Reacties cursisten 2022
Pebru begint voor mij te lijken op een pelgrimsoord waar ik steeds weer naar toe wil. Ik ga op bezoek bij de “Meester” en zijn “Vrouw”.
Vooraf had ik Babs gevraagd hoeveel cursisten zich opgegeven hadden. Ik bleek de enige te zijn.
Ik schrok hier eerst wel van. Maar achteraf ben ik heel blij dat ik een week privéles heb gehad van Patrick.
Wat een weelde.
Zaterdag ontvangen door Patrick die meteen vraagt wat ik wil leren in de komende week.
Mijn doelen waren voor mij duidelijk: leren omgaan met de Fuji camera en binnen en buiten flitsen.
De eerste twee dagen geoefend met mijn camera: hoe belicht je, functie van S en H en de filmsimulaties. Daarnaast voor mij nieuw begrip: zuiverheid. Het geeft een lokale aanpassing van het contrast.
Naast theorie natuurlijk ook veel fotograferen. “Wit moet wit zijn en niet grijs”. Aan het eind van de week waren de witte partijen goed maar de donkere partijen soms te licht of te donker. Zo blijft er altijd iets te leren.
Met de camera zijn we op pad geweest. Soms beloofden de weersomstandigheden weinig maar ik heb deze keer geleerd van Patrick om geduld te hebben. Wolken en zon wisselden elkaar plotseling af en dan kun je schrijven met licht.
Ik denk dat ik een aantal mooie landschappen heb geschoten.
Flitsen.
Ik behoor bij de mensen die op cursus wel flitsen maar thuis weer heel weinig. Geoefend in het “mos” bos. Geleerd dat wanneer je buiten flitst je het ook mag zien.
Ik wilde te subtiel flitsen. Patrick : “dan kun je het ook wel laten”.
Patrick let ook op de mogelijkheden van de cursist. Hij zag dat ik moeite had om op mijn knieën te zitten. Benoemt het en bedenkt een nieuwe opdracht.
s’ Avonds buiten een boom geflitst met drie flitsers. Een tijdopname, de flitsers drie keer laten afgaan.
Ik vind het een mooie opname geworden. Maar er gaat wel wat aan vooraf. Staan de instellingen van de camera en flitsers goed. En hoelang moet je belichten?
Ik vond het zo leuk dat ik er over denk om de volgende keer te leren om de sterrenhemel te fotograferen.
Binnen in de studio hebben we ook intensief gefotografeerd: glazen (door de softbox te verplaatsen veranderen ze van wit naar zwart) en een opstelling met een Focus jaargang van 1953 en twee oude Agfa camera’s; de functie zuiverheid kwam nu goed van pas. Het lijkt alsof de foto in 1953 is gemaakt.
Patrick en Babs bedankt voor alles en tot volgend jaar.
Andries
Met veel plezier heb ik net het een en ander op papier gezet van mijn ervaringen met mijn verblijf bij jullie.
Wat heb ik genoten, onwijs veel geleerd en plezier gehad! Wat ben ik blij dat ik voor de derde keer (basiscursus, Fuji cursus) naar Pebru gereisd ben om een verdiepingsslag te maken in mijn fotografie. Dit keer ging ik hardcore voor een ‘een op een’ cursus week.
Voorafgaand aan de week vertelde ik Patrick dat ik een lange lijst had en keuzes moest gaan maken. ‘Niet doen’ was zijn reactie, dan zie ik wat de vraag achter de vraag is en het kan zo maar zijn dat ik e.e.a. kan combineren.
Maandagmorgen legde ik mijn lijstje op tafel. Patrick maakte zijn aantekeningen en dit lijstje werd de leidraad voor mijn cursusdagen. Ik had zowel technische als vragen over specifieke onderwerpen.
De technische vragen die voor mij van belang waren o.a.; scherpere foto’s, meer uit de camera halen, leren hoe de foto’s in de camera te beoordelen en hierop keuzes durven te maken, flitsen met een en met twee flitsers. De vragen met betrekking tot specifieke onderwerpen waren o.a.; portret, vogels, landschap en straat fotografie.
Hiermee zijn we aan de slag gegaan en het was verbluffend hoe de onderwerpen gevonden werden om met mijn vragen aan de slag te gaan. Ik heb in de wei gelegen om een alpaca jong van twee dagen oud te fotograferen. Voor een geflitst dubbelportret van een echtpaar vonden we op de camping een echtpaar dat maar wat graag een ‘samen’ foto wilde hebben en doken we de studio in. We bezochten een vogelpark om vliegende vogels te ‘vangen’ en we togen naar een optocht voor straatfotografie. Onder de brug van Argentat schoten we met twee flitsers een foto van de meester zelf voor de website van Mollemariage. Voor de laatste vragen reden reden we het centraal Massief in om daar met licht en schaduw stemmige landschapsfoto’s te maken in lastige licht situaties. Camera-instellingen en om nog aandacht te geven aan de vraag achter de vraag die bleek te gaan over het gebruik maken van de filmsimulaties.
Wat was het heerlijk om op dit soort momenten Patrick naast je te weten. Een vraag in de praktijk geeft gelijk zoveel inzichten en concrete aanwijzingen dat ik van elke keer dat we met de camera aan de slag gingen enorm veel geleerd heb. In het bekijken van de foto’s kwam daar dan weer een verdiepingsslag bovenop.
Het is fijn dat Patrick over een schat aan ervaring beschikt en hij deze zeer ruimhartig met je deelt. Hij kent de Fuji camera (naast Nikon en Hasselblad) door en door en weet wat de specifieke aandachtspunten zijn.
Zelf hanteer ik altijd de spreuk; je bent zwanger of niet, het is goed of fout een beetje goed bestaat bij mij niet. Zo fijn dat Patrick hetzelfde denkt en werkt. Hij is zeer zeker niet van het pappen en nathouden, hij daagt je uit om telkens beter te worden.
Elke feedback helpt mij om nog beter te worden, te leren van mijn fouten die dan zo van waarde zijn. Ten aanzien van zijn eigen fotowerk hanteert Patrick een hoge lat, waarvan hij dan heel simpel zegt; als ik het kan, kan jij het ook. Kwestie van kijken, langer kijken, slim zijn en kiezen. Ja ja Patrick dat zal nog wel even een paar jaar duren voor ik een beetje in je buurt kom; maar het geeft de burger wel moed.
Ik ga in ieder geval naar huis met een enorme boost aan inzichten, plezier en lef om anders en beter te gaan fotograferen. DANK daarvoor! Vanaf nu durf ik de camera ook voor mijn werk in te gaan zetten! Portretten van coach klanten maken.
Dank ook aan Babs, meestal op de achtergrond maar altijd op het juiste moment aanwezig. Heerlijke lunches, meedenken en nog wat styling tips voor de onderwerpen. Door haar inzet kan Patrick zich volledig focussen op ons!
Patrick en Babs samen maken er echt 1 + 1 = 3 van
Dit keer verbleef ik op de P&B camping met eigen caravan. Wat een heerlijke camping, kleinschalig, en super goed verzorgd. De vorige twee keer had ik geen idee van de omgeving; nu wel. Er is zoveel in de omgeving te zien en te doen, je kunt hier best wel wat weken doorbrengen voor een vakantie. Babs staat altijd klaar met tips, weet waar de leuke markten, restaurantjes zijn enz. enz.
Anne Marie
Na zo’n 40 jaar in de levensmiddelen machine industrie heb ik besloten te stoppen en een beetje eerder dan de AOW leeftijd te gaan genieten van mijn pensioen. Een van de dingen op mijn todo lijst is het weer oppakken van oude hobby fotografie.
Van mijn vrouw kreeg ik als cadeau deze cursus. Vervolgens hebben wij onze vakantie (“tour de France”) om deze cursus heen gepland. Gedurende de cursus bivakkeerden wij in onze Kip Kompakt op de camping onder de kersenboom, een heerlijk rustige plek.
Medecursist Frank en ik zaten gelukkig op ongeveer zelfde niveau wat het voor Patrick iets gemakkelijker maakte.
Wat de inhoud betreft is het back to basics. Camera op M en in principe alles met de hand instellen. Alleen scherpstellen laten we aan de techniek over. Alle andere instellingen moet je bewust doen.
Aan de hand van een aantal oefeningen komen gedurende de week alle aspecten aan de orde zoals onder andere techniek, diafragma en scherptediepte, sluitertijd, ISO, kleurtemperatuur, histogram. Elke oefening wordt afgesloten met het bespreken van de resultaten. De beste manier om te leren. Resultaat voor mij: meer controle over de uitkomst en niet te vergeten heel veel plezier!
Afkortingen die zijn blijven hangen: RUC foto (rechtstreeks uit de Camera) en een BOF’je (Bewust overbelichte foto)
Ik heb genoten van alles. (het straalde er af) Niet alleen het fotografie deel maar ook de voortreffelijke lunches verzorgd door Babs. Ik kan de cursus van harte aanbevelen.
Symen
Jaren geleden, halverwege de jaren ’70, ben ik met fotografie begonnen. Toen uiteraard nog analoog, zwart-wit met ontwikkelen en afdrukken in de kelder. Iedereen die dit ook ooit eens heeft gedaan zal het herkennen. Na zo’n 25 jaar had ik mijn eerste kennismaking met een digitaal cameraatje, gekregen bij een ander artikel. Het ding was zo groot als een luciferdoosje, had een 2 Gb sensor en verder 0 instelmogelijkheden. Toch was het ideaal voor bij de wintersport, met veel licht. Later heb ik een betere camera gekocht, maar met een vaste lens. En toen kwam de smart phone. Oh, zo gemakkelijk.
Maar toch, de wens om echt mooie foto’s te kunnen maken bleef knagen, zeker als je een paar bevriende fotojournalisten hebt.
Een paar jaar geleden is een kennis van me voor de basiscursus naar Patrick geweest en kwam er enthousiast van terug. Ze vertelde me dat Patrick je echt leert fotograferen met echt licht, zonder poespas van nabewerken. Dit heb ik in mijn oren geknoopt, want iemand die dit mooi kan, moet goed zijn. Bovendien spreekt dit concept me aan, want het liefst besteed ik zo min mogelijk tijd aan nabewerken. En als iets goed is, hoeft het niet meer aangepast te worden.
Twee maanden geleden ben ik de trotse bezitter geworden van een “echte” goede camera met dito objectieven. Al vrij snel heb ik me via de website opgegeven voor een basiscursus, want − zo staat op de website duidelijk vermeld − iedereen moet beginnen met de basiscursus. Na een aantal prettige E-mail contacten met Babs kon ik begin juni terecht. In de tussentijd kon ik alvast wat ervaring opdoen met mijn nieuwe aanwinst en me verdiepen in de menustructuur van de camera en een aantal nieuwigheden van de digitale fotografie. Al snel werd me duidelijk dat de digitale fotografie veel meer mogelijkheden biedt dan analoge fotografie. Fotograferen deed ik nog met diafragmavoorkeuze en ingestelde ISO-waarde, vergelijkbaar met de analoge halfautomaat van voorheen.
De M-stand, daar durfde ik nog niet naar te kijken.
Vol goede moed vertrok ik de vrijdag voor Pinksteren naar Pébru.
De ontvangst door Babs was allerhartelijkst. Zij heeft duidelijk gemaakt hoe alles gaat op de “Camping P&B”. Alles was prima en tot in de puntjes verzorgd. De houten huisjes zijn zeer comfortabel. In de “Cave” onder de lesruimte (wij noemden dit “de grot”) waren de altijd schone douche, toilet, wasmachine, koelkast, magnetron en een tafel waar je met goed internet nog wat op je computer kon werken. Ook een lage balk waarop stond: “Lieve hemel, stoot je hoofd niet”. Ik werd hier meermaals aan herinnerd, nadat ik mijn hoofd gestoten had.
Er was 1 andere cursist, die al een maand met zijn vrouw van zijn net begonnen pensioen aan het genieten was. Ook was er nog een andere leuke vrouw met haar grote hond, die niet een fotocursus volgde, en met z’n vieren vormden we een heel leuk groepje met een goede klik.
De eerste lesdag heeft Patrick de instellingen op onze camera’s gecontroleerd en deze zodanig aangepast dat we er het maximale resultaat uit konden halen.
Hierbij kwam ook de M-stand in beeld. Het is juist die M-stand, de volledig handmatige instelling, waar het bij deze cursus om draait, naast uiteraard de andere voorwaarden om mooie foto’s te maken.
Nadat Patrick e.e.a. uitgelegd heeft, heeft hij ons naar buiten gestuurd met wat korte opdrachtjes. Die zijn binnen weer besproken. En zo is de opbouw van zijn lessen: een stukje theorie, buiten opdrachten uitvoeren en de resultaten hiervan binnen weer bespreken. Dit alles in een heerlijk ongedwongen sfeer. Tussendoor liet Patrick ook steeds weer stukjes van zijn werk zien, waarvan je ook weer veel leert.
We hebben nieuwe technieken geleerd, zoals Active D-lighting (bij Nikon), AOL (bij Canon), BOF (Bewust Overbelichte Foto’s), waarmee het resultaat allemaal net weer wat professioneler oogt.
De derde dag stond portretfotografie centraal waarbij ik en mijn medecursist om de beurt foto’s van elkaar moesten nemen. Voor iemand zonder ervaring hierin is dit best ongemakkelijk, zowel bij het maken van de foto’s als bij het als onderwerp dienen. Later kwamen de twee dames er ook bij, om gefotografeerd te worden, waarna de nabespreking volgde. Achteraf heb ik dit als een van de leukste dagen ervaren.
De volgende dagen volgden nog o.a. avond-/nachtfotografie in Argentat en een waanzinnig mooie zonsopkomst met een mistig voorland.
Patrick heeft ons geleerd wat mooi licht is en heeft aan de hand van zijn eigen foto’s laten zien wat hij hiermee bedoelt. En inderdaad, mooie contrastrijke foto’s met een mooie belichting, mooie lichte en donkere partijen, hierdoor oogt een foto zoveel mooier en professioneler.
Patrick bedankt voor de fantastische cursus en Babs voor de uitstekende verzorging.
Ik kijk uit naar de vervolgcursus.
Frank
Basiscursus april 2022
Ik weet niet meer wat me meer overtuigde, de schattige huisjes of de belofte dat het mogelijk is direct goede foto’s uit je camera te krijgen zonder dat gedoe met nabewerking. Zodra ik de website had ontdekt besloot ik meteen om te gaan.
Toch duurde het nog even, het virus moest eerst wat dimmen. In april was het zo ver. Een medecursiste/lifter stapte in en samen raceten we naar het zuiden. Eenmaal aangekomen troffen we nog een medecursiste, die de trein had gekozen.
Babs had vooraf gezegd dat het goed is om even een dagje uit te rusten voordat de pittige cursus van start gaat. De vrije zondag besteedden we daarom aan een wandeling die zijn weerga niet kent. Er was ergens een leuk watervalletje, volgens één van de gereedliggende beschrijvingen van de omgeving.
Afijn, het regenseizoen was zo’n beetje op zijn hoogtepunt, de waterval diep gelegen en de paadjes spekglad … we zijn zeg maar wel eens een gemakkelijkere uitdaging aangegaan. Verder wisten we nog weinig van fotografie, we zaten nog in het stadium van klik-klak-klaar. Toen, in de regen, vonden we -gezien de omstandigheden- de beelden best gelukt. Nu weten we beter.
Maandag brak de zon door en die is niet meer weggegaan. Het enthousiasme ook niet. Het huisje is fijn. Patrick weet veel. Hij weet eigenlijk alles en hij wil dat allemaal delen. Dat is enorm leuk en inspirerend.
Welke les staat me het meest bij? De vallende avond bij het station? Het geweldige uitzicht hoog in de heuvels, de slaap nog in de keel en het statief dat tegenwerkte? Of de vrijdagmiddag waarbij de zwartwitte paarden zo leuk deden dat ik opeens alle lessen vergat? Of juist de nagesprekken over wat je hebt gemaakt?
Het maakt niet uit. Ik heb mogen ervaren hoe je op een totaal andere manier kunt fotograferen. En: Patrick legt het zodanig uit dat het me ook lukt. Dat is toch prachtig?
En als ik me te veel blijf vergalopperen aan te leuke beelden zonder de juiste instellingen toe te passen, als het resultaat wisselt, is dat maar goed ook want nu heb ik een excuus om nog een keer terug te komen.
Vincent Verbiest
Ik weet niet meer wat me meer overtuigde, de schattige huisjes of de belofte dat het mogelijk is direct goede foto’s uit je camera te krijgen zonder dat gedoe met nabewerking. Zodra ik de website had ontdekt besloot ik meteen om te gaan.
Toch duurde het nog even, het virus moest eerst wat dimmen. In april was het zo ver. Een medecursiste/lifter stapte in en samen raceten we naar het zuiden. Eenmaal aangekomen troffen we nog een medecursiste, die de trein had gekozen.
Babs had vooraf gezegd dat het goed is om even een dagje uit te rusten voordat de pittige cursus van start gaat. De vrije zondag besteedden we daarom aan een wandeling die zijn weerga niet kent. Er was ergens een leuk watervalletje, volgens één van de gereedliggende beschrijvingen van de omgeving.
Afijn, het regenseizoen was zo’n beetje op zijn hoogtepunt, de waterval diep gelegen en de paadjes spekglad … we zijn zeg maar wel eens een gemakkelijkere uitdaging aangegaan. Verder wisten we nog weinig van fotografie, we zaten nog in het stadium van klik-klak-klaar. Toen, in de regen, vonden we -gezien de omstandigheden- de beelden best gelukt. Nu weten we beter.
Maandag brak de zon door en die is niet meer weggegaan. Het enthousiasme ook niet. Het huisje is fijn. Patrick weet veel. Hij weet eigenlijk alles en hij wil dat allemaal delen. Dat is enorm leuk en inspirerend.
Welke les staat me het meest bij? De vallende avond bij het station? Het geweldige uitzicht hoog in de heuvels, de slaap nog in de keel en het statief dat tegenwerkte? Of de vrijdagmiddag waarbij de zwartwitte paarden zo leuk deden dat ik opeens alle lessen vergat? Of juist de nagesprekken over wat je hebt gemaakt?
Het maakt niet uit. Ik heb mogen ervaren hoe je op een totaal andere manier kunt fotograferen. En: Patrick legt het zodanig uit dat het me ook lukt. Dat is toch prachtig?
En als ik me te veel blijf vergalopperen aan te leuke beelden zonder de juiste instellingen toe te passen, als het resultaat wisselt, is dat maar goed ook want nu heb ik een excuus om nog een keer terug te komen.
Vincent Verbiest
Zaterdag 2 april vertrek ik met de trein naar Pébru.
Een reis die een voorgeschiedenis heeft. Eigenlijk zou ik al in oktober 2021 gezamenlijk met Hans en Bram afreizen, maar door een vervelende omstandigheid kon dat voor mij niet doorgaan.
Gelukkig kon ik in die periode, bij wijze van grote uitzondering, al wel participeren in de DFV na de cursussen Flickr-groep.
Hoewel ik nog niet op cursus was geweest had ik al wel het gedachtengoed van Patrick enigszins tot mij genomen en gaf de fotografie en de feedback op afstand mij veel energie om een lastige tijd door te komen.
Maar nu was het moment dan eindelijk daar: met de TGV zoefde ik door het Franse landschap naar de koude en gedeeltelijk besneeuwde Correze. Alleen.
Of meer: samen met m’n grote fototas en m’n iets kleinere koffertje. Een heuse privé cursus; 5 dagen 1-op-1 met Patrick en m’n camera.
Doordat mijn fotowerk al wel bekend was Patrick konden we snel goede keuzes maken hoe de week in te richten en waar mijn ontwikkelbehoefte lag.
Bewust heb ik er voor gekozen om weinig op mijn vertrouwde terrein te doen, namelijk zwart/wit. Dat ken ik goed vanuit mijn analoge periode.
Nee, met mijn Fujifilm X-T3 en Patrick ging het om kleur en licht en dat in al zijn facetten. En daarin wilde ik meters maken in kennis en vaardigheid om met alle mogelijkheden die de Fuji biedt het maximale eruit te halen.
Uit de camera en het moment en niet uit de nabewerking achteraf. Want dat is ook de filosofie van Patrick: RUC. Rechtstreeks Uit de Camera.
In een voor mijn gevoel eindeloze week hebben we op meerdere thema’s (architectuur, natuur, avond, straat, studio, stillevens, portret, buiten flitsen) de TANS cyclus doorlopen; Theorie - Actie - Nabespreken - Synthese.
Ruim 1500 foto’s geschoten in een cadans die steeds meer eigen werd en daarmee mijn werkwijze fundamenteel verbeterde.
Leidend tot het perfecte plaatje… NOT. Nee, dat perfecte plaatje bestaat niet, gelukkig maar, want zo is er altijd wel weer wat te leren en dus een reden te bedenken om terug te keren naar Pébru.
Maar je komt een heel eind in de buurt met de bagage van Patrick.
In dit alles mag ik zeker niet de rol van Babs vergeten. Als taxi-driver, lunch-verrasser, tafeltje-dekje-bezorger, top-model en commander-in-chief, zorgt ze ervoor dat Patrick zich met z’n volle gewicht op de cursist kan storten. Het is een unieke ervaring, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen als je echt wilt leren fotograferen.
Met vriendelijke groet,
Eelco van Dijk
Een reis die een voorgeschiedenis heeft. Eigenlijk zou ik al in oktober 2021 gezamenlijk met Hans en Bram afreizen, maar door een vervelende omstandigheid kon dat voor mij niet doorgaan.
Gelukkig kon ik in die periode, bij wijze van grote uitzondering, al wel participeren in de DFV na de cursussen Flickr-groep.
Hoewel ik nog niet op cursus was geweest had ik al wel het gedachtengoed van Patrick enigszins tot mij genomen en gaf de fotografie en de feedback op afstand mij veel energie om een lastige tijd door te komen.
Maar nu was het moment dan eindelijk daar: met de TGV zoefde ik door het Franse landschap naar de koude en gedeeltelijk besneeuwde Correze. Alleen.
Of meer: samen met m’n grote fototas en m’n iets kleinere koffertje. Een heuse privé cursus; 5 dagen 1-op-1 met Patrick en m’n camera.
Doordat mijn fotowerk al wel bekend was Patrick konden we snel goede keuzes maken hoe de week in te richten en waar mijn ontwikkelbehoefte lag.
Bewust heb ik er voor gekozen om weinig op mijn vertrouwde terrein te doen, namelijk zwart/wit. Dat ken ik goed vanuit mijn analoge periode.
Nee, met mijn Fujifilm X-T3 en Patrick ging het om kleur en licht en dat in al zijn facetten. En daarin wilde ik meters maken in kennis en vaardigheid om met alle mogelijkheden die de Fuji biedt het maximale eruit te halen.
Uit de camera en het moment en niet uit de nabewerking achteraf. Want dat is ook de filosofie van Patrick: RUC. Rechtstreeks Uit de Camera.
In een voor mijn gevoel eindeloze week hebben we op meerdere thema’s (architectuur, natuur, avond, straat, studio, stillevens, portret, buiten flitsen) de TANS cyclus doorlopen; Theorie - Actie - Nabespreken - Synthese.
Ruim 1500 foto’s geschoten in een cadans die steeds meer eigen werd en daarmee mijn werkwijze fundamenteel verbeterde.
Leidend tot het perfecte plaatje… NOT. Nee, dat perfecte plaatje bestaat niet, gelukkig maar, want zo is er altijd wel weer wat te leren en dus een reden te bedenken om terug te keren naar Pébru.
Maar je komt een heel eind in de buurt met de bagage van Patrick.
In dit alles mag ik zeker niet de rol van Babs vergeten. Als taxi-driver, lunch-verrasser, tafeltje-dekje-bezorger, top-model en commander-in-chief, zorgt ze ervoor dat Patrick zich met z’n volle gewicht op de cursist kan storten. Het is een unieke ervaring, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen als je echt wilt leren fotograferen.
Met vriendelijke groet,
Eelco van Dijk