Digitale Fotografie Vakantie Reacties cursisten 2019

Reacties cursisten 2019

Reactietwee cursussen 2018 en 2019

Beginners cursus September 2018

Van jongs af aan had ik belangstelling voor fotografie. Doordat ik goed oplette werden de composities steeds beter en maakte ik als twaalfjarige vrijwel alle familiefoto’s. Wat ik toen als voordeel zag, betreur ik nu een beetje: ik heb nauwelijks foto’s van mijzelf uit mijn jeugd. Bij cursussen op school leerde ik zelf foto’s afdrukken, maar echte techniek, dat bleef een uitdaging. Er zijn ontzettend veel boeken over fotografie geschreven en heel veel meningen. Zoveel dat je als geïnteresseerde leek door de bomen het bos niet meer ziet. Het was dan ook een verademing dat Patrick voorstelde, nee: verordonneerde, dat we niet meer in RAW+Jpg mochten fotograferen en dat we helemaal terug naar de basics moesten. Dat betekent een goede foto uit je camera halen, met alleen Jpg, S zodat je (vrijwel) niks aan computerbewerking hoeft te doen. We moesten immers fotograaf worden en geen foto bewerkers op de computer.
Het was een verademing toen we samen in ons groepje groeiden en onze “trappetjes” schoten en de basis onder controle begonnen te krijgen.
Ook de onderwerpen die Patrick uitzocht waren afwisselend en na een heerlijke lunch van Babs gingen we er in de middag weer enthousiast tegenaan.
Het was jammer dat de week zo snel voorbij was en we beloofden elkaar het volgende jaar weer samen de gevorderden cursus te gaan doen.
Op de terugweg heb ik en mijn Nikon D610 ons eerste opdrachtje gedaan, n.l. foto’s maken van het hotel wat net was overgenomen door nieuwe eigenaren. Dit voor een ‘aangekleed’ biertje in de zon. Dat smaakt naar meer!

Gevorderen cursus Juni 2019

Wat hadden we er weer zin in: de gevorderden cursus en om elkaar weer terug te zien. Met nog een cursuslid extra erbij waren we meteen enthousiast om deze week de vervolgstappen te gaan zetten.
We begonnen even met de herhaling van de basis cursus, waaraan we in de middag kleurverzadiging en contrast toevoegden. Knallen!
Ook kwam de check van het histogram erbij nu, proberen dit mooi gespreid en vol te krijgen, tenzij je iets niet wilde laten zien, dan mogen de zwarten ‘dichtlopen’.
De volgende dag kwamen de flitsers uit de tas. Elke professionele fotograaf flitst, dan heb je het licht onder controle en kan je sfeer in de foto brengen en het onderwerp de aandacht geven. Mooi licht geeft mooie foto’s. Het viel ons nog niet mee dit onder de knie te krijgen, maar de foto’s werden veel mooier.
De lunches van Babs waren ook dit jaar weer om van te smullen en gaven ons de energie de pittige opdrachten uit te voeren.
Als opdracht kregen we ook om een kalender te maken. Voor mij werd dat: “Selma gaat op reis”. Een klusje waar veel energie in ging zitten en waar ik veel van geleerd heb.
We kunnen niet wachten om een vervolg aan de Vervolgcursus te geven...!

Patrick wederom bedankt voor de cursus en Babs voor de catering, tot volgend jaar!

Selma
Reactie basis cursus augustus 2019

Cruisend tussen pittoreske dorpjes kwam ik dan aan op…de BERG van Babs. Diep verscholen in het bos, daar trof ik een Nederlands sprookje…

Na een hartverwarmende ontvangst en rondleiding, mocht ik van Babs mijn intrek nemen in een knus chaletje.
En toen was het zover, de basiscursus fotografie van Patrick Mollema:
Techniek, filosofie, schoonheid, eenvoud en gelukkig... ook Humor. Echt ???…. Ja !!! Te gekkk !!
Wauw, als ik al hoge verwachtingen had na het lezen van de vorige reviews, dan werden deze extra overtroffen.

To the point: het is werkelijk een voorrecht om het van de Meester himself te leren.
De vervolg cursus staat reeds gepland, en de andere cursussen volgen.

Patrick, zoveel dank, eindelijk snap ik de kunst om schoonheid vast te leggen en om het te tonen.
Babs, ik kijk er zo naar uit om terug te keren naar je sprookjesachtige camping in Pebru, petje af hoe je dat allemaal organiseert.

Met hartelijke groet,

Ayan
Stacks Image 58
Reactie portret cursus augustus 2019

Een cursusweek in Pébru is een week kopje onder in fotografie.
Deze keer portretfotografie na de basis en vervolgcursus.

Of eigenlijk, wat is er mogelijk met licht en portretteren: flitslicht, zacht licht, Rembrandtlicht, vignetteren/afvangen van licht, hoe een achtergrond boeiend belichten, gebruik van meerdere flitsers, combies van dag- en flitslicht, en tot slot een fotoshoot/mis en scène met meerdere flitsers buiten.

Licht en belichting, 5 dagen lang, binnen en buiten, en afgestemd op de specifieke mogelijkheden van je eigen camera, Z6 in dit geval.
Gaaf, daar lust ik wel meer van, net al van de lunches van Babs.

Dick
Stacks Image 51
Reactie basiscursus augustus 2019

Terugblik op de Basiscursus Digitale Fotografievakantie
door:
Victor van Lieshout

Met torenhoge verwachtingen ging ik de cursus in op maandagmorgen. Met het verlangen van het leren maken van foto’s die in orde zijn, die technisch kloppen en waarbij ik het gevoel zou krijgen: het zit en het zit goed. Ook wel naïef natuurlijk. Ik bracht fotografie-ervaringen van vroeger(zwart-wit; zelfgebouwde doka) mee. Met mijn recent weer opgepakte hobbie, maar nu digitale fotografie, googlelde ik me naar Pébru.
Een half jaar wachttijd!
Voor een cursus bij iemand die speciaal voor het merk camera dat ik had aangeschaft(moeilijk! moeilijk!) een vervolgcursus heeft! Dat moet dus wel goed zijn!
Met vieren in ‘de klas’, de mazzel van een leuk groepje, een leraar, die conctact met je maakt, die met gevoel voor humor en cabaret, grappen en grollen en ernst door elkaar de cursus, zíjn cursus, leidt. Een berg ervaring, overgave en persoonlijke betrokkenheid, dat alles rolde over ons heen. Hij(vanaf nu Patrick) wilde ons ‘ritme bij het fotograferen’ bijbrengen, ons stap voor stap door de materie van de basiscursus, zíjn basiscursus, heenvoeren. Niet teveel, ieder in eigen tempo en naar eigen vermogen. Met afgepaste feedback, positief en bepaald niet te voorzichtig. Voortdurend met respect.
Het was voor mij een overweldigende ervaring, een groots avontuur. We hadden allemaal een andere camera, een totaal , ook ‘fotografisch’ verschillende achtergrond en dat was geen enkel probleem: iedereen kreeg persoonlijke aandacht en informatie die specifiek was voor het meegebrachte materiaal. Al halverwege de eerste ochtend nam Patrick per persoon even de camera-instellingen door en paste aan wat nodig was voor nu en in sommige gevallen voor eeuwig. In mijn geval betrof dat een paar wijzigingen, die een definitief andere werkwijze betekenden. Het waren momenten die in een flits voorbijgingen, maar van grote betekenis waren. En natuurlijk weet Patrick dat!
De cursusopzet brengt afwisseling tussen korte momenten theorie en grote momenten praktijk: oefeningen in de buurt, een aantal keren met de auto er op uit en steeds de geweldige nabespreking. Kijken naar elkaars resultaten. Geen moment verflauwde de aandacht, vijf dagen lang aten we uit Patrick’s hand. We maakten kennis met een aantal grote thema’s in de fotografie: de vroege ochtend, de donkere avond, het Portret(Patrick: de Moeder van de fotografie), veranderend licht. En bij dat alles steeds het Licht en de Schaduw.
En, oh ja, voortdurend het maken van keuzes, onontkoombaar, zodat we ook leerden, dat fotograferen een ambacht is en dat het begint bij de voorbereiding van de opname. Gefascineerd, in de war ook nog wel, en met het gevoel aan het begin te staan van een nieuwe wereld, ging ik naar huis. Übung… is voorlopig de opdracht, Übung. Via Flickr kunnen we als cursisten contact houden met elkaar en met de Meester. Een reddingsboei, aansluitend op de cursus. En natuurlijk de mogelijkheid om terug te gaan.

Mook, augustus 2019
Stacks Image 10
Reactie basiscursus juli 2019

Het was een drukke, intensieve week, deze Vervolgcursus; 5 hele dagen bezig zijn met je hobby, veel nieuws leren en met gelijkgestemden napraten tijdens het eten en de late uurtjes ’s avonds. In onze vrije tijd gingen we ook nog met de camera op pad. Ik heb er weer van genoten!

Vorig jaar zijn we in september in Pébru geweest voor de Beginnerscursus. Ik fotografeer al meer dan 40 jaar, maar nog steeds was het “plaatjes schieten”. Na deze fotografie-week besloten we in oktober al, dat we de volgende cursus ook wilden volgen en hebben met onze medecursist meteen geboekt voor juni 2019.

Van Patrick heb ik geleerd, hoe ik de mogelijkheden van de camera kan gebruiken, waardoor de foto’s echt veel mooier zijn. We kregen theorielessen over de instellingen van de camera ; daarna foto-opdrachtjes, in de tuin bij Patrick en Babs, op de camping of we gingen op pad naar o.a. een stuwdam, een dorpje, een kerkje. Spelen met licht, contrast, verzadiging, kleurtemperatuur instellen.
Patrick leerde ons, hoe de trigger en de flitser ingesteld moesten worden, de mooiste flitsbelichting, etc. En dat deed hij heel geduldig. Donderdag en vrijdag kregen we opdrachten; per foto werd er beoordeeld, advies gegeven en kon je weer verder met de instructies. Donderdagavond gingen we op pad, een kerkruïne fotograferen met flitslicht. Een moeilijke, leuke opdracht.

Ik heb genoten van het fotograferen en de theorie die erbij hoort, de gezelligheid met elkaar, de heerlijke lunches, door Babs gemaakt. Toen de week om was, moest ik afkicken van dit alles.
Patrick en Babs, dank jullie wel voor de heerlijke week.
Volgend jaar weer een weekje Digitale Fotografie Vakantie in Pébru!

Lia van der Vliiet

Stacks Image 37
Reactie basiscursus juni 2019

Het is alweer enige weken geleden, dat ik bij jullie was voor de tweede keer om de basis cursus te volgen.
Bijna erop volgend gingen we met de Fotoclub een week fotograferen in Ostfriesland, Duitsland.
Daar heb ik dagelijks in praktijk kunnen brengen wat ik van Patrick heb geleerd.
En…. het lukte of (soms) niet, maar dan wist ik wat ik verzuimd had te doen of juist te laten.
Ik ben heel blij met wat ik nu weet, maar…. het maakt me wel nieuwsgierig naar wat ik nog niet van Patrick heb geleerd.

Babs aan jou veel eer voor de heerlijke lunches en de sfeer die je om de cursus van Patrick creëert, jullie zijn een prachtig team!
Ik ga nadenken om mij aan te sluiten bij de Flicker groep van Patrick.
Hopelijk kan ik een keertje met jullie naar Texel, mogen er dan ook niet fotograferende partners mee?
Enfin tot slot, nogmaals erg bedankt en houd mij alsjeblieft op de hoogte van jullie activiteiten.
All the best en de hartelijke groeten ook voor Mina en Janna!

Carla van Oostenrijk
Stacks Image 30
Flits cursus april 2019

Dit jaar voor het derde jaar op een rij naar Pébru afgereisd. Na de Basis- en de Vervolgcursus nu de Flitscursus.
Voor mij was de reden om deze cursus te volgen om meer met licht bezig te zijn en om te leren dat naar mijn hand te zetten.

Het was een weer een intensieve week. We zijn eerst binnen aan het flitsen geweest en daarna buiten.
Later in de week op excursie bij boer Olivier en hebben we ook kostuums vereeuwigd voor een aankomend dorpsfeest.
Het laat zien dat er veel moeite is gedaan zodat wij de mogelijkheid kregen om mooie foto’s konden maken.
Met de nadruk op “mogelijkheid” want om alles goed in te stellen, licht op de juiste plek te zetten etc is erg lastig.
Dat de achtergrond even belangrijk is als het onderwerp was een eye opener voor mij.

Ik zal veel (moeten) oefenen om nu zelfstandig mooie flitsfoto’s te maken!
Bedankt Patrick voor de lessen Babs voor het lekkere eten elke dag!

Groeten Jan
Stacks Image 23
Basis cursus april 2019

Hoi Babs en Patrick,

Wat een leuke recensie op Facebook.
Inderdaad het is nooit te laat om goed te leren fotograferen.
Ik wil jullie bedanken voor de fantastische week die ik gehad heb.
Ik heb zoveel geleerd van fotograferen en van mijn Fuji camera. Had ik dit maar 3 jaar eerder gedaan😉.Daarom kom ik zeker terug.

Babs nogmaals bedankt voor het heerlijke koolhydratenarm eten. En Patrick nog een keer bedankt voor de extra Fuji lessen, je hebt mij gewoon 2 cursussen ineen gegeven, wat een luxe om zoveel aandacht te krijgen 5 dagen lang.
Deze cursus is zeker aan te bevelen, voor alle merken fototoestellen.

Met vriendelijke groet,

Saskia Benit
Stacks Image 16