Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Verkiezings posters fotografie 2021

Het viel me zomaar ineens op. Ik zag vanuit Frankrijk een paar verkiezingen posters voorbij komen. En ik kreeg er direct kromme tenen van. Fotografie is belangrijk. Voor beeldvorming en communicatie. Als je dat niet goed lukt als politicus om welke reden dan ook, huur dan in ieder geval een goede fotograaf in. Je komt immers met je portret overal te hangen in heel Nederland. Dat is nogal wat.

Politiek, er is veel om te doen de laatste tijd. Goed , fout, wel of niet betrouwbaar en de beste bedoelingen van de dames en heren? Er wordt veel over gesproken en veel staat er ter discussie. Zonder hiervan een politieke discussie maken, daar hou ik mij ver van, mag ik wel stellen dat er wel het een en ander te verbeteren valt. Vooral betrouwbaarheid is tegenwoordig een groot ding geworden. Doe je ook wat je zegt?!

Hiermee hebben we dus gelijk al een aantal kernwoorden voor waaraan een goede verkiezingen foto aan zou moeten voldoen. Betrouwbaarheid, eerlijkheid, oprechtheid. Er valt voor de politici veel te winnen. Hoe doe je dat? Nou onder andere met een goede foto. Eentje waarvan je denkt: " nou die man of vrouw komt sympathie over". Ik ga eens een rondje maken langs de verschillende partijen. Ik begin met de beoogde grootste partij. Mark Rutte namens de VVD.
Stacks Image 95
Mark is hard gefotografeerd. Recht van voren. Met een flitser bovenop de camera. Recht toe, recht aan. Het is een harde foto, klopt dat? Is Mark werkelijk zo hard als dat hij hier op de foto afgebeeld staat? Ik denk dat hij veel socialer is dan dat hij lijkt. Maar in de foto komt dat er niet uit. Hij staat er anders op dan dat hij is. De kritiek is toch dat hij iedere keer van mening veranderd? Hoezo staat hij hier dan hard, recht toe recht aan op de foto?

Het is een onpersoonlijke en niet charmante foto geworden waar duidelijk geen tijd aan besteed is. Het mocht ook niets kosten kennelijk. Kijk ook eens naar de duidelijk erin geshopte schaduw. Ook al hard. Wil je zo de verkiezingen winnen? Een van de slechtste foto's die ik ga bespreken. En dat voor momenteel in de peilingen grootste partij. Het is verbazingwekkend. Misschien toe druk met andere dingen? Of een slecht team achter zich die er niet over nadenken? Onbegrijpelijk dit, hoe dan ook!
Stacks Image 13
Wopke van het CDA is misschien nog wel slechter. Of hebben CDA en de VVD dezelfde fotograaf ingehuurd voor dit spoed klusje? De foto's lijken verdacht veel op elkaar. Net zo slecht en… tja ook het CDA geeft kennelijk niets om goede fotografie. Opvallend omdat ook deze meneer niet echt onbesproken is. Met rare acties en fratsen. Binnen en buiten de partij. Ik denk dat Pieter opzicht hier ook wel kromme tenen van krijgt.

Ik kijk naar een harde en sluwe man. Aan een vos doet deze foto mij denken. Als ik de politieke arena volg en bekijk de laatste tijd dan bekruipt mij het gevoel dat deze meneer wel heel erg graag wil scoren. KLM, support, broedermoord binnen zijn eigen partij en ondanks zijn redelijke saaie uiterlijk kent hij toch best wel een popie jopie gedrag. Hij wil zo graag bij de grote jongens horen. Hugo weet er inmiddels alles van. En ja Hugo die missen we. Waarschijnlijk zou het een foto van zijn schoenen zijn geworden. Hey stop, wat een flauwe opmerking Patrick.
Stacks Image 21
Dan maar even naar de beste verkiezingen foto die ik ben tegengekomen. van Staaij van het SGP. Prima portret foto. waar duidelijk tijd en aandacht is aan besteed. Lampje, voor de kijker van rechts, had voor mij niet gehoeven, maar het is een goede portret foto. Zonder flitser van rechts was de nadruk nog meer kom en te liggen op de belichte kant van van Staaij, zijn natuurlijk gezicht zijde. Deze meneer neem ik serieus als ik naar de foto kijk. Alles klopt.

Ik zie een degelijke en betrouwbare man. Dat ik niet of nooit op hem zal stemmen is een ander verhaal. Maar ik bekijk de foto's puur fotografisch. En deze foto geeft mij het meest vertrouwen en sympathie.
Stacks Image 43
Verder in Christelijk hoek vind ik de Christen Unie met Gertjan Segers. Is okay, kan er mee door. Naturel buiten gefotografeerd. Een echt lekker sfeer zit er niet in, maar het kan ook geen kwaad deze foto. Komt wel sympathiek over op deze manier.

Afgaande op de foto zou ik op hem kunnen stemmen. Een vriendelijke teddybeer. Kan nooit kwaad. Staat ook wel aardig in een lijn hoe Segers zich altijd naar Nederland toe zich presenteert. De fotografie klopt dus heel aardig.
Stacks Image 47
Mevrouw Ploumen van de PVDA. Op zich een technisch redelijke foto. Ze komt wel sympathiek over al hoewel de natuurlijkheid van de lach niet echt overhoud. Er is echter nog iets veel belangrijker fout aan deze foto.

Jemig wat is die foto ongelofelijk koud! De witbalans is veel te koud. Staat veel te laag. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een partij die door de jaren heen zoveel heeft verloren? Dat moet toch warmte en een veilig nest gevoel uitstralen? Nee ze hebben gekozen voor een koude foto. Onbegrijpelijk. Ja, het is beter dan de foto van het CDA en de VVD, maar het is nog steeds koud. Oeps, heel groot foutje PVDA. 500 K witbalans omhoog en jullie hebben zomaar een hele hoop stemmen erbij omdat de sfeer dan wel klopt. Jullie politici worden nu toch ook wekenlang getraind om straks zo goed mogelijk de debatten uit te kunnen voeren? Is er dan niemand binnen de PVDA die denkt, goh misschien moet de foto ook iets meer warmte uitstralen? Je bent welkom als kiezer. Dit is een soort koelkast foto.

Een warme Limburgse dame met een rode partij die koud gefotografeerd wordt. Dan ben je ook als fotograaf toch een koekenbakker. Dan heb je je niet echt in je onderwerp verdiept. Of je beheerst je techniek niet als fotograaf.
Stacks Image 99
Ondanks dat ik mij politiek niet wil uitspreken kan ik wel zeggen dat de PVV zeker niet mijn partij is. Maar… de foto is wel heel erg sterk. Hij straalt kracht en zelfs vertrouwen uit. Betrouwbaarheid ook. OPf dat ook zo is, is een ander verhaal. Er is hoe dan ook tijd en aandacht aan besteed. 3 lampjes. 1 van linksvoor ( AB licht). 1x C licht om zijn zeer bekende kapsel er goed uit te laten komen (erg logisch gefotografeerd). En 1x een BC licht schuin van links achter. En dan krijg je een oortje in het licht en de het andere zichtbare oor keurig in de schaduw. Goed fotografie met iets teveel flitsers gebruikt. En iets te hard. Kijk eens naar het contrast aan de donker kant. Daar is wat fout gegaan. maar misschien is dit wel bewust zo gedaan. De PVV staat niet bekend om haar zachtheid.
Stacks Image 101
Thierry Baudet, weiger ik te bespreken. Hiermee spreek ik mij dus toch politiek uit, maar er zijn grenzen. Deze mafkees verdient geen aandacht.

Dan liever dit duo van Denk. Ze schijnen al een tijdje met elkaar overhoop te liggen en dat zie je terug in deze foto. Ze staan immers met de rug naar elkaar toe gedraaid. Dat is niet zo slim als je eenheid binnen de partij wil benadrukken. Hoezo staan ze met de rug naar elkaar toe? Gesloten houding! Hoezo staan ze met de armen over elkaar? Alweer een gesloten houding! Daar is niet goed over nagedacht. Die informatie sla jij als kijker onbewust op.

Ze kunnen zelfs (denk ik) zo slecht met elkaar overweg dat de twee afzonderlijk van elkaar gefotografeerd zijn. Azarkan links heeft een lager contrast in zich dan Kuzu rechts. Dat is fout gegaan in de montage.

De lichten die staan opgesteld komen van alle kanten. Links en rechts. Toch is bij Kuzu de linker wang lichter (voor de kijker) dan de linkerwang van Azarkan. Die als ze samen waren gefotografeerd veel lichter bij het licht had gestaan. Kortom niet goed goed gefotografeerd. En tijdens het het photoshoppen is het helemaal mis gegaan. Verschil in contrasten en de lichten die we zien kunnen helemaal niet. De rechterkant (voor de kijker) van Kuzu is ook veel lichter dan die van Azarkan. Kortom er gaat veel mis in deze relatief eenvoudige foto. Waarom niet gewoon met een open houding naar elkaar toe gefotografeerd? Hoezo met de rug naar elkaar toe?

Niet goed. Willen denk ik niet winnen of groter worden als partij. En al zeker geen eenheid uitstralen.
Stacks Image 105
Een engeltje op aarde! Sigrid Kaag van D66. Je zou er haast vrolijk van worden. Ware het niet dat deze zwaar overbelichte foto een wel heel erg hoog Alice in Wonderland gehalte heeft. En als ik één ding niet geloof bij mevrouw Kaag is dat ze Alice in Wonderland is. Ze is een carrière politicus.

De foto is erg blond gefotografeerd, letterlijk en figuurlijk, en dat doet wonderen tegen rimpels. Die mevrouw Kaag misschien liever niet zo prominent in beeld wil zien. Dat zou kunnen betekenen dat er over deze foto nagedacht is.

Maar het gaat in de politiek toch over betrouwbaarheid en laten zien wie je werkelijk bent en wat men van je mag verwachten als kiezer. Ik kjjk naar een foto waarbij ze graag 20 jaar jonger wilt lijken. Onschuldig, licht gevend en bijna naïef misschien wel. Dat is wat ik zie als ik naar de foto kijk. Nou weet ik dat deze mevrouw een ongelofelijk lange diplomatieke ervaring heeft. Stap voor stap zorgvuldig opgebouwd. Ze moet inmiddels wel een politiek zwaar gewicht zijn gezien haar ervaring die weet waar Abraham de mosterd haalt. En je dan toch als engeltje laten fotograferen. Het beeld is dus belangrijker dan de werkelijkheid. Het niet laten zien van de rimpels was belangrijker dan de betrouwbaarheid. Beeld boven werkelijkheid. En dan zo'n belachelijk lichte foto. Het had ook een foto van de Jehova's kunnen zijn. Die doen ook altijd iets met licht.

Je kunt trouwens ook nog zien dat er een behoorlijk reflectiescherm aan de voorkant van mevrouw Kaag is gebruikt. Komt van iets te laag, maar okay. Dat gezicht moet hoe dan ook zo vlak mogelijk op de foto komen. Stem voor nieuwe leiderschap met iemand zonder rimpels. Mmmmm rare boodschap. Toch niet zo goed over nagedacht. Want rimpels staan voor ervaring en wijsheid. Gemiste kans.
Wat je er ook van denkt of vind, politiek is een vak en vaak ben je als politicus tegenwoordig in een niet te benijden positie. Ik heb geen medelijden met ze, ze hebben er zelf voor gekozen. Ambities, geldingsdrang, doet ze er denk ik toe besluiten om een dergelijke carrière te ambiëren. Prima.

Maar je ziet ook dat er nog heel veel fout gaat en soms ook goed gaat. Maar meer het eerste.

Kees van Staay is met afstand fotografisch bekeken, de meest serieuze en betrouwbare man. Ook geeft de SGP graag een paar centen uit aan goede fotografie. Prima Kees. Eindelijk iemand die snapt dat kwaliteit geld kost.

Ik zou dus haast zeggen mijn stem advies is SGP. Nou… toch maar niet. Ze hebben weer wat andere rafeltjes aan zich hangen, maar fotografisch gezien ben je het best uit bij de SGP. Die (fotografische) verkiezing hebben ze gewonnen. De SGP, de partij voor fotografie! Haha…

En nog één keer voor alle duidelijkheid. Niets van wat ik hierboven beschrijf zegt ook maar iets over mijn politieke voorkeur. Voordat we daar gezeur over krijgen. Ik woon niet meer in Nederland dus stem ik ook niet mee. Geheel principieel. En waar ik wel woon en belasting betaal, mag ik niet stemmen. Hoe raar is dat?

Alles bij elkaar had ik deze blok ook kunnen noemen:

Politiek geeft geen bal om de culturele sector.
Politiek is in beeldend opzicht nog erg amateuristisch.
Politieke beleidsteams doen te weinig aan beeldvorming. Niet in beeld zelf in ieder geval.

Enfin de strekking is denk ik wel duidelijk. Er valt op fotografisch gebied nog heel erg veel te winnen binnen de politiek.