Digitale Fotografie Vakantie

Making off: een foto zonder photoshop

Making off: foto zonder photoshop

Al een tijdje ben ik bezig met iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen. Alleen is er één probleem. Het is zo vervreemdend wat ik doe met fotograferen dat men het eigenlijk helemaal niet als zodanig herkent. Het is net als een slechte mop vertellen. Niemand lacht erom, daarna gaat je vervolgens je eigen grap uitleggen. Hele pijnlijke situatie. Ook kan ik dit verhaal betitelen als dat wanneer je veel nabewerkt dit verdovend werkt voor je creatieve geest en denkproces.

Waar ik al een tijd mee bezig ben is het onderstaande. Ik vind het geweldig leuk om te doen. Het is totaal anders dan wat je ooit gezien hebt. Sterker nog, dit heb je nog nooit gezien! Een soort schilderij aan de muur. Waarvan het perspectief als je beter kijkt niet kan kloppen. De vraag bij de kijker zou immers kunnen zijn, hoe kan het dat eten zo blijft hangen? Helaas komen veel kijkers niet tot die gedachte en voor een groot deel kan ik dat wel verklaren.
Stacks Image 95
Ik ben hier al een tijdje mee bezig en dat is alleen maar omdat het zo leuk is om te doen en te bedenken. Het heeft me echt maanden gekost om stap voor stap dit denkproces beetje bij beetje verder uit te werken en te sleten doorontwikkelen. Het komt mij ook niet aanwaaien. Ik heb er wel eens blog over inspiratie geschreven. Inspiratie krijg je alleen door hard te werken en er veel mee bezig te zijn. Nagenoeg niemand snapt het en nu moet ik dus de grap gaan uitleggen.

Je kijkt naar een bord eten met bijbehorende artikelen die tegen de muur aanhangen. Normaal gesproken zou je denken dat men zich hierover zou verwonderen. Dat men zou denken, hoe kan dat dan? Of dat kan helemaal niet wat ik zie.Dan wordt eigenlijk altijd de oplosssing gezocht in het feit dat wel gephotoshopt zal zijn. Als het niet kan dan moet er geshopt zijn. Ook omdat iedereen dat toch doet! En precies daar gaat het fout. Nabewerken is zo algemeen geworden dan alles wat men niet snapt of herkent wel uit een nabewerking zal komen. Nabwerken is eigenlijk de nieuwe standaard geworden. Nou bij mij dus niet. Mijn uitdaging is het gene mogelijk te maken wat ogenschijnlijk niet mogelijk is. Gewoon door na te denken en je hersenen te gebruiken in plaats van Photoshop erbij te pakken als het maar even lastig wordt. Nog een voorbeeld, misschien dat je het nu gaat zien.
Stacks Image 144
Een inktvis in een lijst. Kan zo als een schilderij aan de muur. Of is het een schilderij? Nee toch? Dus dan nog een stap verder als het niet geheel duidelijk is.
Stacks Image 148
Dezelfde inktvis nu met drie poten op de schilderijlijst. Half steunend voordat hij/zij het melkbad ingaat. Met hele vreemde bubbels, opspattende melken kringen van beweging. Hoe ik dat heb gedaan ga ik niet uitleggen. Verzin zelf maar wat. maar waar het wel over gaat hoe zou melk en de inktivs zo aan de muur kunnen hangen? Gezicht bedrog is waar ik handig gebruik van maak. Dat zal je duidelijk worden als ik de onderstaande werkopname laat zien waarbij mijn vrouw mij helpt met het even schoonmaken na al het gespetter en een foto opname die net niet helemaal lekker ging.
Stacks Image 229
Ik sta bovenop een ladder van bovenaf naar beneden te fotograferen. Anders kan ik nooit mijn eigen vrouw zo fotograferen terwijl ze de laatste hand legt aan schoonmaak werkzaamheden. Ik heb ook haar er niet in gezet door middel van een nabewerking.

Aha…. is dus van bovenaf fotograferen? Ja dat is de truc. Goochelaars ontmaskert! Melk kan niet tegen de muur aanhangen! Een inktvis ook niet net als een bord pasta. Melk en andere gefotografeerde artikelen zoals in de eerste foto kunnen alleen maar liggen. Dus ook ik moet mij aan dat soort zwaartekracht spelregels houden. Maar als ik mijn perspectief met de camera verander dan ziet het er ineens uit alsof het niet ligt maar hangt. Simpel he?

Geniaal? Nee, ik heb er ook een tijd over gedaan om dit te bedenken. En de simpelheid van de oplossing is wast het voor mij dan in ieder geval geniaal maakt. Omdat het zo simpel is. Zo eenvoudig. Het zit dus in het idee. Alleen dan is het wel jammer dat het grootste deel van de kijkers het niet snapt of er zich niet bewust van is.

Het maken van dit soort foto's is overigens niet echt simpel. Recht erboven komen, recht fotograferen, al je licht moet totaal anders geplaatst worden en ga zo maar door. Het maken is vaak best wel lastig, alleen al omdat je op een ladder staat, maar het idee super simpel. Ik zeg het wel vaker tijdens het lesgeven. Je eigen fantasie is je enige beperking. Dat geldt dus voor het bedenken, maken en het kijken. Van nabewerken gaat je fantasie heel erg op slot.
Stacks Image 233
Stacks Image 237
Stacks Image 242
Ja en ook de kip vloog echt in de bovenste foto van de drie. gewoon een kwestie van goed gooien en mikken. En een juiste timing van op je sluiterknop drukken. Geen draadjes, geen laagjes, geen maskers, geen dubbele opnames en dan weer steunpilaren wegpoetsen. Wat je ziet is echt. Mensen die veel aan nabwerken doen komen nooit op dit soort ideeën. Dat is het verschil tussen een echte fotograaf en een nabewerker.

Zo dit was weer een klein lesje met een in mijn ogen gave truc. Die heet gezichtsbedrog. Makkelijker kan ik het je niet maken, wel leuker. Want het is echt!!!