Digitale Fotografie Vakantie

Reacties cursisten 2022

Reacties cursisten 2022

Zaterdag 2 april vertrek ik met de trein naar Pébru.

Een reis die een voorgeschiedenis heeft. Eigenlijk zou ik al in oktober 2021 gezamenlijk met Hans en Bram afreizen, maar door een vervelende omstandigheid kon dat voor mij niet doorgaan.
Gelukkig kon ik in die periode, bij wijze van grote uitzondering, al wel participeren in de DFV na de cursussen Flickr-groep.
Hoewel ik nog niet op cursus was geweest had ik al wel het gedachtengoed van Patrick enigszins tot mij genomen en gaf de fotografie en de feedback op afstand mij veel energie om een lastige tijd door te komen.
Maar nu was het moment dan eindelijk daar: met de TGV zoefde ik door het Franse landschap naar de koude en gedeeltelijk besneeuwde Correze. Alleen.
Of meer: samen met m’n grote fototas en m’n iets kleinere koffertje. Een heuse privé cursus; 5 dagen 1-op-1 met Patrick en m’n camera.

Doordat mijn fotowerk al wel bekend was Patrick konden we snel goede keuzes maken hoe de week in te richten en waar mijn ontwikkelbehoefte lag.
Bewust heb ik er voor gekozen om weinig op mijn vertrouwde terrein te doen, namelijk zwart/wit. Dat ken ik goed vanuit mijn analoge periode.
Nee, met mijn Fujifilm X-T3 en Patrick ging het om kleur en licht en dat in al zijn facetten. En daarin wilde ik meters maken in kennis en vaardigheid om met alle mogelijkheden die de Fuji biedt het maximale eruit te halen.
Uit de camera en het moment en niet uit de nabewerking achteraf. Want dat is ook de filosofie van Patrick: RUC. Rechtstreeks Uit de Camera.

In een voor mijn gevoel eindeloze week hebben we op meerdere thema’s (architectuur, natuur, avond, straat, studio, stillevens, portret, buiten flitsen) de TANS cyclus doorlopen; Theorie - Actie - Nabespreken - Synthese.
Ruim 1500 foto’s geschoten in een cadans die steeds meer eigen werd en daarmee mijn werkwijze fundamenteel verbeterde.
Leidend tot het perfecte plaatje… NOT. Nee, dat perfecte plaatje bestaat niet, gelukkig maar, want zo is er altijd wel weer wat te leren en dus een reden te bedenken om terug te keren naar Pébru.
Maar je komt een heel eind in de buurt met de bagage van Patrick.

In dit alles mag ik zeker niet de rol van Babs vergeten. Als taxi-driver, lunch-verrasser, tafeltje-dekje-bezorger, top-model en commander-in-chief, zorgt ze ervoor dat Patrick zich met z’n volle gewicht op de cursist kan storten. Het is een unieke ervaring, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen als je echt wilt leren fotograferen.

Met vriendelijke groet,

Eelco van Dijk
Stacks Image 314
Stacks Image 316
Stacks Image 318