Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Reacties cursisten 2018

Reactie Basis cursus oktober 2018

Een jaar geleden was ik op Internet aan het zoeken naar reviews en gebruikerservaringen over de toen net verschenen Fuji XT-2 systeemcamera. En kwam ik terecht op de site van Patrick. En begon zijn blogs te lezen. Over de Fuji X-T2, maar ook over alle andere fotografie-onderwerpen waar hij over schreef. Zijn verhalen raakten me. Passie, vakmanschap, eigenzinnig, origineel. Brede ervaring. Terug naar de basis. Goed kijken. En zien.
Ik dacht: van die man kan ik leren.
Ik klikte door en zag dat hij cursussen geeft. Ik bekeek zijn cursusaanbod. Zag er goed uit. Diep in Frankrijk, op het platteland. Ook een pré. Toen bleek echter dat ik met een basiscursus zou moeten beginnen. Oei, schrok ik. Teleurstelling. Ik fotografeer al 45 jaar. Heb al een aantal workshops en masterclasses gevolgd. Zit al een paar jaar in een Fotogroep. Wat moet ik in een basiscursus, dacht ik?
Gewikt. Getwijfeld. Gewogen. Nog eens gewikt. Me toch opgegeven. Waarom?
Ik dacht: van die man kan ik leren.

Oktober 2018. Het is zover. 5 dagen ondergedompeld in fotografie. En hoe. Patrick maakt het waar. Helemaal. Hij is zoals ie schrijft. Zichzelf. Passie, vakmanschap, eigenzinnig, origineel. Terug naar de basis. Brede ervaring. Goed kijken. Precies. Hij heeft ook nog eens heel veel verstand van cameratechniek. Hij weet hoe digitale fotografie werkt. Hij kent de juiste instellingen. Hij weet hoe je het maximale uit je camera haalt. Hij heeft het allemaal. En weet het aan je over te dragen. In een prettig klein clubje, met veel aandacht voor iedere deelnemer. Dat is uniek.

Fotograferen is voor mij vanaf nu anders geworden. Bewuster. Slimmer. Grondiger. Preciezer. En ook leuker. Want het is leuk als je begrijpt wat je doet.

En dan heb ik het nog niet eens over Pébru en de Corrèze gehad. Prachtig verstild, heuvelachtig landschap. Karakteristieke franse dorpjes en stadjes. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Heel fotogeniek. En dan heb ik het ook nog niet eens gehad over de gastvrijheid van Babs. Lekkere lunches. Zelfgemaakte jam en andere lekkernijen. Ieder morgen vers brood en croissants, gebracht door de bakker. Gezellige sfeer rond het huis en het kampeerterrein.
Wat wil een mens nog meer?

Heb veel geleerd. Ben ook nog met mooie foto’s teruggekomen. Het was een geweldige week. Kijk nu al uit naar een vervolgcursus. Kan niet wachten!

Job
Stacks Image 10
Reactie Basis cursus oktober 2018

Na lange tijd niet meer gefotografeerd te hebben en te zijn blijven steken in het analoge tijdperk besloot ik enige tijd geleden een digitale camera te kopen.
Toen ik eenmaal dit stukje techniek in mijn bezit had kwam direct de vraag; wat nu?
Hoe kon ik mijzelf deze camera eigen maken en een doorstart met fotograferen maken?

Op het internet kwam ik de digitale fotografie vakantie van Patrick en Babs Mollema tegen.
De basis cursus sloot uiteraard bij mijn niveau aan en ik besloot te boeken samen met mijn moeder die dezelfde wens had.
Het werd een super week!

Patrick wist mij op een eenvoudige, professionele, heldere en humoristische manier duidelijk te maken hoe verschillende stijlen foto’s te maken met een camera die ik nog niet kende.
Iedere deelnemer aan de cursus kreeg evenveel aandacht en voelde zich naar mijn idee gezien en gehoord.
Mijn schroom voor de techniek verdween en fotograferen werd weer leuk.

Pébru is een prachtige omgeving en de ondersteuning tijdens het verblijf, de heerlijke lunches en verse broodjes verzorgd door Babs maakten de vakantie tot een nog groter succes.
Zowel Patrick als Babs zijn vakmensen
Ik kan iedereen een digitale fotografie vakantie, op welk niveau, bij Patrick en Babs Mollema aanraden.
En mijn moeder onderschrijft dit.

Salut!, Hesther
Stacks Image 16
Reactie Basis cursus oktober 2018

Reactie:
Ik ergerde me al een tijd aan het feit dat je niet meer om het feit heen kan, dat fotograferen niet los gezien kan worden van foto-nabewerking- c.q. programma's die de originele foto moeten laten gaan spreken?!
Na een zoektocht op internet kwam ik op de site van digitalefotografievakantie terecht, hele dagen heb ik gelezen en steeds groter werd mijn glimlach. Een 'zielmaatje' (?) en dan ook nog eens in een de vorm van een meester....Die Meester heet Patrick, "iemand van Adel"
Toeval- of bestaat toeval niet! Basis cursus geboekt en jawel De Meester regeert.......dit met Harde Hand haha, absoluut niet, maar met eerlijke motivatie en nog beter, harde confrontatie met jezelf! In een groepje van 4, lekker overzichtelijk en zo al snel een gezellige klik met elkaar.
De één pak het wat sneller op dan de ander, maar de Meester blijft geduldig. TIP; leer je camera thuis wat beter kennen vanuit de basis, heb je tijdens de cursus dubbel profijt! Elke belofte die Patrick maakt, maakt hij meer dan 100% waar. Geen flauwekul en het is fantastisch als je leert begrijpen en handelen wat tot resultaat leidt waar je met trots op terug kijkt en -valt.

Echter ik maak één kanttekening; sta stevig in je schoenen, want ik kreeg in mijn geval na de cursus de fotoclub over me heen; zie onderstaand citaat van mij.............zelf uitgelokt en dit met een dikke glimlach
Ook was er redelijk ongeloof over de gepresenteerde resultaten JPEG op onze Facebook pagina en mijn presentatie in de zaal; nu is mijn bijnaam 'Mister-JPEG geworden, ik ben er trots op!

Ingezonden stuk:
Ik ga de knuppel eens goed in het hoenderhok gooien; JPEG-schieters hebben uiteindelijk meer kijk om met het échte licht te spelen (Schilderen) en kunnen realtime zien wat dat behelst!!
Die resultaten zijn juist realistischer en net zo mooi (niemand pikt ze eruit), ik noem dat fotograferen!!. Alles (RAW) wat daarna bewerkt wordt (op croppen ná) is FOTO-ART!! Prachtig, té mooi vaak om te zien, de ZIEL eruit>zonde.
Dat is mijn mening en die is niet belangrijk, dat is genieten vd échte foto die zo uit de camera rolt. Waarom hechten we dan nog zoveel waarde aan al die specificaties en mogelijkheden die zo’n stukje top techniek biedt??
Fotograferen is voor mij mediteren, één zijn met je omgeving, één met je doel, héérlijk. Liever binnen zitten, ga dan RAW fotograferen; met genoegen;). Ernst


Ook dit staat nu ergens op internet, je wordt misschien wat overmoedig, maar wel een blij mens.
Want fotograferen is nu écht een feest voor mij en ik denk inmiddels ook voor vele andere (ex-)cursisten; weer terug naar de basis en vandaar uit je ontwikkelen met je camera aan je zijde, wat wil een fotograaf nog meer?
De ambiance, de zorg van echtgenote Babs (wat een topper!), de verzorgde huisjes en omgeving; mijn vervolgcursus Fuji is weer geboekt!
Ik kijk er naar uit, week 31 mag ik weer. In een dag te rijden, dus dat valt mee

Met hartelijke groet,
Ernst
(Fuji X-T3)
Stacks Image 26
Reactie Basis cursus augustus 2018

Enthousiast gemaakt door een goede vriendin het plan opgevat de fotografie weer eens op te pakken.
Natuurlijk kan dat ook bij Foto Kees, hier vlak om de hoek, maar als je iets doet moet je het goed doen en volgens voornoemde vriendin moet je dan naar Patrick en Babs Mollema in Pébru.

Na een intensieve week van totale onderdompeling in een digitaal fotografiebad ben ik een stuk wijzer.
Ik ken mijn eigen camera beter, ik denk langer na over wat ik met mijn foto wil laten zien en ik besteed, door een serie proefopnames, veel meer tijd aan de voorbereiding die moet leiden tot het perfecte plaatje.
Patrick is een prettige docent. Heldere uitleg, geduld, complimenten en tips waar je wat mee kunt.
Elke foto wordt besproken en voorzien van commentaar.
Het werken in een klein groepje, naast mij nog twee cursisten, zorgt voor voldoende aandacht en je hebt zo ook de tijd om elkaars foto's te bekijken en te leren van de opmerkingen daarbij.

Het programma is gevarieerd.
Van natuurfotografie bij opkomen zon tot stadsgezicht in toenemend duister en van dood object, de buitenspiegel, gril, deurklink van je auto tot levende modellen in de hoedanigheid van je medecursisten.
De dagen zijn best lang, maar de onderbreking met een Franse lunch uit de keuken van Babs, en de prachtige omgeving waar je een week lang van mag genieten, zorgen voor een heerlijk vakantiegevoel.

Gelukkig was dit nog maar de beginnerscursus.
Er valt nog veel meer te leren dus mag ik nog een keertje terug.

Erik Schrijvers
Arnhem
Reactie meester klas en print cursus 2018

Dit jaar zijn we twee keer naar Patrick geweest voor een cursus. We hebben een privé cursus gevolgd waarbij we veel leerden over licht. Hoe je het kunt tegenhouden, buigen en hoe je er mooie verloopjes mee kunt maken op je achtergrond. We ontdekten daarbij dat een beauty dish geen beautiful licht oplevert en je beter een softbox kunt gebruiken. Ook leerden we over het aansturen van modellen en elegante en juist minder flatteuze houdingen. 
 
Een paar maanden later hebben we ook een prinscursus gevolgd. De eerste twee dagen van de prinscursus draaiden voornamelijk om het vinden en installeren van de juiste drivers voor de printer en papier, kalibratie van de monitor en de juiste instellingen in Photoshop en Lightroom. Dat was nog niet eenvoudig, maar dankzij Patricks inspanningen lukte het en konden we aan de slag. En omdat het niet eenvoudig was, was het juist super leerzaam! Hier kan je beter tijdens de cursus tegenaan lopen, dan thuis. Daarna was het niet alleen printen, maar ook fotograferen. Fantastisch om gelijk je eigen resultaat op papier te zien. Daarmee is je foto pas echt af! Voor ons is de creatieve cirkel van fotografie nu pas echt rond.

Het waren twee leuke, leerzame en inspirerende weken, waarbij Babs zorgde voor een heerlijk verblijf en lunch. We hebben weer genoten. Bedankt daarvoor! 

Monique en Vincent Mulder 
Stacks Image 39
Reactie Basis cursus augustus 2018

Wat een openbaring.

Fotograferen is meer dan kiekjes schieten met een camera.
Eenieder die al jaren foto’s maakt en niet tevreden is hetgeen uit de printer komt dan wel op zijn of haar computerscherm verschijnt, is toe aan een weekje vakantie of beter gezegd een weekje hard en intensief werken in een vakantieomgeving in “douce France”. Babs heet je op zaterdag hartelijk welkom en op maandag stipt om tien uur verschijnt de heer des huizes Patrick Mollema. Een leraar maar beter gezegd een mentor die week in week uit alles geeft voor zijn cursisten.

Of je nu fotografeert met een Canon, Nikon, Fuji, Sony of welk ander merk dan ook Patrick kent ze allemaal, stelt ze in en weet alle sterke kanten van je camera en/of objectief maar ook alle beperkingen.
Sterker nog de beperkingen geven hem de kans om deze op de een of andere manier te omzeilen. Iedereen kan wat van hem leren van beginner tot specialist. Niet voor niets moet iedereen beginnen bij de basis.
Technieken uit vervlogen tijden helpen iedere cursist om betere foto’s te kunnen maken. Weg met die automatische programma’s weer leren fotograferen zoals het hoort.
Klein kijken, diafragma gebruiken voor wat je wilt laten zien, belichtingstrapjes, witbalans wanneer en onder welke omstandigheid allemaal dingen die aan de orde komen in de eerste week.
Deze bloemlezing die zeker niet compleet is van hetgeen aan de orde komt in deze leuke maar ook leerzame week.

De resultaten van medecursisten op website zijn fenomenaal. Iedereen hoopt deze ooit te kunnen maken. Na een weekje ‘vakantie’ is dit realiteit.
Natuurlijk moeten de weergoden meewerken maar dit is geen excuus om niet thuis te komen met prachtige resultaten. Daar zorgt Patrick wel voor.
En voor de inwendige mens is daar Babs. Zij zorgt voor een culinair hoogstandje tijdens de lunch. Beperkingen geen enkel probleem, dan maar iets toveren zonder gluten.
'S avonds even een nabespreking met je medecursisten onder het genot van een biertje of een lekkere fles wijn. Een dank ook aan Marina en aan Kees medecursisten.
Want Patrick kan nog zoveel energie geven (wat hij ook week in week uit doet onze bedrijfsatleet) samen moet je het doen.
Nu een jaartje oefenen met hetgeen wij geleerd hebben om volgend jaar samen met mijn soulmates de vervolgcursus te kunnen gaan doen. Nog 365 nachtjes slapen ��

Kortom iedereen kan (leren) fotograferen bij Patrick Mollema...

Merci

Fer van Harn

PS. hey Nikon, Fuji of welke andere producent wordt eens wakker waarom zij jullie zo arrogant om niet eens de moeite te nemen om te luisteren naar een kritisch geluid van iemand die echt verstand heeft van de ‘ fouten’ in de huidige camera’s.
Hij schrijft het niet alleen maar kan het ook aantonen !
Stacks Image 46
Reactie vervolg cursus juni 2018

In juni van dit jaar ben ik voor de tweede maal “afgedaald” naar Pébru, dit keer om aan te schuiven bij de vervolgcursus. Naast Patrick waren we met zijn drieën (maximale groepsgrootte is 4). Heerlijk werken in zo’n klein groepje: het cursusprogramma werd ingericht naar de specifieke voorkeuren van de de cursisten. In zo’n klein clubje kom je niets tekort aan persoonlijke aandacht en desgevraagd assistentie bij elk denkbare fotografische vraag.

Voortbouwend op de stof van de beginnerscursus gingen we aan de slag met contrast/verzadiging/helderheid, uiteraard rechtstreeks vanuit de camera, ... en knallen maar weer: dit keer - in de regen - plaatjes schieten van paarden. Leuk, apart en een perfecte start van de week.

Het toepassen van dezelfde vaardigheden kwam de volgende dag opnieuw aan bod bij de stuwdam van Argentat. Een mooie gelegenheid om met de camera te experimenteren, met abstracte foto’s als resultaat..
Het hoogtepunt van de week was voor mij het ‘flitsen’. Patrick zegt steeds: “flitsen is niet moeilijk, maar je moet wèl veel weten”. Beide statements zijn waar gebleken.
Ik vond het een bijzondere ervaring een kerk-ruïne bij avondschemer te fotograferen, natuurlijk met een flitser. Oeps,.. ik had wel mijn flitsstatief meegenomen, maar het camerastatief lag nog in Pébru. Met wat improviseren op de fototas is het toch nog goed gekomen. Het resultaat was absoluut fraaier dan ik van tevoren had kunnen bedenken, ook zonder statief.
Het flitsen kwam nog eens aan de orde bij portretfotografie, beginnend met een grondige inleiding van Babs over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een rustgevende fotosetting, niet in het laatst voor het model. Daarna konden we het zelf gaan proberen: alles uit de camera halen bij een subtiel opgezette flits-belichting. In principe goed te doen, maar de tijd was te kort respectievelijk de aandacht verslapte wat na al het andere werk.

Ook nu weer waren alle "secondaire voorwaarden” aanwezig; koffie en thee op zijn tijd, de middagmaaltijd van Babs en heerlijk vers brood in de ochtend en gezelligheid.
Aangestoken door de mogelijkheden van flitsfotografie, heb ik me inmiddels aangemeld voor een flitscursus in de zomer van 2019.
Dat wordt weer een weekje hard werken, met vallen en opstaan, en ongetwijfeld een nog breder zicht op wat je allemaal uit je camera kunt halen.
Babs en Patrick, ik heb er weer zin in!

John Peek (flickr-name: john-nl)
Reactie Fuji cursus juni 2018

De basiscursus in Pébru heb ik een paar jaar geleden gedaan met een kleine maar uitgebreide point and shoot camera (Sony RX 100 III), met de bedoeling na mijn vakanties terug te komen met betere, scherpere en mooiere foto’s.
Ik heb zoveel geleerd in die week en ben zo enthousiast geworden over het fotograferen, dat ik niet alleen op vakanties, maar eigenlijk altijd die kleine camera in mijn tas had.
En het is een leuke hobby geworden. Ik wilde vervolgens verder en meer leren met een grotere camera.

Enthousiast door de foto’s en met name de Fuji kleuren die ik voorbij zag komen op Patrick’s PC tijdens de lessen, ben ik overgegaan op de Fuji XT1.
Wel gewaagd vond ik zelf, want ik ben geen ster qua techniek en raak al lichtelijk in paniek als Patrick het over sluitertijden heeft. Bij mij ging fotograferen toch vaak nog op gevoel.
De dag dat ik blij thuis kwam met mijn nieuwe Fuji XT1, plaatste Patrick een review van de Nikon D7200 die hij iedereen kon aanbevelen, een Fuji was veel lastiger.
Dus grote twijfels rezen of ik wel de juiste camera had gekocht voor mijn kunnen. Maar gelukkig, wist ik, kon ik weer op les bij Patrick.

En dat heb ik gedaan, eerst in de Texel week in voorjaar 2017 en nu weer in Pébru op de Fuji cursus.
Het voelde als vanouds om in de Case Blue te logeren op de camping. En we hadden een heel gezellige groep, erg leuk om na een ochtend of middag fotograferen elkaars resultaten te zien en daar weer van te leren.
Ook 's avonds werd er nog flink over fujifotografie nagepraat.
Zo fijn dat Patrick deze - volgens mij - unieke Fuji cursus geeft!
Ik heb weer heel veel bijgeleerd en ik durf mijn camera nu overal mee naar toe te nemen.

Voor deze cursus had ik toch vaak mijn vertrouwde kleine Sony bij me waarvan ik alle ins en outs al kende en ik was nog niet zo zeker over wat ik met mijn Fuji kon.
Het mooie aan een cursus van Patrick vind ik ook dat hij je “RUC“ foto’s leert maken - eigenlijk Patrick’s motto - waarin hij verschilt van andere cursussen.
Rechtstreeks Uit Camera leren fotograferen, omgaan met de mogelijkheden die je camera biedt, leren waar instellingen voor dienen en het uiterste daaruit zien te halen.
Eerlijke fotografie. Geen raw foto’s nabewerken met fotoshop of lightroom, alleen maar schieten in jpg.
En de tijd nemen om een mooie foto te maken.
Kijken naar je histogram, naar je hoog- en laaglichten en met de Fuji kun je ze ook nog apart van elkaar instellen.
Gaandeweg ga je het begrijpen. En trappetjes maken, nog steeds, maar nu ook met je kleurinstellingen en DR.

Ik ben nog steeds heel blij dat ik ooit het besluit heb genomen om in – wat is het nou voor een gehuchtje :) - Pébru een cursus te gaan doen.
Patrick is heel duidelijk en heeft een uitgesproken mening, als je zonder hem te kennen zijn website leest, kan dat misschien wat pittig lijken, maar ik kan met stelligheid zeggen dat Patrick’s prettige manier van lesgeven, zijn vakmanschap, passie en eerlijkheid je zo enthousiast maken over fotografie, dat je geen spijt zal krijgen.

Erg gaaf dat wij met ons kleine groepje privé toegang kregen tot de Tours de Merles. Met de mistdampen op de berg tussen de oude, verlaten ruïnes fotografen was echt een bijzondere ervaring.
We hebben ook nog even gesnuffeld aan het flitsen tijdens onze cursus, en ik zie dat daar nog heel wat uit te halen is, voor mij in ieder geval.
Erg gaaf ook om ’s avond zo’n ruïne kerkbouwval te belichten, alhoewel ik wat te lang naar Patrick’s zin met mijn statief onderweg was om een goed plekje te vinden ;).

En ik kan niet afsluiten zonder Babs te noemen, die ook mee was fotograferen bij de Tour des Merles, maar bovenal een geweldige gastvrouw is, die zorgt dat je het naar je zin hebt en als ik ‘s ochtends vroeg al aan het wandelen was langs de graanvelden, me mijn warme croissantje vanuit de auto toestak die ze net bij de bakker had gehaald.

Mille merci Patrick en Babs, op naar de volgende ervaring!

Irma
Stacks Image 60
Reactie vervolg cursus juni 2018

Vorig jaar (2017) heb ik de basiscursus bij Patrick gevolgd. Daardoor heb ik mijn toestel beter leren kennen.
Om mijn foto’s thuis goed te beoordelen heb ik in de loop van dat jaar een beter beeldscherm gekocht, een Spyder om het scherm te kalibreren. Ook heb ik meer gedaan met portret fotografie.

Ik was nog niet overtuigd om te fotograferen in JPEG en dus weer terug gestapt naar RAW.
En in 2018 heb ik de vervolgcursus gedaan, braaf weer JPEG geselecteerd natuurlijk bij de start van de cursus.
De vervolgcursus begint waar de beginnerscursus is geëindigd en uiteindelijk heb ik nog meer greep gekregen over mijn toestel om mooie foto’s te maken.
Ook heb ik meer plezier gekregen in het spelen met de instellingen van het toestel, ik let beter op het histogram, kleuren en waar ik op moet anticiperen voor een goede foto.
Op locatie is de foto af en dat is leuker dan met een halffabricaat thuis te komen en met Photoshop/Lightroom het later af te maken.

Ik ben nog steeds aan het leren en dat zal ook zo blijven maar de stap terug naar RAW heb ik niet meer gemaakt.
Ik ben nog lekker aan het fröbelen met mij camera .

Hartelijke groeten,

Jan Nouta, Leiden
Stacks Image 67
Reactie portret cursus mei 2018

De meesterlijke klas!
In mei 2017 heb ik gevraagd of ik een cursus portretfotografie kon gaan doen bij Patrick. Dat was uiteraard in te plannen. We kwamen uit op startdatum 7 mei 2018. Eerst maar de nodige flitsspullen aangeschaft die werken bij mijn Nikon D500 en wat geoefend uiteraard.

De meesterlijke klas portretfotografie was een heel leerzame week. Een week van nadenken, kijken, licht goed neerzetten, model goed neerzetten, model aansturen. Het was hard werken.
Ik ben weer met een flinke dosis kennis naar huis gegaan. Nu moet het kennisniveau op peil blijven, dat betekent dus veel oefenen. Heel veel oefenen.

Deze cursus week is een aanrader voor een ieder die nog beter wil leren fotograferen!!

Ook voor deze week wil ik Patrick bedanken voor zijn uitleg, hulp, tips en advies en uiteraard Babs voor de spontaniteit en heerlijke lunches, waarbij speciaal met mijn eetwensen rekening is gehouden.

Liesbeth
Reactie vervolg cursus mei 2018

Hoeveel keer ik de afgelopen weken tegen Sietske heb gezegd: ‘kijk dat heb ik nou van Patrick Mollema geleerd…’ , heel veel dus.
We zijn in Noorwegen en we wandelen vandaag langs een rivier waarin een paar mooie watervallen liggen. Ik heb een kilo of 15 fototroep
mee in mijn rugzak. Statief voor de plaatjes van het stromende water. Maar er is véél te veel licht en zelfs met drie donkere Lee filters redt ik dat niet
op 100iso.
Het dal is vrij diep, en er zijn veel bomen… Dus voor het fotograferen van de watervallen is er veel zwart, en achterlijk veel wit in het schuimende water.
Zegt u het maar…… Goed nagedacht wat je ons leerde. Net zo lang doorgaan met je belichtingstrappetjes
totdat het wit niet meer uitvreet. Dus nog eentje en nog eentje enz.
Het resultaat is een gigantisch zwarte bomenpartij die in een paar stappen niet meer dichtgelopen is, en een perfect belichte waterval.
En dan bij thuiskomst in de hut meteen in LR importeren…..kantoor aan huis, het is vakantie tenslotte.
Jeetje wat leuk om te zien dat het zo goed lukt!!! Dus weer kon ik tegen Sietske zeggen: ‘kijk dat heb ik nou……’
Begrijp je dat ik met heel veel plezier terugkijk op je lessen?!
Over twee weken ga ik weer een dagje samen met Wim Lorjé met de camera’s aan het werk. (Misschien moet de D700 er wel eens aan geloven….als er wat vakantiegeld over blijft)
Allebei hebben we eigenlijk geen tijd, maar Wim houdt me wakker door steeds weer een nieuwe afspraak in de agenda’s te zetten, soms een paar maanden vooruit,
maar we doén het. Je brengt wel wat teweeg….met je enthousiasme. Het werkt aanstekelijk!!

Met vriendelijke groet,
Dirk Koene
Stacks Image 86
Reactie basis cursus mei 2018

Na jarenlang hoofdzakelijk in de Programma-stand te hebben
gefotografeerd, met zo nu en dan een poging om handmatig tot een mooie
foto te komen, vond ik het tijd om eens aan een gedegen basis te gaan
werken.
Dus op zoek naar een fotocursus waarbij de focus ligt op het maken van
goede foto's rechtstreeks uit de camera, zonder dat er achteraf al te
veel nabewerking aan te pas komt. Want naast dat ik toch niet aan het
nabewerken toekom, vind ik het eigenlijk ook niet echt een leuke
bezigheid. En hoe deed men dat eigenlijk in de tijd zonder Photoshop?
Het internet afspeurende kwam ik uit op de website van Digitale
Fotografie Vakantie, waarop belooft wordt dat je op ambachtelijke
wijze leert fotograferen, écht fotograferen. De ervaringen van eerdere
cursisten, die ik ook elders op het internet vond, deed mij geloven
dat dit iets is wat ik zocht. Nu alleen mijn vrouw nog overhalen om
mee te gaan. Zij had tot dan toe nog alleen maar in de Programma-stand
gefotografeerd.

Nadat ik mijn vrouw de website had laten lezen, volgde al gauw het
besluit om samen de Basiscursus te volgen.
Het contact met Babs over de te boeken week en accommodatie was gauw gelegd.
Voordat we de cursus hadden, konden we toevallig al tijdens een
cursistenborrel kennismaken met Patrick en Babs. Wat een gezellige
mensen. Ook hebben we toen een aantal oud-cursisten gesproken en ze
waren stuk voor stuk enthousiast over de fotografiecursussen die
Patrick geeft en de innerlijke verzorging door Babs. Nou, dat moet dan
vast goed komen.

Eindelijk was de cursusweek daar. Aangekomen in Pébru werden we
hartelijk ontvangen door Babs en bracht ze ons naar onze accommodatie.
Wat een leuk huisje! En wat een tuin! De kippen en een trotse haan
liepen er los rond. En ietsje verderop was het verblijf van de geiten
Bram en Henrik.
Omdat de cursus maandag begon, hadden we nog een dag om te genieten
van de omgeving en het mooie weer.

We volgden de Basiscursus met nog twee andere gezellige cursisten;
Annette en Reinder. De eerste cursusdag begon met een heleboel theorie
en al gauw werden we voor de eerste opdracht naar buiten gestuurd. Na
elke opdracht werden de foto's kritisch besproken en Patrick nam
hierbij geen blad voor de mond als hij iets niet goed vond. We kregen
dan uitleg over waar het fout is gegaan en wat we eraan kunnen doen.
Per opdracht ging de camera steeds meer richting de M-stand. Na een
paar dagen was al wel duidelijk dat er geen woord gelogen is over de
gedane belofte; leren écht fotograferen. Met vallen en opstaan ging
het steeds beter. Wat een mooie foto's kwamen er voorbij!
We hadden de mazzel dat het weer heel erg goed meewerkte en aansloot
op de opdrachten. Als we zon moesten hebben was de zon er, hadden we
bewolking nodig was het er ook. En niet te vergeten de nevel in het
dal bij opkomende zon, zo mooi! Dit tezamen met een enthousiaste
docent die alles goed weet over te brengen, maakte het een zeer
leerzame week. Patrick, bedankt voor je eyeopeners en wijze lessen!

We werden gedurende de week goed verzorgd door Babs. Elke ochtend
stonden de bestelde verse (stok)broodjes klaar.
's Middags kregen we een overheerlijke (warme) lunch, waarna we er
weer tegenaan konden. Babs, Chapeau en bedankt!

We komen vast en zeker een keer een vervolgcursus doen.

Martin & Chantal
Reactie Fuji cursus mei 2018

In februari hen ik de overstap naar Fuji gemaakt, wat meteen een mooie reden is om weer eens een cursus bij Patrick en Babs te volgen. Want zeg nou zelf: ik kan wel maanden in mijn eentje prutsen, maar met een week uitleg en training van Patrick ben ik verder en het is leuker. En mijn verwachtingen zijn uitgekomen. Ik weet nu veel meer over de camera en kan gericht aan de slag. Wat het extra bijzonder maakt zijn de medefotografen die ik heb ontmoet. Ed, Irma en Engel bedankt voor de leuke en ontspannen week. Veel geleerd en veel gelachen, ook tijdens de heerlijke lunches van Babs
Patrick heeft ons de inns en outs van belichting op de fuji en alle aanpassingen daarop uitgelegd en natuurlijk zijn we veel gaan oefenen. De twee dagen flitsen waren een hele uitdaging, maar erg leuk om ook te doen.
Echt een aanrader voor fuji gebruikers.
Patrick en Babs, bedankt!!

Margreet
Stacks Image 99
Reactie Basis cursus mei 2018

In Mei 2018 is het dan eindelijk gelukt om naar de berg in Pebru af te reizen. Ik was al ruim 4 jaar in contact met Babs om een geschikt moment te vinden. De blogs van Patrick lees ik al sinds 2011. Het werd tijd, maar het was wel even spannend of het de juiste keuze zou zijn.

Nou dat kan ik nu al verklappen .... het was de juiste keuze. Alleen al het feit dat je een foto maakt op het moment zelf met je camera en niet in de nabewerking. Dat was ook altijd mijn idee, maar het lukte vaak niet dan wel en dan kroop ik weer voor de computer met Lightroom om er toch iets van te maken.

Nu was het een week lang terug naar de basis van fotografie. Gewoon leren fotograferen, rechtstreeks vanuit en met een digitale fotocamera. Niet in de nabewerking, niet in RAW, maar gewoon in JPG. Niet op standje Av/Tv of A maar gewoon in M (op een Canon).

Patrick geeft op voorhand aan dat het hard werken is. En ja, dat was het dan ook. Het is continue snappen wat je doet, goed (blijven) kijken en keuzes op de camera maken. Vooral fouten maken, want dat zijn de leermomenten. Het was serieus en tegelijkertijd ook ontspannen met ruimte voor humor. Ook wanneer je ervaring hebt, dan was het hard werken en al helemaal geen garantie voor succes.

Van het fotograferen van een portret in zijn studio tot aan avond fotografie in een stadje verderop. Iedere keer gingen we weer terug naar de basis. Een manier van werken/denken en doen. Dat kost in het begin (wat) extra tijd, maar verdien je later meer dan terug als het in je systeem zit. Zowel als amateur als professional.

Vooral het doen, doen en nog eens doen vormt de rode draad in deze week. Patrick kiest bewust voor een kleine groep en kan daardoor (gericht) aandacht geven aan de cursisten. Ook blijft het nabespreken dan goed te doen, ondanks mijn dagelijkse wegtrekkertje rond de klok van 15u.

Iedere dag werd door Babs de (warme) lunch verzorgd. Het weer was goed, waardoor we iedere dag lekker buiten hebben gegeten. 's Avonds was er alle tijd voor andere dingen om de vakantie compleet te maken. Eigenlijk was deze week te kort voor mij.

Patrick & Babs, bedankt en ik kom graag weer een keer terug.

Groet,

Reinder
Reactie Basis cursus mei 2018

Mei 2018: voor het eerst in mijn leven ga ik alleen op vakantie. Ik wil graag een ''programma'' en besluit dat de rode draad mijn grote hobby fotograferen zal zijn. SNP vind ik te duur en al googelend kom ik al snel op 2 alternatieven uit. De eerste is een reis naar idyllische plekjes in Griekenland. De andere een cursus in een "ik vertrek" omgeving waar voormalige cursisten me in reviews waarschuwen voor een eigenzinnige docent. Maar dan wel een die je in één week echt leert fotograferen. Ik besluti dat ik altijd nog mooie plekjes kan bezoeken. Hoe mooi is het als je dan al echt kunt fotograferen. Dus ik kies ervoor om me eerst aan deze meester in de fotografie te onderwerpen. En zo kom ik bij Patrick en Babs in hun sfeervolle paradijsje in Pebru terecht. Het beeld wat ik van al dat leeswerk op deze site heb gekregen komt goed overeen met hoe ik het zelf heb ervaren: 5 dagen van 10.00 tot zeg half 5 bezig met je hobby. Veel theorie met maar één doel: leren begrijpen waar je mee bezig bent. En vervolgens toepassen wat je hebt geleerd. Lachend uitbijtertjes herkennen en bestrijden of omzetten in bofjes. In een futuristische omgeving stoeien met kelvinwaarden. Ontdekken dat je camera in het donker meer kleuren ziet dan jij. Dat je van stromend water wolken kunt maken.
Oké wij hadden het geluk dat de weergoden ons uitermate gunstig gezind waren. Oké Wij hadden het geluk dat we een supergezellig groepje hadden zonder betweters die de discussie met de docent aangingen. En dan kan je heel veel leren. 😂

En dan het verblijf: luxe kamperen in schattige huisjes, voorzien van alles wat je graag wilt om een relaxte vakantie te hebben en nog veel meer. Babs verzorgt op 4 cursusdagen heerlijke, complete lunches. Zelf koken is eigenlijk niet meer nodig. Eén keer slim inkopen bij een supermarché in de buurt en je kan je de rest van de week prima redden met de broodjesservice, jammetjes van Babs of eieren van scharrelkippen. Of je gaat (met elkaar) lekker uit eten op 10 minuten rijden bij Teuillet: voor ongeveer 20 euro 3 gangen inclusief drank.

Nog een praktische reistip voor alleengaanden: Ik vond de afstand te ver om in mijn eentje met de auto te komen en ben daarom vanuit Rotterdam met Transavia op Bergerac gevlogen. Daar een auto gehuurd (vooraf geregeld via Sunny Cars via ANWB en dus geen gedoe met verzekeringen en bijbetalingen). Google maps op de telefoon wees feilloos de weg. Al met al dus vooral relaxed zitten gevolgd door 3 uurtjes autorijden. Voor de rekenaars onder de lezers: al met al was ik op deze manier voor deze reis ongeveer 100 euro duurder uit dan met 2 dagen autorijden inclusief overnachting.

Verwacht niet dat je thuis veel indruk zult maken met al dat fraais dat je uit je camera leert halen. Want niemand gelooft dat je geen filters of fotobewerkingsoftware hebt gebruikt. Maar jij weet dat je dat echt niet hebt gedaan. En dat je voortaan geen uren meer hoeft na te bewerken. Althans: ooit, als je heel veel blijft oefenen. Maar dat ga ik natuurlijk thuis doen. En op die reis naar Griekenland. Want pas als je echt met 2 vingers in de neus kunt fotograferen mag je terug komen voor de vervolg cursus.

Annette Kolkman basiscursus mei 2018
Reactie Meesterklas april 2018

Heb weer genoten tijdens de cursus, en weer flink bijgeleerd.
Niet alles is gelukt, maar dat hoeft ook niet en ik heb het mezelf ook niet altijd gemakkelijk gemaakt.
Zoals bewust vol tegen een zon in gaan staan, niet alleen omdat dat mooi was, maar ook om het mezelf zo moeilijk mogelijk te maken.
Dan gaat het dus niet altijd goed, maar je leert wel.
Ook omdat je tegen de grenzen van je spullen aanloopt. Die grenzen zijn overigens goed om te kennen.

Verder moet ik vaak denken aan een beoordeling van al een aantal jaren geleden. Patrick leert je keuzes maken, en daarmee wordt fotograferen dan makkelijker.
Tegelijkertijd leer je bij, en er komt een flitser bij, daarna een softbox, een flitsstatief, een.... het aantal dingen dat je meesleept wordt steeds groter en groter.
Zit heel veel waarheid in, ook voor mij.
Resultaat: neem veel mee in de auto naar de vakantiebestemming en per dag (aan begin van de dag) besluit ik wat die dag meeneem (en dus ook: wat type onderwerp is die dag).
Voor mij is in de buurt van Pébru de uitdaging de "Fermes du Moyen Age".
Eerst zonder flitser, toen met 1 flitser en sinds de laatste cursus met meerdere flitsers.
Steeds weer de uitdaging hoe de situatie mooi uit te lichten en een oplossing te vinden die natuurlijk is in resultaat. Rustig werken en in ritme blijven.

De grote uitdaging voor mij is dat ook blijven doen als ik met mensen (portretfotografie) bezig ben.
Dan wordt ik toch altijd wat onrustiger, heb ik meer moeite in het ritme te blijven en de tijd te nemen mijn eigen foto's goed te beoordelen.
Waar ik dan weer geen moeite mee heb, is het negeren van langslopende andere toeristen als ik ergens bezig ben (bijvoorbeeld bij Tours de Merle).

En mogelijk wel het belangrijkste, de cursussen hebben mij meer plezier en genot in fotografie gegeven.
Er zullen denk ik dan ook nog meer masterclasses volgen, als ook fotografiereizen.
Ik weet een klooster ruïne in Toscane waar ik al een hele tijd aan het nadenken ben hoe daar mooie avondfoto's te maken...
Echt een uitdaging en zal het daar zeker nog eens proberen.

Groetjes, Rudy
Stacks Image 120
Reactie Basis cursus maart 2018

Ondanks dat ik theoretisch al best veel van de Fuji camera wist toch begonnen aan de basiscursus.
Achteraf gezien geen overbodige luxe als je een technisch goede foto direct uit je camera wilt halen.
Je weet altijd minder dan je denkt...

Patrick is een zeer ervaren fotograaf en leraar.
Dat merk je aan de manier van lesgeven; de details welke hij je weet te vertellen aan de hand van je foto's.
Patrick legt je uit hoe je systematisch tot een technisch goede foto komt.
Zodat je onder, bijna, elke omstandigheid wel een goed belichte foto kan maken.
En dat is fijn, dat geeft houvast.

Tussen het lesgeven door maakte Patrick ook nog tijd om mij nog wat verdieping te geven in de Fuji.
Dat was super.

Ik heb de basiscursus ervaren als zeer leerzaam en Babs en Patrick leren kennen als twee warme lieve mensen.
En dat Babs een geweldige lunch verzorgde was mooi meegenomen.

Dank jullie wel voor de fijne tijd. De lessen zijn voor het leven!
Ik kijk uit naar een vervolg!

Martin
Reactie Print cursus maart 2018

Ik ging de vierde keer naar Pébru. Na beginnerscursus, gevorderden curses en vorig jaar de masterclass werd het toch echt tij voor de printcursus. Het zal wel aan mijn analoge verleden liggen maar een foto hoort gewoon afgedrukt te worden op papier. Een week lang printen ik keek er naar uit. Weer bleek Patrick de beste fotograaf die ik mij kan wensen. Na een moeizame start met onwillige software. Patrick gaf niet op en eindelijk kon het printen starten. Het instellen van de printer het leren van een nieuwe routine. Stap voor stap, net als bij het fotograferen methodisch werken. Ik was best trots toen mijn eerst A3 foto uit de printer tevoorschijn kwam.

Maar om te kunnen printen moeten er natuurlijk ook mooie foto’s komen. Dat werden dus, paarden , mooie plaatjes bij het stuwmeer en foto’s uit de studio. Twee cursussen in één.

Ik was deze week de enige cursist. Maar met de zelfde energie die Patrick heeft wanneer hij een groep les geeft, steeds maar weer proberen jou het beste uit je camera te laten halen. Patrick geeft de ruimte om rustig te kunnen werken en hij deelt zijn kennis. Printen is ook wachten en en ook onderweg hebben we mooie gesprekken gehad over het leven, mooi licht enz. Naast leraar is Patrick gewoon een leuk iemand om de week mee door te brengen.
Verder vond ik het geweldig dat ik ook mee mocht naar een foto opdracht in een hoeden fabriek. Gewoon kijken hoe een prof aan het werk is. het siert Patrick dat hij twijfelde of hij dit wel kon doen, omdat hij dan geen les kan geven. Leraar is hij tot op het bot.
Ik heb een superweek gehad. Ik ging met een berg kennis naar huis.

En voor echt mooie foto’s vol details: Ga printen!
Stacks Image 134
Reactie basis cursus maart 2018

De cursus was super! Ik kijk er met veel plezier op terug.
Allereerst ben ik blij dat ik nu mijn camera beheers.

Vóór de cursus lukte het me maar niet om de camera eigen te maken maar tijdens de cursus leerde je me al snel dat het allemaal niet zo ingewikkeld is.
En dat was voor mij wel het belangrijkste kenmerk van de cursus, geen ingewikkeld gedoe. Een heldere opzet. Van de ene stap naar de volgende stap, de rust nemen en leren kijken.
Ik heb het plezier in het maken van foto's teruggekregen. Helaas heb ik niet zoveel kunnen oefenen als dat ik zou willen maar de momenten dat ik fotografeer zijn heel leuk.
Van verschillende mensen hebben ik al te horen gekregen dat ze kunnen zien dat ik naar een fotocursus ben geweest. :-))

En Babs, jouw zorg en de lunches maken de cursus af.

Lieve groet,

Sandra
Reactie basis cursus maart 2018

Het was een heerlijke week in Pébru bij jullie ondanks de regen en de kou! En Babs het was een onverwachte culinaire verwennerij die lekkere Franse lunches van jou!
Na jaren van fotograferen en teleurstelling over het resultaat ben ik via via bij Patrick terecht gekomen. Zijn briljantste leerling was ik niet, maar ik heb wel heéél veéél geleerd. Mijn toestel is bij thuiskomst niet meer van de M (manual) af geweest. De resultaten zijn verbluffend. Ik had al lol in het fotograferen, maar nu nog meer. Makkelijk vind ik het niet om de vijf "pijlers", zoals geleerd van Patrick, (diafragma, sluitertijd, histogram, iso en kelvin), te combineren, maar ik doe het wel m.u.v. de witbalans. De laatste is me te moeilijk, dus op naar de vervolgcursus in 2019!!

Carla van Oostenrijk