te verliezen. Ik had 5 minuten om de foto te maken! De bruidegom had een strak Excel schema waarin van minuut tot minuut omschreven stond wat er moest gaan gebeuren. Lekker dan!!!! Heb ik weer, maar goed dat was zijn manier om een beetje grip de dag te houden. Dan wordt het nog belangrijker dat iedereen direct naar mij en Babs luistert Ik ben in deze iets dwingender richting de mensen. De foto moet hoe dan ook goed zijn. Liefst nog veel beter dan goed.
Nadat ik de eerst schifting heb gedaan van de mensen in de achtergrond kan Babs ermee verder gaan. Ik kruip dan weer achter de camera. De enige plek waar je dingen echt kunt bekijken en beoordelen. Twee groepen van gasten links en rechts van het bruidspaar. Babs sorteert op lengte, kleur kleding en nog meer van dit soort kenmerken. Ik sta inmiddels alweer testfoto's te maken. Iedereen is nog bezig, maar dit is het perfecte moment om alles nog even te controleren en eventueel te veranderen. iets meer en minder licht moet je dan aan denken. Hoger, lager, breder. Maar het stond op enkele details na al goed. De voorebereiding was dus goed geweest, maar op dit moment weet ik het dan pas echt zeker. Vanaf dat moment kan ik gaan ontspannen. En dan drie vier minuten echt fotograferen. waarbij het meest van mijn aandacht uitgaat naar het bruidspaar. Die moeten er natuurlijk het allerbeste erop staan. En dan let je op ook stand handen, voeten en gezicht uitdrukkingen. Het licht en belichting en de verhouding flitslicht en daglicht in de foto moet dan al goed zijn. Maar je kan het zien in de foto. Af en toe kwam er een wolk overheen. En dan klopt ineens niets meer. Maar deze drie a vier minuten had ik mazzel. Geen wijziging in omstandigheden. Lekker.

En dan zie je hieronder het eindresultaat. 62 man op de foto met veel te weinig flitsers in veel te zonnige omstandigheden. Het kan wel. Don't try this at home. Dit was wel een heel erg lastige om te maken wist ik van tevoren. Maar eigenlijk ging het iets makkelijker dan ik verwacht had.

De uiteindelijke foto. En uiteraard zonder Photoshop gefrummel. Gewoon schieten zoals je hem wilt maken.