Digitale Fotografie Vakantie

Reacties cursisten 2013

Reacties cursisten 2013

Reactie privé cursus oktober 2013

Een jaar geleden kwam ik voor het eerst in Pébru, vrouw van 42 jaar, Kunstacademie en Psychologie studie achter de rug, en nu eigenares van een dameskleding winkel "Kunst van het kleden" in Eindhoven. Mooie foto's wilde ik kunnen maken, van klanten, kleding en gave dingen in het algemeen. Foto's voor op de website en mijn Facebook pagina.

Opgegroeid in de analoge tijd, waarbij mijn uren in de doka mijn grijstonen bepaalde, liep ik op tegen de berg die digitale fotografie heette. 

Beginnen bij de basiscursus, al weet je al veel, je weet nog niets kwam ik achter. Op advies van Patrick een Nikon D7000 gekocht, want ik ging er veel mee werken en fotografie ook professioneel inzetten. Een wereld ging er voor mij open. Wat een feest. Wat je allemaal met dat ding kan! Alles wat hij uitlegde nam ik op als een spons. Er was zo veel meer dan ik ooit geweten had! Daarbij bivakkeerde ik op een prachtige camping met de meest smaakvol aangeklede plekken, door Babs, die vroeger professioneel binnenhuisarchitecte was! Dat is te zien want alles is esthetisch verantwoord! Een lust voor het oog en voor de camera ook natuurlijk! 

Na een week was ik niet meer te stoppen! Ik wilde meer weten, ook leren flitsen, mooier licht neer gaan zetten en alles wat daarmee samen hing. Het mocht niet, want ik moest eerst oefenen met de kennis die ik in de eerste week had opgedaan. Balen maar achteraf wel begrijpelijk. Op je camera zitten zo veel knoppen en mogelijkheden en die moet je gewoon feilloos leren vinden, wil je er echt lekker mee kunnen werken. En dat kost gewoon tijd en veel oefening. Dat had ik nog te weinig gehad. Dus na een maand hard werken mocht ik op vervolg cursus komen. Weer super veel geleerd. Heerlijk, dingen leren!

Nu een jaar verder heb ik eigenlijk bijna alles onder de knie gekregen. Een paar keer per week, soms dagelijks oefenen zorgde er voor dat ik alles snel wist te vinden. Lezen op Patricks website, leren van de reacties op foto's van anderen op Flickr. Maar toch liep ik nog tegen dingen aan. Soms kwam ik er niet helemaal uit, vooral met het flitsen en ik had nog niet helemaal het zelfvertrouwen dat ik het altijd goed deed. Nu wilde ik voor een prive cursus naar Frankrijk gaan maar dat werd een redelijk ingewikkeld verhaal. Toen kreeg ik het aanbod drie dagen cursus bij mij in Eindhoven, omdat Patrick toch in de buurt was, bij de winkel waar het meeste altijd plaats moest vinden! Dat was een buitenkans voor mij die ik aangreep! Ik leerde met meerdere flitsers werken en nog beter keuzes te maken met het plaatsen van het licht. Rust bewaren, ritmisch werken, zelfvertrouwen hebben dat ik het kan! Leren lezen en schrijven met je camera en flitser en een nieuwe beste vriend, mijn flitser! ;-)

Dank je wel Patrick, dat je me dit hebt gegeven. Je bent de beste leraar die ik ooit gehad heb en ik zal je, aan iedereen die het maar horen wil, aanraden. Een gedreven persoonlijkheid die geen genoegen neemt met half werk, en het mensen écht wil leren, bijna belangeloos, behalve de lol die hij daar meestal zelf in heeft en een kleine vergoeding om zijn gezin te kunnen onderhouden. De camping van Babs is ook een unicum, met sfeer, mooie uitzichtjes, natuur, ruimte, water, prachtig ingerichte mini huisjes, smaakvolle details en een heerlijke buitenkeuken. Kortom, pak je camera en ga het eindelijk leren. Niet gaan is een gemiste kans! Sta open voor nieuwe inzichten!

"If you are not willig to learn, no one can help you, If you are determined to learn, no one can stop you!"

Mariken Rakestraw 
Stacks Image 644
Reactie basis cursus oktober 2013

Review basiscursus digitale fotografie:
Mijn studie liep bijna ten einde en ik was van plan mijn oude hobby weer op te pakken, het fotograferen. Mijn eerste digitale spiegelreflexcamera en toebehoren aangekocht en een cursusje gevolgd. Totaal niet wat ik ervan verwachte. Ik was op zoek naar meer inhoud. Een echte fotografie opleiding ging me te ver, ik wilde immers geen fotograaf worden, maar enkel goed kunnen fotograferen. Via google kwam ik de site van Patrick tegen. De informatie op de site was geheel naar mijn behoefte, precies wat ik zocht, Pure Photography!. Al lezende kwam Patrick daarbij op mij over als recht door zee, no nonsens, direct en to-the-point. Dit heb ik ook als zodanig ervaren tijdens de basiscursus digitale fotografie, precies zoals ik verwachtte.

De cursusdagen waren intensief maar vooral leerzaam, soms improviseren, maar vooral elke keer weer de juiste volgorde van stappen doorlopen om te komen tot de “perfecte foto”. De eerste dag veel theorie, soms even de logica kwijt, maar door veel te herhalen kwam dit uiteindelijk goed uit de verf. Tijdens de volgende cursusdagen hebben we vooral veel theorie in praktijk gebracht. Gemaakte foto’s werden uitgebreid besproken, zodat de cursisten ook duidelijk van elkaars werk konden leren. Tussendoor werden we verwend met heerlijke middaghapjes, gemaakt door Babs.

Alle in deze basiscursus behandelde items waren voor mij interessant en nuttig, kon er gewoon geen genoeg van krijgen! De manier waarop Patrick doceert spreekt me enorm aan; de combinatie theorie/praktijk waarbij je telkens weer geconfronteerd werd met datgene wat je goed doet of waar je verbeterpunten liggen. Hierin werd elke keer weer precies duidelijk waarom het volgen van Patrick’s theorieën zo belangrijk is.

Met mijn medecursisten de drie heren Klaas, Joop en Cor en onze “buren” Astrid en Marc was het erg gezellig, hebben we veel van elkaar geleerd, en veel gelachen. Tijdens de cursus kwam in mijn verband steeds de term balhoofd terug. Enerzijds vanwege het grote balhoofd op mijn statief, (zelfs Patrick was hiervan onder de indruk en werd bijna door hem geconfisqueerd! ;-) en anderzijds vanwege mijn typisch moeilijk te fotograferen portret .
“Time flies when you’re having fun”. De dagen vlogen voorbij. Een vervolg op deze basiscursus is voor mij daarom een vanzelfsprekendheid.
Patrick en Babs, bedankt voor deze mooie ervaring!

Share a Coke with…… Bas
Reactie basis cursus oktober 2013

Voor ons alle drie geldt: een welgemeend hartelijk dank voor de fijne, gezellige en vooral leerzame week die wij met 6 cursisten hebben meegemaakt in Pebru. Een cursus waar ik bij toeval terecht kwam omdat ik zocht naar een cursus van Stefan Vanfleteren. Zijn naam stond in de website van Patrick. 

De tekst van de website van Patrick maakte mij gelijk enthousiast. Mijn twee fotovrienden, Klaas en Joop, werden ook gelijk enthousiast. Onze behoefte was: leren fotograferen opdat je het maximale uit je camera kunt halen. Welke techniek is er nodig om een spannende en aansprekende compositie te maken. 
Wij zijn volledig aan onze trekken gekomen. De cursus was gedegen van opzet en geheel passend binnen moderne leertheorieÄ“n. Informatieoverdracht, oefenen, reflectie d. m.v. nabespreken, opnieuw theorie, oefenen e.d. Er is hard gewerkt. Ik Wij leerden veel over belichting, (diafragma, sluitertijd, en iso) in de vorm van belichtingstrapjes. Ook het gebruik van het histogram om de belichting bij te stellen en het experimenteren met verandering van de handmatige witbalans waren een belangrijk winstpunt in de manier van fotograferen. Dit waren slechts enkele hoofdpunten. Daarnaast kwamen allerlei zaken over het fotograferen, over camera's statieven. p.c.'s etc, etc aan de orde. Te veel om op te noemen maar daarom niet minder relevant voor de dagelijkse fotografiepraktijk. 

Wij zijn met een goed gevulde rugzak met fotografie-kennis, met inspiratie en met handige tips naar huis gegaan. Dat zal ons veel steun geven bij het het vele oefenen wat nu op het programma staat.

Babs, jouw warme ontvangst, de service en attente manier waarop je ons door de week heen geleidde en niet in de laatste plaats de heerlijke lunches zullen wij ons herinneren. Een belangrijke bijdrage voor het slagen van de cursusweek. Nogmaals dank. Het smaakt naar meer, d.w.z. zowel de aangeboden kennis als ook de begeleiding van Babs.  

Ook het enthousiasme van onze medecursisten Astrid, Marc en Bas waren van belang om de cursus te laten slagen. Waarvoor dank. 

Hartelijke groet, 
Cor Straathof
Klaas Poppens
Joop Meijs
Reactie privé basis cursus oktober 2013

Ruim een half jaar voordat ik deelnam aan de basiscursus in oktober 2013 hadden Agnes en ik al gereserveerd voor deze cursusweek in “onze” herfstvakantie. Allebei werkzaam in het onderwijs, Agnes gek op schilderen en ik gek op fotografie. Gek op fotografie als kunstuiting en gek op fotografie als hobby die ik zelf al jaren beoefen. Vanaf mijn twintigste fotografeer ik al… eerst met een tweedehands spiegelreflex (Chinonflex), toen een nieuwe Minolta, vervolgens mijn eerste digitale camera, een Nikon D70 en nu (op aanraden door Patricks artikelen op de site): een tweedehands Nikon D7000. Via mond-op-mond reclame (Sonja en Martin) zijn we terechtgekomen bij Patrick en Babs in Pebru.
 
Was wel even spannend voor ons… allebei terug in de schoolbanken en dat terwijl we al jaren in het onderwijs werken – was volgens mij voor Patrick ook wel even spannend om te moeten werken met zo’n eigenwijze schoolmeester. Vanaf het allereerste begin echter was er – wat mij betreft – een klik. Zeker toen bleek dat ik deze basiscursus al enige cursist kon meemaken. Een week lang privé-les van de meester.
 
Ik heb enorm genoten! Ik heb ook enorm veel geleerd! Voor het eerst in mijn leven met een digitale camera, gebruik ik de knoppen zoals het is bedoeld.  Niks auto-stand. Gelijk de knop M en alles zelf gaan instellen. O ja… belichtingtrapjes, sluitertijden, witbalans, portretfoto’s maken, landschappen, watervallen goed fotograferen… Ik had er natuurlijk al over gelezen maar nu voor het eerst zelf gedaan met Patrick als geduldige instructeur. Bedankt voor deze fantastische week.
 
Behalve een fijne instructeur was het ook leuk om in deze week samen op te trekken en de mens Patrick een beetje te leren kennen. Ook dat is goed bevallen. Uit de blogs op de website was al te lezen dat er in Patrick een zeker fanatisme schuilgaat… Tijdens mijn cursusweek is dat geen enkele keer op een vervelende manier tot uiting gekomen. Wel bevlogen en dat mag wat mij betreft bij deze hobby!
 
De fijne week geldt ook voor het contact met Babs en de kinderen. Babs, bedankt voor de lekkere lunches en meiden: bedankt voor de gezelligheid! Ook Agnes heeft een goede week meegemaakt bij Nelleke Smit op de schildercursus. Ze heeft inmiddels al twee doeken afgeschilderd en is verrast over het resultaat.
 
We hopen in de toekomst zeker nog eens terug te komen voor een vervolgcursus fotografie. Bedankt voor alles!
Jan
Reactie Toscane fotoreis september 2013

Laat het maar aan Babs en Patrick over om een mooie plek te vinden en daar vervolgens een fantastische fotoreis van het maken.

Allereerst de plek; de sfeervolle appartementen van I Veroni worden omringd door wijngaarden. Het heeft een heerlijk zwembad, dat weer uitkijkt op diezelfde wijngaarden waardoor het geheel ervoor zorgt dat je vanaf dag één in vakantiestemming bent.
De eigenaren en beheerders zijn erg aardige mensen die zeer goed voor hun gasten zorgen. Op het terrein zelf zijn al zoveel foto mogelijkheden, ik heb menig ontbijt onderbroken om snel wat foto's te maken van de prachtige zonsopgangen in de heuvels. Daarnaast hadden we het grote geluk dat de druivenpluk die week van start ging en wij daarbij aanwezig mochten zijn om te fotograferen, wat een cadeautje.
En als kers op de taart werd de week afgesloten met een wijnproeverij en een rondleiding in Fattoria I Veroni. Ook de uitstapjes in de omgeving waren zeer de moeite waard.
Arezzo, Sienna en San Gimignano geven een goed beeld van de Toscaanse steden en zijn voorzien van heerlijke ijszaken voor de lekkere trek tussendoor.

Bij elkaar was het een fantastische ontspannen week, met veel gelach en mooie fotomomenten.
Afgesloten met de topper van de week, de groepsfoto die Patrick van ons gemaakt heeft.

Patrick en Babs ontzettend bedankt voor weer een geweldige week die we met elkaar mochten beleven.

Liefs Marjolein
Stacks Image 891
Reactie Toscane fotoreis september 2013

Weer terug van heerlijke week in Toscane. Behalve dat het een mooie fotoweek was, was het door het prachtige weer ook nog eens een compleet vakantieweekje! Elke dag nog snel even genieten aan het prachtig gelegen zwembad, een extra cadeautje!
Mooie fotolocaties bezocht en na het eindeloos schieten van tig foto’s mocht Patrick eenmaal terug in Pontassieve nog ergens de energie vandaan toveren om iedereen aan de beurt te laten komen tijdens de fotobespreking. Voor mij toch ook wel een erg belangrijk onderdeel van de fotoweek, want met de waardevolle tips kon ik meteen de volgende dag weer aan de slag. Ondanks dat het geen cursus was, dus toch weer veel geleerd, dus nu weer lekker thuis verder vol nieuwe inspiratie!
 
 
groetjes,
Betty
Stacks Image 898
Reactie basis cursus september 2013

Vanaf het eerste moment tot aan de laatste test (de spugende lama; zo wat kan die man maaien hè!), ontzettend veel geleerd en heel veel lol gehad.Lang gezocht, veel gelezen, maar nu dan eindelijk een grote stap gemaakt en de techniek geleerd die nodig is voor het maken van mooie foto’s.De (basis-)techniek is aanwezig. Nu alleen nog oefenen en genieten van de stimulerende resultaten.
Als ik mijn foto’s van voor en na de basis-cursus naast elkaar zet, dan is het wel duidelijk welke foto wanneer is gemaakt. Er is een soort pré en post-Patrick tijdperk ontstaan. Kortom, iedereen die een perfecte techniek wil krijgen raad ik aan om de basis-cursus bij Patrick te volgen.

Hé Patrick, de losse monitor is inmiddels gekalibreerd. Nu nog ‘even’ de studio inrichten.
Oké, tot slot niet te vergeten de complimenten aan Babs. Iedere lunch wat het weer smullen.
Babs en Patrick, het was geweldig. Tot een volgende keer.

Teun,Tineke, Laura en Maxi.
Stacks Image 905
Reactie basis cursus september 2013

Allereerst bedankt voor hartelijkheid waarmee jullie ons hebben ontvangen. Samen met de prachtige omgeving en het mooie kampeerplekje gaf dit toch wel een heerlijk vakantie gevoel. De helft van jullie naam is daarmee waargemaakt. De nadere helft "de digitale fotografie" is gewoon hard werken.

Vorig jaar was ik op zoek naar reviews bij toeval op de site van "Digitale Fotografie Vakantie" terecht gekomen. De kritische kijk op fotografie en de uitgesproken meningen spraken mij toen wel aan. Een opmerking was toen wel blijven hangen bij mij. Een foto moet goed uit de kamera komen.
Deze opmerking kwam weer bij me boven toen ik op zoek was naar een cursus cq opleiding om meer inhoud aan mijn fotografie te geven. Ik heb de site weer opgezocht en mij ingeschreven voor de beginnerscursus.
Vol verwachting op naar Pébru.

De cursus:
Ik kan heel kort zijn de cursus deed voldeed aan alle verwachtingen. Patrick leert mensen echt fotograferen en kijken. De belangrijkste les: een foto moet sfeer hebben. Die sfeer die je als fotograaf wilt laten zien. Zo simpel en dan begint het. Hoe beheers je je toestel zo danig dat je die plaat er ook uit krijgt. Belichtingstrapjes, witbalans instellen, herhalen en herhalen. Patrick is kritisch wanneer je weer het trapje niet gemaakt hebt, maar hij haalt wel je mooiste plaat eruit. We leren ook van elkaar en het bespreken van ons werk. Vijf dagen Pedru maakt van ons alle vier betere fotografen. Patrick maakt zijn woorden waar.

Bedankt Patrick voor je inzet
Bedankt Babs voor je warme gastvrijheid
Bedankt Caroline, Robert en Johan voor het maken van al die foto's

En allemaal bedankt Voor de gezelligheid en het plezier in deze week.

Groeten Ron
Stacks Image 912
Reactie basis cursus september 2013

Een aanrader voor iedere fotograaf die authentiek materiaal wil afleveren zonder nabewerking. De persoonlijke coaching van Patrick is leerzaam, maar ook confronterend.

Trots dat ik deze "bootcamp" heelhuids heb afgehaspeld. De omgeving is schitterend. Zeker voor herhaling vatbaar.

Hervé Missiaen
Stacks Image 919
Reactie vervolg cursus september 2013

Wie zich afvraagt of een fotocursus in Pébru de moeite waard is, hoeft wat mij betreft niet te twijfelen maar moet zich gewoon aanmelden en zal vanzelf merken dat hij of zij de juiste keuze gemaakt heeft.

Niet alleen is het een mooie omgeving, met aardige mensen en lekker eten, maar je leert er ook ontzettend veel op fotografisch vlak. Wel moet je er rekening mee houden dat Patrick een duidelijke eigen kijk op fotografische (en andere) zaken heeft, waar hij niet snel van af te brengen valt. Wat mij betreft is dat echter alleen maar een pré. Na een eerdere ervaring met een fotodocent die aangaf eigenlijk alleen maar les te geven omdat hij "van zijn fotografie niet rond kon komen" vond ik het een verademing om les te krijgen van een fotograaf met passie en visie.

Ik kijk nu al uit naar de vervolgcursus, waarvoor ik me zo snel mogelijk heb ingeschreven.

Robert
Stacks Image 926
Reactie basis cursus september 2013

"Als je Babs en Patrick's website hebt gelezen en denkt : hmm dat spreekt me aan: gewoon doen! Was vergeten hoe goed "back to basics" is. Een basis pakket van techniek en kennis gedurende een volle week, in een idyllische omgeving van la douce France. Patrick is gedreven en gepassioneerd in het overbrengen van zijn kennis, Babs vertroetelt, en beiden doen dat met een verwarmende combinatie van (Hollandse) nuchterheid (oh wee vergeet niet je stapjes toe te passen bij Patrick) en hartelijkheid. Dank!"

Ik heb inmiddels DE nieuwe super Fuji zoom lens (geweldig), 4 personen "verblijdt" (vermoeid?) met lange portret sessies, en moet vechten om tijd te maken om al die stapjes te blijven doen. Maar zeg maar tegen Patrick: ik doe ze allemaal! EN ik heb ontdekt dat Fuji gewoon meestal in de eerste stapjes de juiste foto's geeft, hoef helemaal niet 8 stapjes te doen.

Een groet vanuit Brussel aan jullie allen,

Madelaine
Reactie vervolg cursus augustus 2013

Als je weet hoe een piano werkt, betekent dat nog niet dat je piano kunt spelen. Dat gevoel had ik na mijn eerste cursus bij Patrick: ik kende al heel wat mogelijkheden van de camera en ik had al redelijk wat geoefend, maar in Pébru kwam ik er achter hoe je die mogelijkheden allemaal bij iedere gelegenheid kunt inzetten om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Ook van het urenlang bekijken en vergelijken van mijn eigen foto's en van de foto's van de medecursisten heb ik ongelofelijk veel geleerd. Omdat er zoveel gelegenheid tot oefenen van bepaalde vaardigheden is, vergeet je deze nooit meer (verwacht ik).

Deze cursus is goud waard voor mij en ik ben ontzettend blij dat ik er aan deel heb kunnen nemen. Het is wel een lange reis vanuit Nederland, maar dat is het meer dan waard als je in Pébru's prachtige omgeving belandt en kunt relaxen op de fijne camping, van alle gemakken voorzien (wandelkaarten, iedere ochtend vers stokbrood, etc.) maar bovenal de warme gastvrijheid van Patrick en Babs. Bedankt!

Franny
Stacks Image 940
Reactie vervolg cursus augustus 2013

Ik ging voor de vijfde keer naar Pébru. Ik wist dus in welke een aangename omgeving ik zou komen. Deze keer waren man en twee kleinkinderen mee. Ik was zelf drie maal als begeleider mee geweest, ik wist dat ze het leuk zouden kunnen hebben. Zij hebben genoten van de omgeving. Het was deze keer prachtig weer. De kleinkinderen willen nog wel eens mee, maar dan op de camping dat is gezelliger (we waren in de Gite, ik vond dat heel comfortabel). 

Voor mij was dit de tweede cursus, gevorderden dus. Ik was voorbereid op de ontspannen intensiteit. Hard werken en genieten. 

Een deel van de vervolgcursus gaat over mooi licht maken. Een probleem leek te worden dat mijn Fuji x pro 1 niet direct gemaakt is om te flitsen en dat vooraf nergens informatie te krijgen was hoe je ermee kunt flitsen los van de camera. De service in Pébru is oneindig, dus stond er direct een set Canon of Nikon klaar, maar eigenwijs als ik ben, koos ik voor de Fuji. Dat vroeg veel van Patrick, maar hij ging erin mee. Niet alles kon, maar mooi licht heb ik leren maken en ik heb verder onwijs veel bijgeleerd. 

Toen ik thuis kwam had ik weer van die eigenaardige onderwerpen te fotograferen als grote witte betonnen bobbels en richels en randen in asfalt. Rust. Heb ik geleerd. Kijken. Klein kijken. En echt, ik bleek te kunnen wat ik een maand geleden niet voor mogelijk had gehouden. 

Guda Oly
Stacks Image 947
Reactie vervolg cursus augustus 2013

Wetende wat me te wachten stond vertrok ik naar Pebru. De Ieniemienie stond weer klaar en 2  van de 3 medecursisten kende ik van vorig jaar. Dat maakte het vanaf het begin heel gezellig, iedere avond samen nagepraat. Ieder van ons (ieder op zijn eigen manier) was erg gedreven wat de sfeer heel goed maakte. Het tempo van de vervolgcursus lag weer goed hoog. Dit keer mijn ‘vrije’ dagen en avonden maar niet volgepland met andere leuke dingen (paardrijden, vliegen, extra fotograferen ed.), de week was vermoeiend genoeg. Op donderdag hadden we allemaal last van een dip. Iedere ochtend begonnen met mijn hand bekladden met ‘RUST’. Dat hielp! Wat een verschil met vorig jaar! Iedere avond nog even braaf de uitgereikte reader bestudeerd om de boel te herhalen. Goed geluisterd naar de opdrachten en systematisch gewerkt. Ik ben erg blij met het resultaat van mijn foto’s. Nu rest me heel veel te gaan oefenen want het plan om in het voorjaar terug te gaan voor de Flitscursus is al vergevorderd… Oftewel, de verwachting is weer waargemaakt!

Groetjes Sanne
Reactie basis cursus augustus 2013

Ineens wist ik het. Nu moet het afgelopen zijn met dat gemakzuchtige gedoe.  Langzaam is de 'P' er ingeslopen. Ja en het kwam oh zo goed uit in mijn drukke leven met mijn werk en drie kinderen. Nooit meer ging de camera af van die 'P stand'. Want ik moest toch snel zijn, niets missen en alles vastleggen? Dus geen tijd voor instellingen enzo. En toch bleef het knagen. Zo'n  onderbuik gevoel dat je vast kent. Het stemmetje in je hoofd die steeds laat weten als je je foto's bekijkt:  'Leuk maar het kan beter en mooier en wat heb je aan al die plaatjes terwijl ze het 'net niet zijn'. Die ene toevalstreffer uitgesloten.

Ik kwam terecht op de website van de digitale fotografievakantie en dacht 'Wauw dit is iets voor mij'. En nog een leuke camping erbij. Wel wachttijden van een half jaar tot een jaar. Oei, het kan dus niet snel en direct. Toch even contact gezocht en wat hoorde ik? Het kon wel direct. Er was nog een plaats vrij en ik moest snel beslissen. Snel beslissen daar ontbrak het niet aan.
Een uur later had ik manlief gepolst wat hij ervan zou vinden als ik één week van onze drie vakantieweken zou besteden aan de fotografie en hij met de kinderen dan, op de ontzettend leuke camping in Frankrijk, aan een meertje, de tijd zou doorbrengen. Geen probleem vond hij. Snel de camping in de Pyreneeën gebeld en de geplande weken wat verschoven. En ja, het lukte om eerst twee weken de Pyreneeën in te gaan en vervolgens af te sluiten in Pébru.
De volgende dag kon ik al terug mailen aan Babs. Het gaat door.

Nu zijn we terug met een camera die constant in de 'M stand' staat. Oh, wat hebben we veel geleerd en geoefend. En oh, wat moet ik nog veel meer oefenen. Maar dat maakt niet uit. De basis is gelegd. Fotograferen maakt me weer blij. Als ik nu mijn trapjes schiet en mijn instellingen verander dan weet ik, snel zal het nooit meer gaan. Maar het gaat goed komen. De digitale fotografie vakantie  leerde me de tijd te nemen voor het maken van een foto. Niet meer snel, snel, maar goed kijken en keuzes maken ter plekke. Het was alsof ik voor het eerst 'echt keek' door mijn zoeker. En ja Patrick, in mijn werk als filmmaker kijk ik nu ook met andere ogen. Ik heb al verschillende 'tips' aan de cameraman kunnen geven. Een nieuw begin, zo zie ik deze vakantie. Veel oefenen en tijd maken voor de fotografie en ook ik hoop in de toekomst nog terug te komen.

Patrick mijn complimenten voor de heldere uitleg, de leuke manier van les geven en de inspiratie.
Babs bedankt voor je goede zorg, je heerlijke lunchgerechten en de gezelligheid op de camping. 
En medecursisten, het was erg gezellig in ons 'vrouwengroepje'

warme groet
Ingrid
Reactie basis cursus juli 2013

Af en toe surfte ik over het net op zoek naar een fotocursus. En bleef ik steevast hangen bij de site van Patrick. Die eigenwijsheid van Patrick beviel me wel. De echte basis leren. Dat sprak me aan.
Op een moment dat eigenlijk -vooral financieel- niet schikte ( er stond al een reis naar Bali gepland deze zomervakantie ) toch de cursus gedaan.
Dit was feest. Eindelijk heb ik geen angst meer voor de letter 13e letter van het alfabet. Sinds de cursus eind juli, is mijn camera altijd op de M-stand gebleven. De cursus was vooral een leuke week met veel plezier en lekkere lunches ( dank je wel Babs ). Ik heb veel geleerd over licht en belichten. Vroeg op als je de zonsopgang wilt fotograferen, klein kijken, keuzes maken en daar bij blijven om eens wat te leren.
Achteraf was de Timing wel goed, want ik heb daardoor veel mooie foto’s gemaakt op Bali.      Mede omdat ik geleerd had de moeite te nemen vroeg op te staan of om ruimhartig voor zonsondergang ter plekke te zijn.
En als je met 1100 foto’s thuis komt van je vakantie, is het heel fijn dat ze zo geschoten zijn dat er erg weinig aan hoeft te worden nabewerkt. Want dat is ook wat ik geleerd heb.

Dan is er nog de plek en de mensen. Patrick en Babs zijn allebei erg aardige mensen die alles doen wat in hun vermogen ligt om te helpen of om het je naar de zin te maken. De camping is een klein paradijsje in een heel rustig gebied. Elke ochtend eerst zwemmen in het meertje bij de camping en op een vrije middag lekker wandelen in het mooie landschap van de Corrèze. 
De beste en kortste samenvatting van dit verhaal: Ik surf niet meer op het net op zoek naar een cursus en heb me net opgegeven voor de vervolgcursus!

Groet,
Erik
Reactie basis cursus juli 2013

Aangezien ik dit jaar een andere soort vakantie wilden beleven en ik mijn systeem camera wilden leren kennen besloot ik een digitale fotografie cursus te volgen.Zo gezegd zo gedaan. Via internet wat sites bekeken en deze cursus er uitgepikt. Gewoon puur op basis dat ik het idee had dat deze de beste keus was. En de camping had ook goede reviews. Dus de keus was snel gemaakt.

In april geboekt voor de zomer in mid-juli. Tijdens de laatste email erachter gekomen dat mijn camera niet geschikt was voor de cursus. Je moest toch echt een spiegelreflex camera hebben. Tja, ik had dus de site niet echt goed gelezen. Gelukkig kon ik een camera van Babs lenen.

Op de camping had ik onderdak in de Ieniemienie. Een leuk gezellig klein huisje. Iedereen vond het er schattig uitzien. Ideaal voor een single. En dus ook voor mij. De kleine camping is super gezellig en sfeervol. De voorzieningen waren ook prima. Je kon lekkere broodjes bestellen. Twee keer per week kwam de pizzawagen langs. En een ouderwetse RSV man kwam 1x per week langs.
Al ging je niet op cursus je zat op een perfecte plek om je vakantie te vieren. En dit was vooral aan Babs te danken die de camping voor een heel groot gedeelte runt.

Maar ik ging wel op cursus. Dus maandag meteen er hard tegen aan. Veel theorie op die dag gehad. Wat best wel vermoeiend was. Een heleboel dingen waren nieuw voor mij. Vergeleken met de andere mede cursisten had ik dus bijna nul ervaring. Zij waren de fotografie al een tijdje als hobby aan het beoefenen. Het vakmanschap van Patrick staat als een paal boven water. Hij ziet meteen aan je foto welke instellingen je hebt gebruikt. Iedereen krijgt op en aanmerkingen van hem. Maar dat is juist goed. Want daar leer je van. Ook de sfeer tijdens deze lesdagen was harstikke leuk, gezellig maar ook serieus. Want je bent hier om te leren. En dat doe je dus ook.

Klein kijken en een trappetje maken zijn de termen die je vaak hoort. Er komt van alles aan bod. We hebben riviertjes, dorpjes, portretten en landschappen gefotografeerd.
Ook avondopnames kwam aan bod. Dit was op de donderdagavond. Voordat we dit gingen doen heb ik samen met Sandra (een mede cursist) naar de boerenmarkt in een naburige dorp bezocht. Hier het eten die je ter plekke koopt op de plaatselijke BBQ laten bereiden. Klaar terwijl je wacht. En dit dan lekker aan lange tafels in de buitenlucht opeten.

Dit is een gezellige evenement waar best veel mensen (zowel lokale bevolking als toeristen) op af komen. Niet alleen een ideale plek om gezellig te eten maar ook om te oefenen. Wat wij beide dan ook deden. En later met de groep afgesproken voor de avondfotografie. Ik heb hier een week later ook met andere cursisten gegeten. We vonden eigenlijk dat Patrick dit in zijn programma op moest nemen. Alleen zijn we vergeten om dit tegen hem te zeggen. Dus bij deze alsnog.

Hier op deze bbq viel voor mij het bekende muntje op zijn plaats. Dit bleek wel uit de laatste dag. We moesten dus op de vrijdag een soort test afleggen. Vol goede moed ging ik ervoor. En wist gewoon dat de foto goed was. En dat vertelde ik dus ook. Tja, dus mijn foto werd meteen als eerste beoordeeld. En hij was dus goed.
Patrick had van te voren gewaarschuwd dat hij het idee had dat de meeste van ons er niet in slaagde om de juiste belichting te maken.
De cursisten wonnen met 5 tegen 1. Deze week heel veel geleerd. Heel erg professioneel les gehad. De kookkunsten van Babs waren formidabel. Zij zorgde voor onze lekkere lunches.
Niet allen de groep cursisten waren leuke en aardige mensen maar ook de andere gasten van de camping. Soms had ik het idee dat de gasten speciaal gekeurd en geselecteerd waren voordat ze op de camping mochten verblijven. Het was een grote gezelligheid. Alles kon en niks moest. Gewoon een lekker gezellig relaxed sfeertje.

O ja, op de laatste dag kon ik (gelukkig) nog langer blijven. Niet echt gepland en dus wat ge-improviseert. Maar wel gedaan. En heb dus nog een weekje lekker vakantie gevierd. Genoeg te doen en te beleven in deze mooie omgeving. Heb ook nog geholpen om wat onkruid weg te halen uit de moestuin.

Mijn complimenten aan Patrick, Babs en hun kinderen. Zij hebben hier een leuk gezellig paradijsje gecreeerd. En ik ben blij dat ik er 2 weekjes deel van uit mocht maken. Zeer zeker een bijzonder plekje om terug te komen. | En dat ben ik ook van plan. Dus op naar volgend jaar voor de vervolg cursus!

Ruud
Reactie basis cursus juni 2013

Ruim een week terug uit Pebru waar ik half juli de basiscursus digitale fotografie bij Patrick gevolgd heb samen met vijf heel gezellige medecursisten en genoten heb van een verblijf in de IenieMienie op de camping P&B. En in die week terug – al minimaal twee keer geoefend met het geleerde en al verschillende mensen verwezen naar de website. Ja inderdaad een enthousiaste en tevreden cursist.
De voortekenen waren goed, een warm onthaal op de camping op zaterdag met een heerlijke stek – de IenieMienie en al vrijwel meteen overtuigd van de juiste keuze doordat een deelnemer van de afgelopen week nog op de camping was en zo stellig melde volgend jaar terug te komen. Ja dan moet het wel een indrukwekkende cursus week zijn.
Okay het was even vreemd om de camera instellingen op zondag in voorbereiding op de start van de cursus aan te passen naar raw en de M (van Makkelijk of Mollema J), maar goed je wil wat leren dus deze week een keer niet eigenwijs zijn en een weekje luisteren.

De recencies op de site hadden me al overtuigd, hier leer je inderdaad via een gedegen aanpak fotograferen. Ja ook ik heb mijn fotocursussen gehad, maar vooral in het analoge tijdperk en toen ik nog een Nikon bakbeestje had met allerlei pictogrammen dus waarom zou je als je op je reizen als je prachtige mensen / safari’s en dergelijke wil fotograferen niet die gebruiken of kiezen voor of de diafragma of de sluitertijd voorekeuze? Nou ja het antwoord zit al in de uitleg van Patrick op de site. Omdat ik toch best nog wat in programma’s zit te selecteren en bij te werken.
Dat kun je dus ook bij de opname doen en ja het klopt helemaal. Ik heb schermen op mijn digitale camera gezien die ik eerst alleen maar in een fotobewerkingsprogramma zag, mm ik leer nu eenmaal door te doen dus ja die had ik nog niet eerder gezien.

De week is voorbijgevlogen met de optimale balans theorie (uitleg), foto’s maken, foto’s bespreken, gezelligheid, heerlijke lunches en aha erlebnissen of o, ja daar had ik aan moeten denken. Het vakmanschap van Patrick is overduidelijk. In één oogopslag ziet hij van de foto’s die je gemaakt hebt of je instellingen van de camera toch iets anders staan dan de bedoeling is, je toch net een andere belichting hebt laten staan dan de beste die je samen uitgezocht had of dat je misschien per ongeluk stapjes overslaat. Een heldere aanpak en methodologie die werkt daar ben ik van overtuigd. Nu ervoor zorgen om deze methode te blijven volgen en oefenen, oefenen oefenen.

De combinatie cursus en vakantie is voor mij ideaal gebleken. Heerlijk een week les en toch een op en top vakantiegevoel door de heerlijke ligging van Pebru maar vooral ook door de sfeervolle camping P&B met een sfeervolle opzet, super voorzieningen (broodjes services, buitenkeuken, BBQ, campingwinkel, srv/cateringwagen) en een heerlijke ongedwongen sfeer. Super weer en bijna elke ochtend een rondje hardgelopen met daarna een verfrissende duik in het meertje om daarna met een kop koffie de les te starten. Ja wel een beetje af moeten kicken van de koffiehoeveelheden die ik in Nederland gewend ben maar absoluut een fantastische verzorgde week gehad met ook een heerlijk contact met mede campinggasten (vooral de buren in het chalet) en de medecursisten.
 
De beste reclame is waarschijnlijk dat ik Babs net een mail heb gestuurd met de vraag of er nog een plekje vrij is voor de fotoreis in September en welke data er zijn voor de vervolgcursus volgend jaar.
 
Tot ziens!

Ingrid
Stacks Image 982
Reactie basis cursus juni 2013

Wat zullen we eens doen van de zomer? Op vakantie naar Frankrijk natuurlijk maar dan weer twee weken eten, drinken, kanovaren, grotten en kastelen?  Misschien eens iets anders dan anders doen, de fotocamera weer eens uit de kast halen en afstoffen bijvoorbeeld.  Je zoekt wat en dan blijken er mogelijkheden. Reisbureaus bieden fotoreizen aan naar exotische oorden waar uitgebreid(er) wordt stilgestaan op de mooiste plekjes maar het kan ook anders. Ook echte fotografen organiseren workshops en cursussen in combinatie met culinaire uitspattingen en excursies end dan springt er één een beetje uit. Een man, en zijn vrouw, met een uitgesproken idee over wat goed fotograferen inhoudt en dat ook uitgebreid vertelt via de website en cursussen op allerlei niveau en over allerlei onderwerpen. 
Maar net als voor pizzabakker Mario is het bij Patrick onderaan beginnen, bij de bodem. ‘Ja maar, maar, ik kan best al wel wat hoor…’ sputter je nog wat. Dat maken wij wel uit, hoor je hem denken. Patrick denkt vrij hardop.
Vooruit dan maar, dacht ik, we zien wel en ik zag het ook al vrij vlot.  Het mooie effect van Patrick’s methode is dat je met een schok wakker wordt uit de slaap waar je door de slimmigheden van moderne camera’s in gesust wordt. Door alles met de hand te doen wordt je je weer bewust waar automatieken kunnen falen en waar de grenzen van je camera liggen. En omdat alles trager gaat ga je vanzelf ook beter kijken.
Verder was het natuurlijk onbeschaamd gezellig met Ingrid, Hannie, Isabeau, Anna-Eva en Karel. Dank, dank voor jullie gezelschap en Babs voor de prima lunches and andere weldaden. Het was een heel geslaagde week en jullie zien me vast weer terug!
 
Groeten, Jan van Mastbergen
Stacks Image 989
Reactie basis cursus juni 2013

Loop je al een tijdje met de gedachte om een keer een fotografie cursus te volgen, krijg je een tip van een vriend. Als je wilt leren fotograferen en ook nog op een leuke manier dan heb ik wel een adresje voor je. Dus als adresjes man die ik ben, ben ik afgereisd naar Pebru.
Ennuh……….? Kan niet anders zeggen dat het een leuke en zeer leerzame week is geweest. Klein kijken, trapjes, histogrammen, RUC-jes en BOF-jes en zelfs het plakken van ‘Kellog’s ‘ neuzen. Alles kwam aan bod. Mozeskriebel wat een wereldplaten werden er geschoten en dat binnen een week tijd. Werken aan de juiste techniek en van daaruit creatief worden. Nabesprekingen met aandacht voor alle cursisten zorgt ervoor dat je naast de terugkoppeling van de Majstro ook reacties krijgt van je mede cursisten.

De slogan ‘Leer echt goed fotograferen …….’ wordt zeer zeker waargemaakt in een ontspannen sfeer in prettige en mooie omgeving. Vermeldenswaardig zijn de goede zorgen van Babs, de culinaire tak van ‘Le Camping P&B’.
Dus als je ‘Echt goed wil leren fotograferen……..’ dan weet je waar je moet zijn.
Patrick, Babs, Hester, Renee, Marijke, Hans en Martin bedankt voor de leerzame, leuke en gezellige week.

Groet, Wilco
Stacks Image 996
Reactie basis cursus juni 2013

Ik heb genoten van de cursus. Van alle klokjes die ik ooit al eens had horen luiden weet ik nu waar de klepels hangen. Eigenlijk is het niet zo moeilijk, maar er is wel iemand voor nodig die dat even helder en duidelijk aan je uitleg. Gelukkig heeft de "Majstro" dat wel in de vingers! Theoretische uitleg, zelf doen en dan reflecteren....de fijnste manier van leren. En ook met een lekker vaartje erin, daar houd ik wel van. De gezellige mede-cursisten maken het plaatje vervolgens af, samen babbelen en peinzen over de lichttrapjes, de optrekkende nevels en de plakneuzen!
Niets dan lof dus.....en het maakt ook hongerig naar meer....vervolgcursus...flitscursus...het liefst kwam ik dit jaar nog 2x. Dat zal helaas niet lukken, maar heel graag tot ziens!!!
 
Tropische Limburgse groet terug ;)
Marijke
Stacks Image 1003
Reactie basis cursus juni 2013

Hoe vond ik het bij jullie?
Ik verwachtte meer te leren over mijn camera; hoe kan ik,  anders dan via de 'automaat knop', nog mooiere foto's maken.
Ook hoopte ik dat het gezellig en ontspannen zou zijn: het was per slot van rekening: vakantie.

Beide verwachtingen zijn helemaal uitgekomen;  meer dan dat!
Ik heb geleerd over mijn fototoestel, en over de mogelijkheden en de beperkingen van mijn verouderd model. 
Ja, misschien ga ik wel een ander type kopen, met (nog!!) meer mogelijkheden!
Ik ben niet meer angstig over al die mogelijkheden;  ik wil zelfs meer!!

Gezellig was het ook. Ik heb veel gelachen, in een prettig gezelschap!
De eerste dag was wel even puffen. 
Mijn hemel, hoe ga ik dit allemaal verwerken en ook nog toepassen?
Daarna werd ik relaxter en heb ik veel plezier in gehad. 

Ik heb tijdens mijn weken vakantie na de cursus, met plezier trappetjes gemaakt. 
ik heb gezien en meegemaakt wat het kan opleveren, kennis over mijn toestel; nog mooiere foto's.
Leuk hoor!

Patrick, jouw wijze van instrueren en stimuleren was prima. 
Jij gaat voor kwaliteit en dat verkondig je met passie!
Babs heeft jullie ruimtes prachtig ingericht en verzorgt de lunches prettig en smakelijk!
Een hele mooi combi!!

Dank en hartelijke groet !

Onnie (en Henk)
Stacks Image 1017
Reactie basis cursus mei 2013

"Leer echt goed fotograferen...", "Welkom op de website die je toegang geeft tot digitale fotografie cursussen in Frankrijk waar je écht kunt leren fotograferen.". Boude uitspraken op digitalefotografieVAKANTIE.nl die mij deden vergeten dat ik op weg was naar digitalefotografieTIPS.nl. En ja, goed fotograferen, dat wil ik wel leren. Tijd voor een onderzoek.
 
De reacties die ik op de site vond, vertelden allemaal hetzelfde verhaal. Patrick is een gedreven docent en Babs is de vleesgeworden gastvrijheid. De foto's (resultaten) van de cursisten zagen er ook allemaal goed uit. De resultaten en de reacties zijn echter door Patrick geplaatst en daarom vreesde ik voor het WC-eend syndroom (Wij van WC-eend adviseren WC-eend). Ook waren er veel inconsistenties zoals het ontbreken van de cursistenreacties 2013 wanneer je op de 'Foto's/reacties'-pagina op 'Resultaten cursisten 2013' klikt. En voor iemand die perfectie nastreeft zitten er opvallend veel spelfouten in de stukjes van 'Patrick Kijkt'. Zo heeft 'Portretcursus met 1 lamp' als datum '28 september 2013'. Dat moet waarschijnlijk 'Portretcursus met één lamp' en '28 september 2012' zijn. De meeste mensen vallen niet over dit soort dingen futiliteiten en zij zullen mij een muggeNzifter vinden. Maar ik ben niet de meeste mensen. Tijd om er een nachtje over te slapen.
 
Het was mij duidelijk dat ik de basiscursus bij Patrick Mollema wilde volgen. Zijn stelligheid en zijn boude uitspraken, zoals 'Een oor is geen gezicht!', vragen om een goede discussie, een nuancering of gewoon een toelichting. Hoe dan ook, leerzaam. Maar wat mij vooral aansprak was Patricks filosofie, "Goed fotograferen is pas mogelijk wanneer je de techniek onder controle hebt, kent, snapt en ermee kunt spelen. [... Zonder technische beheersing zullen je foto's] lucky shots blijven." Ik heb altijd willen leren als een gezel, bij een meester die mij alles leert wat hij weet. Daarna ga ik naar de volgende meester, weer als gezel. Na verloop van tijd beheers ik alle technieken van mijn meesters en heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Zal Patrick mijn meester worden?
 
Het WC-eend syndroom verdween als een spuwende lama voor een camera toen ik ook op andere sites positieve reacties las. En ach, die inconsistenties en spelfouten kwamen doordat Patrick geen webmaster en geen Neerlandicus is, maar een fotograaf. Als fotograaf zal hij wél perfectie nastreven. Op naar Pébru.
 
Met de Thalys naar Paris Nord. Van daar met de metro naar Paris Austerlitz waar de TGV mij naar Brive la Gaillarde bracht. Daar werd ik door Patrick opgepikt en naar Pébru gebracht, waar Babs een pizza voor mij geregeld had. De verhalen over Babs als de vleesgeworden gastvrijheid kloppen. Ik sliep in de Ieniemienie, een 'soort houten tent'. Maar dan wel een tent met stopcontacten, een waterkoker en een koffiezetapparaat! Koken deed ik in het buitenkeukentje onder een afdakje. Boodschappen halen is niet strikt noodzakelijk. Babs verkoopt lekkere maaltijden die je makkelijk kunt klaarmaken. En zo nu en dan komt er een 'SRV-wagen' waar je tig soorten kaas kunt halen. Die kaas bewaarde ik in de koelkast. Ook zonder auto kon ik mij dus goed redden. En zoals Babs al had aangekondigd, zijn er altijd cursisten die met de auto komen en een plaatsje vrij hebben wanneer ze naar de stad gaan om boodschappen te halen. De camping is rustig, op de potentiële halve haantjes na, en ligt in glooiend groen. Babs beschikt over fraaie wandelingen die je ook rennend kunt afleggen. Dat laatste was wegens de hitte en het toch eigenlijk wel stérk glooiende landschap niet echt een aanrader. Maar wel lekker. Wat ook lekker was waren de croissantjes. Met 24 croissantjes (en een paar bruine bolletjes) in één week (zes dagen) blijk ik een nieuw record gevestigd te hebben. Maar daar kwam ik niet voor.
 
Ik kwam voor de 'Basis cursus'. Van tevoren had ik mij twee doelen gesteld: leren technisch fotograferen en leren over composities. Maandagochtend om 10.00 kwam Patrick met natte haren binnen en nam hij zijn plek voor de monitor in. Natte haren en een monitor, het is net het zondagavondgevoel als je met natte, net gewassen haren met het bord op schoot bij de televisie aanschuift. De sfeer zat er onmiddellijk in. En die bleef er de rest van de week ook in zitten. De vraag was niet of we met z'n allen de vervolgcursus zouden volgen, maar wanneer. Maar nu eerst de basiscursus.
 
Tijdens de basiscursus hebben we geleerd te fotograferen volgens de Mollema Methode (mijn woorden). Patrick besprak een stuk theorie en bracht ons naar een plek waar we de theorie in praktijk konden brengen. Hierbij hield Patrick ons goed in de gaten. Hij zag soms problemen aankomen en vertelde ons wat we moesten doen. Na afloop werden de foto's besproken. Van mislukte foto's leer je nog het meest en Patricks kritiek was niet alleen opbouwend, het was ook opbeurend. Helemaal happy?
 
Nou, nee. Ik wilde technisch fotograferen leren, maar ik heb een techniek (de Mollema Methode) geleerd. Ik wilde iets leren over composities, maar ik heb allen geleerd 'klein te kijken'. Dit is echter niet de fout van Patrick. Het ene is wat ik wilde leren en het andere is wat Patrick ons wilde leren. Eigenlijk wilde Patrick ons leren hoe hij fotografeert. Maar ik ben geen Patrick. En als iemand tegen mij zegt dat ik moet springen, dan zal ik niet alleen vragen hoe hoog, maar ook waarom en in welke richting. En nu?
 
Nu zijn we twee maanden verder. En wat Patrick mij geleerd heeft heb ik in de praktijk gebracht. Ik gebruik belichtingstrapjes om een mooie belichting te kiezen. Met de witbalans voeg ik sfeer toe. En ondertussen kijk ik op mijn schermpje en beslis ik of ik de foto mooi genoeg vind. Want dat is het belangrijkste dat Patrick mij geleerd heeft; welke vragen ik mijzelf moet stellen. Terug in Nederland lukte het mij echter niet om een foto van stromend water te maken zoals ik dat van Patrick geleerd heb. De oorzaak was eenvoudig; te veel licht. En hier komen we de kern van mijn probleem met Patricks leermethode. Patrick vertelde ons hoe wij de foto van het stromende water moesten maken, vervolgens gaan we naar een beekje, doen wat Patrick ons heeft verteld et voila, het lukte. Wat Patrick niet vertelde was hoe donker het moest zijn zodat de sluitertijd er voor zorgt dat het water wel melkig wordt, maar de foto niet overbelicht. We hebben een techniek geleerd zonder goed te weten wanneer deze techniek werkt. 'Een oor is geen gezicht.' Tijdens de portretdag kregen we dit vaak te horen. Oren fotograferen mag niet, dat is geen gezicht. Na veel doorvragen ('wat nu als je oorbellen fotografeert?') werd pas duidelijk wat Patricks achterliggende gedachte was. Wanneer je een portret maakt, wil je iemands persoonlijkheid fotograferen. Die persoonlijkheid zit in het gezicht: de ogen, de neus en de mond. En vooral niet in de oren (tenzij je Niki Lauda heet). Daarom moet het licht vallen op de ogen, de neus en de mond. En niet op de oren. Wanneer oren licht krijgen en scherp in beeld komen, krijgen ze aandacht. En deze aandacht leidt af van de persoonlijkheid die je wilt laten zien. Toen ik eenmaal doorhad dat Patrick zo in elkaar zit, heb ik mij daar op ingesteld. Een voorbeeld. 'Adobe RGB' is de grootste kleurruimte maar de meeste browsers snappen een foto alleen als de kleurruimte 'sRGB' is. Wanneer je een JPG (lees foto) die in Adobe RGB is opgenomen aan Internet Explorer geeft, dan zal Internet Explorer het behandelen als een sRGB foto waardoor de foto er opeens heel anders uitziet dan je bedoeld hebt. Voor mij wordt dit duidelijker als ik de Adobe RGB-versie en de sRGB-versie in Internet Explorer zie. Dan snap ik wat er bedoeld wordt, ik kan het verschil zien en als ik ooit vergeten ben te converteren naar sRGB, dan kan ik het probleem herkennen. Echter Patrick wilde het niet op deze manier illustreren. 'Je moet het gewoon goed doen.' Uiteindelijk heb ik thuis de proef op de som genomen. En er is inderdaad een verschil. Was nu alles kommer en kwel?
 
Welnee. De twee doelen die ik mij had gesteld waren niet realistisch. En daarom geen goede manier om het succes van de cursus te meten. De techniek die Patrick mij aanbood, heb ik geleerd en mij eigen gemaakt. En, zoals ik al eerder heb geschreven, ik heb geleerd welke vragen ik moet stellen en welke beslissingen ik moet nemen. Daardoor had ik snel door dat het te licht was om een goede foto van het stromende water te maken. De oplossing was een ND-filter. En die had ik ook bij mij. Toen ik aan de basiscursus begon zat mijn hoofd vol met vragen. Die zijn er nog steeds. Maar ik weet nu dat de meeste van deze vragen niet thuis horen in een basiscursus, maar in een cursus voor gevorderden of in een thema-cursus. De Engelsen hebben het over weten met je hoofd en begrijpen met je hart. Welnu, in mijn hoofd zitten veel fotografische weetjes, maar mijn hart wil het nog niet begrijpen. Het begint echter te komen. Is de basiscursus een aanrader?
 
De Mollema Methode werkt. Als je geen moeite hebt met de manier waarop Patrick de Mollema Methode verkondigt, dan moet je de basiscursus volgen. Maar als je, zoals ik, er wel moeite mee hebt, bereid je dan voor op een leerzame, intense week. Dat doe ik namelijk ook. Ik neem twee jaar de tijd om mij voor te bereiden op de vervolgcursus. Want ik ken geen andere plek waar je in zo'n korte tijd zoveel kunt leren over fotografie als bij Patrick in Pébru.

Robbert
Reactie vervolg cursus mei 2013

Het uitgangspunt van de basiscursus is mooie foto’s maken met mooi licht, tijdens de vervolgcursus leer je juist mooie foto’s maken met slecht licht. Nou dat hebben we geweten: ik weet niet of Patrick hiervoor afspraken maakt met de weergoden, maar slecht weer en slecht licht hadden we in overvloed. En wat hebben we daarvan kunnen profiteren, mooie foto’s maken met behulp van flitslicht in een compleet verregende tuin, juist hierdoor hadden we ook meer tijd voor het maken van portretfoto’s met behulp van een flitser of juist voor een dag fotograferen met bestaand licht in de kerk van Conques, of in de avond met het uitlichten met flitsers van de ruïne van Le Vieux Bourg.

Patrick weet telkens weer in te spelen op de veranderende omstandigheden, zonder dat je als cursist daardoor belemmerd wordt. De cursus is een geweldige verdieping op de basiscursus, een echte aanrader. Je leert weer beter te kijken, beter te belichten en daardoor mooiere en betere foto’s te maken. Alles draait om fotograferen, goed belichten, juiste kleurbalans, meer of juist minder contrast, niet naderhand door te Photoshoppen maar direct bij het maken van de foto. En het resultaat dat zie je. Wat deze cursus zo waardevol maakt is dat Patrick er telkens weer in slaagt de noodzakelijke kennis op een prettige en informatieve wijze over te dragen. De groepsgrootte van 4 was ideaal, er was veel aandacht voor iedereen afzonderlijk, en de groep was groot genoeg om een goede groepscohesie mogelijk te maken. Ook de lunches van Babs waren dit jaar weer een feest. Kortom: het was een leerzame en zeer gezellige week!

Wim
Reactie privé cursus mei 2013

Woensdag 19 juni 2013.
Een mail van Babs.
Of ik nog een reactie ga schrijven over mijn privé-cursus van tien (!) weken geleden.
Shame on me, dat ze erom moet vragen, maar hier is ‘ie dan.

Pebru basis cursus ?
Ja duhh … dacht het niet.
Ik heb al 3 jaar les gehad!
Ken de doka, fotografiegeschiedenis én m’n klassiekers.
Heb al heeeeel veel geoefend en kan diafragma-iso-sluitertijd dromen.

Ja duhh … doe het nou maar gewoon.
Die basiscursus.
Cartier Bresson, Avedon of Kapa? Google ze maar.
Doka? Die tijd is geweest.
Analoog? Hmm .. ik vermoed dat zelfs Vanfleteren nu alles met digitale filters doet.
Raw dan? Nope … ook niet.

Gewoon in jpeg.
Leer belichten en kijken, kijken, kijken.
Naar compositie, kleurtemperatuur en mooi licht.
Dat is fotografie.

Patrick’s tagline ‘leer echt goed fotograferen’ klopt als een bus.
Goed fotograferen is een vak.
Maar goed doceren is dat ook …
Patrick is een kei in beide.

Kent ook nog ‘s veel apparatuur van binnen en van buiten.
Haalt alles uit jouw apparatuur én uit jou wat erin zit.
In een paar weken.
Dat vind je nergens.

Niet op de Fotovakschool.
Niet op de Fotoacademie.
Niet bij Fotogram.

Dus ik zeg … doen!

Stacks Image 1038
Reactie basis cursus juni 2013

De digitale fotografiecursus kreeg ik van mijn kinderen als verjaardagscadeau - het leukste cadeau wat je kan bedenken!
Vorige week ben ik -met mijn zoon Frank- in Pébru geweest, en vanaf de eerste dag was het boeiend, leerzaam, goed opletten, 
veel lachen,  veel fotograferen, veel opnamen terugkijken en bespreken -daar leer je ook heel veel van-.
De gedreven Patrick sleurde ons met zijn aanstekelijke enthousiasme door het weekprogramma en door de wijde omgeving
in de prachtige streek rond Argentat aan de Dordogne.  Van iemand met zoveel fotografie ervaring kun je natuurlijk mega-veel
opsteken!   Het zijn ook nog eens heel gezellige en sympathieke mensen.
Zijn vrouw Babs is de facilitaire moeder van het instituut en dochters Janna en Mina completeren het team van P&B Pébru.
Een geweldig leuke en actieve week die heel veel voldoening schenkt en prikkelt tot meer en anders fotograferen....

Rob.

Stacks Image 1045
Reactie basis cursus juni 2013

Patrick's filosofie is: beginnen met beheersing van de techniek, en dán creatief worden. Een grote waarheid. Hoe werkt de camera, wat is de logische opbouw naar een goede foto, welke informatie krijg je van de camera en hoe gebruik je die, hoe werkt licht en wat is daarvan de invloed op je foto's, het komt allemaal op een heldere manier aan bod. Voordat je dit weet schiet je eigenlijk op goed geluk. Waarbij je heel vaak geen geluk hebt. Of wel, maar dat besef je dan niet.

Op deze cursus leer je hoe het écht zit. Met de kennis die je tijdens de basiscursus opdoet, zul je nooit meer hetzelfde tegen fotograferen aankijken. 
Oefening baart uiteindelijk kunst, en die oefening houdt nooit op. Maar je weet na vijf dagen hoe je tot resultaten kunt komen en dat zie je direct aan de kwaliteit van je eigen foto's. Een echte aanrader!

Frank Beekwilder
Stacks Image 1052
Reactie vervolg cursus juni 2013

Na een drukke werkweek en nog even snel de tassen inpakken was het dan zo ver: afreizen naar Pébru voor de tweede keer.
We wisten nu wat we nu konden verwachten qua reisafstand en qua omgeving, dus we waren op alle weersomstandigheden voorbereid. En niet alleen op het weer, want met z'n tweeën de cursus volgen betekent dus ook een extra camera met accessoires! 
Gelukkig mochten we van een collega een extra camerastatief lenen (Dank Delano!) en - omdat we nog niet zeker wisten of het wel iets voor ons zou zijn - van Patrick de flitsstatieven en een extra SB700-flitser (Dank Patrick!) dus we konden aan de slag!

Mede-cursist Cor logeerde in eigen camper op het terrein dus daarmee al snel kennisgemaakt en met Wim (logerend in de warme (!) Chambre d'hôtes van Herman en Michou) op maandag ook. Een hele leuke groep om samen te leren (remote) flitsen, contrast te beheersen, te werken met kleurverzadiging en natuurlijk het blijven hameren op de regelmaat van trappetjes schieten (gewoon blijven hameren Patrick!) en keuzes maken ("je hebt altijd een keuze...! ")

Ondanks de regenachtige en koude dagen hebben we - dank zij de creatieve planning van Patrick - het hele scala aan onderwerpen kunnen behandelen.
Het remote flitsen in de studio was erg leuk om te doen en er zijn prachtige foto's uit ontstaan maar ook het feit dat je buiten bij zonneschijn (ja, het was heel even zonnig....) toch kunt doen of het donker is, is een heel leuke ervaring! De kalenderopdracht heeft bij Sonja geleid tot een rusteloze nacht, vanwege alle creatieve ideeën van muziekstandaarden in allerlei posities, maar de resultaten waren er ook naar! Prachtig!

Ook het kunnen leren van en kunnen lachen met de medecursisten is heel waardevol. Zo is het fotograferen op 320 ISO een gevleugeld begrip geworden :)
De afsluiting van de cursusweek was wel het toetje van de week. De hele vrijdagavond op een prachtige locatie buiten (joepie het was droog!) een kerkruïne kunnen flitsen en met wat coördinatie alle flitsers tegelijk kunnen laten flitsen. Heel gaaf om te doen! En dan na afloop nog even de nabespreking tot 23:30 uur... Wow! Zeker geen 9-tot-5 cursus....!

En natuurlijk vergeet ik bijna de heerlijke lunches iedere dag. Babs heeft zich deze week helemaal uitgeleefd op zelfs een penne-pasta taart! Hoe verzin je zoiets? Maar lekker dat het was! Heerlijk!

Ach ja, en toen zat het er weer op voor de week. Het is werkelijk omgevlogen!

Maar, voordat we vertrokken waren Janna en Mina natuurlijk jarig op 1 juni! En omdat Sonja haar bugel (zie foto's) mee had genomen om te kunnen blijven studeren voor een concert (en mooie foto's mee te maken) konden we natuurlijk niet de verjaardag van Janna en Mina ongemerkt voorbij laten gaan, dus hebben we zaterdagmorgen in alle vroegte - want de meiden moesten op tijd naar tennisles - voor de deur van huize Mollema een serenade gegeven en uit volle borst  "Lang zullen ze leven" gezongen en getoeterd! Die gezichten van de meiden (Wow...! is dat voor ons???) en de hele familie in ochtendjas in de deuropening..... onvergetelijk! Zelfs de buurman-boer bleef even verwonderd staan kijken! En waarom had ik mijn camera nou niet klaar...... chips, toch iets vergeten! :)

Inmiddels zijn we weer thuis en op zoek naar softbox, flitsstatief, swivel en al die dingen die het zo leuk maken met remote flitsen.
Nogmaals hartelijk dank voor de prachtige (maar wel koude .... ) week !

Groeten,
Sonja en Martin Jansen
Voor foto's en meer info zie website: www.travel4two.nl
Flickr: travel4two
Stacks Image 1059
Reactie basis cursus mei 2013

Alweer 4 weken geleden dat ik de basiscursus heb gevolgd en nog niet gereageerd.
Nu dan eindelijk.

2 weekjes samen, met mijn vrouw Mariska, op vakantie in Pebru. Ik op cursus, zij boeken, en Babs haar moestuin. 2e week samen de omgeving verkennen.

De cursusweek: Wat was dat een geweldige ervaring. Wat een openbaring.
Ik was er op voorhand al min of meer van overtuigd dat als ik ooit nog eens echt wilde leren fotograferen, dat ik daarvoor dan naar Pebru zou moeten afreizen. Zo zeker was ik niet van mijn capaciteiten. Maar alle reacties op de site en de blogs van Patrick deden me overtuigen: “daar zul je heen moeten, wil je wat leren”.

Gevolg? ……….. Wat was dat een geweldige ervaring. Wat een openbaring.

Ik was altijd een soort onder de indruk van mensen met grote Canons en Nikons, voelde me een soort ‘overruled’. Kreeg een gevoel van: “Kom ik aan met mijn Olympus E410”. Zo’n beetje de kleinste spiegelreflex die zag.

Krijg je te maken met Patrick!
Die schoffelt om te beginnen al die onzekerheid onderuit en geeft je het gevoel en overtuigt je dat je het deze week, ook met die Olympus, gewoon gaat leren.
Bij elke foto die je maakt stijgt je zelfvertrouwen en bij elke, ook echte gemeende, goede beoordeling van je gemaakte foto’s ga, zelfs ik (en degene die me ontmoet hebben weten wat ik bedoel), zweven.
En als dan de dag des oordeels is aangebroken en de week en je resultaten nog eens worden geëvalueerd, wordt je gewoon verteld, dat je kunnen de grenzen van je camera hebben bereikt. M.a.w. ik mag concluderen dat ik mijn Olympus ben ontgroeit. Ik ben zo’n grote camera waard.
En als je dan de foto’s van je medecursisten en die van jezelf nog eens de revue ziet passeren weet je het eigenlijk wel: “Er lopen een heleboel van die grote camera’s rond, die helemaal niet kunnen fotograferen, want die zijn nooit bij Patrick geweest.”

Patrick, bedankt voor deze ervaring en je lessen en adviezen. Ik kom gegarandeerd nog eens terug voor vervolg(en).
Je hebt mijn hobby veranderd in een passie.

Zoals gezegd, Mariska heeft de eerste week een stapel boeken gelezen en zich uitstekend vermaakt met wat onderhoud in de moestuin. De 2e week hebben we de omgeving rondgetoerd. Dat heeft consequenties na een cursusweek. Alles wat je ziet zijn fotogenieke plekjes en spannende lichten, die Mariska bij tijden en wijlen deden verzuchten. ;-)

Een verblijf in Pebru is een hele speciale sensatie en geeft je de beleving: je bent geen klandizie, je bent geen bron van inkomsten, maar je bent een gast. Maar dan een gast, zoals ook je vrienden bij je thuis te gast zijn. Je bent er gast in de breedste betekenis van het woord. En deze sensatie is grootse verdienste van Babs, die het gevoel geeft dat je min of meer tot een speciale vriendenkring behoort.

Babs, bedankt voor deze sensatie, je gastvrijheid en alles. Trouwens, de leitjes hangen aan het Chateau.

En nogmaals”We’ll be back

Bedankt
Ton en natuurlijk Mariska
Stacks Image 1066
Reactie basis cursus mei 2013

Wat heb ik een heerlijke week gehad in Pébru!
Een week lang bezig zijn met fotografie in een prachtige omgeving met een hele leuke groep en vooral met een enthousiaste leraar.
Ik heb erg veel geleerd van Patrick die zijn kennis met veel passie, humor en met veel geduld aan ons probeerde over te brengen.
Kijken naar het licht, naar je histogram en hoog lichten scherm, kijken naar de witbalans en vooral klein kijken. En dan kiezen……
Het leek allemaal erg veel in het begin maar naarmate de week vorderde kregen we toch steeds meer door wat we moesten doen!!
Patrick bracht ons naar mooie plekjes rondom Pébru waar wij de opdrachten mochten uitvoeren.
Het bekijken van de foto’s na de opdrachten was erg verhelderend en leerzaam door de feedback van Patrick. Maar ook leuk; zo konden we zien wat voor mooie foto’s wij al konden maken!! (of waar we de volgende keer nog aan konden denken….)
Ik heb mijn camera echt beter leren kennen in deze week en heb veel geleerd en ik ben vooral erg geïnspireerd om weer meer te gaan fotograferen en veel te gaan oefenen.
Dan waren er natuurlijk ook nog de heerlijke lunches van Babs, de gastvrijheid en het fijne huisje waar ik in verbleef die week. Echt super!!
Dus nu ga ik oefenen en hoop ik nog een keer terug te komen voor een vervolgcursus.
 
Kitty
Reactie basis cursus mei 2013

Eye-opener in Pebru.
Het is alweer 2 weken geleden dat we met onze camper en met mijn camera en een tas vol glas naar Pébru vertrokken.
Hier had ik lang naar uitgekeken, spannend vond ik het want ik had de site van de Digitale Fotografie Vakantie goed door gespit en had een hoge verwachting.

Ik kan kort zijn, aan alle verwachtingen voldaan.Samen met mijn vriendin hebben we ondanks het niet al te beste weer een prachtige week gehad. Ik op de cursus en Yvon met een boekje in en voor de camper. We hadden ook geluk met de medecursisten allemaal leuke mensen.( zelfs Frans geleerd van Evelien) BBQen en flesjes wijn leeg drinken Kortom FRANKRIJK!! VAKANTIE!! & GEZELLIG!!

Patrick je opgezette cursus is geweldig. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad. Je techniek is zoals Maurice al zei patent waardig. Prachtig vond ik vooral je beoordelingen over de door ons gemaakte foto's, daar leer je van! Ook al zette ik Brenda niet op haar mooist op de foto ( met mijn camera die alles kan ) en ging ik door mijn knieën op het trapje. Op het einde had ik toch een mooie foto! 

De Eye-opener voor mij was in ieder geval alle schuifjes in Lightroom zitten ook op mijn camera. Dus als ik blijf oefenen kan ik straks foto's maken zoals ik ze bedoelde. WAUW! En opgeven komt niet voor in mijn woordenboek, dus het lukt. Fotograaf worden hoef ik niet maar ik wil wel kunnen maken wat ik zie.  Ja Patrick de ANWB zou jaloers worden op mijn foto's van Madrid!( zelfs met keihard daglicht )

Babs bedankt voor het heerlijke eten!! en voor het shoppen naar een nieuwe accu in Argentat. Ons campertje doet het weer prima!

Eigenlijk verheug ik me al op de vervolgcursus.  Maar eerst oefenen!!!

Patrick & Babs Bedankt.

Met vriendelijke groet,

Joop & Yvon
Stacks Image 1080
Reactie basis cursus mei 2013

'Zie je weer mooi licht?', vroeg mijn man mij in de auto op de terugweg terwijl ik onophoudelijk om me heen zat te kijken. Tja, kijken zal nooit meer hetzelfde zijn. Patrick heeft mijn ogen geopend. Met zijn visie op fotografie en opleiding die hij nooit onder stoelen of banken steekt maar altijd goed beargumenteert, met zijn lessen waarin hij duidelijk kennis overdraagt en je handvatten aanreikt om betere foto's te maken en met de foto-opdrachten waarbij het geleerde direct in de praktijk gebracht wordt. Na de opdrachten laat Patrick zijn licht schijnen over onze foto's. Kritisch maar altijd eerlijk en oprecht. Ik houd daar wel van. 
Ben je moe (maar heel voldaan) na een cursusdag is daar Babs met een vrolijke babbel of een heerlijke maaltijd die je op de gezellige accommodatie nuttigt. De kippen kijken of ze een kruimel kunnen pikken, de hond komt voor een aai over de bol en de meiden fladderen gezellig over het terrein en steken af en toe eens een zaadje in de moestuin. Het was heerlijk toeven in Pébru. Ik kan niet anders dan terugkomen voor de vervolgcursus.

Groeten en tot ziens,
Sandra
Stacks Image 1087
Reactie basis cursus mei 2013

Foto's maken van trappetjes.
En dan betrapt worden door Patrick 
als het geen trappetje is.

Let er maar eens op. 
Een oor is inderdaad geen gezicht.
Maar al die vouwen ook niet 
(met dank aan een ik-laat-alle-maar-dan-bedoel-ik-ook-alle-details-zien camera)

Lekker bewust overbelichten, 
hoe verfrissend is dat?!
Ik wist niet dat het kon, 
wat boffen we toch!

En mooie uitspraken:
uh.. ja heel belangrijk Patrick 
maar die lunch van Babs is belangrijker..

Ja Joop, jouw camera kan echt alles. 
Maar IK zou hem niet kopen.

Nutshell:
Het niveau van de groep was plezierig, Patrick een prachtige  ambassadeur van het fotovak. Persoonlijk vond ik het interessant om de verschillen tussen de basisopleiding Fotoacademie te zien en deze vijf dagen. 

Hartelijk groets!
AB  
Reactie basis cursus mei 2013

Elk weer is fotoweer!
Zit in mijn hotelkamertje in Chalon en Champagne in een F1 hotel nog bij te komen van een geweldige week op Pébru. Wat een aardige mensen daar ontmoet. Lekker zo’n weekje eruit en met fotografie bezig zijn. Mooiere foto’s zonder uren te Photoshoppen, wie zou dat niet willen. Het kan, en na een week lukt het mij ook, en wel door de “methode Patrick©”.
Je ziet Patrick, ik heb je cursus maar een naam gegeven en er een copyright teken aan toegevoegd. De manier en wijze waarop jij dit doet is patentwaardig. De methode is wellicht niet echt uniek maar wel zoals jij het ons (en anderen) leert eigen maken. Kortom aan ieder die dit leest, ga ‘klein kijken’ en neem zelf het heft in handen door ‘de trapjes’ en ga spelen met ‘neuzen plakken’ en natuurlijk met ‘Kelvin’ voor de sfeer en je maakt het jezelf gemakkelijk. Je kan daarna meer tijd steken in betere composities zonder je te hoeven bekommeren over het omzetten van RAW en Photoshop gedoe.
Voor mij was het in ieder geval een eyeopener, ik was de hele week bezig met de trapjes, ging af en toe natuurlijk de verkeerde kant op, of sloeg een trede over, maar al doende leert men. Ik krijg het wel onder de knie en kan dan me (weer) richten op de compositie, vooral klein en recht kijken! Tja, ik blijf een man een ding tegelijk gaat goed. Meer tegelijk wordt altijd lastig.
Genoeg over de cursus, wil je meer weten dan moet je zelf er maar naar toegaan en het ervaren. Nu even over de rest. Wat een geweldig gastvrije ontvangst was er in Pébru. Bovendien een erg bijzonder verblijf in van die knusse met zorg ingerichte huisjes. Ik voelde me er vanaf dag één thuis. Ook ons kleine fotogroepje was gezellig. Divers samengesteld en daardoor wellicht extra gezellig. Ook samen na het fotograferen was er tijd voor gezamenlijke activiteiten, zoals de avond barbecue en op vrijdagmiddag/avond een ‘tomaten-spek pizza’. Alles natuurlijk met de nodige wijntjes.
Ik ga aftellen, want terugkomen lijkt me geweldig. Hopelijk met iets warmer en beter weer en zonder buikgriep.
Bedankt Patrick, Babs, kinderen en medecursisten: Gerda, Brenda, Joop en Eveline voor de geweldige week.
 
Maurice
Reactie basis cursus april 2013

Op zoek was naar praktische gebruikerstips voor mijn nieuwe Nikon D7000 stuitte ik al googelend op Pébru. Nou, dat leek me wel wat…heerlijk een weekje in het lekker zonnige Frankrijk ondergedompeld worden in de basiskneepjes van de digitale fotografie. Eindelijk écht leren fotograferen. In JPEG en niet in RAW. Geen eindeloze (na)bewerkingen… precies aansluitend bij mijn behoefte. Dus óp naar la douce France! 
Heerlijke plek, mooi lentegroen, maar vooral ook… kkkoud!!
Het gebrek aan zonnewarmte werd echter ruimschoots gecompenseerd door de hartelijke ontvangst en goede zorgen van Babs en de onmiskenbare professionaliteit en het nimmer aflatende enthousiasme van Patrick. De cursus heeft mijn verwachtingen overtroffen. Nu is het zaak automatisme te ontwikkelen m.b.t. belichtingstrapjes, diafragma, ISO en witbalanswaardes en de toevoeging van persoonlijke smaak en sfeer. Met dank aan Patrick en mijn medecursisten heb ik een topweek gehad.
Mijn camera zal van nu af aan voornamelijk op standje M staan!
Wens jullie alle goeds en heel veel nieuwe cursisten,


Liefs Gerda
Stacks Image 1108
Reactie basis cursus april 2013

Fotograferen kan je ( opnieuw) leren Mijn camera is te duur (lees de review van Patrick), mijn lens was kapot, en mijn statief was prut. Maar in PÄ—bru heb ik de fotografie opnieuw ontdekt. 5 dagen les van Patrick heeft daarvoor gezorgd. Heldere uitleg, goede opbouw, kritische aanmoedigingen, humor en veel passie. Ik was elke dag bekaf, maar steeds weer wat wijzer. Nooit gedacht dat ik van een tuinkabouter op een balkon nerveus kan worden, dat ik in staat ben een mooi portret te maken en dat het ochtendlicht zo mooi kan worden vastgelegd. En dan was dit nog maar de basiscursus. Een mooie plek, een warm en gastvrij ontvangst door Babs (die ook goed voor de inwendige mens heeft gezorgd) en de lessen van Patrick vormen een prachtige combinatie die een mens gelukkig maakt. Dit krijgt wat mij betreft zeker een vervolg.

Marie-José
Stacks Image 1115
Reactie basis cursus april 2013

Ik heb de basiscursus als zeer prettig ervaren! Voor een beginner is dit een absolute aanrader. Je leert goed om gaan met de eerste facetten van belichting. Aan de hand van de belichtingstrappen kom je tot een technische goede en gewenste foto. Het was een duidelijk verhaal, waarbij je na 5 dagen verbaasd bent dat je zulke mooie foto's kan maken. Top ;-)!!

Vriendelijke groet,
Soraya van der Lugt
Reactie basis cursus april 2013

Ook ik heb een fantastische week gehad in Pebru.
Het heeft wel 2 jaar geduurd voordat ik eindelijk de tijd en mogelijkheid vond om aan de basiscursus deel te nemen maar ik ben heel blij dat dat eindelijk gelukt is. Ik heb een super leuke en leerzame week gehad, en kan het alleen maar iedereen aanbevelen.

Patrick is een charismatische leraar, die met veel geduld alle zaken uitlegt, maar ook heel duidelijk en direct is in zijn commentaar als er iets niet goed gaat. Maar altijd op een prettige manier.
Geen moeite was hem teveel om naar bijzondere plekken te rijden om te fotograferen. Ondertussen konden we genieten van de prachtige omgeving. De laatste cursusdag gingen we zelfs speciaal op pad om mijn lievelingsonderwerp - paarden - te gaan fotograferen!
Ik heb mijn camera goed leren kennen en kan me niet voorstellen dat ik ooit nog op de automatische stand zal fotograferen. Het idee alleen al….

Babs is een zeer goede gastvrouw, die je je meteen thuis laat voelen en de heerlijkste lunches bereidt.

Ik was enorm gecharmeerd van de leuke kleine details overal op het terrein en ook in 'mijn' huisje. Echt super gezellig!

Ik heb me alweer opgegeven voor de vervolgcursus volgend jaar en verheug me nu al op een weekje veel leren en gezelligheid samen met mijn medecursist Andre en zijn echtgenote Ans. Wat hebben we veel plezier gehad!

Digitale fotografie vakantie in Pebru? Echt een aanrader!!

Marja Kriboo
Reactie basis cursus april 2013

Vanwege mijn werk maakte ik o.a. in 2012 rond de 10.000 foto's. Ik noem ze maar " Klik Klak" foto's.Toen ik 65 werd dacht ik: Ik wil nog wel werken, doch af en toe heb ik meer vrije tijd en hoe vul ik die tijd dan in ? Echte foto's maken leek mij leuk.

Ik kocht een mooie camera met "alles er op en er aan " en begon er lustig op los te fotograferen (Klik Klakken).

Op enig moment las ik een artikel in " Leven in Frankrijk " (Geschreven en (groten)deels voorzien van foto's gemaakt door Annelies van der Woude).Na het lezen van dit artikel dacht ik: Ik wil ook graag leren fotograferen. Het moet maar eens afgelopen zijn met al dat " Klik Klak "gedoe. 

Wat een mooie bijkomstigheid dat ik het artikel van Annelies las!Ik boekte een basiscursus met logement, samen met Ans, in de Gite. Vanaf de boeking was er een warm gevoel over de wijze waarop Babs e.e.a. verder regelde (De mails waren leuk, de afhandeling perfect en ga zo maar door).

Kort gezegd: Toen Ans en ik aankwamen in Pébru hadden we het gevoel alsof we weer opnieuw thuis kwamen (terwijl dit aankomen echt voor de eerste keer was !). Anderzijds was dat gevoel niet zo raar, immers Ans en ik waren reeds uitgenodigd voor de reünie in Hilversum en hadden aldaar dus reeds de smaak van de oud cursisten kunnen proeven. (Bij nader inzien is dat ook wel raar: Je gaat naar een reünie en je moet de cursus nog volgen !. Misschien was ik in mijn vorig leven reeds in Pébru ?).

De basiscursus:

* De cursus: Geweldig !;
* Patrick: Is geweldig ! Een goede leraar ! Heeft geduld en laat zijn (onwetende) cursisten in hun waarde! Verdraagt interruptie ! Heeft humor ! Kan ook streng zijn ! Wil echt de cursisten " waar voor het geld geven"  en is bovenal " een Mens ! ";
* Babs: is de gastvrouw ten voeten uit ! Haar lunches zijn ***** waard ! Toen ik de basiscursus volgde was het buiten kil en koud. Haar warmte maakte alles goed ! Mina en Janna: Gefeliciteerd met zo' n Mama !;
* Fantastische mede-cursiste mogen meemaken: Marja bedankt voor de leuke week ! Ik hoop dat we samen de vervolgcursus mogen mee maken;
* Aan eenieder die de basiscursus wil volgen: Ik hoop dat je zelf ervaart wat ik heb mogen ervaren!

Met vriendelijke groet,

A.A.J. (André) Roes RT
Stacks Image 1136