Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Het raam van Coco Chanel

Gisteren verbaasde ik mij over iets waar naar later bleek een zeer bekend iemand zich heel lang geleden ook over heeft verwonderd.

Ik was op pad met de motor gegaan om een kerk te checken inclusief een klooster wat geheel gerenoveerd moet gaan worden. En wat waarschijnlijk een foto opdracht voor mij gaat worden. Zoiets als voor- en na restauratie. Dus voordat het zover is ben ik alvast gaan kijken om te weten waarover ik straks praat, hoeveel werk het zal zijn en wat eventuele problemen zouden kunnen zijn tijdens het fotograferen. Niet dat ik daar aankom en ineens voor voldongen feiten sta die ik niet voorzien had.

En daarnaast was het ook een lekker ritje op de motor, op de eerste dag dat we ons weer vrij mochten verplaatsten in geheel Frankrijk. Lekker! En zo kwam ik aan in Aubazine. Een klein typisch Frans dorpje in de Corrèze.
Stacks Image 95
Kerk en klooster worden eerdaags gerenoveerd. Hierboven zie je een beiden. Het klooster met nog 2 zusters of monniken kon ik niet in. Wel de kerk. Ik was aangenaam verrast. Ik heb inmiddels best wel een aantal kerken gezien in de Corrèze, maar dit is een van de mooiere. Ik liep er een beetje rond als toerist en ineens zag ik een mooi hoekje waar al het mooie wel geconcentreerd leek. En daar maakte ik wat serieuzer en betere foto's van. Iets meer aandacht aan besteed. Ook al moest dat donker hoekje wel op 5000 IS). Hmmmm, dat weet ik alvast voor als ik daar echt moet gaan fotograferen. Flitsers moeten dus mee als ik kwaliteit wil leveren. Maar daar gaat het nu niet over. Nee, ineens zie ik een prachtig hoekje met raam.
Stacks Image 21

Mooie lichtval van buiten naar binnen. Leuk om hier straks aan de slag te kunnen gaan.

Stacks Image 115
Een raam aan de andere kant in een klein nisje. Zo mooi. En wat bleek later na thuiskomst en even Googelen op Aubazine en kerk met klooster……

Garbrielle Chasnel ? Wie? Had ook 6 jaar lang naar deze ramen gekeken. Dat wist ik niet. Na de dood van haar moeder (1895) werd ze door haar vader in een klooster in Aubazine geplaatst waar ze bleef tot ze 18 jaar oud werd. In het klooster kreeg ze haar eerste naailessen. De basis voor haar latere carrière? In ieder geval werd Gabrielle later Coco. Ook wel bekend als Coco Chanel. Nou dat hoef ik verder niet meer uit te leggen denk ik. Het allerbekendste modemerk wat er bestaat. Is begonnen qua inspiratie en bedrijfs logo in een kerk in de Corrèze.

Het logo van Coco Chanel is duidelijk te herkennen. De twee C's die door elkaar heen verstrengeld zijn komen uit de ramen van de kerk uit Aubazine. Geïnspireerd op gebrandschilderde ramen uit 1295. Wat een apart verhaal weer.

Stacks Image 122
Stacks Image 124
Ik vond dit zo frappant dat ik er een praatje bij een plaatje over moest schrijven. Omdat ik het achterliggende verhaal echt niet kende. Het idee dat iemand meer dan 100 jaar geleden op een dergelijke manier naar dezelfde ramen heeft gekeken! Als ik daar eerdaags voor het echt ga fotograferen zal ik er dan ook extra aandacht aan geven. Flitser buiten achter de ramen om ze nog beter uit te laten komen. Deel 1 van het lichtplan heb ik al. Alleen is die kerk wel erg groot! Ik heb nog een paar flitsers nodig om het mooi uit te lichten.

En zo blijkt het maar weer eens. Een goede voorbereiding is het halve werk. En het zal veel en veel meer werk zijn. Interieurs, gebouwen, kerk en klooster. Binnen en buiten. En een spectaculaire door monniken gemaakte water aanvoer van 1,8 kilometer lang zodat het klooster altijd vers water zou hebben van een nabij gelegen rivier. Ik weet nog niet hoe ik dat ga aanpakken.

Geen bijzondere foto's dit keer. Beetje snapshots, ter voorbereiding van het echt werk.
Stacks Image 128